Susu Punya Pasal

Assalamualaikum
Saja nak up story pasal nie.Memang setiap setengah bulan aku akan beli stock susu,pampers dan jugak Bijiran makanan untuk Nur Awfiyah.
Oklah,meh nak habaq ni,Selalu aku beli kat kedai uncle nie.Harga dia memang sama dengan Pasaraya Rm54.50 sahaja.Nak beli di pasaraya memang jauh la sikit dari rumah.So,bila dah ada harga yang sama dengan pasaraya,aku beli jelah dengan uncle tu..Sekali beli memang selalu ambil 2 tin.Murah la kiranya kat situ.
Takat ni,dah 4 bulan jugaklah aku beli.Bayangkan kalau sebulan tu aku beli 4 tin.So korang kira sendirilah dah berapa tin aku beli susu tu sepanjang 4 bulan si Awfiyah tu.
Jalan-jalan dengan Nur awfiyah,masuk butik baby area tempat aku jugak,tapi jauh sikit dari kedai uncle tu.,saja tengok susu,harga RM55.50.So aku fikir baiklah pergi beli dengan uncle sebab harganya baru RM54.50,nak beli sekali dengan cereal Nur awfiyah..Baru bulan ni start makan cereal.Terus balik dan singgah kedai uncle tu.Sekali tengok harga susu tu rm58.50..Hambik Ko!!!..Ni namanya cekik darah..Wah..mentang-mentang la aku selalu dok pulun susu tu.Sesenang kau je pulak nak naikkan harga ye.amboi-amboi…Oh..lupa nak mention susu kat sini..
Nur awfiyah guna susu Similac LF.Yang aku beli tu berat baru 800gram.
Similac LF kalau ikut pasaraya baru RM54.50
Nur awfiyah dah start makan ni.
Lebih memeranjatkan aku,beli tin yang kecil,harga rm10.90 berbanding bulan lalu,masa aku beli dekat pasaraya harga rm10.90 untuk tin yang BESAR!
OK FINE!!!!..Lepas nie jangan haraplah aku nak kekedai Uncle tu..Wah..main taktik kotor nampak..Ingat aku kesah ke ,ko nak naik harga…banyak lagi kedai dan pasaraya yang jual harga leibh murah tau..Nak ambil untung pun agak-agak lah kan..Ni sampai Rm4 ko nak kebas,,bukan dah dapat untung ke dari situ,..Nak untung lagi..Patut ler cepat kaya..Jangan sampai kayap dek sumpah ngan orang dah la ye UNCLE.
Sakit pulak hati kita.Nasib baik lah aku dah malas nak singgah pasaraya lagi.kalau tak,tak hengen aku nak beli kat kedai Uncle tu..

Loading

26 Comments

  1. Banyak dah brg naik harga..

  2. thanks mia kongsi pengalaman,insyallah akan bertukar kepada bubur..

  3. bagus2..bukan satu option je. kita ibu2 ni kena bijak berbelanja… ๐Ÿ˜‰

  4. Melampau ek gitu..

  5. Membeli ni kena betul2 tengok harga… jgn sampai dgn mudah kena tipu.

  6. Suka suki jak uncle tu naikkan harga….

    Napa x berikan awfiyah bubur nasi yg bertapis … klu yg jenis cerelec tu kandungan gula dia agak tinggi, ร— berapa elok utk bayi… sekadar kongsi pengalaman ๐Ÿ™‚

  7. kita ada option..jadi pengguna bijak..bijak survey harga..
    saya sokong kak mia..bagi bubur nasi bertapis..
    saya cuma pernah beli 1 tin je cereal tu..n tukang abiskan adalah saya juga..kui2..

  8. Dah ada anak ni, susu pampers beza singgit pun ambil kira kan… Saya pun suke pergi tempat yang cheaper jeee ๐Ÿ™‚

  9. baru ingat nak puji melambung uncle tu… tak jadikkkkk……. wahhh cik piya dah start makan ye…?? bestnya dapat suap cik piya makan…. sha suka bab suap2 baby makan ni……

  10. jadi pengguna memang kena selalu survey harga
    cam saya pun, kadang beli tiga barang sampai tiga kedai beli
    puas hati sikit walau ada yang kata tak berpaedah kami buat gitu =)

  11. memang kena survey harga dulu…sekarang kat mana2 mahal.. harapkan mydin sajelah

  12. memang kena survey harga sekarang…saya selalu sebelum beli dengan husband, pusing2 dulu survey harga…tapi sekarang kami suka beli di CS…harga lebih murah…

  13. Mmg skrg smuanya mahal belaka. Nseb susu badan 2 tahun. Nie anak dh 2 thn lebih, susu fm dah la. Abah dia la terasa bbelanja susu, hihi. Salam perkenalan sis ๐Ÿ™‚

    http://www.ourlovebonding.com

  14. sekarang susu memang mahaL2 la..mujur anak dara akak punya susu Dumex je..tu pun Dumex kasi free 5 bungkus ..huntung..:p

  15. Skrng ni mmg kita perlu bijak berbelanja.. biar berkualiti & berbaloi kan.. ๐Ÿ™‚

  16. Itulah untungnya kala alert membandingkan harga dpt tahu mana yg lebih praktikal utk membeli
    Kakak ni selalu tak tengok harga kalau kena tipu memang tak tahu Eda..

  17. cube cari kat kedai sei sei..biasa susu lebih murah kat situ ๐Ÿ™‚

  18. Boikot adalah satu cara untuk nak ajar peniaga yang suka naikkan harga sesuka hati atau pun suka letak harga mahal2… ๐Ÿ˜€ gunakan kuasa kita sebagai pembeli…

  19. Skang ni kena pandai beza harga. Cari yag lagi murah kalau ada. Masa ada 1st dulu saya bagi ISOMIL. Memang agak mencekik jugak harganya sebab dia alah susu lembu. Saya cari ket kedai runcit cina yg jual ubat. Lagi murah dari kedai biasa.

  20. sebab shida suka beli kalo dah tau kedai tu ok beli situ jer..xnk tertipu kan huhu..ssh peniaga skg xjujur..lg2 cina..

  21. Melampau betul la Uncle tuu ..meh sini nak sekeh kepala sikit ..Banyak nyer kaut untung ampai pat hinggit ..Alahai nak kaya cepat pon jgn la aniaya org ..ksian kat pengguna ..BOIKOT !!!! jangan pergi situ lagi ya Aida BOIKOT!!!! BOIKOT !!! hehehe menghasut plak dah umi Akif ni hahaha

  22. mak aihh memang amek untung uncle tu..takpe kak..banyak pilihan untuk membeli kan

  23. WAH MARAH NAMPAK… SIMILAC NI MMG MAHAL ANAK AKAK YG FIRST MMG MINUM SUSU NI SBB ALEGIK SUSU LEMBU… SAMA LE NGAN BB AKAK YG BARU 5 BLN ALERGIK SUSU LEMBU.. TAPI SEKARANG AKAK BG YG SI ADIK SUSU KAMBING HI GOAT.. ALHAMDULLILAH MMG X ELEGIK SPT MKN SUSU SOYA…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *