Showing 36 Result(s)
motherhood nur naura parenting blogger parentingmoments

Masalah gegata naura dah hilang

Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je.. Ini baru gambar kat tangan..Kat badan …

nur naura parenting blogger

Naura kena Gegata

Assalamualaikum Puas dah letak macam-macam ubat,hilangnya sekejap je..Lepas tu naik balik gegata tu.. Kalau korang tak tau apa itu gegata,silalah google..Dah ke klinik,letak ubat sapu..letak air garam..tapi tak menunjukkan sebarang kehadaman pada gegata. Puncanya mungkin masa stay kat melaka tuari..Aku duduk rumah sementara yang disewakan kakak ipar aku untuk aku sekeluarga.Yelah..rumah pengantin tu tak muat nak masukkan 3-4 keluarga tu..Mybe sebab rumah tu rumah tinggal,tak berapa nak bersih sangat..mungkin dari …

FAMILY RANDOM

Sabtuday | Jalan-Jalan cari Sarapan

Assalamualaikum Selamat pagi sabtu korang..Yeye…hari ni saya memang tak kerja..Kalau dulu memang kerja,tapi sekarang ni sabtu tidak bekerja..So ada masa banyak untuk family.. So,selalunya sabtu macam nilah boleh keluar berdating dengan family..Boleh sarapan sama-sama kat luar.Dan yang penting boleh balik kampung sama-sama.. Tapi minggu ni memang tak balik ke kampung..Sebab tu saja-saja cari sarapan kat luar…Ala..sekali sekala kan..tak salah.. Pepagi lagi dah keluar,dalam pukul 7 lebih jugak lah..Si Naura Auni …

FAMILY PARENTING

Anak Ciri Birit pun dah risau

Assalamualaikum Anak cirit birit? ibubapa mana tak risau kan..Kalau dia asyik PooPoo sampai keluar air maunya tak risau kan.Walaupun dia aktif macam biasa,bermain,tapi ada jugaklah dia merengek.Kekadang bila dah terlampau rengekan dia,kita pulak jadi pening kepala. Dah dua hari Naura cirit birit.Mula-mula tu aku tengok dia memang ceri beri..Tapi dia still aktif lagi.Lepas tu aku tengok dekat cet dia timbul ruam.Melecet..Sebab tulah dia dok menangis bagai rak. So,pagi tadi bawa …

FAMILY PARENTING

Nur Naura Auni pandai dah bercakap

Assalamualaikum Seronok sebenarnya bila melihat perkembangan anak-anak ni..Nak² part dia dah mula nak bercakap.Masa ni memang dia hadam betul apa yang disampaikan kepada dia. Nur naura Auni,dah mula nak bercakap..Biasanya dia hanya sebut mama dan babah je..Tapi sekarang bertambah lagi perkataan yang keluar dari mulut dia..Syok pulak umi dia mendengarnya.Sekarang ni umi cuba sebut satu persatu supaya dia ikut walau perkataan yang keluar dari mulutnya tak berapa nak clear. Sekarang …

FAMILY

Risaukan dia je

Assalamualaikum Rasa cemaslah jugak bila tetiba anak nafas berbunyi,Merengek tak tentu hala,dan kelihatan sangat-sangat susah nak bernafas.Kebetulan masih awal lagi,dalam pukul 7 malam kot. Risaukan keadaan bertambah lebih teruk,terus je bawa nur naura auni ke klinik 1 Malaysia.Bukan tak mau ke private klinik,tapi biarlah kita pergi yang kerajaan je dulu kan.Lebih rasa selamat.Tapi malangnya,budak berumur 2 tahun ke bawah tidak diterima. Dengan tak banyak fikir,terus je pergi ke private klinik.Risau …

FAMILY

Kenapa Naura Bertukar Susu?

Assalamualaikum Start dari selasa minggu lepas lagi Nur Naura Auni tak sihat.Tak tau dimana silapnya.Panjang pulak tak sihatnya.Hari selasa yang lepas aku bawa dia ke klinik selepas sehari sebelum tu dia cirit birit.Memang risaulah kalau anak dah kena cirit birit diikuti dengan demam.Yelah,riasu jugak kalau dibiarkan,keadaan makin teruk kan. So,selasa tu aku bawak dia pergi berjumpa dengan doktor.Doktor bagitahu usus Naura luka mungkin sebab dah terlalu kerap sangat dia poopoo…Doktor …

nur naura parenting blogger sel-sel otak berkembang

Dah setapak demi setapak!!

Assalamualaikum Dah setapak demi setapak pun dia..Syok sungguh tengok dia berusaha untuk berdiri dan berjalan.Kalau kat rumah,dia akan rajin bangun sendiri,ambil barang,bangun lagi dan berjalan walaupun hanya dua tiga tapak. Umi dia pulak rasa tak sabar nak tunggu dia berjalan elok.Barulah best bawak jalan dengan kakak..hehehehe…Kot lepas ni,umi dia yang lebih penat berkejar dengan dia kan, Tengoklah,punya gigih dia nak angkat bontot tu..iskkk..seronok pulak tengokkan.Alhamdulillah,mungkin dia awal sikit berjalan dari …

FAMILY

Monthly Check up Hari ni

Assalamualaikum Alhamdulillah….Da settle hari ni untuk cucuk setahun.3 bulan akan datang pulak la menjejakkan kaki ke klinik.Tadi pun cucuk dia tak nangis..Macam kakak jugak,kuat je.Takde pun nangis-nangis. Selalunya kalau monthly check up aku jarang amik cuti..Just Time Off je.Lagipun kalau pepagi kita dah terpacak kat klinik tu,insya allah,cepat je nombor panggil.Selalunya aku amik appointment petang,tapi,kalau petang tu ramai sangat,so amik masa lebih dari 3 jam. Kalau appointment pagi,selalunya sebelum pukul …

FAMILY PARENTING

Tabiat Naura ketika selepas menyusu

Assalamualaikum Dah lama jugak perhatikan dia selepas menyusu..Tapi bila di tarik,bukan main lagi dia tarik semula botol susunya.Lepas tu bila aku dapat tarik botol susu tu,mula dia mengamuk sakan, Bukan apa,risau bila susu dah habis di dalam botol tu,dia hisap jugak,angin yang dihisap.Mulalah nanti perut kembung..Tu yang tak nak..Bila perut kembung,mulalah dia meragam.Jenuh la umi dia ni dok pulun minyak sapu kat betis,kaki perut semua. Meh aku share sikit tentang …