Kelebihan Nenas Yang kita Tidak Tahu

Kelebihan Nenas Yang kita Tidak Tahu | Nenas mempunyai khasiat yang banyak dan ia perlu diamalkan dalam kehidupan seharian kita.

Bukan sahaja ia boleh dimakan begitu sahaja, Nenas juga sedap jika dijadikan jus dan dinikmati dalam keadaan yang sejuk.Terasa puas dapat menikmatinya dengan ais kan.
 
Kelebihan Nenas Yang kita Tidak Tahu
 
Dan, Of courselah nenas nie sedap dalam apa jua makanan,baik buat jus,buat jem,buat lauk..semua sedap..Tapi nenas ini jugak bahaya untuk wanita yang hamil.kerana ia boleh membuatkan wanita hamil itu keguguran.Itu kata orang-orang terdahululah kerana ia dikatakan tajam dan tidak sesuai untuk diminum atau dimakan oleh ibu yang baru hamil.Jadi apakah kelebihan nenas yang kita tidak tahu tu?
 
 

ANTARA KEGUNAAN NENAS

1. Jus nenas digunakan untuk melembutkan daging dengan memerapkannya sebagai marinade.

2. Buah nenas boleh mengurangkan radang dan bengkakan pada tubuh dengan cara meminum jus nenas atau meletakkan pada bahagian tubuh yang bengkak.

3. Jus nenas digunakan sebagai diuretic bagi melancarkan pembuangan air kencing.

4. Jus nenas diberikan kepada wanita yang hamil pada usia kehamilan lebih 38 minggu bagi memudahkan proses kelahiran.

5. Jus nenas boleh dikumur pada tekak untuk mengurangkan sakit tekak dan lender.

6. Jus nenas juga dikatakan dapat mengurangkan mabuk laut (seasickness).

7. Jus nenas bertindak sebagai antihelminthic yang mampu mengeluarkan cacing dari usus.
(rujuk: Monzon, R. B.; Adebiyi, Adebowale (1995). “Traditional medicine in the treatment of parasitic diseases in the Philippines”. Southeast Asian journal of tropical medicine and public health 26 (3): 421–428.)

8. Dalam kajian saintis, enzim bromelain yang diekstrakkan dari batang buah nenas dan diberikan selama enam bulan telah Berjaya mengurangkan radang pada usus yang bengkak.

(rujuk: Hale LP, Chichlowski M, Trinh CT, Greer PK (2010). “Dietary Supplementation with Fresh Pineapple Juice Decreases Inflammation and Colonic Neoplasia in IL-10-deficient Mice with Colitis”. Inflamm Bowel Dis 16 (12): 2012–21).

9. Enzime bromelain dari nenas mempunyai potensi untuk mengelakkan penyakit kanser.
(rujuk: Bhui K, Tyagi S, Prakash B, Shukla Y (2010). “Pineapple bromelain induces autophagy, facilitating apoptotic response in mammary carcinoma cells.”. Biofactors 36 (6): 478–82).


sumber http://dr.zubaidi/

KHASIAT BUAH NENAS YANG PERLU DIKETAHUI

 

1.Kaya dengan Sumber Vitamin C

Buah nenas memenuhi sebanyak 131% daripada keperluan harian anda kepada antioksidan seperti vitamin C ini. Vitamin C biasanya digunakan untuk mengurangkan batu, rasa sejuk badan dan simtom-simtom selesema. Vitamin C yang merupakan vitamin larut air memainkan peranan yang penting dalam mengekalkan kesihatan tisu-tisu penghubung dalam badan sebagai mana ia bertindak sebagai antioksidan.

Bertindak sebagai antioksidan, ia memiliki keupayaan untuk mengsintesis kologen yang merupakan protien utama di dalam badan yang bertanggungjawab untuk mengekalkan kesihata salur daran dan organ-organ dalaman.

Vitamin C yang terkandung dalam buah nenas ini juga membantu menyelesaikan masalah kulit seperti terdedah kepada sinaran matahari dalam waktu yang lama atau kulit yang kering.

Anda juga boleh menjadikannya sebagai ramuan untuk disapu pada badan anda. Kandungan vitamin C yang ada dalamnya dapat membantu tubuh badan anda untuk melawan punca-punca penyebab kanser.

2. Kaya dengan serat

Buah-buahan yang kaya dengan serat mampu mengurankan risiko menghidap penyakit kanser kolon. Serat juga dapat merendahkan kadar glukosa dalam darah. Diabetis jenis 2 mungkin menunjukkan tanda-tanda pemulihan kandungan gula dalam darah, lipid serta insulin.

Mengetahui bahawa sebiji buah nenas yang sederhana besar mengandungi kira-kira 13 gram serat. Maka, pengambilannya merupakan satu langkah yang baik untuk memaksimumkan tahap kesihatan. Disebabkan oleh kandungan seratnya yang tinggi, salah satu khasiatnya ialah dapat membantu mencegah sembelit serta akan meningkatkan kesihatan saluran pencernaan.

3. Meingkatkan keseburan

Kajian telah menunjukkan bahawa pengambilan makanan yang kaya dengan antioksidan akan membantu untuk mencegah kemandulan. Hal ini disebabkan oleh radikal-radikal bebas akan menjejaskan sistem peranakan.

Makanan yang kaya dengan antioksidan seperti buah nenas akan bertindak balas melawan radikal-radikal bebas ini dan sangat disarankan untuk mereka yang sedang berusaha untuk hamil.

Kandungan antioksidan yang terdapat dalam buah nenas seperti vitamin C, bera-carotene serta vitamin-vitamin dan mineral seperti kuprum semuanya mempengaruhi tahap kesuburan lelaki dan wanita.

Antioksidan terbukti mampu membantu meningkatkan aliran darah dan membina semula tisu-tisu dengan baik dalam pembentukkan organ-organ peranakan sekaligus dapat meningkatkan kadar penghasilan sperma.

4. Mencegah penyakit kardiovaskular

Buah nenas meningkatkan kesihatan jantung disebabkan oleh kandungan serat, potasium dan vitamin C. Satu kajian yang telah dilakukan menunjukkan bahawa salah satu khasiat buah nenas ialah berupaya menjadi pelindung kepada jantung sebagai mana ujian yang telah dilakukan terhadap tikus makmal

Kajian tersebut telah disimpulkan bahawa jus buah nenas mampu mengurangkan risiko penyakit jantung serta membantu menyihatkan sistem pencernaan dan penyerapan zat.

Pengambilan potassium yang tinggi juga akan membantu mengurangkan risiko angin ahmar, melindungi otot, memelihara kandungan minreal dalam tulang serta menghalang daripada pembentukan batu karang.

Buah-buahan yang kaya dengan potasium juga dapat merendahkan kadar tekanan darah. Buah nenas juga berupaya untuk meningkatkan kesihatan jantung disebabkan kandungan bromelain yang sangat menakjubkan.

Hal ini disebabkan oleh ia mampu menggantikan pengambilan aspirin dalam sehari untuk mengurangkan risiko serangan jantung. Bromelain talah terbukti mampu untuk menghentikan platlet-platlet darah daripada bergumpal sehingga menyebabkan tersumbatnya saluran darah. Keadaan ini merupakan antara ppunca berlakunya serangan jantung atau angin ahmar.

5. Mencegah asma
Beta-catorine yang terkandung dalam tumbuhan seperti nenas berupaya untuk mengurangkan risiko penyakit asma. Toksin, nutiran yang tidak baik, pencemaran dan kekurangan antibiotin serta tekanan memainkan peranan yang besar dalam pembentukan asma.

Semua faktor tersebut boleh menyebabkan keradangan namun buah nenas memiliki keupayaan untuk mengurangkannya disebabkan oleh keupayaan nyahtoksik yang dimilikinya.

6. Memelihara kesihatan mental
Salah satu khasiat buat nenas ialah membantu meningkatkan semangat dan membantu mengurangkan tekanan dan kegemuruhan. Nenas yang merupakan sumber yang baik bagi asid amino trytophan digunakan oleh tubuh badan untuk menghasilkan serotonin yang mencukupi iaitu salah satu “hormon gembira” kita.

Pengambilan asid amino yang cukup di samping nutrien-nutrien yang lain seperti vitamin B adalah penting untuk menyokong sistem saraf anda bagi fungsi penghasilan tenaga serta penghasilan hormon-hormon yang baik.

7. Membantu melawan kanser
Pada tahun 2007, para penyelidik telah menerbitkan satu artikel yang menggemparkan dalam The Plant Medical Journal tentang Bromelain yang terkandung dalam buah nenas lebih berkesan daripada cara yang sebelum ini dalam rawatan kanser.

Dalam ujian yang dilakukan untuk merawat kanser dalam kalangan haiwan, didapati bahawa Bromelain lebih berkesan daripada 5-fluoracil (5-FU) apabila dibandingkan kepada satu kumpulan pemboleh ubah yang tidak dirawat.

Walaupun 5-FU telah digunakan dalam merawat kanser selama hampir 40 tahun namun masalah utamanya ialah ia turut memberi kesan kepada sel-sel yang sihat sebagaimana sel-sel yang dijangkiti.

Baca juga : Kelebihan peria katak

Kelebihan Nenas Yang kita Tidak Tahu

Bromelain bukan sahaja didapati lebih berkesan namun juga lebih selamat daripada 5-FU. Sebatian semula jadi seperti Bromelain mengandungi cytotoxity terpilih dan ia mampu untuk membubuh sel yang dijangkiti kanser melalui proses apoptosis dan membiarkan sel-sel yang sihat tanpa diganggu.

Bromelain akan menumpukan kepada sel-sel yang dijangkiti kanser sahaja. Tiada penawar selain Bromelain yang dapat melakukan proses ini. Hal ini kerana ejen-ejen kimo-toksik seperti 5-FU tidak bertindak sebagai sebatian organik.

8. Mengurangkan keradangan reduces inflammation
Khasiat buah nenas juga termasuk keupayaannya untuk membantu mereka yang menghidap arthritis dan sakit-sakit sendi kerana Bromelain yang ada mampu mempercepatkan proses pemulihan diikuti dengan proses pembedahan. Ia juga sangat berguna untuk merawat terseluih dan juga mampu mengurangkan kesakitan.

Bromelain bertindak balas kepada keradangan dengan cara menyekat metabolite yang menjadi punca kepada pembengkakkan. Ia juga bertindak untuk mengurangkan bengkak dengan cara mengaktifkan satu bahan kimia dalam darah yang boleh memecahkan fibrin sekali gus boleh mengurangkan pembengkakkan.

Bromelain juga sering kali dianjurjan untuk diambil sebelum proses pembedahan dijalankan untuk mepercepatkan proses penyembuhan dan mengurangkan keradangan yang biasa berlaku selepas proses pembedahan.

Baru-baru ini, satu kajian telah dilakukan terhadap 100 ekor tikus makmal yang menghidap penyakit colitis, satu penyakit radang pada kolon. Keputusan menunjukkan bahawa pengambilan jus nenas baik yang asli dengan kandungan aktif enzim Bromelain adalah selamat dan dengan berkesan dapat mengurangkan keradangan.

Kajian yang lain turut dilakukan terhadap pesakit yang menghidap sinustis iaitu kerandangan di bahagian dalaman hidung. Hal ini disebabkan oleh jangkitan, alahan atau autoimmun. Kajian yang dilakukan ini menunjukkan bahawa Bromelain yang terdapat dalam buah nenas boleh memberikan penyembuhan lebih cepat berbanding rawatan yang biasa.

9. Membantu penghadaman
Bagi proses penghadaman, pengambilan buah nenas akan bertindak sebagai satu bantuan yang berkesan untuk memecahkan protein kepada peptida serta asid amino. Ia mampu menghilangkan tanda-tanda sakit di kolon, refluks asid dan membantu sistem penghadaman secara normal.

Ia juga berkesan untuk membantu mencegah tindak balas autoimun disebabkan oleh jangkitan alahan. Kajian yang telah dilakukan di Jepun menunjukkan bahawa memakan buah nenas dapat membantu mereka yang menghidap alahan kepada protein gulten yang terkandung dalam gandum, barli dan sebagainya disebabkan oleh kandungan enzim Bromelain yang ada dalam buah nenas.

Jadi itulah kelebihan nenas yang kita tidak tahu.Lepas ni dah boleh la jadikan nenas sebagai salah satu pebret item yang perlu dibeli di pasar kan?

 

 
 
 
 

Loading

5 Comments

  1. banyaknya khasiat nenas.. aiza kalau mentah tak suka sangat makan.. tapi kalau pajeri nenas memang kegemaran aiza..

  2. suami tak bg plk mkn nenas kerap2..kot ada benih nnti, gugur

  3. Kita suka makan nenas serawak aida..manis & sedap …

  4. kecur air liur sy he3..buah nenas sedap kalau ratah mentah2 =) sedapnya..lama xmkan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *