INFO

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL

KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL| Pernah tak korang mengetahui kelebihan mengambil cuka Epal ini?..baru Sebulan En.Husband menggunakan Cuka Epal ini untuk mengurangkan kolestrol dalam badan.

 Cider Vinegar  ini salah satu sumber makanan yang sangat popular di barat.
khasiat dan kelebihan cuka epal
KHASIAT DAN KELEBIHAN CUKA EPAL source pic : google

 

Cuka epal adalah hasil campuran makanan sunnah seperti madu dan epal.Penuh berkhasiat dengang kandungan fosforus, zat besi, chloride, sodium, kalsium, magnesium, silicon dan florid.

Selain mengaktifkan proses penghadaman, bahan lecithin yang terdapat di dalamnya membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga.Lecithin juga bertindak membantu meningkatkan konsentrasi dan daya ingatan atau memori.Bahan aktif lecithin juga menolong membekalkan nutrien penting kepada folikel rambut sekaligus menyubur dan menguatkan rambut kia.Ia juga bertindak sebagai antioksidan bagi menghalang proses penuaan kulit akibat pendedahan kepada pancaran UV.Selain berfungsi mencegah jeragat, bintik-bintik hitam an pelbagai masalah kulit, terutama muka yang berminyak, ia juga amat sesuai untuk badan yang berbau.

CUka epal juga adalah salah satu alternative terbaru bagi membantu menurunkan dan mengawal berat badan dengan lebih mudah, selamat dan berkesan.Ia mengandungi bahan aktif yang bertindak dengan 3 cara iaitu mengurangkan selera anda untuk makan berlebihan.Menghalang penyerapan lebihan lemak dan mnyak dalam tubuh dan membantu melancarkan sistem pelawasan.

Cuka Epal ini memberikan satu kelainan buat korang yang mahukan kejelitaan wajah dan tubuh  yang kekal berseri dan senantiasa kelihatan menawan.Ianya di rumus agar kelihatan lebih cantik, sentiasa muda luaran dan dalaman, tanpa mengira usia.

Jom kita tengok pula kelebihan yang ada pada Cuka epal atau Apple cider Vinegar ni

 

KELEBIHAN APPLE CIDER VINEGAR| CUKA EPAL

DETOX & KURUSKAN BADAN

Detox atau dalam bahasa mudahnya mengeluarkan toksin yang berlebihan dalam badan. Oleh itu secara tidak langsung membantu mendapatkan badan yang ideal….

Selain dari itu bahan ini mengandungi lecithin yang membantu meningkatkan metabolisma lemak dan menukarkan lemak menjadi tenaga. selain dari itu lecithin juga membantu meningkatkan daya ingatan.


GOUT & ARTHRITIS

Gout, arthritis dan sakit-sakit yang melibatkan sendi dan sengal-sengal badan.

 


TEKANAN DARAH

Acetic Asid yang terdapat didalam cuka epal berkesan mengurangkan tekanan darah tinggi,  menstabilkan tekanan dengan merehatkan salur darah. Penggunaan berterusan boleh menjadikan tekanan darah menjadi normal.

 

DIABETES / KENCING MANIS

Apple cider atau cuka epal boleh mengurangkan kadar gula dalam darah, seterusnya berupaya mencegah penyakit kencing manis dan arthritis.

 


JANGKITAN, SELSEMA & SAKIT TEKAK

Meredakan  selsema, sakit tekak dan jangkitan kuman. Sangan berkesan untuk asma atau sinus (resdung). Juga menolong menjelaskan penglihatan dan memulihkan sistem pencernaan.

 


KULIT

Sangat baik untuk kulit yang bermasalah seperti eczema. Merawat kulit berjerawat, tompok hitam yang tak sekata pada kulit dan selulit…

 

BADAN / MULUT BERBAU

Menolong meneutralkan pH badan/mulut dan membunuh kuman/bakteria penyebab bau busuk ….juga boleh untuk kaki berbau.

 


KERACUNAN MAKANAN

Jika terkena keracunan makanan, minum 1 sudu  setiap 5 minit selepas serangan keracunan. Juga boleh merawat cirit-birit dan diarrhea kerana bahan ini mengandungi kadar  pectin yang tinggi yang boleh menyelaputi dinding kolon yang terengsa…. (anti-diarrhea)

KOLESTROL

Menolong mengurangkan paras kolestrol dengan adanya pectin yang merupakan sejenis fiber mudah larut dalam air dan juga asid amino yang dapat meneutralkan kolestrol LDL yang teroksida… dengan kata lain mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL cholesterol type) .. kolesterol jahat ini menyumbat saluran darah  dan kalau tidak dibakar mengeluarkan sodium berlebihan dari badan (melalui peluh & perkumuhan)

AWET MUDA

Awet muda dan menaikkan seri (kerana tubuh yg bebas dari toksin menjadikan darah lebih bersih, usus bersih menyebabkan oksigen mudah sampai ke otak. Sel-sel tubuh menjadi segar.

 

 

KESAN SAMPINGAN MINUM CUKA EPAL

Apa yang umi tahu, cuka epal tidak mendatangkan kesan sampingan jika anda tidak mengambil dos yang berlebihan kerana cuka epal dihasilkan dengan 100% bahan semulajadi dan tiada tambahan bahan kimia yang berbahaya.

 

CARA PEMAKANAN APPLE CIDER VINEGAR(CUKA EPAL)

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

Satu sudu Apple Cider Vinegar dicampurkan dengan satu gelas air suam dan diminum sebelum sarapan pagi.

Cuka epal ini juga elok di minum waktu malam sebelum tidur.

Malah Nabi (saw) sendiri suka kepada khall (cuka yang di proses daripada buah, seperti tamar, epal dss).

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(101) Comments

  1. RDZ Z says:

    kita pernah minum ni.ok cuma mungkin tak sesuai kot…tapi still ambil jugak sometimes..

  2. Akeyla Azmi says:

    wahh qila takpernah try T_T

  3. kak ida…blog tukar lagi ye..hihi 🙂

    produk nie mana nak dapat kak

    1. Baby Idaman Shop says:

      Kat gaint…jusco..tesco..mana2 pun ada jual..mcm2 brand..cari yg organic..lagi bagus kalau dpt brand Bragg tp brand ni dah susah nk dpt..dulu ada jual kat gaint..

  4. Wahh macam best je, testimoninya takde ke? 🙂

  5. Wahh macam best je, testimoninya takde ke? 🙂

    1. Fatin Munirah says:

      Boleh hubungi saya 01123650816 ☺ until pengetahuan lanjut mengenai cuma epal

    2. Fatin Munirah says:

      Boleh hubungi saya 01123650816 ☺ until pengetahuan lanjut mengenai cuma epal

  6. Bnyk kebaikannya ye… thanks sharing Aida..

  7. Violet Myu says:

    Nice info 🙂

  8. Mknn sunnah juga ni… Blh try juga ni..

  9. Mknn sunnah juga ni… Blh try juga ni..

  10. Bunda pernah dengar tentang khasiatnya…tapi belum pernah beli dan cuba lagi..

  11. cuke epal untuk kulit rupenye.. baru tahu..

  12. Zuri Afizu Afizu says:

    Campur sesudu madu

  13. masdi mad toha says:

    Cara nak dapat tak susah, di hyper market bayak. Harga dalam lingkungan rm 32.00 sebotol.

    1. masdi mad toha says:

      Itu pun bergantung kepada jenama.

  14. Leenda Bworth says:

    Murah je cuka epal mcm2 brand ada. Sy bli rm12 600ml. Kt kdai biasa pn ada jual

  15. Faiz Faiz says:

    Sy ade jual cuka epal jenis ni.. Klu nk bole wassup no 0175219692 sy pos n cod bole diuruskan

  16. Tuan Kalsum Tuan Ismail says:

    Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

  17. Tuan Kalsum Tuan Ismail says:

    Sebelum ni saya beli cuka epal guna sebagai conditioner rambut.
    tak pernah try minum pun.
    Lepas ni boleh cuba 🙂

    Beli kat giant, cap Heinz, harga tak sampai RM6 pun rasanya.

    1. aleya reyna says:

      Mcmna guna utk rambut ya

  18. zharif zin says:

    Contact me 0173323352. Sy pun sedangkan usahakan keluarkan produk vinegar berperisa epal, manggo, blackcurrant dan original bumiputera. Kaedah vinegar kami diproses mengikut kaedah terbaik jepun.

    1. Fatin Munirah says:

      WhatsApp saya , 01123650816

    2. Fatin Munirah says:

      WhatsApp saya , 01123650816