JADUAL PUASA MUHARRAM 1444H/2022

JADUAL PUASA MUHARRAM 1444H/2022 |Selamat berpuasa bagi mereka yang berpuasa hari ni.Alhamdulillah syukur Allah swt beri lagi kesempatan untuk terus beribadah kepadaNya. Puasa dan amalan yang terbaik selepas bulan Ramadhan ialah berpuasa di bulan Muharam. Di bulan Muharram kita digalakkan untuk perbanyakkan puasa sunat pada bulan yang mulia ini keranaContinue Reading

SALAM MAALHIJRAH 1444H/2022 DAN SALAM AWAL MUHARRAM

SALAM MAALHIJRAH 1444H/2022 DAN SALAM AWAL MUHARRAM | Awal Muharram atau Maal Hijrah merupakan suatu hari yang penting bagi umat Islam kerana menandakan peristiwa penting yang berlaku dalam sejarah Islam iaitu memperingati penghijrahan Nabi Muhammad s.a.w dari Kota Makkah ke Madinah pada tahun 622 Masihi. Muharram (محرّم) adalah bulan pertama dalamContinue Reading

Maksud Keseluruhan Bacaan Dalam Solat

Maksud keseluruhan bacaan dalam solat | Solat merupakan Ibadah wajib bagi kita sebagai umat islam.Tetapi dalam kita mengerjakan solat, adakah kita mengetahui makna keseluruhannya? Dah tentunya bila kita melakukan solat, bila kita faham apa yang kita baca, pasti solat kita lebih khusyuk.Kia akan menghayati makna-makna yang kita sebutkan dalam solat.BarulahContinue Reading

Amalan Untuk Wanita Ketika Datang Haid.Kadangkala bila kita sebagai wanita ni, terbiasa untuk membaca al-quran, membaca surah dan sebagainya, bila datang haid rasa kosong tak tau nak buat apa kan. Ada sesetengah surah yang kita boleh baca dalam harian kita seperti bacaan Innalillahi wainna ilaihi rajiun pada Surah al-Baqarah, ayat 156,Continue Reading

Kelebihan Berzikir Rugi Kalau Kita Tak Buat.Kita sebagai umat islam di tuntut untuk selalu berzikir.Berzikir ni bukan sahaja untuk membersihkan hati, tapi banyak kelebihannya. Dibawah ini umi nak share dengan korang, apakah kelebihan kita berzikir.Rasanya ramai yang tahu kan apa kelebihannya.Kita refresh balik ilmu ni untuk kita gunakan.Nak berubah janganContinue Reading