Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui

Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui| Lately ni,sangat risau dengan kesihatan,nak buat fully checkup kat klinik,madang je takde masa,

Tapi dalam pada tu umi ada jugaklah mengambil langkah untuk menjaga kesihatan.Terutamanya pengambilan makanan iaitu mengurangkan garam dan juga gula..

Siapa kat sini yang mengamalkan pengambilan Teh Hijau? of course umi akan angkat tangan kerana umi adalah salah seorang yang mengamalkan pengambilan Teh Hijau.

Mungkin ada yang tahu dan ada yang tak tahu tentang Khasiat Teh Hijau ni kan.Teh hijau ini adalah tumbuhan yang mampu memberikan kita kesihatan dan menngawal serta mencegah pelbagai jenis penyakit.Teh hijau ni mengandungi nutrien dan antioksida semulajadi yang dikenali sebagai Polifenal.

Antioksidan sangat diperlukan di dalam badan seorang kerana fungsi antioksidan ini adalah untuk meningkatkan fungsi otak selain mengurangkan berat badan dan risiko menghidapi pelbagai jenis kanser.

Teh hijau dikatakan terkenal sebagai sumber minuman semula jadi yang memiliki banyak kebaikkannya untuk badan. Jom baca tentang Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui

ANTARA KHASIAT TEH HIJAU YANG PERLU KORANG TAHU


#1 MENINGKATKAN KESIHATAN MENTAL DAN FUNGSI OTAK

Pengambilan teh hijau bukanlah hanya untuk mencergaskan otak,tetapi ia juga menjadikan seseorang itu menjadi pintar kerana ia menngandungi kafein yang tidak berlebihan yang mampu merangsang sel-sel otak dan menjadikannya lebih aktif


2# MENINGKAT KECERGASAN FIZIKAL

Teh hijau merupakan minuman yang membantu proses pembakaran lemak dan pada masa yang sama meningkatkan kadar metabolisme dalam badan.Dalam satu kajian yang dilakukan terhadap 10 orang lelaki,terbukti yang mengambil teh hijau telah meningkatkan penggunaan tenaga mereka sehingga empat peratus.


3# MENCEGAH PENYAKIT KANSER

Teh hijau dapat mengurangkan risiko kanser payudara,prostat,kolon dan banyak lagi.


4# MENCEGAH PEMBENTUKAN BAKTERIA PADA GUSI

Kajian membuktikan katekin yang terdapat pada daun teh hijau mampu membunuh mutan streptococcus,sejenis bakteria yang sering dijumpai pda gusi dan sekitar mulut manusia.Oleh itu,mereka yang meminum teh hijau setiap hari akan memperoleh kesihatan gusi dan mulut berpanjangan serta terhindar daripada masalah nafas berbau.

5# MELAMBATKAN PROSES PENUAAN

Antioksidan yang terdapat  di dalam ekstrak teh hijau mempunyai banyak kebaikkan kepada manusia.Selain itu,ia membantu menghasilkan tekstur kulit yang sihat dan cantik.Bagi mereka yang mengamalkan minum teh hijau setiap pagi akan menikmati tahap kesihatan yang lebih baik kerana tumbuhan ini juga dapat membuang toksin dalam badan

sumber :Utusan

Dulu aku ada jugaklah ceritakan Kelebihan Teh hijau ni. Tapi tu lah kan,on off jelah dok minum teh hijau ni.

Sekarang ni aku suka sangat dengan Teh Hijau Ahmad.

sumber: google

Brand Teh Hijau yang paling aku suka

 

Actually aku suka satu lagi Teh hijau Ahmad yang ada campuran Jasmine..Bila minum rasa sejuk je tekak ni.

 

sumber:google

Ahmad Tea Jasmine Green Tea

Stock untuk di Office.
Bila minum teh hijau ni,tahanlah korang akan ke bilik air je..Tapi baguslah kan,cuci segala-galanya yang tak bagus dalam badan tu..
Harap umi istiqomah la minum teh hijau ni..Kekadang mood ada pasang surutnya.Hah..itulah cerita tentang Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui

Thanks for Reading kisahsidairy.com

Contact me at :sitirohaida81@gmail.com

Related Posts

14 thoughts on “Khasiat Teh Hijau Yang perlu diketahui

  1. Masa mula-mula dulu memang tak masuk dengan tekak ni. Bila dah lama minum dan amalkan rasa macam kalau tak minum macam tak sah haa gitu. Bagus sebenarnya minum tea hijau ni. Dapat buang toksin segala bagai dalam badan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *