Shopee Raikan the Heart of Malaysia on E-Commerce 

Shopee Raikan the Heart of Malaysia on E-Commerce| 60% penggunaMalaysia menyokong penjual tempatan secara proaktifbersama #ShopeeSapotLokal, semasa perkongsian secaralangsung mengenai kajian pasaran terbesar platform tersebuttahun ini, Celebrating the Heart of Malaysia on E-Commerce*, menjelang 9.9 Hari Pembelian Hebat.

Apabila 3,356 pengguna ditanyaMengapakah ianya pentinguntuk menyokong penjual tempatan?antara 19 Julai hingga 17 Ogos 2022, 30% menyokong kualiti barangan BuatanMalaysia yang memenuhi citarasa tempatan mereka, 20% menyatakan bahawa mereka ingin mengekalkan kemajuanekonomi negara atas semangat patriotik dan 8% merupakanpenjual yang menyokong penjual tempatan lain. 42% memilihpenjual tempatan untuk mendapatkan barangan dengan lebihcepat.

Dalam kalangan para responden, separuh daripada mereka(54%) bekerja sepenuh masa, 18% sedang mencari pekerjaan, 17% adalah warga emas, 6% merupakan ibu bapa yang tinggaldi rumah dan 5% adalah pelajar universiti.

 

Shopee turut mengkaji perkara-perkara yang dihargai oleh rakyat Malaysia tentang pembelian dalam talian. Lebih 70% pengguna yang ditinjau menganggarkan bahawa transaksi beli-belah dalam talian secara harian mereka secara konsistenmenghasilkan penjimatan sebanyak lebih 5%.

 

Menariknya, tidak semua pembeli hanya mengutamakandiskaun dan baucar sahaja. Tujuh daripada 10 rakyatMalaysia menghargai ketenangan fikiran berbanding hargayang lebih rendah,” menurut Kenneth Soh, Ketua KempenPemasaran di Shopee Malaysia.

 

Sembilan daripada 10 rakyat Malaysia masih membelidalam talian walaupun kedai fizikal dibuka semula kerana ia telah menjadi tabiat yang dipelajari dan merupakansesuatu kebiasaan. Majoriti daripada responden menghargaiketenangan fikiran‘, dengan 40% menikmati kemudahan di mana pesanan dihantar ke depan pintu rumah mereka, 17% berasa selamat dengan Jaminan Shopee, dan 10% mempercayaiulasan dan gambar daripada pembeli lain.

Bagi 49% daripada pembeli, Shopee ialah destinasimembeli-belah pilihan untuk produk gaya hidup, termasukbarangan hiasan rumah, barangan fesyen serta produk kesihatandan kecantikan. Selain itu, 24% daripada pembeli membelibarangan keperluan hidup (barangan runcit dan lampin) daripadaShopee, 16% mencari peranti teknologi (komputer, perantimudah alih dan TV) dan 11% yang lain membeli alat gantikereta atau peralatan kerja dan sekolah.


Apabila para pengguna Malaysia mengekspresikan nilaimereka melalui pilihan membeli-belah dalam talian menerusicara ini, kami benar-benar memahami mengapa lapan daripada10 penjual tempatan memulakan perjalanan jualan merekadalam talian bersama Shopee. Kami berasa rendah hati apabilamendapati separuh daripada penjual tempatan kami yang ditinjau berkata pendapatan yang diperoleh di platform kami adalah penting kerana ia membolehkan mereka menyarakeluarga mereka,” kata Soh.

 

Majoriti daripada penjual tempatan mula menjual dalamtalian bersama Shopee untuk mengatasi batasan sedia adadari segi pendapatan dan penglibatan mereka dalamekonomi: 24% kerana ia adalah satu-satunya sumberpendapatan mereka, 5% tidak mampu mendapat pekerjaan, 18% perlu menambah pendapatan dan 24% merasakan tekanan kos sara hidup yang lebih tinggi. 30% berkata mereka menjadipenjual di Shopee ekoran minat dan semangat dalam perniagaanmereka.

Jimat dan Nikmati Lebih Lagi bersama 9.9 Hari Pembelian Hebat

 

Untuk membolehkan rakyat Malaysia menikmati lebihpenjimatan, 9.9 Hari Pembelian Hebat Shopee sedangberlangsung hingga 9 September 2022. Lebih nilai dan kegembiraan menanti para pembeli, serta Penghantaran Percumatanpa perbelanjaan minimum, diskaun harian 95% dan peluanguntuk Beli & Menang hingga RM200,000**.

 

Rakyat Malaysia juga bakal menikmati baucar harianeksklusif Shopee Live, yang mempunyai nilai diskaun hinggaRM6 tanpa perbelanjaan minimum dari mana-mana strimlangsung di Shopee Live. Baucar yang eksklusif kepada siaranLive ini diperbaharui setiap hari, jadi para pengguna disarankanuntuk kembali menonton strim langsung Shopee setiap hari bagimenuntut dan menggunakan baucar semasa 9.9 Hari PembelianHebat.

 

Selain itu, para pengguna juga boleh menyertai peraduan Shopee Live Buy & Win untuk berpeluang memenangi hingga 100,000 Syiling Shopee dan Jongkong Emas. Peraduan ini sah untukpembelian yang dibuat melalui mana-mana strim langsung di Shopee Live dari 26 Ogos hingga 9 September.

 

Tambahan lagi, tontoni TV3, Shopee Live atau saluran YouTube Shopee pada pukul 9 malam pada 9 September untukmendapatkan tawaran TV terbaik daripada Shopee 9.9 Pentas Hebat. Padat dengan persembahan, permainan dan tawaranyang menarik, Shopee akan memberi ganjaran kepada rakyatMalaysia menerusi Shopee Shake, Vouchers Drop dan banyaklagi semasa rancangan tersebut untuk pengalaman 9.9 Hari Pembelian Hebat yang tidak dapat dilupakan.

 

Untuk maklumat lanjut mengenai Shopee 9.9 Hari PembelianHebat, layari https://shopee.com.my/m/99.

Loading