Ramadhan Pertama di Tahun Baru

Assalamualaikum

Hai korang..Alhamdulillah..Dah pun sampai di Bulan yang mulia.Moga kita akan terus diberikan kesihatan yang baik bagi menunaikan kewajipan kita di bulan ini.

Mesti ada di kalangan korang yang bercuti hari ni kan.Ai is kerja seperti biasa.Takde cuti pun.So takde pun sambut puasa di kampung.Tapi ingatkan esok nak balik.Rindu nak berbuka puasa dengan adik-adik.

Ada ke yang anak korang dah start berpuasa.Mesti seronok kan bila melihat dan mejaga mereka pada hari pertama berpuasa.Banyak sungguh keletah mereka bila berpuasa .Tetiba nak throwback zaman kita kecil-kecil dulu.Ada je yang buka periuk disiang hari.Mandi sambil minum air dan macam-macam lagilah..hehehe…

Tapi tu dulu,sekarang kalau buat lagi memang buang tebiat ler nampaknya,Perlu kita ingat,di bulan puasa ni,ada adab yang perlu kita jaga bagi memastikan kita mendapat markah penuh.Mungkin susah,tapi kalau dipraktikkan,insyallah..kita semua akan dapat laksanakan.Kita sebagai manusia ni,tak pernah lari dari melakukan kesilapan.Walaupun kesilapan tu kita nampak kecil,tapi bila dibiasakan,akan menjadi kesilapan yang besar dalam hidup kita.Macam tu jugaklah bila kita puasa.Kalau kita tak jadikan puasa tu sebagai satu ibadah yang betul,macam sia-sia pulak kita berpuasa.Sebab tu bila puasa ni,kita kena jaga lidah dan mata.Itu paling penting.Bukan setakat adab ketika berpuasa,malah adab semasa melakukan solat terawih pun wajib dilakukan kita.

So,dari pembacaan aku di Utusan,aku share sedikit tentang Adab Berpuasa dan solat terawih untuk kita jadikan panduan sepanjang kita berpuasa.Insyallah

ADAB BERPUASA DAN SOLAT TERAWIH

1.Menjaga lidah daripada berdusta,mengumpat dan mencampuri urusan orang lain yang tiada kena mengena dengannya.

2.Memelihara mata dan telinga daripada melihat dan mendengar perkara yang dilarang oleh syarak dan yang sia-sia.

3.Mengawal perut daripada merasai makanan dan minuman yang haram atau yang mengandungi unsur syubhat terutama ketika berbuka puasa dan berusaha sedaya mungkin untuk menghasilkan pemakanan yang halal lagi bersih.

Ulama silam pernah berpesan, “Apabila kamu berpuasa maka perhatikanlah apa yang akan dijadikan makanan berbukamu dan di manakah kamu akan berbuka?” Ia adalah panduan yang terbaik bagi mengawasi diri daripada terjebak dengan unsur-unsur makanan yang tidak halal.

4.Berusaha menjaga kesemua pancaindera dan anggota tubuh badan daripada mendekati atau melakukan maksiat dan perkara yang sia-sia.Dengan demikian ibadan puasanya akan suci dan sempurna.Terdapat ramai yang memenatkan diri dengan berlapar dan berdahaga,membiarkan diri terdorong kepada perlakuan dosa dan noda,kerana itu puasanya rosak binasa dan keletihannya tidaklah berbaloi sebagaimanan maksud sabda Rasulullah s.a.w,:Ramai yang berpuasa tidak mendapat ganjaran daripada puasanya melainkan lapar dan dahaga( Riwayat an-Nasaei)

Meninggalkan maksiat menjadi kewajipan kepada seluruh orang islam sama ada mereka sedang berpuasa atau tidak.Apatah lagi bagi yang berpuasa,ia lebih dituntut dan diwajibkan.Sabda Rasulullah,Puasa itu adalah perisai sekiranya seseorang daripada kalangan kamu sedang berpuasa,janganlah dia bercakap Kotor,melakukan keburukan dan berbuat bodoh.Jika ada orang lain yang mengejinya atau cuba memeranginya maka,hendaklah dia katakan kepada orang itu “Saya sedang berpuasa”(riwayat Bukhari dan Muslim)

5. Jangan membanyakkan tidur pada siang harinya dan makan pada malamnya, bahkan bersederhanalah pada kedua-duanya bagi menyelami kejerihan lapar dan dahaga. Dengan demikian sanubarinya terkawal, keinginan nafsunya kurang dan hatinya ceria. Itulah rahsia dan intipati puasa yang perlu dicapai;
6. Jauhkan diri daripada mengikut dorongan nafsu ketika berbuka dengan beraneka jenis makanan yang lazat-lazat. Sebaik-baiknya adat makannya sama sahaja pada bulan puasa dan bulan-bulan yang lain. Penggemblengan diri dalam mengurangkan tuntutan jasmani dan keinginan perasaan memberikan kesan yang positif terhadap kecerahan hati nurani yang amat dituntut terutama pada bulan Ramadan.
Mereka yang menjadikan keinginan nafsu perut sebagai tunggangan akal ketika berbuka yang menyalahi kebiasaan pada bulan-bulan lain sebenarnya terpedaya dengan pujukan iblis. Rayuannya bertujuan menghilangkan barakah (berkat) ibadah puasa mereka, nikmat limpahan ketenangan daripada Allah s.w.t., kekhusyukan diri ketika bermunajat dan berzikir kepada-Nya.
Kenyang
Sepatutnya orang yang berpuasa mengurangkan kadar pemakanannya sehingga terserlah kesan puasa itu kepada dirinya. Kekenyangan adalah punca kelalaian, kealpaan, keras hati dan malas untuk taat kepada Allah s.w.t..
Sabdanya: Takungan jelek yang dipenuhkan oleh manusia adalah kantong perutnya, memadailah baginya beberapa suapan yang dapat meneguhkan tulang belakangnya. Jika dia enggan maka berikanlah sepertiga (bahagian perutnya) untuk makanan, sepertiga kedua untuk minuman dan sepertiga terakhir bagi pernafasannya. (Riwayat Ahmad dan at-Tarmizi)
Terdapat ulama yang mengungkapkan kata-kata berikut: “Sekiranya perutmu kenyang anggota-anggota lain akan lapar (akan menurut turutan nafsu) tetapi sekiranya perutmu lapar kesemua anggotamu akan kenyang.”
As-Salaf as-Soleh (mereka yang terdahulu) mengurangkan perkara kebiasaan dan dorongan diri serta memperbanyakkan amal ibadat pada bulan Ramadan secara khusus bahkan itulah adat mereka sepanjang masa;
7. Tidak menyibukkan diri dengan urusan duniawi pada bulan Ramadan, bahkan mengambil kesempatan bagi beribadat kepada Allah dan mengingati-Nya sebaik mungkin. Justeru, dia tidak melakukan perkara duniawi melainkan sekadar keperluan hariannya atau kepada mereka yang berada di bawah tanggungannya. Demikian yang selayaknya dilakukan pada bulan Ramadhan yang mulia ini sama seperti pada hari Jumaat yang sepatutnya dikhususkan bagi amalan akhirat;
8. Mempraktikkan amalan sunah seperti segera berbuka apabila masuk waktunya, berbuka dengan buah tamar (kurma) dan jika ia tiada memadailah dengan segelas air serta melambatkan makan sahur.
Nabi s.a.w. berbuka dahulu sebelum Baginda mengerjakan solat Maghrib. Sabda baginda: Umatku sentiasa berada dalam keadaan baik (berkat) selama mana mereka mempercepatkan berbuka (apabila masuk waktunya) dan melambatkan makan sahur. (Riwayat Bukhari dan Muslim).
9. Menyediakan makanan berbuka kepada orang yang berpuasa sekalipun dengan beberapa biji tamar atau segelas air. Sabda baginda s.a.w.: Sesiapa yang menyediakan makanan berbuka bagi orang yang berpuasa baginya ganjaran seumpama pahala orang yang berpuasa tanpa mengurangi sedikitpun pahalanya (orang yang berpuasa). (Riwayat al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah)
10. Memenuhi malamnya dengan amalan sunat seperti solat terawih, witir dan sebagainya.
Adalah dinasihatkan kepada para imam supaya tidak mempercepatkan solat terawihnya seperti mana amalan kebiasaan di masjid dan surau.
Perbuatan tersebut menjejaskan mutu ibadat solat tersebut kerana meninggalkan ‘wajib-wajib’ solat seperti meninggalkan tomakninah semasa rukuk dan sujud, mencacatkan bacaan al-Fatihah sebagaimana sepatutnya lantaran ingin kecepatan dalam mengejar waktu sehingga menyebabkan makmum di belakang tertinggal rukun-rukun penting dalam solatnya. Amalan terawih seperti itu adalah tidak sempurna dan berkurangan pahalanya.
Oleh itu berwaspadalah terhadap cara demikian dengan kembali mengamalkan ibadah solat seperti waktu-waktu lain, menyempurnakan kiam, bacaan al-Fatihah, rukuk, sujud, khusyuk, hadir hati dan semua peradaban solat dan rukunnya.
Bagi makmum pula disyorkan supaya sentiasa bersama imamnya sepanjang solat terawih itu sehinggalah selesai sama ada 20 rakaat ataupun lapan rakaat. Sabda Rasulullah s.a.w., Apabila seseorang menunaikan solat bersama imamnya sehinggalah imam itu (selesai dan) beredar, dikirakan untuknya (makmum) pahala kiam semalaman. (Riwayat an-Nasaei)
Begitulah  adab ketika berpuasa dan terawih.,Moga setiap amalan kita di bulan puasa diterima sepenuhnya.Saling ingat mengingati dan No Bawang-bawang ye bulan puasa ni..Simpan kemas dalam diri tu.


Thanks for Reading kisahsidairy.com

Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Loading

5 Comments

  1. Alhamdulilah..
    Kenangan manis kejut anak-anak bangun sahur dulu..seawal 4tahun anak Sis dah mula puasa dulu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *