Assalamualaikum Bengkak Payudara!! Selalu sangat terjadi sepanjang aku menyusukan Naura.Kadang-kadang boleh demam bila bengkak tu terjadi.Ibu menyusukan anak memang tidak lari dari bengkak susu Bagaimana Bengkak susu itu terjadi Bengkak susu adalah signal diberi badan apabila susu tidak dikeluarkan sepenuhnya dari breast,atau pengeluaran susu itu tidak efektif.Apabila payudara tidak dikosongkanContinue Reading

Assalamualaikum Bila mengimbau kembali semasa breastfeeding naura tempohari,rasa rindu pulak.Rindu nak bersama dengan dia,Rindu jugak nak usung beg susu ke tempat kerja.Rindu sangat-sangat. Tapi disebabkan kesihatan mencumburui umi dia ni,kepenatan hakiki yang kadangkala memberikan emosi yang tak stabil,terpaksa jugak WEAN OFF!! Ibu mana kan taknak susukan anak sampai cukup umurContinue Reading

Assalamualaikum Jika anda ingin berpuasa sambil menyusu anak di bulan Ramadhan. Anda boleh rujuk tips-tips dibawah. 1. Cukup rehat Berasa letih ketika berpuasa itu lumrah, apatah lagi jika si ibu baru saja menyusu. Cuba untuk beristirahat sejenak, dengan tidur atau sekadar relaks menenangkan fikiran. Ibu menyusu perlu tahu, semakin kerapContinue Reading

Assalamualaikum Start dari malam tadi,badan rasa panas,tekak perit tak terkata.Nak minum air masak banyak-banyak pun rasa sakit di tekak..Bila Naura dah mula mengengek nak susu,dengan keadaan tak sihat,rasa risau pulak..Yelah..takut Naura berjangkit pulak sedangkan dia pun masih batuk dan selsema. source:google Sebagai ibu haruslah risau pasal ni kan.Dari pembacaan akuContinue Reading

Assalamualaikum Bila fikirkan pasal puasa yang nak menjelang tiba tak lama lagi..Tak lama mana pun kan..lagi dua bulan lebih je kan nak tiba ke ramadhan.. Puasa pun belum habis ganti lagi.Macam manalah berpuasa nanti.Mana nak cari energy untuk susukan anak.Lagilah Naura masih lagi menyusu badan.Mana nak simpan untuk stok.Secara jujurnya,akuContinue Reading