Showing 34 Result(s)
kisahsidairy.com lifestyle blogger parenting blogger pregnancy RANDOM

Menu Breakfast Berpantang hingga sekarang

Assalamualaikum Siapa kat sini suka makanan berpantang.Sila angkat tangan!!…Ha..aku tau ada antara korang yang tak suka menu berpantang kan..Macam aku jugak la,ada jugak makanan berpantang yang aku kurang suka..Yelah..bila lauk yang sama je,mau tak jemu..hehehe Masa dalam pantang,alhamdulillah,adik ipar rajin masakkan menu yang tidak menjemukan aku.Ikan haruan memang menjadi menu wajib.Tapi kalau dah setiap hari masak sup,muak jugak.Resepi orang kemboja dalam berpantang sedap jugak wehhh!!..ikan haruan tu bukan saja buat …

motherhood parenting blogger pregnancy

Bercerita tentang penyusuan Naura pulak

Assalamualaikum emmm…Anak kedua aku ni fully breastfeeding.Masa Naura dapat susu badan ummi dia,terus demand taknak susu formula dari hospital.Masa aku dimasukkan diwad biasa,dan masa tu aku dah pun boleh bergerak,doktor arahkan nurse supaya letak baby tepi katil aku.So aku kena BF naura.Masa 1st time tu,aku kekok jugak la kan..yelah selama ni tak pernah ada experience pun…dengar orang cerita je sebelum ni.Masa pagi tu iaitu hari keempat Naura di sebelah aku,nurse …

kisahsidairy.com my new baby born parenting blogger pregnancy

Pengalaman bersalin Czer

Assalamualaikum Alhamdulillah..Dua bulan sudah berlalu.Baru nak update pasal pengalaman bersalin czer ni. Kot ler korang tak tau pasal czer ni,meh aku tolong ringkaskan Bersalin Czer ni. Pembedahan Caesarean adalah  pembedahan di mana pakar bedah akan membuat potongan pada perut dan rahim(uterus) agar bayi anda bleh dilahirkan.Of course la pembedahan ini adalah biasa bagi wanita yang mengandung, sumber dari babycenter Ini saja aku nak share pasal pengalaman aku bersalin secara Czer. …

kisahsidairy.com lifestyle blogger my new baby born parenting blogger pregnancy

Lahirnya Puteri Di Dalam Keluarga Kami

Assalamualaikum Blog dah berhabuk ditinggalkan.Da semakin hampir nak expired domain.Insya allah..akan terus menggunakan domain yang ada.Expired pun bulan lapan nanti. Dekat sebulan jugak tak update blog.Bukan tiada cerita yang nak diceritakan,tapi kedatangan syawal yang bermakna tahun ni membuatkan kesempitan waktu untuk update blog.Update pun menggunakan handphone je. Alhamdulillah..setelah 38 minggu berada di dalam kandungan,puteri kami telah selamat dilahirkan masuk sahaja minggu ke 39 bersamaan dengan 4 syawal.Syukran..Allah swt permudahkan semua …

INFO kisahsidairy.com parenting blogger pregnancy

Tanda-Tanda Nak Bersalin

Assalamualaikum Bila kita ibu mengandung pertama kali ni,mungkin kita takkan tahu apakah tanda-tanda nak bersalin.Termasuklah aku ni.Banyak juga yang aku google dan pertanyaan-pertanyaan kepada rakan dan jugak adik beradik yang pernah ada pengalaman melahirkan anak. Bila kita dah ada sedikit pengetahuan tentang tu,at least tidaklah kita menggelabah tak tentu pasal pulak nanti..Bila dah cari dan baca hasil menggoogle tu,apa salahnya aku share kat blog aku kan..At least nanti senang nak …

kisahsidairy.com pregnancy

Bakal Bercuti Awal Bila Usia Kandungan Masuk 36 minggu

Assalamualaikum Alhamdulillah…Usia kandungan dah masuk ke minggu ke 36 minggu.Sedikit perkongsian apabila kandungan 36 minggu ni  Pada usia fetus(bayi) 36 minggu,ibu mengandung akan merasakan seakana-akan bayi hendak terkeluar dan menjadikan anda rasa kerap untuk ke tandas.Saiz bvayi di minggu 36 minggu kehamilan adalah 45sm dari kepala ke jari kaki dengan beratnya hampir 2.7kg.Ibu hamil mula merasakan tekanan di bawah abdomen dan sedar bayi sudah mula merasakan tekanan di bahagian bawah …

kisahsidairy.com pregnancy

Check up Lagi

Assalamualaikum Lama betul tak update.Rasanya start dari khamis lepas lagi dah blog terabai.Kesihatan sekarang ni kurang memuaskan,tetapi alhamdulillah..masih ada semangat untuk berpuasa. Rindu nak blogwalking di blog rakan rakan.Confirm ramai dah lupakan aku..hehhe..Nak update blog by phone pun tak berkesempatan. Hari ni dapat jugak nak update.Itu pun sebab bosan menunggu giliran di Hospital.Itu memang dah jadi rutin setiap minggu rasanya.Sesambil tu boleh la update blog kan.

INFO kisahsidairy.com pregnancy TIPS

Berpuasa Bagi Ibu Mengandung

Assalamualaikum sumber :google Seperti biasa lah kan,Blog tak berapa nak updated!!..Tapi tetap gagahkan jugak update hari ni walau keadaan tidak mengizinkan. Lately ni,kepala sakit,mungkin disebabkan sakit gigi yang semakin teruk.Dah mintak nasihat doktor,tapi dikhuatiri akan membahayakan kesihatan aku sendiri.Hanya dapat ubat panadol sahaja untuk mengatasi sakit kepala.Kalau ikutkan hati nak je cabut gigi ni.Tapi bila fikirkan kesihatan diri dan baby dalam kandungan ni,terpaksalah ikut jugak. Tinggal sehari je lagi kita …

INFO kisahsidairy.com pregnancy

10 Fakta Menarik Mengenai Bayi Di Dalam Kandungan

Assalamualaikum 33 weeks Pregnancy..Lagi 7 minggu lagi,insya allah,akan dipertemukan dengan anak syurga umi ni..Insya allah juga,mohon Allah swt permudahkan urusan umi bersalin ni..Terbaca fakta menarik tentang bayi di dalam kandungan ni.Boleh share dengan mom to be diluar sana. sumber:google 1. Di sekitar usia 3 bulan usia di dalam kandungan,bayi mula menelan air ketuban dan mengeluarkannya kembali sebagai air kencing.Ini untuk melatih sistem pencernaan dan perkumuhannya 2. Bayi boleh menangis sejak …

kisahsidairy.com pregnancy RANDOM

Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital

Assalamualaikum Checklist Barang keperluan bayi dan ibu ke Hospital.Bila dah masuk usia kandungan mencecah 8 bulan ni,kenalah buat persediaan awal.Persedian dari barangan yang akan dibawak ke Labour room nanti.Sebenarnya start dari 7 bulan orang dah sibuk buat persediaan barangan yang akan dibawa ke Hospital. Tapi aku ni ilek je..Macam tak risau je nak buat benda tu.Tapi masa balik kampung tuari,setelah dibebel oleh mak,balik tu,terus siapkan apa yang patut.Mak dah pesan,siapkan …