Showing 53 Result(s)
Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang
RESEPI

Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang

Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang | Mee lidi ni memang menjadi kegemaran umi masa umi masih kecil lagi.Masa tu tinggal dengan nenek, jadi bila sarapan, dia selalu buatkan umi mee lidi ni. So, bila ternampak di kedai Acheh tu, terus teringatkan nenek yang pernah suatu ketika dahulu menjaga umi.Al fatihah untuk nenek umi. Arwah memang rajin buatkan sarapan untuk umi.Walau mee lidi ni di goreng bodo-bodo je, …

RESEPI

Resepi Sambal Kacang Mudah dan sedap

Resepi Sambal Kacang Mudah dan sedap | Antara menu wajib setiap tahun dipagi hari raya. Resepi ni umi ambil dari mak. Walaupun umi boleh buat sendiri,tapi tetap sukakan sambal kacang atau kuah kacang mak. Wah..macam pro pulak nak up resepi kan..Walhal baru pertama kali dalam hidup ni,buat sambal kacang.Selalunya bila nak dan teringin nak makan sambal kacang,roger-roger mak je suruh buat..Hah!! Ni dah duduk rumah sendiri,nak panggil kawan-kawan makan,haruslah belajar …

Resepi bubur Kemboja
RESEPI

Resepi Bubur Ayam Kemboja

Resepi bubur Ayam Kemboja yang sedap untuk di makan seisi keluarga.Rase macam nak share ngan korang semua tentang satu masakan yang telah di ubahsuai. Resepi nie di beri oleh adik ipar Umi..Kenapa entry nie dipanggil bubur ayam kemboja kerana dia adalah orang kemboja.Sebenarnya dia panggil bubur Ha..Tapi da diubahsuai sikit2 la..nak meng”enak” kan lagi masakan untuk En.Husband siti tu..Memang Kaki makan my husband tu..keh..keh.. Jom tengok resepi bubur ayam kemboja …

RESEPI

Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah

Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah | Benda paling mudah nak siapkan makanan bila ada Pes seperti yang ada di pasaran sekarang ni.Macam-macam PES tau.Pes tomyam,paprik,asam pedas,pendek kata apa kau nak semuanya ada.Bukan sebab pemalas,tapi nak cepat.Kalau ko dah kerja seharian kat opis,lepas tu balik nak kena sediakan bahan-bahan nak buat benda yang nampak simple tapi lambat nak sediakan,haruslah makan masa kan. So,yang paling senang adalah menggunakan pelbagai jenis PES …

Mycooking RESEPI

RESEPI LALA GORENG BERCILI

RESEPI LALA GORENG CILI | Resepi ni simple je dan senang untuk dibuat.Ramai yang rasanya suka makan lala ni kan.Pelbagai jenis masakkan yang boleh dibuat dengan lala antaranya adalah Lala masak lemak cili api,lala goreng bercili,lala masak halia dan macam-macam lagilah.Masa pergi ke pasar hari tu nampak lala ni,so macam dah lama pulak tak masak lala,ambillah dalam sekilo.Kalau sikit rasa tak puas jugak kan nak makan.Maklum ler,isi nya tak berapa …

RESEPI

Rendang Daging di atas permintaan

Rendang Daging di atas permintaan  | Seumur hidup memang tak pernah lagi merendang.Setiap tahun mesti tolong orang masakkan je.Tolong kacau dan sediakan bahan sahaja ok.Jadi bila ada orang request nak makan rendang daging ni,kenalah buat.Silalah google resepi rendang daging yang simple untuk aku follow.Sebelum tu pun en.husband dah tanye samada aku boleh buat rendang ke tidak.Isteri mana nak hampakan permintaan si suami kan.Nak taknak,dia kena cuba jugaklah untuk buat. Kalau …

RESEPI

Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari

Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari | Aku tau kebanyakkan korang mesti dah expert kan buat sotong goreng tepung ni.Baru-baru ni aku ada nampak tepung bestari ni dekat Redmart.Teringat kawan aku dok sembang kata bagus guna tepung bestari ni.   So,aku beli ler sepeket.Tapi terbeli yang  original.So takdelah rasa pedas-pedas tu.Tapi oklah kan,at least dak Naura tu boleh makan.Dia memang pantang nampak makanan yang pedas-pedas kat dalam pinggan dia,confirm …

Menu RESEPI

Menu buka puasa Ramadhan ke-18

Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal.  Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu …

Menu RESEPI

Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11

Assalamualaikum Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11 | Hai korang..Entry yang lambat untuk dipost untuk menu buka puasa ramadhan ke-11.Anakanda tak berapa nak sihat,so fokus lebih kepada dia je semalam.Tapi alhamdulillah,umi tetap menyediakan menu untuk berbuka puasa untuk keluarga. Disebabkan babah dah request untuk Asam pedas ikan pari,so umi ikut jelah apa yang babah nak.Cuma umi tambah sikit buat Tauhu sumbat begedil daging.Rasa macam dah lama pulak tak makan,last makan masa …