FAMILY PARENTING

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan | Lama betul tak membebel kat blog ni hah.Dari urusan sekolah sampailah balik ke kampung.Stuck di kampung disebabkan banjir lagi Alhamdulillah, habis sudah sesi persekolahan untuk tahun 2020.Kini masuk semula di tahun yang baru.Semoga anak-anak boleh bersekolah seperti biasa kan. Banyak pelajaran yang tertinggal untuk tahun 2020 lepas, semoga tahun ni anak-anak tidak akan tertinggal lagi pelajaran untuk tahun 2021.Umi tetap bersyukur Naura …

BLOG

Selamat Tahun Baru 2021

Selamat Tahun Baru 2021 | Alhamdulillah berakhir sudah kan tahun 2020 yang penuh dengan kenangan.Muncul pula tahun baru yang permulaannya di nantikan dengan penuh pengharapan. Pengharapan agar dunia menjadi seperti biasa.Wallahualam.Kita hanya mampu berdoa, yang menentukan Allah swt.Keep Praying guys! Semoga doa kita dimakbulkan untuk tahun 2021. Selamat Tinggal Tahun 2020 Dah capai azam untuk tahun 2020? Macam mana pulak kan untuk tahun 2021.Masih dengan azam yang sama? Umi share …

BLOG

Selamat Tinggal Tahun 2020 Yang Banyak Kenangan

Selamat Tinggal Tahun 2020 Yang Banyak Kenangan

Selamat Tinggal Tahun 2020 Yang Banyak Kenangan | Hari terakhir untuk tahun ini sebelum memasuki tahun yang baru.Tahun 2021.Semoga dengan kehadiran tahun yang baru memberi kita seribu kemanisan. Kalau dulu kita selalu di berikan satu semangat  untuk mencapai tahun 2020 dengan perkataan WAWASAN 2020.Tapi bila sampainya tahun 2020, kita telah diuji dengan ujian yang berat apabila dunia menerima kedatangan wabak yang meragut banyak nyawa. Covid-19 merupakan satu wabak yang tak …

HOTEL

Penginapan 2 hari 1 malam di Holiday Inn JBCC

Penginapan 2 hari 1 malam di Holiday Inn JBCC

Penginapan 2 hari 1 malam di Holiday Inn JBCC | Lama dah nak rasa menginap di hotel ni tau.Sejak pembukaannya pada 1 Oktober 2020 yang lalu lagi.Apa taknya hotel yang terletak di tengah bandar ni memang nampak gah kalau dilihat dari jauh. Plan dengan babah nak bawa anak-anak menginap di Hotel tercapai jugak sebab masa nampak mereka buat promotion, terus cakap babah jom kita Check In di Holiday Inn hujung …

RESEPI

Mencuba Resepi Garlic Bread Homemade

Mencuba Resepi Garlic Bread Homemade

Mencuba Resepi Garlic Bread Homemade | Lama dah nak cuba buat garlic bread homemade ni.Puas hati kalau dapat buat sendiri kan? Kalau kat kedai takdelah dapat banyak mana pun.Dapat cicah dengan mushroom soup lagi la sedap. Hujung minggu hari tu, sempatlah umi buat garlic bread ni.Sebab bahan kat rumah pun ada.Kalau sebelum ni nak buat, daun pasley tu asyik takde je.Kebetulan hari tu buat spaghetti carbonara, so umi beli lah …

FOOD REVIEW

Makan Malam di Dine @ Eight Holiday in JBCC

buffet dinner holiday inn jbcc

Makan Malam di Dine @ Eight Holiday in JBCC | Cerita hari minggu yang lepas umi bawa satu family untuk makan malam di hotel di tengah bandar.Saja nak cari makan jauh sikit dari rumah. Sambil tu umi menginap sekali di Holiday Inn Johor Bahru City Centre.Nanti umi cerita di lain entry untuk penginapan 2 hari 1 malam umi di Holiday Inn Johor City Centre ni ye. Ni umi nak cerita …

Lagu

Lagu Mimpi-Haqiem Rusli (OST Bidadari Salju)

LIRIK LAGU MIMPI HAQIEM RUSLI

Lagu Mimpi-Haqiem Rusli (OST Bidadari Salju) | Sedang Hot di lagu dari Haqiem Rusli lagu ost dari cerita Bidadari Salju yang ditayangkan di TV3.   LIRIK LAGU MIMPI – HAQIEM RUSLI   Di saat aku pejamkan mata Kucuba bayangkan raut wajahmu Doaku agar kau hadir di dalam mimpi Menemani aku   Mimpi yang indah kau bersamaku Mimpi yang ngeri kau bersama dengannya Dan jangan dikau hampiri dia Dia pasti membawa …

RESEPI

Resepi Kuey Teow Goreng Sheila Rusly pertama kali dicuba

Resepi Kuew Teow Goreng Sheila Rusly pertama kali dicuba

Resepi Kuey Teow Goreng Sheila Rusly pertama kali dicuba | Lain orang lain cara memasak dan juga bahannya.Kalau umi juga lain bahannya.Sesekali follow resepi orang tu kadang-kadang best jugak ka.Tapi tulah kadang menjadi kadang tak.Air tangan orang kan, takkan sama. Sesekali kenalah cuba sesuatu yang baru.Selalu umi beli kuey teow yang besar sikit tu, tapi kalau ikut resepi kuew teow Sheila Rusly tu, dia guna kuew teow yang halus sikit …

FAMILY

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin

Senarai Barangan Hantaran Lengkap Untuk Pengantin | Pastikan semuanya lengkap seawal mungkin bagi mengelakkan dari tidak cukup bilangannya semasa majlisnya nanti. Persedian sebelum berkahwin atau bertunang ni selalunya dilakukan lebih awal supaya tiada perkara yang tidak diigini berlaku semasa hari persandingan atau pertunangan.Kena bincangkan berapa dulang hantaran yang nak dihantar semasa majlis dan bentuk gubahan hantaran kahwin yang macam mana nak buat nanti. 7 JENIS DULANG HANTARAN YANG POPULAR SEKARANG …

RESEPI

Ayam Bakar Air Fryer Guna bahan dapur yang ada

Ayam Bakar Air Fryer Guna bahan dapur yang ada

Ayam Bakar Air Fryer Guna bahan dapur yang ada | Gitulah kalau malas nak keluar, guna je apa yang ada kat dapur.Hari tu umi beli extra bahagian paha ayam dua kerat.Saja nak buat bakar-bakar nanti. Kebetulan si kakak dok sibuk suruh umi buat lagi Ayam Bakar Madu yang selalu umi buatkan dia.Bebudak ni, kalau dapat ayam gitu je pun dah puas.Tak payah makan nasi dah.Dok meratah ayam tu jelah sampai …