August 4, 2020
KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL| Pernah tak korang mengetahui kelebihan mengambil cuka Epal ini?..baru Sebulan En.Husband menggunakan Cuka Epal ini untuk mengurangkan kolestrol dalam badan.

 Cider Vinegar  ini salah satu sumber makanan yang sangat popular di barat.
khasiat dan kelebihan cuka epal
KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL source pic : google

 

Cuka epal adalah hasil campuran makanan sunnah seperti madu dan epal.Penuh berkhasiat dengang kandungan fosforus, zat besi, chloride, sodium, kalsium, magnesium, silicon dan florid.

Selain mengaktifkan proses penghadaman, bahan lecithin yang terdapat di dalamnya membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga.Lecithin juga bertindak membantu meningkatkan konsentrasi dan daya ingatan atau memori.Bahan aktif lecithin juga menolong membekalkan nutrien penting kepada folikel rambut sekaligus menyubur dan menguatkan rambut kia.Ia juga bertindak sebagai antioksidan bagi menghalang proses penuaan kulit akibat pendedahan kepada pancaran UV.Selain berfungsi mencegah jeragat, bintik-bintik hitam an pelbagai masalah kulit, terutama muka yang berminyak, ia juga amat sesuai untuk badan yang berbau.

CUka epal juga adalah salah satu alternative terbaru bagi membantu menurunkan dan mengawal berat badan dengan lebih mudah, selamat dan berkesan.Ia mengandungi bahan aktif yang bertindak dengan 3 cara iaitu mengurangkan selera anda untuk makan berlebihan.Menghalang penyerapan lebihan lemak dan mnyak dalam tubuh dan membantu melancarkan sistem pelawasan.

Cuka Epal ini memberikan satu kelainan buat korang yang mahukan kejelitaan wajah dan tubuh  yang kekal berseri dan senantiasa kelihatan menawan.Ianya di rumus agar kelihatan lebih cantik, sentiasa muda luaran dan dalaman, tanpa mengira usia.

Jom kita tengok pula kelebihan yang ada pada Cuka epal atau Apple cider Vinegar ni

 

KELEBIHAN APPLE CIDER VINEGAR| CUKA EPAL

DETOX & KURUSKAN BADAN

Detox atau dalam bahasa mudahnya mengeluarkan toksin yang berlebihan dalam badan. Oleh itu secara tidak langsung membantu mendapatkan badan yang ideal….

Selain dari itu bahan ini mengandungi lecithin yang membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga. selain dari itu lecithin juga membantu meningkatkan daya ingatan.


GOUT & ARTHRITIS

Gout, arthritis dan sakit-sakit yang melibatkan sendi dan sengal-sengal badan.

 


TEKANAN DARAH

Acetic Asid yang terdapat didalam cuka epal berkesan mengurangkan tekanan darah tinggi,  menstabilkan tekanan dengan merehatkan salur darah. Penggunaan berterusan boleh menjadikan tekanan darah menjadi normal.

 

DIABETES / KENCING MANIS

Apple cider atau cuka epal boleh mengurangkan kadar gula dalam darah, seterusnya berupaya mencegah penyakit kencing manis dan arthritis.

 


JANGKITAN, SELSEMA & SAKIT TEKAK

Meredakan  selsema, sakit tekak dan jangkitan kuman. Sangan berkesan untuk asma atau sinus (resdung). Juga menolong menjelaskan penglihatan dan memulihkan sistem pencernaan.

 


KULIT

Sangat baik untuk kulit yang bermasalah seperti eczema. Merawat kulit berjerawat, tompok hitam yang tak sekata pada kulit dan selulit…

 

BADAN / MULUT BERBAU

Menolong meneutralkan pH badan/mulut dan membunuh kuman/bakteria penyebab bau busuk ….juga boleh untuk kaki berbau.

 


KERACUNAN MAKANAN

Jika terkena keracunan makanan, minum 1 sudu  setiap 5 minit selepas serangan keracunan. Juga boleh merawat cirit-birit dan diarrhea kerana bahan ini mengandungi kadar  pectin yang tinggi yang boleh menyelaputi dinding kolon yang terengsa…. (anti-diarrhea)

KOLESTROL

Menolong mengurangkan paras kolestrol dengan adanya pectin yang merupakan sejenis fiber mudah larut dalam air dan juga asid amino yang dapat meneutralkan kolestrol LDL yang teroksida… dengan kata lain mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL cholesterol type) .. kolesterol jahat ini menyumbat saluran darah  dan kalau tidak dibakar mengeluarkan sodium berlebihan dari badan (melalui peluh & perkumuhan)

AWET MUDA

Awet muda dan menaikkan seri (kerana tubuh yg bebas dari toksin menjadikan darah lebih bersih, usus bersih menyebabkan oksigen mudah sampai ke otak. Sel-sel tubuh menjadi segar.

 

 

KESAN SAMPINGAN MINUM CUKA EPAL

Apa yang umi tahu, cuka epal tidak mendatangkan kesan sampingan jika anda tidak mengambil dos yang berlebihan kerana cuka epal dihasilkan dengan 100% bahan semulajadi dan tiada tambahan bahan kimia yang berbahaya.

 

CARA PEMAKANAN APPLE CIDER VINEGAR(CUKA EPAL)

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

siti Rohaida

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

View all posts by siti Rohaida →

101 thoughts on “KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

    1. Kat gaint…jusco..tesco..mana2 pun ada jual..mcm2 brand..cari yg organic..lagi bagus kalau dpt brand Bragg tp brand ni dah susah nk dpt..dulu ada jual kat gaint..

  1. Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

  2. Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

  3. Contact me 0173323352. Sy pun sedangkan usahakan keluarkan produk vinegar berperisa epal, manggo, blackcurrant dan original bumiputera. Kaedah vinegar kami diproses mengikut kaedah terbaik jepun.

  4. Cuka apple favourite nak kasi detox and kempis sikit perut. Rahsia turun 5 kg sebulan ialah….
    cuka apple dengan supplement.. tu saya la

    thank you sebab kongsi entry ni lama tak baca pasal tips kuruskan badan

  5. Saya pun dah mula amalkan minum cuka apple campur madu lebah tiap2 malam kerana saya sekarang kena ambil ubat cairkan darah . Ubat colestrol dan ubat jantung.maksud saya. Kerana sudah terkena masaalah jantung sbb badan gemuk.

  6. Saya pun dah mula amalkan minum cuka apple campur madu lebah tiap2 malam kerana saya sekarang kena ambil ubat cairkan darah . Ubat colestrol dan ubat jantung.maksud saya. Kerana sudah terkena masaalah jantung sbb badan gemuk.

  7. Saya tengah guna cuka epal + minyak zaitun + madu lebah: koz dah kena sakit jantung: (saluran jantung ada yg tersumbat)… baru guna 2 minggu…. syukur ada perkembangan baik…. chek kolestrol = dah normal… darah tinggi = 130(sebelom = 165) kepekatan darah dah turun…ubat aspirin n clobidogel dah tak makan lagi.. tinggal bisoprolol n perindopril yg doktor kata perlu makan lagi…

  8. 24 ogos 2015 buat scan di Hospital Klang… urat utama dibahagian leher tiada plak n lemak2…. hanya darah masih pekat…
    akhir bulan november nanti chek jantung di hospital serdang….
    harap semakin pulih dari serangan salur darah tersumbat(injap jantung)…

  9. Used as a raw material to remove dead skin cells, hair care and skin whitening; beauty methods using apple cider vinegar has been increasingly favored sister and share on

  10. i never have been used apple cider vinegar until now i read this book i know more imformation and now i had a method to skill all blackhead on my face and actually it is useful to our life good for health and the product friendly with invironment, i can use it and listen music at

  11. Cari brand bragg … saya ezcema ..tengah consume acv ni .. Alhamdullilah .. ada perubahan … minum dan sapu .. kalu ada yg tak tahu mana nak cari acv ni boleh message/whats app saya 0127153894..

  12. siapa ade cyst elok amalkan cuke apple minum 2sudu besar bersame 1sudu besar black syrup moleses + air1/2 cawan air kosong 2× sehari.. kalo rajin
    selalu minum jus peria katak bagi cepatkan kecut cyst insya allah..

  13. Anda dapat menggunakan diakuisisi video yang pada berbagai perangkat. Beberapa besar Ԁi web lagu pengecer seperti iTunes, Audio сom, Amazon pasar online, com, ditambah lagi memiliki benar-benar gratis lagu bagian

  14. sangat bermanfaat, ini adalah kunjungan pertama saya ke web anda dan saya menemukan sesuatu yang berbeda disini, salam blogger dari admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *