FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA| Sebut sahaja tentang pelaburan, tak ramai yang ingin mengambil risiko untuk melabur.

Terutamanya rakyat Malaysia yang selalu ingat pelaburan tu merugikan.Husband umi ada jugaklah terlibat dalam pelaburan ni, memang risiko dalam pelaburan tinggi dan banyak benda yang perlu kita belajar tentang bagaimana nak uruskan kewangan dalam pelaburan.

Teringat umi tentang seorang perintis perisian pelaburan kewangan dari Finworld.com iaitu Encik Simon Liau.Beliau adalah pengasas dan ketua pegawai Eksekutif di dalam Finworld yang Berjaya membawa nama Finworld itu sendiri dengan memenangi anugerah Golden Bull Award 2022.

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

Nak bercerita tentang turun naik seorang usahawan ni memang kita tak sangka bahawa beliau telah mengharungi banyak dugaan tetapi dengan berkat usaha beliau dan tidak mudah patah semangat membuatka beliau Berjaya sekarang ni.

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

Kata Encik Simon Liau, syarikat yang tidak dicabar, tidak boleh menjadi lebih besar.Betul tu, kalau kita tidak menerima cabaran, masakan kitab oleh berubah untuk menjadi lebih baik kan?
Jom umi kongsikan sedikit tentang latar belakang Finworld Techology Sdn Bhd ni.

LATAR BELAKANG FINWORLD TECHOLOGY SDN BHD

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

FINWORLD TECHNOLOGY ialah sebuah syarikat yang memandang ke hadapan yang memberi tumpuan kepada penyelesaian pelabur yang diperlukan.

Mereka menghubungkan pelabur kepada rangkaian data dan maklumat yang dinamik dalam pergerakan harga saham yang menyampaikan pasaran saham dan keputusan kewangan syarikat tersenarai.
Visi Finworld ini ialah memanfaatkan teknologi canggih dan data yang dipercayai kepada pelabur.Mereka mempunyai misi dalam menyampaikan data dan maklumat kewangan dengan berkesan melalui teknologi inovatif terutama untuk pelabur dan professional pasaran saham.

Melalui FInworld kewangan terperinci disediakan termasuk juga data dan analisis kewangan.

Bukan itu sahaja, pelabur juga boleh mendapatkan gambaran yang lebih jelas apabila melakukan sebarang analisis pelaburan.Yang paling penting ialah mereka dapat meningkatkan prestasi pelaburan mereka.

Pengarah Finworld iaitu Encik Simon, selepas menamatkan Sarjana dalam kejuruteraan Kewangan di UK, berazam untuk membawa dunia kewangan negara Barat tekad untuk pulang ke Malaysia.Sebab utamanya ialah di Malaysia tiada satu pun syarikat perisian dan saham tempatan yang membantu pelabur-pelabur di Malaysia terus berkembang.

Walau banyak cabaran yang dilalui oleh beliau, dan beliau merasa kesuntukkan masa,beliau tetap berusaha kerana peluang ada dimana-mana.Kalau tidak bertindak segera, pasti akan merugikan.
Beliau menerapkan ilmu yang dipelajari.Untuk cabaran dan risiko yang dihadapai, En Simon dan pasukan mendigitalkan semua risiko dan ganjaran kemudian membuat keputusan yang sesuai dengan kepentingan syarikat.

Bukan senang nak senang.Tapi bila kita sentiasa menganggap masalah itu satu cabaran, insyallah kita boleh mengatasinya dengan mudah dan tenang.

Jangan berhenti, jangan berputus asa.Usaha selama ini beransur-ansur berkembang dengan mantap.Hasilnya pada tahun 2022 mereka telah memenangi GOLDEN BULL AWARD.

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA
En Simon percaya bahawa pencapaian ini dipercayai dari dua aspek.Produk Finworld yang dibangunkan diiktiraf oleh pelanggan.Sebenarnya Simon dan pasukan telah berusaha untuk meningkatkan kualiti produk dan kualiti perkhidmatan.

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

Kata Beliau “ Kami tidak akan memilih untuk berhenti kerana prestasi cemerlang.lebih ramai tidak akan memilih untuk berputus asa kerana prestasi yang lemah.

Aspek dalaman pula, En Simon bepeang kepada empat perkara iaitu:
1. Semua keputusan diukur berdasarkan pertubuhan syarikat
2. Keupayaan untuk mengubah kos syarikat secara fleksibel dan penggunaannya.
3. Teruskan merealisasikan ruang pembangunan
4. Semua operasi harian perniagaan diautomasikan dan digitalkan

Dua tahun berlalu, banyak perniagaan menghadapi peringkat cabaran.Dan ia menjadi cabaran kepada En.Simon.Tempoh ini adalah peluang yang sangat mencabar.Dia merasakan syarikat yang tidak dicabar tidak boleh menjadi lebih kuat.

Dan ini umi amat setuju.Tiada kejayaan tanpa cabaran dan tiada keuntungan tanpa risiko.En.Simon berani dalam menghadapi cabaran yang datang kepada beliau.

Beliau berkata, apabila cabaran datang, yang paling penting ialah bolehkah industry menyelesaikannya dengan sempurna.

Finworld sangat berbesar hati untuk melantik Dr Ridzwan Bin Bakar menjadi penasihat Korporat syarikat mereka .

FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA
Jom kita lihat latarbelakang Pendidikan Dr Ridzwan Bin Bakar ni:-

  1. (CPA CMA CA ACIS FCMA CIIF RFP Shariah) Akauntan profesional bertauliah
  2. Berkhidmat sebagai ketua Program Akauntan Awam Islam Bertauliah (CIPA CIMA Australia 2018-2021)
  3. Pemimpin Standard Perakaunan Islam Malaysia
  4. Lembaga Penasihat Pelan perakaunan (KPB) dan Wakaf
  5. Ahli kumpulan penasihat untuk kursus akademik Program Phi / DBA / MBA Graduate Business School UiTM
  6. Ahli Program Pembangunan Kepimpinan (Pemeriksa bertauliah DDI International)
  7. Penyelidik kanan Institut Profesional Baitulmal
  8. Pengasas Sekolah Berasrama Al-Quran Miftahulkhoir (MQBS)
  9. Jurucakap JAIS yang diberi kuasa (Jabatan Agama Islam Selangor)

Dibawah ni adalah latar belakang perkhidmatan beliau :

  1. Berkhidmat sebagai pegawai kanan organisasi korporat (GLC) yang mempunyai hubungan dengan kerajaan
  2. Berkhidmat sebagai Timbalan CFO TMNet Sdn Bhd

Latar belakang berkaitan kewangan:

  1. Pengamal kewangan dan Wakaf Islam (untuk pemberian dana)
  2. Ahli Penasihat Bandar Wakaf Pintar Pahang
  3. Pemimpin dasar awam Malaysia yang bertanggungjawab untuk insentif cukai Wakaf dan derma
    (Pejabat Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan JAWHAR)
  4. Dilantik sebagai Bendahari Kehormat dan Anggota Lembaga Majlis Tindakan Wakaf Antarabangsa (iWaqf)
  5. Pengerusi Program Inovasi Wakaf,
  6. Ahli akademik Wakaf Antarabangsa, Bank of Jakarta
  7. Pemimpin Syiling Wakaf BWi global
  8. Dilantik sebagai pasukan tugas utama Surat Ikatan Amanah Wakaf Malaysia
  9. Memimpin sejumlah pembiayaan sosial Islam, inisiatif Wakaf dan dasar awam di Malaysia dan luar negara
  10. Ketua Penyelidikan Kewangan, Perakaunan dan Sains Sosial Islam (IFASS)
  11. Dilantik sebagai Lembaga Pengarah Majlis Agama Islam Wilayah (MAIWP)
  12. Pengarah dan Pemegang Amanah Pusat Wakaf
  13. Jawatankuasa Pelaburan Yayasan Wakaf Malaysia (YWM)

Pengalaman Dr Ridzwan Bin Bakar berkaitan media ialah:

  1. Program MHI TV3
  2. Program RTM 1 Selamat Pagi

Fb Page : https://www.facebook.com/finworldshariah

RANCANG, GUNAKAN DAN KEMUDIAN BERTINDAK

Melihat ke masa hadapan, En.Simon berazam untuk membangunkan produk domestik yang boleh dibeli dan dibanggakan oleh rakyat Malaysia.Untuk mencapai matlamat ini, kita perlu memikirkan setiap Langkah sebelum kita ambil tidakan, daripada kita bertindak melulu tanpa perancangan yang betul.

Sekiranya ianya berlaku, kita cuba untuk hadapi dan selesaikan pada masa yang sama, inovasi dan perbaiki produk dan perkhidmatan kualiti.Ia juga penting bagi memastikan kemampaman perniagaan. Pada pendapat beliau sendiri, apabila pasaran tidak boleh hidup tanpa produk kita, ianya sudah Berjaya pada langkah pertama.

Peringkat seterusnya ialah produk kita tidak boleh digantikan dengan produk lain.Bagi mereka yang ingin memulakan perniagaan, En Simon mengingatkan supaya tidak berhenti bercakap, mesti bertindak.Sebagai tambahan, apabila tiada hasil, jangan berlagak merata-rata kerana ini juga kepercayaan yang beliau pegang sejak beliau memulakan perniagaannya.

Seronok bila kita mendengar tentang kejayaan seseorang, tapi kalau nak ikut jejak langkah mereka yang berjaya, kita kena tahu latarbelakang, segala perjalanan yang mereka lalui sebelum mereka Berjaya.Dari situlah kita akan nampak betapa susahnya mereka yang berjaya ni, berjaya untuk sekarang ni. Dalam dunia pelaburan ni kita memang perlukan guru dan guru yang mengajar kita mestilah guru yang pernah susah Ketika dahulu.

Kita serahkan kepada pakar untuk terus membimbing kita agar kita tidak tersasar dari landasan yang salah.

Untuk korang yang ingin mendapatkan khidmat nasihat dalam pelaburan dan kewangan bolehlah mengggunakan khidmat dari Finworld Technology sdn bhd ni.

Oh ya,bukan itu sahaja, korang juga boleh join seminar yang selalu mereka adakan.Sekarang ni kalau korang daftar untuk join seminar ni, korang layak untuk mendapatkan 3 JAM TRAINING SECARA PERCUMA  anjuran mereka,  boleh terus contact no whatssap kat bawah ni ye

Whatssap https://wa.link/in1d28

Untuk korang yang ingin mendapatkan khidmat nasihat dalam pelaburan dan kewangan bolehlah mengggunakan khidmat dari Finworld Technology sdn bhd ni.

Untuk maklumat lanjut tentang Finworld Technology ni oleh layari laman sosial dibawah.

FINWORLD TECHNOLOGY SDN. BHD.
Alamat:No7-2 Jalan PJU5/6, Dataran Sunway, Kota Damansara, 47810 Petaling Jaya,
Selangor, Malaysia.
Telefon:+ 6010-5315491
E-mel:contact@thamesenrich.com Website:www.finworld.com

Facebook : Finworld

Loading

One thought on “FINWORLD TECHNOLOGY PERINTIS PERISIAN PELABURAN KEWANGAN YANG BERJAYA DI MALAYSIA

  1. Bagus ni, jika ada kemahuan, kena usaha walau apa cara sekalipun.. ingat nak try jugalah.. daftar dan dapat percuma training tu kan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *