• INFO,  Sharing

    Bila Aku Ikut Berdiet

    Assalamualaikum Nak menggemukkan badan memang senang,tapi kalau bab nak menguruskan badan,memang susah.Sebab tu ade dikalangan kita nie,bila bab kuruskan badan tu jarang di amalkan.. Sekarang nie En.Husband da ade hati nak mengecilkan sedikit badan die tu..Alhamdulillah..Niat da ade tu. Bagi memberi sokongan pada die…Aku pun terpaksa la berdiet jugak..At least boleh la mengurangkan sedikit berat badan nie.. Nie da hari ke3 En.Husband x menjamah nasi..Aku try research cara bagaimana untuk membantu die mengamalkan diet yang sihat.. Nasib baik ada rujukan di sini..>>>>>ATKINS DIET <<<< Barulah En.Husband sihat..takut pulak klu cara diet yg salah,boleh mendatangkan penyakit untuk die. Bagi aku… Sehari tanpa makan nasi memang maha susah nak melakukan aktiviti ape2.mula…

  • INFO

    Ijat Si Interior Design

    Assalamualaikum     Masih lagi di opis waktu nie…Sejak x boleh nak memandu nie,kene la tunggu En.Husband ambil. Kalau x da boring-boring macam nie,da lame da cabut..balik pukul 5.Tapi Nak buat macam mane..Keadaan tidak mengizinkan..Terpaksalah menunggu..sesambey nak menunggu tu,cari idea yang best 2 utk publish entry petang nie.. Tetibe teringat kat sorang kawan nie,kawan mase waktu sekolah..Sekarang nie da jadi interior design da.. Bile tengok hasil kerja tangan beliau yang kemas dan cantik tu, memang teringin sekali nak tempah dengan die..Tapi apakan daya,kat rumah da ade..Tunggu ler kalau ade rumah baru nanti..Pasti aku akan panggil ko ijad..Tolong bagi diskaun bebanyak sikit.. Meh aku share skit hasil keje tangan ijad nie..Dulu…

  • INFO,  KSD

    Sepuluh Jus Buah Untuk Kesihatan Kita

                               Tidak ramai orang tahu bahawa buah Durian (juga sebahagian pokok Durian, daun iaitu) menyimpan kekuatan tersembunyi untuk melawan kanser berkesan berbanding dengan rawatan menggunakan ubat-ubatan dan terapi kimo.Selain daripada buah Durian, terdapat banyak buah-buahan lain yang mempunyai manfaat besar untuk kesihatan. Semua buah-buahan juga dimakan ia lebih mudah dan lebih selesa dengan diproses menjadi jus buah-buahan yang sihat. Jus Avacado Jus Avacado juga sesuai untuk kesihatan kita : • Pembentukkan sel darah merah. • Mencegah anemia • Untuk wanita hamil, kandungan asid folik avokado boleh merangsang perkembangan otak dan   pembentukan saraf tunjang. • Mengawal lemak buruk…

  • INFO

    Khasiat Buah Jambu

                                                           Assalamualaikum Jambu batu adalah buah yang paling berkhasiat bagi membekalkan vitamin dan mineral kepada tubuh manusia. Ia juga efektif menurunkan paras kolesterol dalam darah manusia dan amat bagus sekiranya dimakan setiap hari.Jambu batu tergolong dalam kumpulan makanan berfungsi yang banyak mendatangkan manfaat kepada kesihatan manusia.Bagaimanapun, pengambilan buah jambu batu perlu dibuat dalam jumlah yang mencukupi bagi memastikan khasiatnya berupaya memberi tindak balas kepada tubuh secara berkesan.Kita digalakkan supaya mengambil jambu batu sebanyak 400 gram sehari iaitu sebiji setengah selama empat minggu utk mendapat…

  • INFO

    WASPADA – KURANG TIDUR SEBABKAN PENYAKIT JANTUNG & ANGIN AHMAR

                                                                      Assalamualaikum Hi blogger.. Nak kongsi satu Info tentang Masalah Kekurangan tido dan penyebabnya dan bagaimana tidur itu penting dalam kehidupan kita Kajian terbaru menunjukkan tidur nyenyak dan mencukupi pada waktu malam penting untuk kecergasan fizikal dan mental tetapi kini masalah tidur tidak cukup semakin meningkat, dengan penyelidikan membuktikan seorang daripada setiap lima orang, berasa letih luar biasa dan seorang daripada 10 mengalami keletihan berpanjangan. Pengarah Pusat Tidur Universiti Glasgow, Profesor Colin Espie, berkata tidur ialah cara semula…

  • INFO

    Punca Jerawat dan Kedudukan Jerawat yg Perlu Anda Tah

                                                            Assalamualaikum Berikut adalah faktor-faktor yg menyebabkan jerawat keluar.Anda boleh mengatasinya sekiranya anda tahu punca jerawat-jerawat anda. 1.Perubahan hormone Apabila berlaku perubahan hormone seperti zaman baligh remaja, mengandung, datang  haid ataupun menopause bagi wanita, jerawat akan timbul disebabkan hormone dalam badan,iaitu hormone androgen (testosterone) yang ada dalam badan lelaki dan wanita.Kebiasaannya seawal seminggu sebelum kedatangan period sehingga seminggu setelah habis period,jerawat akan mudah naik pada bila-bila masa. Ketidakstabilan hormone ini kadang-kala terkawal dan sekiranya tidak terkawal, masalah ini akan berlanjutan.Majoritinya adalah dalam belasan…