Showing 15 Result(s)
HOMESCHOOLING

Bank Perkataan cara umi ajar anak pandai membaca

Bank Perkataan cara umi ajar anak pandai membaca | Nak ajar anak membaca ni macam-macam cara yang kita boleh buat.Tak boleh cara ni, kita tukar cara lain.Yang penting anak happy untuk belajar membaca Actually umi dapat ilham ni pun dari Cikgu Azleen iaitu seorang guru literasi yang mengajar anak-anak murid dengan kaedah Fonik.Umi pernah sertai seminar Kaedah Mengajar anak membaca dan kaedah fonik gabung bunyi.Start dari situ umi suka sangat …

HOMESCHOOLING

Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah

Grolier Fun Thinker program pembelajaran di rumah | Pernah dengar pasal Grolier Programme tak korang? Actually, Grolier Program ni memang dah lama bertapak di Malaysia. Sebelum diperkenalkan di Malaysia, Ia dah terkenal di luar negara dan mendapat sambutan tau.Sebelum tu meh umi cerita sedikit pasal Grolier ni untuk memudahkan korang faham apa itu Grolier. APA ITU GROLIER PROGRAM? Grolier ni adalah salah satu program pembelajaran di rumah di mana ia …

HOMESCHOOLING

Perbanyakkan Latihan Mewarna Untuk Naura

Perbanyakkan Latihan Mewarna Untuk Naura | Lama dah tak cerita pasal Homeschooling untuk Naura ni kan.Umi je tak banyak masa nak cerita kat blog ni..Apa yang busy sangat pun tak taulah kan. Actually ada je umi wujudkan aktiviti Homeschooling ni kat rumah.Cuma jarang nak cerita kat blog ni.Kadang tu umi sendiri malas nak ambil gambar.Setiap hari umi akan sediakan satu pembelajaran untuk dia.Samada melukis, menulis atau apa sahaja yang boleh …

HOMESCHOOLING

Aktiviti Homeschooling Semasa Cuti Sekolah

Aktiviti Homeschooling Semasa Cuti Sekolah| Apa lagi kan yang anak-anak buat di musim cuti  ni,haruslah bermain, mainan dan main.Itu jelah kerja diorang.Lepas tu liat sungguh nak membaca buku. Tahun hadapan Nur Awfiyah dah pun naik ke Tadika 5 tahun.Jujur aku katakan, Nur awfiyah kurang minat dengan buku.Menghafal apatah lagi.Biasalah kan, setiap anak ni ada kelebihan dan kekurangan masing-masing.Jadi tugas umi sebagai ibu,haruslah nak berikan yang terbaik pada dia.Di usia Nur …

HOMESCHOOLING

AKTIVITI HOMESCHOOLING MENGENAL WARNA

Assalamualaikum Hai korang☺☺Aku sebenarnya risau untuk up entry yang berkaitan dengan apa yang aku buat.Sebenarnya perkongsian aku ni bukan untuk menunjuk-nunjuk yang aku bagus sangat dalam memberikan pendidikan pada anak-anak aku. Banyak kelemahan aku dalam mengajar mereka.Aku seorang ibu yang masih lagi belajar untuk memberikan yang terbaik untuk anak.Sebarang tips yang aku berikan di dalam ni,adalah diambil dari blog-blog yang memberikan aku motivasi untuk terus memberikan yang terbaik untuk anak.Perkongsian …

HOMESCHOOLING

Buat Play doh guna Tepung Gandum

Assalamualaikum Hai korang☺☺ hah..Kalau korang bacalah kan entry aku,Kalau nak baca lagi boleh klik SINI,Oh ya,entry tu aku cerita Deko bilik Dak Naura.So,adalah sikit-sikit nak buat homeschooling untuk dia.Yelah dia pun dah semakin membesar,so sebagai ibu,aku nak yang terbaik untuk dia,memandangkan dialah sorang (buat setakat nilah),Kalau tak jadi Doktor,at least jadi orang berguna..Yang bijak pandai..Boleh Masuk U,ada kerjaya yang baik dan semua tu untuk dia jugak kan. So,bukan nak paksa …