Rumah Melayu Melaka Dan Keasliannya

Rumah Melayu Melaka Dan Keasliannya

Rumah Melayu Melaka Dan Keasliannya | Banyak lagi tak diterokai tentang sejarah rumah melayu melaka ni kan.Tapi kalau korang ke Melaka, singgahlah di mana-mana kampung lama yang masih mengekalkan keaslian ruman warisan nenek moyang kita.

Korang pun tau kan Melaka mempunyai pelbagai cerita  zaman dahulu kalanya.begitu juga tradisi-tradisi Melayu Melaka Nie.Bukan masuk part tentang cerita umi lagi tau ni.Ni baru cerita pasal cerita zaman dahulu..gitu
 
Ha nie baru masuk partnya.Memang sebelum kahwin dengan orang Melaka nie,serius nak bagitau korang , hanya dua kali umi pijak tanah Melaka.Tapi bila dah berkahwin dengan orang Melaka nie,Tanah Melaka pun dah boring dengan umi tau…heheh..memang dok kerap ulang alik Melaka la..
 
Untuk entry ni, umi nak cerita sikit tentang rumah yang selalu-selalunya kami akan singgah setiap kali balik Melaka ialah Rumah Mak Tua.Kenapa panggil rumah Mak Tua,Rumah nie kepunyaan Nenek suami umi.kiranya Maknya mak mentua umi lah…heheh..same jerk kan..
 
Kitorang atau orang Melaka panggil Mak Tua(nenek).Umi sempat la jumpa arwah sebelum kahwin 2 tahun lepas.Sehari selepas kami berkahwin,arwah meninggalkan kami semua.So berhoneymoon la umi di Melaka ni.
 
 
Yang bestnya,Kalau tak silap umi, rumah-rumah disini pernah ditayangkan di tv tau.Umi tak berapa nak ingat cerita apa lagi ye..Yang umi ingat en.Husband cakap Sumpahan orang Minyak dilakonkan disini..Rumahnya pun dah runtuh akibat takde siapa yang jaga.sayangkan?
Bukan ke seronok dapat balik kampung, melihat keindahan kampung, dapat menghirup udara segar.Belakangnya pulak, sawah padi.
 
Rumah Mak Tua nie dekat je dengan rumah Demang Tu..alah yang cerita hang Tuah Bersaudara tu la…
Masa umi mula-mula masuk rumah nie,Rumah nie hanya dijaga oleh seorang ahli keluarga Demang yang kurang upaya..Dialah yang rajin membersihkan persekitaran rumah nie.La nie,telah diserahkan kepada Perbadanan negeri Melaka untuk diurus selia..Masuk dah kena bayar ok..
 
Kalau korang nak tau cerita sebenar pasal rumah nie,sila google..tu yang umi tau .Berbalik kepada rumah Lama Melaka nie,umi dapat merasai bagaimana meginap dan suasana malam hari.Seronok walau nyamuk suka untuk mendekatinya.Terdapat ciri-ciri kemalayuan yang tinggi tau..Bukan diperbuat kayu yang dah diproses..Korang boleh tengok PIC kat bawah nie.Walaupun dah kelihatan usang,tapi masih kuat tau..Rasanya dah berpuluh-puluh tahun gaknya rumah nie..Umi lupa nak soal siasat.Rumah mak Tua nie,dah ramai pelawat dari negara asing..Tuari baru je balik pelancong dari Jepun.Tersipu malu kakak saudara umi yang menjaga rumah nie,bila pelancong tu nak amik gambo dia..hehe.Itulah yang menarik ramai orang untuk melihat Rumah Melayu Melaka dan keasliannya tu.
 
 
Gambar nie tanpa di edit dan jugak di crop oleh umi ye.original gambar umi tampal untuk korang.
 
Rumah Melayu Melaka Dan Keasliannya
 
 
gambar dari depan rumah nie
Rumah Melayu Melaka Dan Keasliannya
 
 
ciri-ciri https://ms.wikipedia.org/wiki/Rumah_Tradisional_Melakarumah melaka ada disitu,,tetapi banyak yang diubah jugakla
 
 
 
umi lupa la apa nama orang panggil..loteng kot..sbb dekat merlimau nie dlu air naik..
sekarang depan rumah dah xde pantai.kalau korang nak tau tempat nie adalah di Merlimau Pantai..
 
rumah nie ibu tunggal yang duduk…
 
Kalau nak diikutkan..Rumah Melaka nie mempunyai tangga yang cantik-cantik macam nie.
 
sumber google ye..
 
cantikkan tangga rumah nie
kalau nak tau lagi,belakang rumah Mak Tua nie ada Padi..Jadi taklah sekarang nie umi jakun kalau jumpa padi,..hehehe..Di bawah rumah Mak Tua nie ada satu tempat penyimpanan padi tau.Selalunya diorang akan simpan beras atau padi dekat dalam tu.
 
Umi pun harap rumah ni terus dijaga oleh anak cucu mak tua.Memang setiap kali balik Melaka, kami akan singgah di rumah Mak Tua ni walaupun arwah dah takde.Tapi masih lagi dikelilingi oleh sanak saudara disini.
 
 
 

36 Comments

  1. Kita suka rumah-rumah macam ni. Coz ada ciri-ciri lama dan selalunya sejuk bila duduk kat rumah ni kan aida…

  2. Memang cantik rumah tradisional melaka, terutama trademark iaitu tangga! Kesenian orang dulu2 memang tidak terbanding…sungguh menarik, penuh dgn simbolik dan sebab2 tertentu.

  3. habis terteleng kepala dok nak tgk gambaq..hihihi
    akak suka tang tangga tu cantik sangat

  4. deno suka sangat rumah2 melaka ni.. kalau ke melaka mesti tangan tak henti2 amik gambar rumah tradisi melaka.. mmg cantik!

  5. itulah keistimewaan rumah melayu melaka, paling istimewa tangga batunya..:)

  6. Cantik. Suka tgk umah2 kampung mcm ni. Pastu dikelilingi pokok2. Sejuk jer mata memadang.

  7. rumah melaka memang unik… *_^ …kak eda, cam rasa nak plan bila nak balik melaka pas tu sekali ngan akak..wakakaka…boleh kita meronggeng… *_^

  8. macam penah perasan je rumah tu…sy orang melaka jugak =)

  9. cantik tul rumah yg gambar first tu… 🙂

  10. rumah melaka dengan tangga batu memang x boleh dipisahkan… hehehe

  11. saya memang suka gila dengan rumah melayu lama (tradisional ni) nak2 lagi yg rumah papan dua tingkat tangga batu & halaman luas.. masa balik dari kg aritu guna jalan lama.. sampai bota tu tgk rumah2 kampung kat situ majoriti masih berkonsepkan tradisional.. Ya Allah rasa macam nak singgah je. cantik sangat. tapi apakan daya takde sedara mara kat situ

  12. RUMAH DEMANG ABDUL GHANI SEKARANG DITADBIR OLEH PERBADANAN MUZIUM MELAKA (ERZIM)..

    SAYA KALAU ADA DUIT BANYAK, NAK BUAT RUMAH MACAM RUMAH MELAKA.. CANTIK.. 🙂

  13. Wauu menarik.. jadi rumah mak tua dah jadi macam muzium la ek.. semoga kekal ke anak cucu..mmg xder org buat dh sekarang..design rumah dah jauh berubah..

  14. he3..rasa mcm beljar blik je =) dlu pnh jugak bt research sal ni..rumah melaka cantik..tngga dia yg femes n unik..suka tgok..dlu pn pnh tggal kt selandar Melaka..

  15. unik rekabentuk rumah ni.. semoga ianya terus kekal untuk tatapan generasi akan datang..

  16. Assalamualaikum nak bertnya..rumah ni masih ada? Saya student dari Politeknik Port Dickson..jurusan seni bina nak lakukan kerja “lukisan terukur”..boleh ke kami nak buat kajian atas rumah ni?

  17. Author

    ye masih ada lagi rumah ni.boleh email pada saya untuk details ye

Leave a Reply

Your email address will not be published.