Kanak-Kanak Lambat Bertutur,Adakah Normal?

Kanak-Kanak Lambat Bertutur,Adakah Normal? | Bila terbaca artikal tentang kanak-kanak yang lambat bertutur ni,teringat kat anak saudara aku yang sorang tu

Tapi kekadang tu,ada jugak sebut ma..
 
Risau dengan keadaannya macam tu,adik aku adalah jugak bawak dia ke pakar kanak-kanak.Apa yang diberitahu,dia takde simptom bisu ke apa,Setahu aku kalau bisu,pasti dia juga ada masalah pendengaran kan..Tapi aku tak sure pulak la tentang tu.Sekarang ni dia dah disekolahkan.Doktor bagi tau,suruh dia bergaul dengan rakan-rakan yang lain..Mungkin dia lambat sikit kut untuk bercakap.
Aku ada terbaca artikel di PAMA tentang ni..Jom aku share apa yang aku baca.
 

CARA MENILAI KEUPAYAAN KANAK-KANAK BERTUTUR DAN BERKOMUNIKASI

 
Bagaimana cara menilai keupayaan kanak-kanak ini bertutur atau berkomunikasi?Berikut beberapa panduan yang boleh membantu anda:
Kanak-Kanak Lambat Bertutur,Adakah Normal?
source:google
 
Sebelum 12 bulan
Sangat penting untuk anda mengenal pasti sama ada si manja anda sedang menggunakan suara mereka untuk berhubung dengan persekitarannya.Berdekut(bercakap secara lembut) dan mengagah adalah peringkat awal perkembangan pertuturan si manja.Apabila semakin membesar(sekitar 9bulan),bayi anda mula menggabungkan bunyi yang dihasilkan seperti “mama” dan “papa”(walaupun masih belum benar-benar memahami perkataan yang dilafazkan itu).
 
Dalam usia ini juga si manja anda perlu peka kepada bunyi dan mula mengenali nama-nama objek yang biasa diperhatikannya seperti botol susu dan puting.Bayi yang bersungguh-sungguh memerhati tetapi tidak bertindak balas kepada bunyi yang terhasil menunjukkan tanda-tanda hilang pendengaran.
 
Dari 12 hingga 15 bulan
Dalam usia sebegini si manja perlu menghasilkan pelbagai bunyi pertuturan ketika diagah seperti p, b ,m , d atau n.Mereka mula meniru bunyi yang lebih kurang dengan perkataan yang diucapkan oleh ahli keluarganya.Biasanya satu atau lebih perkataan yang diucapkannya(tidak termasuk “mama” dan “papa”) secara spontan.Kata nama seperti “bayi” dan “Bola” adalah perkataan awal si manja.Anak  anda juga berupaya untuk memahami dan mengikut arahan mudah seperti “berikan mama bola itu”.
 
Dari 18 hingga 24 bulan
Keupayaan kanak-kanak adalah pelbagai.Lazimnya,kanak-kanak yang berusia 18 bulan mampu menyebut 20 perkataan.Apabila menginjak usia dua tahun pula mereka boleh menyebut 50 perkataan atau lebih.
 
Sewaktu di usia dua tahun si manja anda mula menggabungkan dua perkataan untuk membuat ayat-ayat yang mudah seperti “baby menangis” atau “lori besar”
 
Dari 3 hingga 4 tahun
Ibu bapa sering menjadi saksi kebijaksanaan anak-anak menggunakan perkataan dalam komunikasi mereka.Perbendaharaan kata kanak-kanak di suai ini perlu menunjukkan peningkatan seiring dengan kefahamannya.
Pada usia tiga tahun,anak anda perlu memahami maksud”letak cawan itu di atas meja”atau “simpan permainan itu dibawah katil”.Anak anda juga harus tahu mengenal pasti warna dan memahami konsep deskriptif seperti ;banyak berbanding sedikit.
 
Perbezaan pertuturan dan Bahasa
Pertuturan: Ungkapan bahasa lisan yang jelas bunyinya di mana bunyi dan perkataan terbentuk.Bahasa:Lebih luas dan merujuk kepada seluruh sistem penyataan dan penerimaan maklumat dengan cara yang bermakna.Ia memahami dan difahami melalui komunikasi lisan,bukan lisan dan bertulis.
 
 
Si manja mungkin bermasalah jika…
• Tidak menggunakan gerak isyarat, seperti menunjuk atau melambai selamat tinggal ketika usianya sudah menjangkau 12 bulan.
• Lebih gemar membuat gerak isyarat berbanding lisan dalam komunikasi meskipun usianya telah menginjak 18 bulan.
• Memiliki masalah untuk meniru bunyi sewaktu usianya menjangkau 18 bulan.
• Mempunyai kesukaran memahami permintaan lisan yang mudah.
• Hanya mampu meniru ucapan atau tindakan orang lain dan tidak mengeluarkan perkataan atau frasa secara spontan.
• Hanya menghasilkan bunyi atau perkataan-perkataan tertentu secara berulang kali dan tidak boleh menggunakan bahasa lisan untuk berkomunikasi dengan serta-merta.
• Tidak mampu mengikut arahan mudah.
• Mengeluarkan nada yang luar biasa (seperti berbunyi parau atau dari hidung).PUNCA LAMBAT BERCAKAP


Banyak faktor yang boleh menyebabkan si manja lambat bercakap dan lemah perkembangan bahasanya. Antaranya mungkin disebabkan oleh gangguan secara lisan, seperti masalah dengan lidah atau lelangit. ‘Frenulum’ (tali lidah) pendek juga boleh mengehadkan pergerakan lidah untuk bercakap.

Kebanyakan kanak-kanak lambat bercakap adalah disebabkan oleh masalah motor-oral, bermakna ada komunikasi di kawasan otak yang bertanggungjawab untuk mengeluarkan percakapan mereka tidak cekap. Mereka menghadapi kesukaran menggunakan dan menyelaras bibir, lidah dan rahang untuk menghasilkan bunyi pertuturan. Ucapan mungkin satu-satunya masalah atau boleh diiringi dengan masalah motor-oral lain seperti kesukaran menyusu.

Masalah pendengaran juga biasanya berkaitan dengan percakapan yang lewat. Sebab itulah pendengaran kanak-kanak perlu diuji oleh seorang ahli audiologi apabila timbulnya masalah pertuturan. Di kalangan mereka. Kanak-kanak yang mempunyai masalah pendengaran mungkin mempunyai masalah untuk menjelaskan, memahami, meniru dan menggunakan bahasa.

Jangkitan telinga (jangkitan kronik) boleh menjejaskan keupayaan pendengaran. Jangkitan telinga yang ringan perlu diberi rawatan segera. Jika tidak, masalah ini boleh meninggalkan kesan kepada pertuturannya.

Rawatan
Jika doktor anda merasakan bahawa si manja mempunyai masalah pertuturan, penilaian awal oleh seorang pakar patologi pertuturan bahasa adalah amat penting. Sekurang-kurangnya, menerusi pemeriksaan terperinci daripada seorang pakar ia boleh meredakan kebimbangan anda.

Jika anda tidak tahu untuk mencari ahli patologi pertuturan bahasa sendiri, sila bertanya kepada doktor yang biasa memeriksa kesihatan anak anda. Mereka boleh membantu mendapatkan seorang pakar bertauliah untuk rujukan anda.

Dalam menjalankan penilaian, patologi pertuturan bahasa ini akan meneliti pengucapan kanak-kanak yang bermasalah dan menilai kemahiran bahasa dalam konteks pembangunan jumlah. Patologi pertuturan bahasa juga akan menjalankan ujian dan skala yang seragam. Mereka akan berusaha sedaya upaya menyelesaikan masalah pertuturan dan perkembangan bahasa pesakit.

Pakar patologi pertuturan bahasa juga akan menilai :
• Sejauh mana pemahaman si manja anda (Receptive Language)
• Perkataan yang boleh dilafazkan oleh anak anda (Expressive Language)
• Sama ada anak anda sedang cuba untuk berkomunikasi dengan cara lain seperti; menunjuk, menganggukkan kepala, isyarat dan sebagainya.
• Perkembangan bunyi dan kejelasan pertuturannya.
• Status motor-oralnya (sama ada mulut, lidah, lelangit dan sebagainya berfungsi seiring sewaktu bercakap, makan dan menelan)
• Jika pakar patologi mendapati anak anda memerlukan terapi pertuturan, kerjasama anda adalah sangat penting. Anda perlu memerhatikan sewaktu sesi terapi dilakukan dan belajar untuk menyertai proses tersebut. Ahli terapi juga akan menunjukkan cara yang anda boleh lakukan dalam membantu perkembangan pertuturan anak anda di rumah.Apa Yang Anda Boleh Lakukan?


Menghabiskan banyak masa berkomunikasi dengan anak anda seperti ceramah, menyanyi dan menggalakkannya meniru bunyi dan gaya badan.

Membaca untuk anak anda, bermula seawal 6 bulan. Anda tidak perlu menghabiskan seluruh buku, tetapi mencari buku lembut bergambar yang bersesuaian dengan umurnya bagi menggalakkan si manja untuk melihat semasa anda menamakan setiap gambar yang terdapat dalam buku tersebut. Cuba mulakannya dengan buku-buku klasik (seperti Pat the Bunny) di mana si manja boleh meniru pergerakan menepuk atau menyentuh buku yang mempunyai tekstur. Kemudian, biarkan anak anda biasa dengan gambar-gambar yang dilihatnya itu dan cuba untuk menamakannya. Si manja anda mungkin mula menghafal cerita kegemarannya.

Gunakan situasi harian untuk memperkukuhkan ucapan serta bahasa anak anda. Dalam erti kata lain, bercakap dengannya sepanjang hari. Contohnya; nama makanan, nama kedai runcit, terangkan apa yang anda lakukan apabila anda memasak makanan atau membersihkan bilik, titik objek di sekitar rumah dan kerap bertanyakan soalan kepada si manja. Bualkan perkara-perkara yang mudah dan jangan sesekali menggunakan ‘bahasa bayi.’
 
Kita sebagai parents,bila berlaku pada anak kita,mestilah kita risau.Aku sebagai mak saudara pun risau bila tengok anak buah masih tak boleh bercakap dengan jelas.Anak saudara aku ni atau nama dia Zara seorang kanak-kanak yang sangat pendiam.Takut dengan orang jugak.Mungkin disebabkan itu dia lambat untuk bercakap kerana kurang berkomunikasi selain dari ahli keluarganya,Adik aku pun bukan main risau pasal anak dia.Yelah mak mana yang tak risau kalau keadaan anak macam tu..Tapi semuanya kita kena usaha selagi boleh.Insya allah..zara nanti boleh bercakap dengan fasih..Dia pun dah start sekolah…Perkembangannya pun memberangsangkan jugak..
 

Loading

5 Comments

 1. Ya, kadang-kadang faktor multilanguage yg banyak di sekeliling kanak-kanak pun turut menjadi sebab kan…

 2. perkongsian yg bgs
  menambah ilmu utk ibu2 baru mcm yumida nih

 3. Anak kedua sy memang lambat bercakap.. tapi lega biladia boleh cakap cuma agak berat nk cakp. berat mulut kata orang..

 4. ijat yes lambat bercakap.
  now alhamdulillah sejak masuk tadika, getting better.
  but still pada aida, lambat bercakap.
  memang tiap hari la create conversation dgn dia.
  anything.
  anywhere.
  bercakap je dgn ijat.
  perbetulkan apa yg dia sebut.
  in shaa Allah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *