Khasiat Buah-Buahan Dan Sayuran Mentah

Khasiat Buah-Buahan Dan Sayuran Mentah

Khasiat Buah-Buahan Dan Sayuran Mentah | ia lebih baik dimakan tanpa perlu memasak dan lebih berkhasiat.

Umi terbaca tentang artikel ni di sebuah blog and umi share dengan korang tentang khasiat buah-buahan dan sayuran mentah.
 
Apabila kita konsume jus sayur dan buah mentah(raw food) setiap hari terbukti banyak manfaatnya bagi kesihatan tubuh kita.Dengan Pola makanan  tersebut, nutrisi yang lengkap dan segar boleh diperolehi dan membuat tubuh lebih sihat.
 
> Menyembuhkan gangguan pencernaan
Salah satu penyembuhan paling berkesan dari penyakit gangguan pencernaan atau gastrointestinal adalah dengan penggunaan jus buah-buahan dan sayuran mentah. Tak hanya dapat menghilangkan racun berbahaya dan bakteria dari usus besar, namun juga pola makan ini dapat membantu menyembuhkan rangkaian usus yang mengalami kerosakan.

> Merawat kekurangan pemakanan
Kekurangan pemakanan boleh menyebabkan penyakit kronik menyerang tubuh. Jus makanan mentah mampu menyembuhkan kekurangan pemakanan dalam masa yang singkat kerana mudah dicerna, kaya vitamin yang tak rosak akibat proses pemasakan, dan tak ada kesan sampingan seperti ubat-ubatan kimia. Makanan ini membantu tubuh menyembuhkan diri sendiri.

> Membunuh sel kanser
Berkaitan dengan kanser, jus adalah salah satu cara paling mudah dan berkesan untuk mengelakkan kanser berkembang. Kajian saintifik mendapati bahawa nutrisi dalam buah delima, kubis, brokoli, seledri, wortel, dan epal boleh mencegah persebaran sel kanser. Nutrisi anti-kanser yang dikandung buah-buahan tersebut lebih mudah diserap apabila dimakan dalam bentuk jus mentah.

> Kurangkan berat badan
Bila masalah berat badan adalah masalah anda, maka penggunaan jus raw food adalah penyelesaian yang berkesan menurunkan berat badan.
Sumber: sidomi.com
 
 
 

Loading

14 Comments

 1. lama dah xmakan buah..just, makan watermelon 2 minggu lepas..haha

 2. Kakak suka makan buah dah memang makan buah lebih dari yg lain tapi gemuk juga:)

 3. memang banyak manfaat kalau makan buah2an dan sayur2an.
  fyna suka makan ulam.

 4. paling suka point no.4 tu.. hehe.. dalam proses sekarang ni, insya-Allah..

 5. terima kasih atas perkongsian ini kak siti. Memang tak miss amik buah sebelum lunch setiap hari…patutlah cikeding je ni hehehe (^^,)

 6. like buah2 ..

 7. nuah dan sayur mmg byk khasiat!:)

 8. amal suka makan buah
  tapi xsuka langsung dengan sayur 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *