LOMPAT TALI ATAU SKIPPING BOLEH BAKAR KALORI YANG BANYAK?

LOMPAT TALI ATAU SKIPPING

LOMPAT TALI ATAU SKIPPING BOLEH BAKAR KALORI YANG BANYAK | Tengah trend sekarang ni memandangkan aktiviti ini boleh dilakukan dimana-mana sahaja.

Betul ke ada kebaikkan skipping untuk kurus? dan apakah kebaikkan tali skipping ni?Betul ke lompat tali atau skipping boleh bakar banyak kalori?

Jadi jom kita lihat apa kebaikkan aktiiviti lompat tali atau skipping ni.Dari apa yang umi baca di page INI, ada 7 kebaikkan aktiviti lompat tali atau skipping yang perlu kita tahu

7 KEBAIKKAN AKTIVITI LOMPAT TALI ATAU SKIPPING

Aktiviti fizikal ini boleh membantu kita untuk  kekal sihat.Ia menyeronokkan dan yang paling penting mesra poket.

Kalau dulu zaman kita kecil kan selalu buat skipping ni guna tali getah je kan.Kalau tak main skipping kita main zero point.Korang google lah macam mana nak main zero point tu.Rasa umur 80’an ke bawah 

Kemain bersemangat umi nko.. Baju dari Jrig Gear Sublimation memang best.Jadi semangat sikit dengan baju baru tu..heheh.

 

Untuk pengetahuan korang, skipping ni ada pelbagai kebaikkan untuk badan ktia.Jom umi share dari pembacaan umi tentang faedah aktiviti skipping pada kanak-kanak dan juga dewasa

#1 MEMBANTU MEMBAKAR KALORI

Lompat tali atau skipping boleh membantu membakar kalori sama seperti aktiviti fizikal lain seperti berenang, berbasikal dan berjoging.Skipping boleh membakar 200 hingga 300 kalori dalam tempoh 15 minit.Aktiviti ini boleh membakar hampir 1300 kalori dalam tempoh satu jam.Jumlah kaloru yang dibakar ini lebih banyak berbanding dengan berjogging selama satu jam.

Anggaran kalori yang dibakar ketika aktiviti fizikal adalah seperti berikut:-

  • Skipping – 14 kalori/init
  • Berenang-12 kalori/minit
  • Berlari-15 kalori/minit
  • Berbasikal-14 kalori/minit

#2 MENGUATKAN OTOT DAN SENDI KAKI

Aktiviti ini dapat mengurangkan risiko kecederaan di bahagian kaki terutama pergelangan dan jari kaki.Ketika sedang skipping, badan kita akan memberi lebih fokus dan tekanan di bahagian kaki.Pemain tenis, bola lisut(baseball) dan pemain bola sepak biasanya akan menjadikan skipping sebagai senaman memanaskan badan( warming up) untuk menguatkan otot dan sendir bahagian kaki, justeru mengurangkan risiko kecederaan.

Selain itu, aktiviti ‘skipping’ juga memberi manfaat kepada otot bahagian atas badan seperti bahu, bisep, trisep, dan lengan.Otot ini akan bekerjasama menggerakkan tali membentuk pusingan. Otot dan tulang yang kuat bukan sahaja memberi manfaat dengan mengurangkan risiko kecederaan, malah mampu menampung berat badan dengan lebih baik.

#3 MENINGKATKAN KOORDINASI TUBUH

Skipping’ merupakan aktiviti yang dapat meningkatkan koordinasi tubuh kerana beberapa bahagian tubuh badan seperti bahu, tangan, dan kaki saling bekerjasama bergerak untuk melengkapkan satu pusingan pergerakan. Ketika melakukan aktiviti ‘skipping’, tangan akan memusingkan tali dan mata akan memerhati arah pergerakan tali untuk menentukan masa yang tepat untuk kaki melompat. Kemudian kaki akan melompat seiring dengan pusingan pergelangan tangan untuk memastikan individu melompat menghasilkan lompatan yang berterusan. Dengan erti kata lain, aktiviti ini melibatkan koordinasi tangan, mata dan kaki.

Pada tahun 2017, satu kajian telah dijalankan terhadap kanak-kanak autistik untuk melihat kesan aktiviti ini ke atas koordinasi badan terutama skil motor. Kajian menunjukkan terdapat perkembangan positif ke atas kanak – kanak autistik terutamanya dari aspek keseimbangan atau “balance”. Kanak – kanak autistik biasanya mengalami kesukaran dengan keseimbangan dan koordinasi anggota tubuh badan.

Bagi yang baru berjinak-jinak dengan senaman ini, mungkin akan kerap tersadung tali pada permulaan, 🤕 namun lama–kelamaan koordinasi tubuh akan menjadi lebih baik. Tersadung tali tidak lagi menjadi satu masalah

#4 MEMPERBAIKI POSTUR BADAN

Selain itu, ‘skipping’ juga merupakan aktiviti yang boleh membantu membaiki postur badan. Postur badan yang buruk akan kelihatan membongkok serta menyebabkan kesakitan terutama kepada bahagian bahu, pinggang dan tulang belakang. Apabila melakukan aktiviti ‘skipping’, postur badan secara automatik akan berubah menjadi menegak dan mendada. Lama– kelamaan ia akan membantu membetulkan postur tubuh menjadi lebih baik.

#5 MENGUATKAN TULANG

Aktiviti ini boleh bantu tingkatkan kepadatan tulang dan kurangkan risiko osteoporosis. Gerakan melompat yang berulang-ulang dapat menguatkan tulang.

Kajian yang disiarkan dalam Journal of Applied Physiology pada tahun 2006 mendapati wanita yang melompat setinggi yang mereka mampu sebanyak 10 kali, tiga kali seminggu selama 6 bulan, kepadatan tulang di bahagian kaki dan tulang belakang meningkat. ‘Skipping’ juga boleh memberi kesan yang sama.

pa pentingnya meningkatkan kepadatan dan ketumpatan tulang? 
Kita andaikan badan kita adalah sebuah bangunan, kaki adalah sebagai tapak bangunan dan tulang sebagai rangka bangunan dan tiang. Rangka bangunan yang kukuh dan kuat semestinya menjadikan bangunan itu selamat dan tidak mudah roboh. Kepadatan dan ketumpatan tulang yang tinggi mencerminkan tulang yang sihat, kuat dan tidak mudah patah.

#MENINGKAT KESIHATAN JANTUNG

Semua jenis senaman kardiovaskular bagus untuk kesihatan jantung. Aktiviti ‘skipping’ adalah salah satunya. Menurut American College of Sport Medicine, aktiviti ‘skipping’ yang dilakukan tiga hingga lima kali seminggu selama 12–20 minit baik untuk kesihatan jantung dan paru–paru. ‘Skipping’ merupakan latihan kardiovaskular yang bagus kerana ia melibatkan pergerakan seluruh anggota tubuh badan. Dengan bersenam secara kerap dan konsisten dapat melancarkan peredaran darah ke seluruh badan dan mengelakkan pengerasan arteri yang merupakan punca utama berlakunya strok.

Tapi ingat jika rasa ingin pitam atau sesak nafas ketika bersenam, anda patut berhenti seketika dan dapatkan nasihat daripada doktor sebelum mula bersenam kembali. Bagi mereka yang mempunyai masalah jantung juga dinasihatkan untuk mendapatkan pandangan daripada doktor atau ahli fisioterapi yang bertauliah sebelum memulakan apa – apa aktiviti fizikal.

#7 MENGURANGKAN STRESS

Manfaat atau faedah yang terakhir apabila kita melakukan aktiviti ini ialah dapat mengurangkan stress atau tekanan. 😊 Kajian membuktikan ketika kita bersenam, otak akan menghasilkan hormon serotonin yang membuatkan kita rasa gembira dan endocannabinoids yang memberi rasa tenang. Kedua – dua bahan yang dihasilkan ini, bersama dapat meningkatkan kualiti hidup yang lebih sihat dan gembira.

Aktiviti ‘skipping’ ni sangat fleksibel. Malas nak keluar rumah? Boleh lompat dalam rumah. Kita cuma perlukan tali skipping dan sedikit kerajinan. Jadi aktiviti ‘skipping’ ni boleh buat bila – bila masa dan di mana sahaja.

Anak dara ni pun semangat dengan aktiviti skipping.Sampai hancur tali skipping tu

So, korang dah taukan manfaat aktiviti  skipping ni.Oklah, bila dah tau manfaatnya, mestilah korang nak tau jenis tali skipping yang macam mana yang kita perlu pilih kan?So, dibawah ni umi share dari hasil pembacaan umi jenis lompat tali dan cara memilih tali skipping yang betul.Lepas ni dah boleh pasang azam untuk main skipping ni kat rumah.Musim PKP ni elakkan dari banyak keluar, jadi aktiviti skipping ni kita boleh buat kat rumah.Macam umi dalam rumah je.Ambil masa pagi atau malam sambil-sambil layan TV.Anak-anak pun dah ikut jugak.

Lepas dah tengok video-video dari ig tu, rasa bersemangat pulak nak skipping hari-hari.Setiap kali lommpatan dapatlah 20 lompatan.Itupun dah tercungap nafas.Disebabkan umi ni ada masalah jantung, tak bolehla ikut yang pro kan.Janji aktiviti tu boleh menyihatkan kita why not kita cuba.

Untuk permulaan umi beli dekat shopee je tali skipping tu dengan harga RM4.99 sahaja,Dah tengok dekat website decathlon tu.Tengah aim nak beli jom rope bead tu.Walaupun harga dia baru RM15, kang umi ni angan-angan taik ayam tak guna jugak.Nak biasakan dulu dengan aktiviti ni, kalau dah pandai sikit barulah boleh beli.

Tali skipping yang murah umi beli ni pun berguna jugak.Bila-bila masa boleh main.Kadang ada waktu lapang pagi, umi buatlah sekejap,Takpun petang-petang pun umi buat jugak.Agak-agak bosan pun umi buat jugak.

Bila-bila masa bila free umi buat jugak.Nak beli basikal takde duit lagi, jadi kita beli tali skipping ni hah..Murah sikit.

Jomlah berjemaah buat aktiviti ni.Kat rumah pun boleh.Lompat tali atau skipping boleh bakar kalori yang banyak tau.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.