Ada 10 Cara Menangani Stress yang perlu korang tahu

10 Cara yang perlu korang tahu untuk menangani stress

10 Cara yang perlu korang tahu untuk menangani stress | Umi percaya ramai dikalangan kita tak lari dari stress.Stress dengan kerja, dengan anak, dengan pasangan dan pelbagai lagi yang jadi penyebab kita stress.
 
Stress ni kalau kita tak menanganinya boleh menyebabkan timbulnya penyakit tau.Antara penyakit yang datangnya dari stress adalah depresi, sakit jantung, gangguan pencernaan dan banyak lagi la.
 
Antara cara untuk kita menangani stress ni boleh diikuti dengan cara di bawah.
 
 
 

10 Cara yang perlu korang tahu untuk menangani stress

 
 

Senyum

Kebanyakan kita bila berhadapan dengan masalah pasti kita akan tarik muka seribu. Paling tak pun kita akan mengeluh…dan mengomel sorang -sorang yea tak? apa kata bila kita hadapi tekanan seperti ini kita senyum dahulu. Bila kita senyum, pasti sedikit tekanan akan reda..Cubalah..

Bersendirian

Ada sesetengah orang suka bersendirian..memencil diri untuk mencari ketenangan seketika. Macam suri kalu suri ada masalah suri selalu pergi ke pantai..take time disitu sebab kita berhak untuk mendapatkannya. Kita renungkan kembali apa yang berlaku dan ambilah iktibar dari sudut yang positif setiap perkara yang terjadi itu kemudian perbaiki pada keadaan yang lebih baik.

Bertenang

 Janganlah berserabutkan lagi keadaan yang sedia ada. Tarik nafas dalam-dalam dan hembuskannya secara perlahan-lahan. Cuba elakkan diri anda dari membuat sebarang keputusan dalam keadaan tertekan. Ini kerana keputusan itu mungkin bersandarkan pada emosi anda semata-mata. Bukan itu sahaja malahan jika tiada perincian yang dibuat dalam keputusan tersebut takut sebarang kemudaratan akan berlaku nanti.

Berbuat baiklah pada insan.

Cuba kurangkan perbuatan dari menyakiti hati orang di sekeliling anda. Seandainya anda terlihat seseorang yang boleh membuatkan anda stress, adalah lebih baik anda janganlah memandang dia. Terus jika anda mendengar akan percakapannya adalah lebih afdal anda mendiamkan diri, pekakkan telinga..erm, ibarat macam anda kena marah dengan boslah yea.

Jadilah insan yang berhati luhur dan pemaaf

Bunyi memang senang tapi bila kita hendak melakukannya mungkin agak sukar. Tapi itulah yang harus anda lakukannya. Hanya dengan cara inilah pasti hati anda akan berlapang dada dan sekaligus stress anda akan berkurangan.

Pelukan

Anda pasti akan rasa lebih tenang dan damai di dalam hati jika dapat memeluk makhluk lain. Maksud disini jika anda mempunyai teman baik perempuan sama perempuan anda peluklah dia, jika anda memiliki anak patung (teday bear) peluklah ia dengan erat. Begitu juga jika anda mempunyai haiwan peliharaan seperti kuching anda juga boleh memeluk atau mengusap ia. Dengan cara ini ia dapat meredakan sedikit tekanan atau kemarahan anda.

Lavender

lagi yang suka pada aroma terapi minyak lavender amat sesuai sekali untuk meredakan tahap stress anda. Ini kerna minyak lavender dikenali sebagai herba penenang yang boleh mengurangkan atau mensurutkan stress anda. (Selalunya ia diamalkan pada waktu malam).

Kasih sayang.

Terapi yang mudah kita dapat melalui kawan-kawan, anak-anak atau pasangan kamu (yang berkahwin), anak saudara, ibu bapa. .Dengan adanya kasih sayang dari mereka-mereka inilah sumber kekuatan anda pasti tidak akan susut kerana sebenarnya anda tidak berseorangan didunia ini.

Allah.

Ikutilah perintah dan suruhanNYA, tinggalkanlah perkara yang dilarangNYA hayatilah setiap bait-bait ayat dariNYA nescaya anda tidak akan rugi walau sesaat..

Baca juga buku-buku cerita yang boleh buat korang jadi lebih kuat

Ceria
Janganlah bebankan fikiran dengan semua perkara yang ada disekeliling anda setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Kita hidup didunia ini hanya untuk sekali sahaja jadi, nikmatilah hari ini dengan seadanya.
 
Artikel lain yang boleh korang baca :-
 

Semoga artikel ini bermanfaat untuk korang semua..Jangan stress-stress ye,.

Happy weekend

Loading

2 Comments

  1. bg husna, husna akan menangis atau mkn sehingga puas..haha..

    husna follow sini..
    peserta ga kak farah..=)

  2. Banyak cara sebenarnya, tapi saya selalu bila stress je makan.. haihh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *