KEMATIAN YANG DICEMBURUI BAGAIMANA PULA KITA?

Kematian yang dicemburui.Apa yang dikatakan dengan kematian yang dicemburui sehingga ramai yang mengaitkan dengan amalan mereka semasa hidup.

Sebelum tu salam takziah umi ucapkan kepada Shuib atas pemergian bidadari syurganya ALLAHYARHAMAH SITI SARAH RAISUDIN.Umi memang meminati lagu-lagu Sarah dari awal kemunculannya lagi.Teringat bila berkaraoke dulu, suka nyanyikan lagu-lagu SITI SARAH.

Ya, telah menghembuskan nafasnya terakhir semalam.Ramai yang mengikuti perkembangan Allahyarhamah semasa dimasukkan ke hospital lagi.Tapi Allah swt lebih menyayangi beliau apabila beliau telah disahkan meninggal pada pagi semalam.Perginya dengan keadaan syahid.Perginya kerana wabak juga dikatakan mati syahid.

Bukan itu sahaja, pemergiannya sangat-sangat disebut sampai kita tak tahu apakah amalan yang dia lakukan sehingga ramai yang mencemburui pemergian beliau.Satu persatu amalan baik beliau yang diperkatakan orang, sehingga suaminya sendiri tak sedar tentang tu.Allahuakbar.Mulianya hati insan yang bernama Siti Sarah.

Sebab tu bila kita lakukan kebaikkan didunia ni, tak perlu untuk menunjuk-nunjuk.Kerana amalan-amalan ini Allah akan tunjukkan kepada semua apabila kita dah tiada nanti.

Sungguh umi kagum dengan beliau.Tersentuh sangat akan pemergian Allahyarhamah.Meninggalkan anak kecil yang belum sempat dipeluk, belum sempat merasakan susu ibu dan juga menatapi muka ibunya.Semoga seluruh ahli keluarganya kuat menghadapi dugaan ini.

Bukan sahaja beliau, malah kepada semua ahli-ahli keluarga yang kehilangan orang tercinta dek kerana wabak Covid-19.Semoga kuat menghadapi dugaan ini.

Pemergian yang dicemburui.Kematian dek kerana wabak ini dikatakan mati Syahid.Sungguh Allah swt lebih mengetahui segala-galanya.Jadi apa sebenarnya pemergian yang dicemburui itu?

Allah SWT menjadikan kehidupan dan kematian untuk menguji manusia siapakah dalam kalangan mereka yang paling baik amalannya, sepertimana Allah SWT berfirman di dalam al-Quran:

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلًا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

 

Maksudnya: Dia lah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup (kamu) – untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya; dan Ia Maha Kuasa (membalas amal kamu), lagi Maha Pengampun, (bagi orang-orang yang bertaubat)

(Surah al-Mulk: 2)

Terdapat banyak hadith ada menyebutkan tentang tanda-tanda seseorang itu meninggal dunia dalam keadaan husnul khatimah. Terlebih dahulu, antara syarat paling penting bagi seseorang itu mendapat husnul khatimah ialah mati dalam keadaan menganut agama Islam, beriman kepada Allah SWT dan melafazkan syahadah sebelum dia meninggalkan dunia. Ini kerana Allah SWT tidak mengampunkan dosa orang yang melakukan syirik kepadaNya, firman Allah SWT:

 

إِنَّ اللَّـهَ لَا يَغْفِرُ أَن يُشْرَكَ بِهِ وَيَغْفِرُ مَا دُونَ ذَٰلِكَ لِمَن يَشَاءُ وَمَن يُشْرِكْ بِاللَّـهِ فَقَدِ افْتَرَىٰ إِثْمًا عَظِيمًا

Maksudnya: Sesungguhnya Allah tidak akan mengampunkan dosa syirik mempersekutukanNya (dengan sesuatu apa jua), dan akan mengampunkan dosa yang lain dari itu bagi sesiapa yang dikehendakiNya (menurut aturan SyariatNya). Dan sesiapa yang mempersekutukan Allah (dengan sesuatu yang lain), maka sesungguhnya ia telah melakukan dosa yang besar.

(Surah al-Nisa’: 48)

 

Justeru, antara tanda-tanda husnul khatimah ialah sesiapa yang sempat melafazkan kalimah syahadah sebelum dia meninggal dunia. Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan oleh Abu Daud, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

مَن كَانَ آخِرُ كَلَامِهِ لَا إِلَهَ إِلَّا الله دَخَلَ الجَنَّةَ

Maksudnya: Barangsiapa yang akhir perkataannya ‘Tiada tuhan melainkan Allah’, nescaya dia akan memasuki syurga.

Hadith riwayat Abu Daud: (3316)

10 TANDA KEMATIAN YANG DICEMBURUI

#1 MATI PADA HARI ATAU MALAM JUMAAT

 Ini berdasarkan hadith yang diriwayatkan daripada Abdullah Ibn ‘Amru, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

مَا مِن مُسْلِمٍ يَمُوتُ يَوْمَ الجُمْعَةِ أَوْ لَيْلَةَ الجُمْعَةِ إِلَّا وَقَّاه اللهُ فِتْنَةَ القَبْرِ

 

Maksudnya: Tidak ada orang Islam yang meninggal dunia pada hari atau malam Jumaat kecuali Allah SWT akan melindunginya daripada fitnah kubur.

Hadith riwayat al-Tirmidzi: (1074)

#2 MENGUCAP DUA KALIMAH SYAHADAH SEBELUM MENGHEMBUSKAN NAFAS TERAKHIR

Ini berdasarkan hadith yang telah disebutkan di atas bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

مَن كَانَ آخِرُ كَلَامِهِ لَا إِلَهَ إِلَّا الله دَخَلَ الجَنَّةَ

Maksudnya: Barangsiapa yang akhir perkataannya ‘Tiada tuhan melainkan Allah’, nescaya dia akan memasuki syurga.

Hadith riwayat Abu Daud: (3316)

#3 MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN BERPELUH DI DAHINYA

Di dalam hadith yang diriwayatkan oleh Imam al-Tirmidzi, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

مَوْتُ المُؤْمِنِ بِعَرْقِ الجَبِينِ

 

Maksudnya: Tanda kematian bagi seorang mukmin ialah dengan berpeluh dahinya.

Hadith riwayat al-Tirmidzi: (982)

#4 DIBERIKAN TAUFIQ DAN HIDAYAH OLEH ALLAH SWT

Dia diberikan taufiq dan hidayah oleh Allah swt beramal soleh sebelum dia meninggal dunia.Di dalam satu hadith bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

إِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِعَبْدٍ خَيْرًا اسْتَعْمَلَهُ قَالُوا وَكَيْفَ يَسْتَعْمِلُهُ قَالَ يُوَفِّقُهُ لِعَمَلٍ صَالِحٍ قَبْلَ مَوْتِهِ

 

Maksudnya: Jika sekiranya Allah SWT menginginkan kebaikan terhadap hambaNya, maka Allah SWT menjadikannya sentiasa melakukan amal. Para sahabat RAnhum bertanya, “Bagaimana dia menjadikannya sentiasa melakukan amal?”. Rasulullah SAW bersabda: “Allah SWT akan memberikan taufiq padanya untuk melaksanakan amal soleh sebelum daripada kematiannya.

Hadith riwayat al-Tirmidzi: (2142)

#5 BERASA GEMBIRA DAN SENANG HATI

Dia berasa gembira dan senang hati untuk bertemu dengan Allah swt.Di dalam satu hadith yang diriwayatkan oleh Anas Bin Malik, bahawa Rasulullah SAW bersabda:

 

مَنْ أَحَبَّ لِقَاءَ اللَّهِ أَحَبَّ اللَّهُ لِقَاءَهُ وَمَنْ كَرِهَ لِقَاءَ اللَّهِ كَرِهَ اللَّهُ لِقَاءَهُ

Maksudnya: Barangsiapa gembira bertemu dengan Allah, maka Allah gembira bertemu dengannya. Dan barangsiapa merasa berat bertemu dengan Allah, maka Allah juga merasa berat untuk bertemu dengannya.

Hadith riwayat Muslim: (2685)

#6 MENINGGAL DISEBABKAN PENYAKIT

Meninggal dunia disebabkan oleh penyakit yang berkaitan dengan perut.

وَمَنْ مَاتَ فِي الْبَطْنِ فَهُوَ شَهِيْدٌ

 

Maksudnya: Barangsiapa yang mati akibat daripada penyakit berkaitan perut, maka dia mati dalam keadaan syahid.

Hadith riwayat Muslim: (1915)

#7 MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN SYAHID

Meninggal dunia dalam keadaan lemas tenggelam, jatuh bangunan dan syahid di jalan Allah swt.

الشُّهَدَاءُ خَمْسَةٌ الْمَطْعُونُ وَالْمَبْطُونُ وَالْغَرِقُ وَصَاحِبُ الْهَدْمِ وَالشَّهِيدُ فِي سَبِيلِ اللَّهِ

 

Maksudnya: Orang yang mati syahid itu ada lima iaitu orang yang meninggal karena penyakit tha’un, sakit perut, tenggelam, orang yang jatuh daripada bangunan  atau tebing dan syahid di jalan Allah.

Hadith riwayat al-Bukhari: (652)

 

Baca juga : Jangan terlalu mengagungkan manusia

#8 MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN MELAHIRKAN ANAK

قَتْلُ الْمُسْلِمِ شَهَادَةٌ وَالطَّاعُونُ شَهَادَةٌ وَالْبَطْنُ وَالْغَرَقُ وَالْمَرْأَةُ يَقْتُلُهَا وَلَدُهَا جَمْعَاءَ

 

Maksudnya: Seorang muslim yang terbunuh dikira sebagai seorang syahid, kematian akibat wabak taun juga dikira sebagai syahid, kematian karena sakit perut, mati lemas dan seorang wanita yang meninggal dunia kerana melahirkan anaknya dikira sebagai syahid.

Hadith riwayat Ibn Kathir: (5869)

#9 MENINGGAL DUNIA KERANA PERTAHANKAN HARTA DAN MARUAH DIRI

جَاءَ رَجُلٌ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ فَقَالَ : يَا رَسُولَ اللَّهِ  ” أَرَأَيْتَ إِنْ جَاءَ رَجُلٌ يُرِيدُ أَخْذَ مَالِي قَالَ : فَلَا تُعْطِهِ مَالَكَ  قَالَ : أَرَأَيْتَ إِنْ قَاتَلَنِي  قَالَ : قَاتِلْهُ  قَالَ : أَرَأَيْتَ إِنْ قَتَلَنِي قَالَ : فَأَنْتَ شَهِيدٌ  قَالَ : أَرَأَيْتَ إِنْ قَتَلْتُهُ  قَالَ : هُوَ فِي النَّارِ

Maksudnya: Datang seorang lelaki kepada Rasulullah SAW lalu bertanya: “Wahai Rasulullah SAW, bagaimana kalau ada seseorang yang hendak mengambil hartaku?” Baginda SAW bersabda, “Jangan engkau berikan hartamu!”. “Bagaimana kalau dia melawanku?”. Baginda SAW bersabda; “Lawanlah dia!”. “Bagaimana kalau dia membunuhku?” Baginda SAW bersabda; “Engkau syahid”. “Bagaimana kalau aku yang membunuhnya?” Baginda SAW bersabda: “Dia di neraka!”

Hadith riwayat Muslim: (140)

#10 MENINGGAL DUNIA DALAM KEADAAN MELAKSANAKAN AMALAN SOLEH

مَنْ قَالَ : لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ ابتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ ، خُتِمَ لَهُ بهَا دَخَلَ الْجَنَّةَ ، وَمَنْ صَامَ يَوْمًا ابتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ خُتِمَ لَهُ بهَا ، دَخَلَ الْجَنَّةَ ، وَمَنْ تَصَدَّقَ بصَدَقَةٍ ابتِغَاءَ وَجْهِ اللَّهِ خُتِمَ لَهُ بهَا ، دَخَلَ الْجَنَّةَ “

 

Maksudnya: Barangsiapa yang mengucap ‘Laa ilaaha illallah’ ikhlas kerana mencari keredhaan dia Allah SWT, dan diakhiri hayatnya dengan perkara tersebut nescaya dia akan masuk Syurga. Barangsiapa yang berpuasa pada suatu hari kerana ingin mencari keredhaan Allah SWT, dan diakhiri hayatnya dengan perkara tersebut nescaya dia akan masuk Syurga. Barangsiapa yang bersedekah ikhlas kerana Allah SWT kemudian dia meninggal dunia, maka dia akan masuk Syurga.”

Hadith riwayat Ahmad: (23372)

 

Berikut adalah antara tanda-tanda kematian yang baik (husnul khatimah) yang terdapat dalam hadith-hadith Nabi SAW. Akhirnya, marilah sama-sama kita berdoa kepada Allah SWT supaya kita dimatikan dalam keadaan husnul khatimah dan ditempatkan di sisi Rasulullah SAW serta dalam kalangan orang yang soleh.

 

اللَهُمَّ اخْتِمْ لنا بِحُسْنِ الْخَاتِمَة وَلاَ تَخْتِمْ عَلَيْنَا يَا الله بِسُوءِ الخَاتِمَة

 

Maksudnya: Ya Allah, matikanlah kami dalam keadaan husnul khatimah dan janganlah kamu matikan kami dalam keadaan su’ul khatimah.

Amin. WaAllahu a’lam.

DOA UNTUK MATI DALAM KHUSNUL KHOTIMAH

Semoga kita sentiasa dipermudahkan segala urusan.Semoga kehidupan kita diakhiri dengan husnul khotimah.Ramai orang yang baik-baik Allah ambil satu persatu.

 

hati masih sayu dengan perkhabaran rakan-rakan yang kehilangan ahli keluarga mereka.

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *