Kebaikkan Buah Kembang Semangkuk

Kebaikkan Buah Kembang Semangkuk

Kebaikkan Buah Kembang Semangkuk | Paling sedap kalau dapat makan abc yang ada buah semangkuk di dalamnya.Dapat makan sejuk-sejuk memang sedap.

Tapi tahu tak kita buah kembang semangkuk ni terlalu banyak kebaikkannya.
 

BUAH KEMBANG SEMANGKUK

 
Nama kembang semangkuk merujuk kepada semua spesies dalam genus scaphium marcopodum.Kesemua spesies tersebut menghasilkan biji yang mempunyai tisu yang akan kembang seakan jeli apabila direndam di dalam air.Biji kembang semangkuk yang kering adalah ukuran dari hujung jari orang dewasa.Ia adalah sejenis tumbuhan liar dari pokok balak.Terdapat dua jenis bunga mangkuk, iaitu bunga mangkuk bulat dan bunga mangkuk jantung.Ia dapat dibezakan dari daun.
 
 
Ia juga mempunyai khasiat yang sangat baik untuk kesihatan, terutama untuk menyembuhkan beberapa penyakit, yakni mengurangkan demam dan  cara memprosesnya juga cukup mudah
 
Buah kembang semangkuk ni dikatakan dapat menurunkan panas dalam.Kalau demam, rendamkan buah ni dan  minum.Insyallah dengan izinnya akan kuranglah panas badan tu.
 
Kalau dapat minum dengan diletakkan ais didalamnya pun sedap.Paling suka kalau dapat minum laicikang tu kan.Jauh pulak ceritanya dengan kebaikkan buah kembang semangkuk ni.
 
 
kembang semangkuk
 
 

CARA PENYEDIAAN BUAH KEMBANG SEMANGKUK

 
Caranya cukup mudah.Ambil 2-3 biji buah kembang semangkuk dan rendamkan di dalam air masak.Tak perlu guna air panas.
Lepas tu bolehlah dicampurkan dengan 2-3 ketul gula batu.Boleh je kalau kurangkan gula batu tu supaya tak manis.
 
Biarkan selama 4 jam dan bila nampak buah tu dah kembang, boleh la diminum.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Related Posts

35 thoughts on “Kebaikkan Buah Kembang Semangkuk

  1. Betul cakap Miss Kenin Cinonet. Dulu mak saya minum air buah kembang semangkuk ni untuk legakan batuk. ALhamdulillah, banyak lagi sebenarnya cara untuk sihat yang mengetepikan campuran kimia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *