doa ketika anak hadapi peperiksaan

Doa Ibubapa Untuk Anak Menghadapi Peperiksaan

Doa Ibubapa untuk Anak Menghadapai Peperiksan | Antara doa yang perlu di baca oleh ibubapa ketika anak menghadapi peperiksaan.

Dan hari ini adalah hari PEPERIKSAAN BAGI PELAJAR SPM 2019.Umi kongsi doa-doa yang perlu ibubapa amalkan untuk anak-anak yang bakal menghadapi apa jua peperiksaan.

 

DOA IBUBAPA KETIKA ANAK MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Kami mohon keampunan Mu, kami mohon kerahmatan Mu, kami mohon taufik dan hidayah Mu ya Allah.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Kau ampunkanlah dosa kami, dosa kedua ibu bapa kami, dosa anak anak kami, dosa saudara mara kami, dosa ahli keluarga kami, dosa guru guru kami dan dosa semua kaum muslimin dan muslimat.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Permudahkan urusan kami di dunia dan urusan kami di akhirat. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa bersyukur kepada Mu. Jadikanlah kami manusia yang sentiasa mencintai Mu ya Allah. Ya Allah, jadikanlah apa yang kami lakukan ini sebagai suatu amal ibadah yang diterima Mu.

Ya Allah, Ya Tuhan Kami,

Ikhlaskan hati anak anak kami untuk mempelajari ilmu Mu. Tetapkan niat dihati mereka agar apa yang mereka lakukan ini semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah. Semata mata kerana Mu ya Allah.

Ya Allah,

Kami mohon kepada Mu, permudahkanlah mereka faham apa yang diajar oleh guru-guru mereka ketika mereka berada di dalam kelas. Lapangkanlah dada mereka untuk menerima ilmu Mu ya Allah.

Ya Allah,

Tidak lama lagi, anak anak kami akan menduduki peperiksaan SPM dan peperiksaan-peperiksaan lain ya Allah. Kami mohon kepada Mu ya Allah, bantulah anak anak kami dalam peperiksaan yang akan mereka hadapi ya Allah.

Ya Allah,

Peliharalah kesihatan anak anak kami dihari peperiksaan nanti. Permudahkanlah mereka menjawab soalan ketika peperiksaan nanti. Berikanlah ketenangan kepada mereka ketika menjawab soalan, jauhilah mereka daripada perasaan resah dan gelisah ketika menjawab soalan peperiksaan. Dorongkanlah hati mereka untuk menjawab setiap soalan sepertimana skema jawapan.

Ya Allah Ya Tuhan Kami,

Lembutkanlah hati pemeriksa yang memeriksa kertas jawapan anak kami nanti. Dorongkanlah hati dia untuk memberi markah yang lebih kepada anak anak kami. Tutuplah matanya daripada melihat kesalahan yang anak kami lakukan.

Ya Allah,

Berilah keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan anak anak kami. Mudah-mudahan dengan keputusan yang cemerlang ini, mereka dapat melanjutkan pelajaran ke peringkat yang lebih tinggi lagi, semoga ia sebagai pembuka jalan untuk mereka menjadi hamba Mu yang soleh dan menghampirkan diri mereka kepada Mu.

Jadikanlah anak anak kami pelajar yang cemerlang ya Allah, cemerlang di dunia dan cemerlang di akhirat. Kami mohon kepada Mu, Kau perbaikilah akhlak anak anak kami. Jadikanlah mereka pelajar yang cemerlang dan mempunyai sahsiah diri yang baik. Tanamlah sifat mahmudah dalam diri mereka dan buanglah sifat mazmumah dalam diri mereka.

Ya Allah, jadikanlah anak anak kami seorang pemimpin di kalangan orang yang bertakwa.

Ya Allah,

Apa yang kami doakan ini bukan untuk diri anak anak kami sahaja, tetapi apa yang kami doakan ini juga untuk anak anak sahabat ku ya Allah. Berikanlah mereka kejayaan yang cemerlang di dunia dan di akhirat.

Ya Allah,

Sesungguhnya, anak kami inilah harapan kami. Kami mahu mereka Berjaya ya Allah. Kami mahu mereka mengubah nasib keluarga kami ya Allah. Berikanlah taufik dan hidayah Mu yang berkekalan ya Allah.

Ya Allah,

Jadikanlah anak kami anak yang soleh ya Allah. Yang menyejukkan mata kami memandangnya ya Allah. Jadikanlah anak kami ahli syurga ya Allah. Dorongkanlah hati mereka untuk melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke syurga Mu ya Allah.

Jauhkanlah hati mereka daripada melakukan amalan amalan yang membawa mereka ke neraka Mu ya Allah. Tetapkan lah hati mereka untuk menunaikan solat. Janganlah Kau melalaikan mereka dengan perkara perkara yang tidak berfaedah ya Allah.
Ya Allah,

Kami tidak mampu untuk mengawasi anak anak kami setiap waktu ya Allah. Kami serahkan anak kami untuk berada dibawah penjagaan Mu ketika mereka tidak bersama kami ya Allah. Gerakkanlah hati mereka untuk berada di tempat tempat yang Engkau redhai. Dan jauhilah mereka daripada berada di tempat tempat yang Engkau murkai.

Ya Allah,

Perkenankanlah doa doa kami ini. Kami memohon kepada Mu kerana Engkaulah tuhan kami. Kami meminta kepada Mu kerana Engkaulah yang menciptakan kami. Kami merayu kepada Mu kerana Engkaulah yang Maha Mengkabulkan doa doa kami ini.

Jika Engkau tidak memakbulkan doa kami ini, siapa lagi yang akan memakbulkannya. Jika Kau tidak mendengar doa kami ini, siapa lagi yang akan mendengarnya. Bantulah kami ya Allah. Ya Rahman. Ya Rabbul Alamin.

Selain dari itu amalkan doa-doa ini untuk anak-anak yang akan mengambil peperiksaan

DOA UNTUK ANAK MENGHADAPI PEPERIKSAAN

Amalkan surah-surah dan doa di bawah ini.Semoga Allah swt permudahkan urusan anak- anak kita menjawab segala soalan dengan tenang.

  • Surah Al Fatihah - 7 Kali

  • Selawat 7 Kali

  • Subhanallah - 44 kali

  • Alhamdulillah - 44 kali

  • Allahu Akbar - 44 kali

  • Ya Hayyu Ya Qayyum

Amalkan juga Zikir Asma Ul Husna kerana banyak kekuatan yang akan kita dapat dari pembacaan zikir Asma Ul Husna ni.Perkongsian dari usatazah Nor Hafizah Musa banyak kebaikkannya untuk kita sebagai ibu bapa mengamalkannya.

ZIKIR AMAL UL HUSNA UNTUK IBUBAPA AMALKAN

Allahumma (1x)
 
Ya Alim Ya Hakim Ya Roshid (40x)
 
Bicara hati..
 
Ya Allah… Alirkan kebijaksanaan ke dalam minda anakku…(sebut nama anak) agar dia dapat menjawab dengan baik (1x)
 
Allahumma (1x)
 
Ya zohir (40x)
 
Ya Allah kau nampakkan jawapan yang betul dalam minda ankku kerana Kau Maha Menampakkan (1x)
 
Allahumma (1x)
 
Ya Fatah (40x)
 
Ya Allah bukakanlah minda anakku seluas langit dan bumi agar dia nampak segala jawapan yang betul (1x)
 
Allahumma (1x)
 
Ya Baari’ (40x)
 
Ya Allah aku serah seluruh jiwa raga anakku hanya kepadaMu utk Kau uruskan sebaik2nya sepanjang dia exam ini…
 
Ya Allah. 
 
Kau aturlah otak dan minda juga jari jemarinya utk menjawab dgn pimpinanmu ….
 
Ya Hadi.
 
Aku yakin hanya kuasaMu shj Ya Allah.. aku tiada daya.. (1x)
 
Sentiasa ulang dan ulang zikir ini.Jika anak kita exam dalam 1 jam, maka kita sebagai ibubapa berzikirlah.Bayangkan muka anak-anak kita yang sedang menjawab dengan betul dan senyum.Sebelum nak ke sekolah, kita pastikan anak-anak dalam keadaan berwuduk ya.
 
Ibubapa kenalah beristighfar banyak-banyak sepanjang anak dalam ezam.Walau kita tak nampak mereka sedang periksa pun, dari jauh kita boleh amalkan zikir ni dan niatkan agar anak kita tenang dan senang untuk menjawab peperiksaan.
 
Insyallah.. mudah-mudahan anak-anak akan perolehi keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan mereka.Yang penting usaha mereka dalam persediaan menjawab peperiksaan tu kan.
 
Umi pulak rasa tak sabar nak tunggu Naura menghadapi peperiksaan sebegini.
 
Semoga info ini bermanfaat untuk semua.
 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *