• Produk,  produk review

    Homemade Sawi Asin Mama Maszull

    Homemade Sawi Asin Mama Maszull | Jarang nampak orang jual Homemade sawi Asin ni kat luar kan.Kalau ada pun tentunya terlebih masin dan payah nak jumpa yang homemade.

    Tapi kalau korang yang khususnya berada di Johor Bahru, boleh dapatkan Homemade Sawi Asin yang memang recommended.Actually aku tak pernah lagi makan sawi asin ni.Tapi memandangkan kawan-kawan aku kata sawi asin ni sedap masuk dekat dalam asam pedas.So, teringinlah nak merasa kan.

    homemade sawi asin
    HOMEMADE SAWI ASIN MAMA MASZULL

    Homemade Sawi Asin Mama Maszull ni memang sedap.Hari tu kat rumah,tak sabau punya pasal,aku belasah je masuk dalam maggi..Sedap jugak rasanya.Sebab masa tu sebab malas nak memasak.Jadi aku hentam je masuk dalam maggi…So, jangan tiru cara ni..kah².Hari berikutnya baru aku try masukkan ke dalam asam pedas ikan kerisi.Tapi tu pun aku rasa kurang ummph..Lain ler masuk kat dalam asam pedas ikan duri or ikan mayong kan..barulah aku rasa sedap…Eh sapa kata..sedap jugaklah letak kat dalam asam pedas ikan kerisi ni.Tak cuba tak tau..So kenalah try.

     

    Tapi jangan lupa beli homemade sawi asin ni dulu..Barulah kena dengan GU nya…hahaha.Tu pun dah nak habis stock kat rumah.Apa taknya pantang buat asam pedas,mesti nak masukkan sawi asin ni.Jarang orang melayu buat sawi asin kan..Sebabnya dengar kawan cerita , kaum cina je yang suka sawi asin ni.Entah ek..tak berapa sure..Cer korang google resepi masak letak sawi asin..Memang payah ler.

    homemade sawi asin

    Mama buat ni dulu sekadar suka-suka je.Mama Maszull ni sebenarnya mama blogger Johor.Tapi sekarang ni dia dah komersilkan hasil homemade sawi asin dia.Oklah kan..Puas hati sangat.Sebab tak perlu risau potong kaki kalau makan sawi asin ni.Tak terlalu masin nak mati pun makan dia tau.Moga bisness mama terus berjaya hendaknya.So, haruslah support perniagaan dia ni dengan membeli lagi bila dah habis stock..kah²..tapi serius, memang sedap.Ini bukan job berbayar okeh…Kalau tak percaya, korang kenalah cuba.

     

    Biarlah presentation tak cantik..janji sedap kan..So korang yang nak mencuba HOMEMADE SAWI ASIN ni.boleh terus whatssap mama ye..Yang duduk jauh tu boleh ler tanya kot² mama boleh pos kat korang..Kot ler korang mengidam kan..

    HOMEMADE SAWI ASIN BY MAMA MASZULL

    018-7710226 (Mama Maszull)

     

  • produk review

    Air fryer Haier dari GoShop sangat membantu

    Air fryer Haier dari GoShop sangat membantu | Dah lama sangat mengidam nakkan Air Fryer ni.Selalu jugak dok survey harga dekat Shopee dan Lazada.Kalau tengok Air Fryer ni di Go Shop jangan cakaplah, selalu sangat cakap kat husband, nak kumpul duit beli air fryer.Maklum ler,kita bukan jenis petik jari terus dapat.Nak kena kumpul duit dulu baru boleh dapat Air Fryer ni tau..

    Haier Air Fryer

    Air Fryer ni sudah semestinya menjadi idaman setiap para suri rumah.Betul ke tidak.Di pasaran, pelbagai jenis dan harga Air Fryer ni.Ada yang murah dan ada yang mahal.Kalau membeli tu,ikut keperluan dan juga kewangan kita.Kalau rasa mampu,belilah yang mahal dan elok sikit kan.Apa yang best pasal Air Fryer ni, bila memasak atau menggoreng, selalunya menggorenglah kan.Tidak perlu minyak.Baguskan…jimat minyak tau.Kadang terfikir bagaimanalah Air Fryer ni memasak ye..Seperti yang aku terbaca di dalam satu blog, Air Fryer ni bekerja dengan mengedarkan udara panas yang berkelajuan tinggi mengelilingi makanan.Udara panas yang dimaksudkan datangnya dari kipas mekanik yang terdapat di dalam komponen Air Fryer.Suhu panas yang tinggi akan membuatkan kandungan air di dalam makanan berwap, shingga akan mematangkan masakan sekaligus menghasilkan tekstru makanan yang cukup baik.

    Tak sangka impian menjadi kenyataan bila husband mendengar rintihan hati seorang isterinya.Akhirnya dibelikan jugak untuk isterinya Air Fryer idaman hati dari Go Shop.Niat hati sang suami nak suprisekan isteri tak menjadi sebab hadiah tu tak sampai seperti yang di tentukan harinya.Sang suami sibuk bertanya kepada sang isteri samada barangnya dah sampai ke belum.Sebabnya sang suami selalunya membeli, akan pos ke alamat tempat bekerja si isteri.Jadi di situ, terbongkarlah rahsia nak suprisekan bini dia..Kah²..Adui…terima kasih sangat ler kat sang suami kerana membelikan Air Fryer idaman hati dari GoShop ni.Tapi apa yang bestnya pasal Air Fryer ni?

    haier Air Fryer

    Bila beli Air Fryer Haier ni dari Go SHop ni, korang akan dapat hadiah mangkuk ni dan juga set pisau ni.

    KELEBIHAN MENGGUNAKAN AIR FRYER

    Banyak tau kelebihan yang ada pada Air Fryer ni.Kelebihan pada kos dan juga si pemakai tu jugaklah kan..hehehe..Antara Kelebihan menggunakan Air Fryer ni dari kaca mata aku adalah

     

    JIMAT MENGGUNAKAN MINYAK

    Setakat ni,untuk menggoreng, aku tak perlu nak tuang minyak banyak ke dalam kuali untuk menggoreng ayam, ikan, nugget, karipap dan benda lain yang memerlukan ianya di goreng.So, sangat jimat minyak ok.Jadi duit untuk membeli minyak tu boleh simpan sikit untuk perkara yang lain.

    KURANG KALESTROL DAN PENGAMBILAN MINYAK UNTUK KESIHATAN

    Sejak aku mengamalkan eatclean ni, memang jarang sangat aku makan makanan yang bergoreng.Bila ayam atau ikan yang bergoreng,of course kita akan menggunakan minyak kan.So, apabila aku gunakan air fyer ni, maka makanan lebih sihat tanpa minyak.Walaupun tak menggunakan minyak pun, makanan tetap sedap okeh..Satu kelebihan Air Fryer ni adalah ia dapat mengurangkan kadar kolestrol dan lemak tau.And yes.. itu yang aku nak sangat guna air Fryer

    JIMAT MASA

    Seriously memang jimat masa oii…Tak perlu nak balik-balikkan ayam tu.Nak tunggu ayam tu goreng elok dalam kuali.Bila guna Air Fryer ni, masuk je ayam dalam tu, lepas tu setting masa dan suhu Air Fryer tu.Lepas tu korang boleh buat kerja lain.Nak mandi ke,nak menyapu rumah ke, nak buat exercise pun boleh tau..Tau-tau ting!!! Masak dah ayam ko dik!!..hahaha

    SENANG UNTUK DIBERSIHKAN

    Macam kita guna kuali, lepas masak kena kemas sekitar dapur yang terpercik minyak khususnya di dinding dapur kan.Minyak pulak nak kena masukkan balik ke dalam bekas minyak.Baru cuci kuali.Tapi bila guna Air Fryer ni dik non, just bersihkan guna tisu pun ok  dah.Tapi aku pulak, tak sukalah nak lap guna tisu,terus aku cuci je.hehehehe…Tak yah nak sental bagai nak rak sangat.

     

    TIADA ASAP

    Tak perlu ko nak bukak tingkap, pintu, nak tutup pintu bilik takut bau dan asap dari masakkan korang tu masuk menerjah sampai ke bilik okeh.

    PELBAGAI MASAKKAN MENGGUNAKAN AIR FRYER

    Kalau korang yang jenis kreatif, banyak je masakkan atau resepi yang korang boleh gunakan menggunakan Air Fryer ni.Nak buat dengan tak je lah.Masa dapat Air Fryer ni,di datangkan jugak satu buku resepi untuk korang cuba.Tapi tak taulah bila masa aku nak mencuba semua resepi tu kan..Hahaha..

    Tengok hasil aku menggoreng ayam hari tu.Memang macam kita menggoreng ayam kan.Tekstur dan rasa semua sama je.

    air fryer

    Hah,rasanya banyak lagi kot kelebihan menggunakan Air Fyer ni.Tapi aku bagi yang senang aku nak ingat jelah kan.Hati rasa puas bila dah ada Air Fryer ni tau.Salah satu dari wishlist aku berjaya ditanda menandakan ia telah dipenuhi.

    Terima kasih sangat kat sang suami kerana mendapatkan Air Fryer ni.Wishlist yang lain nanti akan diberitahu kelak..Tapi rasanya nak periuk Pressure cooker…heheheeh

  • produk review

    Nufael Susu Kambing disukai Naura

    Nufael Susu Kambing disukai Naura | Memang dah lama teringin nak bagi susu Kambing pada Naura.Tapi takut pulak dia tak boleh terima.Yelah..Dah nama susu kambing kan,mestilah rasa dia hamis sikit kan.Sebab tu aku risau sangat bila nak bagi susu kambing ni kat dia.Elok je dia minum Nufael Susu Kambing ni. Takde pun menolak macam yang pernah aku bagi dia sebelum ni.

    susu kambing Nufael
    Nufael Susu Kambing

    Tapi hari tu, adalah sorang kawan ni suggest kat aku pasal susu yang viral si Fattah anas dok cuba tu.Nufael Susu Kambing ni rupanya dah lama kat pasaran.Dia kata Nufael Susu Kambing ni lain dari yang lain sebab rasa dan keaslian susu asli ni memang dah terkenal lama dah.So, aku pun dapatkannya sebungkus untuk Naura.Dan kalau korang nak tau,Nufael Susu Kambing ni bukan untuk kanak-kanak sahaja tau, malah orang tua dan seisi keluarga pun boleh minum.So, jimatlah kan..Tak payah nak beli susu berlainan jenis untuk family.Beli Nufael Susu Kambing ni pun dah cukup untuk diminum satu keluarga.

     

    Setiap kali aku buat segelas untuk aku, mesti dia pun nak mengendeng jugak.Last-last terpaksalah buat dua gelas untuk dia dan untuk aku. Hari tu masa dia sibuk dok tengok Tv, tanya dia samada nak susu ke tak.Tanya lagi nak susu yang mana,terus dia tunjuk kotak Nufael Susu Kambing ni.Nampak dia dah minat sangat dengan susu ni.Kalau orang tua pun minat,inikan lagi budak.Sebab apa tau,susu kambing ni memang tak bau hamis.Lagi satu lemak susu sedap je tak kira minum sejuk atau panas.

    Nufael susu kambing

    Sibuk nak tunjuk peace dengan susu kambing dia tu.Boleh habis segelas susu tu tau dia minum.Lepas tu dah tak sibuk lagi nak menyusu.Nampaknya lain kali umi nak kena buat dua gelas lah untuk dia sekali.Tak boleh buat segelas je.

    Nufael susu kambing

    Stock susu pun dah nak habis, so lepas ni kenalah beli lagi susu tu.Serious susu ni bagus juga diamalkan.Sebab banyak sebenarnya kebaikkan mengambil susu kambing ni tau.Aku ada ceritakan di entry Susu Kambing Nufael 100% Asli dan tidak berbau hamis.

    Korang boleh la baca entry yang lepas tu.Banyak sangat tau khasiatnya..Patutlah kan si fattah anas tu suka sangat susu kambing ni.Kalau korang tak tau nak dapatkannya di mana,boleh tengok details di bawah ni ye. Kalau nak direct untuk beli susu kambing ni boleh terus ke LINK ni.

     

    Untuk Maklumat lanjut korang boleh lihat website fb dan IG Nufael di bawah ni

    FB :https://www.facebook.com/Nufael-Susu-Kambing-HQ-1790720354540391/

    IG: https://www.instagram.com/nufaelsusukambing.hq/

    Web: https://nufaelsusukambing.com/

     

     

     

     

  • BEAUTY,  produk review

    Yarra beauty Set 4 in 1 pantas untuk solekan simple

    Yarra beauty Set 4 in 1 pantas untuk solekan simple | Memang jenis yang suka sangat dengan solekan pantas dan simple.Lagi pulak aku bukan jenis orang yang suka sangat bermakeup bila ke apa-apa event or ke tempat kerja.Cukup sekadar mengenakan Foundation,bedak dan lipstcik.Itu dah cukup membuatkan aku nampak cantik…ehhh…hahaha…

     

    Disebabkan tu, aku menggunakan YARRA BEAUTY SET 4 IN 1  ni untuk solekan yang simple dan cepat.Bukan sahaja cepat untuk bersiap, malah setiap produk yang dihasilkan ada kelebihan menggunakannya.Yang paling aku suka adalah Face mist dan juga Moisturizer Yarra ni.Bukan sahaja buat make up tahan lama, malah ianya melindungi kulit dari cahaya UV dan merawat masalah kulit wajah yang berminyak.Jom kita tengok satu-satu produk ni apa kelebihannya.

    YARRA BEAUTY SET 4 IN 1

     

    YARRA BEAUTY SET 4 IN 1

    Set Yarra beauty ni lengkap dengan 4 item di dalamnya dan ia adalah produk yang dikenali dengan SKIN TREATMENT & MAKEUP BEAUTY yang hanya digunakan dalam masa 3 minit je.Sejenis mak² ni,pepagi nak siapkan anak lagi, nak buat sarapan lagi kan.Memang takde masa nak duduk depan cermin lama-lama oit.Kadang tu,nak tengok cermin pun tak sempat..hahaha…So, ape lagi yang ada di dalam set Yarra Beauty ni

    YARRA XTRA C MOISTURIZER

    Yarra Xtra C Moisturizer ni berfungsi untuk memberi kelembapan dan kesegaran pada kulit.Sesiapa yang ada masalah kulit kering memang bagus menggunakan Moisturizer dari Yarra ni tau.Ia melindungi kulit dari garisan stress, penuaan, mengecilkan liang pori dan melindungi kulit dari sinaran UV.Kalau kulit muka tak sekata tu, memang wajib menggunakan Yarra Xtra C Moisturizer ni.Moisturizer ni juga dapat mengurangkan eyebag.Yarra Xtra C Moisturizer ni di datangkan di dalam tube dengan kandungan sebanyak 50ml.Sangat jimat dan boleh guna lama.

    YARRA XTRA E-FACE MIST

    Yarra Xtra E-Face Mist ni digunakan sebagai barang asas sebelum dan selepas make up.Ia adalah Toner semulajadi yang digunakan untuk mencerahkan dan memulihkan kulit kering.Ia juga melindungi kulit dari kerosakkan akibat pancaran matahari.Di dalam Yarra Xtra E-Face Mist ni mengandungi antioksida yang tinggi 400 kali ganda dari Vitamin C.Ia mengandungi 50ml di dalam botol.

    YARRA DD CREAM FOUNDATION

    Yarra DD Cream Foundation ni mengandungi SPF +30.Ia sangat ringan dan sesuai untuk semua jenis kulit.Membantu mengatasi masalah utama pada kulit termasuk kemerahan,garis kedut, pori besar dan bintik hitam di wajah.Tak perlu letak bedak dah kalau guna DD Cream ni.
    Tapi disebabkan kulit aku jenis berminyak,aku letakkan sedikit bedak debu untuk finishing mate.Jadi tak nampaklah muka tu berminyak sangat kan.

    FREE GIFT Yarra Kabuki Brush

    Berusnya lembut dan bulunya semestinya HALAL ye.

     

    So far aku paling suka pakai moisturizer dari Yarra ni.Kulit akan kurang berminyak bila menggunakannya dan make up akan tahan lama..Memang berbaloi menggunakan Yarra Beauty Set 4 in 1 ni.Mesti korang teruja untuk mencuba kan.Korang boleh dapatkan set ni seperti di bawah ni ye.

    Whatsapp:
    Facebook HQ:
    Instagram:
  • Produk,  produk review

    Susu Kambing Nufael 100% Asli dan Tidak berbau Hamis

    Susu Kambing Nufael 100% Asli dan Tidak berbau Hamis |Susu kambing Nufael adalah susu kambing yang dihasilkan tanpa bahan pengawet.Ia diperbuat dari 7 bahan sebenar iaitu tanpa gula, pewarna dan perisa tambahan.Nufael dihasilkan dengan gabungan makanan semulajadi seperti delima, kurma, madu, minyak zaitun dan Manna serta kismis dengan ekstrak sebenar dan bukan campuran berperisa,pewarna daripada bahan ini.

    Susu Kambing Nufael tidak berbau hamis seperti susu kambing lain.Ia juga mempunyai nutrisi yang tinggi untuk tubuh badan manusia.Ia membantu menguatkan tubuh disamping memberi tenaga kepada mereka yang meminumnya.

    PERBEZAAN SUSU KAMBING NUFAEL DENGAN SUSU KAMBING LAIN

    Kalau ikutkan banyak produk susu kambing di pasaran.Antara betul atau tak kandungan susu kambing di dalamnya 100% asli atau tidak.Berbeza dengan susu kambing Nufael,ia adalah 100% asli dan tiada bahan pengawet.Susu Nufael adalah susu pertama dengan 7 gabungan bahan sebenar tanpa gula, perisa,perasa atau pewarna.Dan produk ini dirumuskan oleh teknologi baru untuk membantu orang ramai yang memerlukan susu kambing ni.Susu Kambing Nufael ni bukan sahaja tertumpu pada sesetengah umur sahaja,ia boleh diamalkan dan diambil oleh seisi keluarga.Sebab itu Susu kambing jenama Nufael ini dinamakan SUPERMILK.Memang tak boleh dinafikan bahawa susu kambing Nufael sangat sesuai untuk diamalkan  untuk memberi  tenaga kepada tubuh kita, menguatkan tulang, minda ,untuk ibu mengandung, anti penuaan dan memang elok untuk diamalkan juga oleh kanak-kanak.

    Semua orang tahu akan kebaikkan pengambilan susu kambing.Mesti korang tak tau atau dah pun korang tahu susu kambing ni memang dah cukup nutrisi yang bermanfaat untuk tubuh badan kita diantaranya ialah kalsium, zat besi,fospor,laktosa,nitrogen dan vitamin.

    KELEBIHAN SUSU NUFAEL UNTUK IBU MENGANDUNG

    Ramai ibu yang mengandung mengamalkan susu Kambing Nufael ini untuk Mengelakkan kandungan kuning.Susu kambing juga sangat diperlukan oleh ibu mengandung untuk menstabilkan HB semasa kehamilan.Ia juga boleh mengelakkan ibu hamil sembelit di samping ia juga memudahkan proses bersalin.Orang kata jika kita amalkan susu kambing ni,kulit anak akan jadi cantik.Dan itu aku akui kerana semasa kehamilan dahulu,memang selalu amalkan susu kambing.Sebab tu ibu mengandung digalakkan untuk meminum susu kambing.

     

    SUSU NUFAEL UNTUK SEISI KELUARGA

    Ada sesetengah susu kambing yang hanya boleh diambil oleh orang dewasa, berbanding dengan Nufael.Susu kambing Nufael boleh diambil oleh seisi keluarga dan merupakan FAMILYMILK.Ia juga adalah susu pertama FamilyMilk dengan 7 gabungan makanan sunah tanpa perisa, pengawet dan gula tambahan.Bahan utama yang ada di dalam susu Kambing Nufael ini adalah Susu Kambing, delima, Kurma, Minyak Zaitun, Kismis, madu dan Manna.Sebab itu ia sesuai untuk kanak-kanak 2 tahun ke atas.

    KELEBIHAN LAIN SUSU KAMBING NUFAEL

    Selain dari yang aku sebutkan di atas,Susu Kambing Nufael ini sangat sesuai untuk diambil oleh kanak-kanak 2 tahun ke atas.Ia membantu menaikkan selera makan kanak-kanak disamping peralihan kepada susu ibu selepas mereka berusia 2 tahun.Membantu  kanak-kanak untuk cepat belajar dan fokus dalam pembelajaran.Selain itu, ia sesuai untuk ibu yang mengandung yang telah aku sebutkan tentang kelebihan susu kambing Nufael untuk ibu mengandung.Bagi mereka yang nakkan kulit cantik, boleh amalkan minum susu kambing ni.Susu ini juga memberikan tenaga kepada mereka selain mengurangkan gastrik yang selalu dialami oleh mereka yang lambat makan.

    So, korang kena dapatkan susu kambing Nufael ini segera supaya korang dapat kebaikkan dari susu kambing ni.Boleh tengok beberapa testimoni mereka yang mengambil susu kambing Nufael di bawah ni

    testimoni susu kambing Nufael
    Testimoni Susu Kambing Nufael

     

    Untuk pembelian korang boleh terus ke link INI atau korang boleh beli secara dengan Pengedar yang berdaftar di SINI

    Untuk Maklumat lanjut korang boleh lihat website fb dan IG Nufael di bawah ni

    FB :https://www.facebook.com/Nufael-Susu-Kambing-HQ-1790720354540391/

    IG: https://www.instagram.com/nufaelsusukambing.hq/

    Web: https://nufaelsusukambing.com/

     

     

     

  • produk review

    Garlic Balm ZM Beauty untuk bayi batuk dan selsema

    Garlic Balm ZM Beauty untuk bayi batuk dan selsema | Kalau anak batuk dan selsema ni, selain dari ubatan dari klinik, kenalah ikhtiar cara tradisional jugak sebab kalau tak, akan melaratlah berminggu-minggu lamanya.Cara tradisional yang selalu digunakan oleh mak-mak kita dulu adalah dengan penggunaan bawang putih atau bahasa omputehnya garlic.

    Kalau korang buat carian Khasiat bawang putih ni memang banyak tau.Salah satunya adalah mengurangkan batuk dan selsema anak.Aku ada ceritakan cara keluarkan hingus dan kahak  di rumah dengan kaedah steaming yang menggunakan bawang putih.Di Entry tu aku gunakan bawang putih sebagai salah satu kaedah untuk keluarkan hingus dan kahak Naura dulu.

     

    Selain dari kita buat steaming kan, boleh je terus sapu bawang putih tu di beberapa bahagian badan anak seperti di tapak kaki dan juga di dada.Tetapi bawang putih tu perlu di bakar dan diletakkan di dalam minyak terlebih dahulu.Tapi, ni hah yang nak bagitahu.Korang ibu bapa di luar sana, sekarang ni mudah sangat tau nak sediakan bawang putih siap dengan minyak tu.Dah ada dijual di pasaran dah pun.Cuma ambil dan calit je dekat bahagian yang diperlukan.Ni hah, baru-baru ni kawan aku ada recommend satu produk iaitu Garlic Balm.Garlic Balm Homemade ok..Uih…Maunya mak ko ni tak teruja.Benda dah siap ada depan mata, tak payah tunggu lama nak buat.Just pastikan, sentiasa ada di mana kita berada je..cewahhh..

     

    Garlic Balm dari ZM BEAUTY ni merupakan rawatan alternatif tanpa ubat dari inovasi petua tradisi nenek moyang sejak berabad lamanya daripada minyak bawang putih kepada garlic balm untuk memudahkan cara ibu-ibu moden menggunakan untuk anak-anak.Malah ianya sesuai untuk digunakan seisi keluarga dari bayi hingga ke dewasa.

    KEISTIMEWAAN GARLIC BALM

    • Pengganti Garlic Oil
    • Mengurangkan Gejala batuk dan selsema pada bayi
    • Melegakan batuk dan selsema secara natural
    • Campuran bawang putih, Olive Oil dan juga beeswax
    • 100% organik dan tidak panas

     

    CARA PENGGUNAAN GARLIC BALM

    Sapukan pada telapak kaki, belakang badan, dada(rusuk kiri dan kanan), tengkuk, ubun-ubun, bahagian sinus (dahi, tepi kiri dan kanan hidung)

    Nota: Boleh sapukan pada perut untuk masalah kembung perut dan pakai stokin semasa tidur,sila lakukan patch sebelum guna.

     

     

    Kalau korang nak dapatkan Garlic Balm ni,bolehlah refer details yang aku berikan di bawah ni.Memang terbaik bagi melegakan batuk selsema, kahak, kembung perut, gatal ringan, asma ringan, dan angin dalam badan.

    FB : Zuraini Muhammad
    Page : Garlic BALM zm beauty
    IG : @zmbeautybrand
    Website : www.garlicbalm.com
    Whatsap : 01132484182
    Call : 07-7550792

     

  • BEAUTY,  produk review

    Detox Badan dengan Vitamin C Raissa

    Assalamualaikum

    Detox Badan dengan Vitamin C Raissa | Ada sesetengah orang tak tahu apa sebenarnya detox dalam diri seseorang tu.Betapa perlunya kita membuat detox ni untuk jadikan diri kita sihat.

     

    APA ITU DETOX

    Detox adalah proses penyingkiran bahan toksik atau buangan dari tubuh badan manusia.Badan manusia mempunyai sistem detox sendiri iaitu hati,usus dan ginjal.Bila kita berpuasa,badan akan melakukan proses detox semulajadi.Detox ini dilakukan untuk memastikan sistem penghadaman usus bekerja dengan sepatutnya dan memastikan kulit bersih dan segar.Detox juga memastikan sistem buah pinggang kita berjalan dengan lancar.

     

    10 SEBAB PERLU DETOX

    1.KELUARKAN TOKSIN

    Kehidupan kita zaman kini banyak terdedah kepada toksin seperti bahan kimia,pengawet dalam makanan dan pencemaran air serta udara.Toksin ini tersimpan di dalam tisu-tisu badan dan setiap sel,termasuklah sel otak.Toksin juga punca kulit jadi kusam dan tidak bermaya serta berjerawat.

    2.MENGELAKKAN PENYAKIT KRONIK

    Toksin dan pencemaran merupakan punca utama berlakunya pelbagai penyakit kronik seperti kanser,masalah otak,jantung ,strok dan sebagainya.Setiap hari kita terdedah kepada pelbagai jenis toksin dan ia menyebabkan berlakunya kerosakkan dan perubahan pada proses pembahagian sel.Detoksifikasi membantu melancarkan semula sisstem badan untuk mengelakkan sebarang jangkitan dan mencegah penyakit.

    3. MENGUATKAN SISTEM IMUNISASI

    Semakin banyak pencemaran dan toksin dalam badan, sistem imun kita akan semakin lemah. Detoks secara kerap dapat memperbaiki semula tahap kekuatan sistem imun dan mengawal jangkitan.

    4. MENGURANGKAN BERAT BADAN

    Toksin menyebabkan keupayaan untuk badan membakar lemak semakin berkurangan. Ini seterusnya akan menyebabkan berat badan mudah bertambah dan mula mengundang berbagai penyakit seperti diabetes, masalah jantung dan darah tinggi. Detoksifikasi membantu mengurangkan toksin dalam sel lemak dan meningkatkan metabolisma tubuh badan.

    5. MELAMBATKAN PROSES PENUAAN

    Detoksifikasi akan menghalang radikal bebas dan berbagai logam dan toksin dari merosakkan sel-sel tubuh. Ia juga meningkatkan keupayaan tubuh badan untuk menyerap nutrien, antioksida dan vitamin yang dapat membantu melawan oksidasi pada sel.

    6.MENINGKATKAN KUALITI HIDUP

    Tubuh kita semakin hari semakin stress dan rosak akibat pelbagai jenis toksin dan pencemaran sekeliling.Ianya terbukti apabila kita mula sakit-sakit sendi,sakit kepala ,masalah penghadaman,sukar tidur malam dan keletihan.Detokfisikasi akan membantu untuk mengurangkan tekanan pada tubuh dan juga menguatkan kembali memori kita.

    7. TINGKATKAN TENAGA

    Detoksifikasi akan meningkatkan semula tahap tenaga kerana pencemaran dan logam yang meingkatkan stress tubuh semakin berkurangan. Kita akan berasa lebih semangat secara mental, fizikal dan mampu mengawal emosi dengan baik. Masalah tidur juga semakin berkurangan serta tidak perlukan tidur yang lama untukl kembali bertenaga..

    8. MEMBAIKI TAHAP KESIHATAN KULIT

    Pemakanan dan keadaan persekitaran merupakan faktor penting dalam menjaga kesihatan kulit dari dalam. Detoksifikasi akan membantu menyerikan kulit, mengurangkan masalah jerawat di samping menguatkan kuku dan rambut.

    9. MENYIHATKAN MINDA DAN EMOSI

    Apabila sistem tubuh badan berjalan dengan lancar, perubahan emosi dan mental akan bertambah baik. Kita dapat menjalankan tugas dengan lebih waras, mudah berbincang dan dapat mengawal perasaan dengan baik serta mampu menganalisa sesuatu dengan tangkas.

    10. BETULKAN SISTEM TUBUH

    Sistem pencernaan, saraf dan hormon saling berkaitan dalam mengekalkan tahap kesihatan tubuh. Namun, apabila toksin menganggu sistem tersebut, badan kita tidak dapat melakukan tugasan dengan sempurna dan seimbang. Ini menyebabkan badan mudah sakit dan terkena jangkitan. Detoksifikasi akan membetulkan semula sistem badan kita agar dapat menjalankan fungsi dengan sempurna semula.

     

    So,sebab tu kita kena cari sesuatu untuk buang segala toksin dalam badan.Kalau korang nak tahu,Vitamin C Blackcurrant dari Produk Raissa ni sangat membantu dalam membantu kita untuk detox semua bahan-bahan yang tidak baik di dalam tubuh kita.

    KELEBIHAN VITAMIN C BLACKCURRANT 

    -membakar kalori
    -Membantu proses pelansingan badan
    -mencantik kan kuku dan rambut
    -mencerahkan kulit wajah dan badan
    -wajah lebih bersinar
    -membantu memudaratkan parut
    -membantu mencegah jerawat dan jeragat
    -membantu meratakan tina kulit
    -meningkatkan imunisasi badan
    -anti oksida
    -Membantu menghasilkan kolagen
    -merawat rekahan tumit
    Banyak khasiat  yang kita boleh dapati dengan mengamalkan Vitamin C Blackcurrant ni..Korang pasti suka.So,dapatkan segera Vitamin C Blackcurrant ni ye.
    Untuk korang yang ingin mendapatkan Produk ni.Boleh layari details di bawah ye
    Facebook : https://www.facebook.com/Raissa-secret-beauty-731384276915280/
    Instagram :  https://www.instagram.com/officialraissasecret/
    Untuk Pembelian boleh whatssap
     whatssap : Puan Ogy – 014-270 4993(whatssap sahaja)

     

  • produk review

    YOUNG LIVING DESERT MIST DIFFUSER GADGET BARU UMI

    Assalamualaikum

    YOUNG LIVING DESERT MIST DIFFUSER GADGET BARU UMI | Alhamdulillah..Akhirnya tercapai jugak hasrat umi untuk meminang AUTHENTIC YOUNG LIVING DESERT MIST DIFFUSE ni.Lama dah tau nakkan Diffuser ni untuk letak kat rumah.Sejak umi diperkenalkan oleh kawan umi,lebih setahun kot umi pendam.Bila dia ada keluarkan yang mampu milik macam ni,terus melekat nakkan Diffuser ni.Alhamdulillah..Duit lebih umi berblog,dapat jugak kan.

    Bila dapat je,umi dah excited untuk cuba letak dalam bilik.Sebab umi rasa sesuai kot letak dalam bilik.Kalau dekat luar kang,sape pulak nak sedut aromaterapi ni kan.Bila umi beli AUTHENTIC YOUNG LIVING DESERT MIST DIFFUSER ni umi dapat percuma dua botol Essential Oil iaitu Lavender dan juga lemon.Dan umi memang sangat sukakan bau Lavender tu.Bila guna aromaterapi ni,macam tenang je rasa dalam bilik tu.Rasa nak duduk dalam bilik je oit..hahaha..

    Bila dah ada Diffuser ni,mulalah umi nak cuba essential oil yang lain.Dah sempat belek-belek Essential Oil ni kat Shopee lagi.Insyallah,kumpul duit lagi nak beli minyak tu.Kenapa aku beli Young Living ni berbanding jenama yang lain.Sebab utama adalah kerana review kebanyakkannya suggest menggunakan Jenama ni dari yang lain.Lagi satu kalau kita beli yang kat kedai biasa,ada tambahan lain pada minyak tu.Aku ada baca kat satu blog ni,kalau kita nak tau Minyak tu asli ke tidak adalah bila kita menggunakan jenama yang tak asli tu,kita akan mudah rasa pening dan loya .Itu tandanya produk tersebut mengandungi bahan sintetik di dalamnya.Jom kita kenal sedikit sebanyak tentang Essential oil ni.

     

    APA ITU ESSENTIAL OIL

    Essential Oil ni adalah sejenis minyak yang beraroma berasal dari daun,bunga,tumbuhan dan juga dari kulit sesetengah buah.Untuk Jenama Young Living ni,Essential oil diekstrak melalui kaedah distillation dan cold pressing,hanya hasil yang tidak tercemar sahaja yang akan digunakan dalam produk mereka

    Essential Oil ni terdapat dua jenis iaitu Single Oil dan Blend Oil.Untuk yang single oil ni,terdiri dari satu sumber sahaja samada bunga,dau atau buah.Contohnya Lavender ,peppermint,lemon,orange dan banyak lagi.Untuk yang Blend pulak adalah campuran dari single oil tadi.Minyak yang dicampurkan tadi mempunyai bau dan tujuan tertentu.Contohnya adalah Blend oil adalah stress away,Purification,Joy dan banyak lagi.

    Kebanyakkan orang di luar sana hanya mengetahui essential oil ni hanya untuk arometerapi,tetapi ia juga boleh disapu dan boleh di makan.Aku pernah belikan untuk Naura yang jenis sapu dulu.Alhamdulillah..sangat berkesan untuk dia.

     

    Dapat dua Essential oil ni pun rasa dah puas hati sangat.Sebab bau arometapi Lavender dan lemon ni sangat menyenangkan.Setiap malam mesti umi ON Disfusser ni supaya kami tidur dengan lena.

     

     

    Nanti umi boleh la belajar untuk blend essential oil ni untuk tujuan tertentu.Best pulak pakai Diffuser ni.

  • produk review

    Kira Kira Baby Selesa dan Berkualiti dari Jepun

    Assalamualaikum

    Kira Kira Baby Selesa dan Berkualiti dari Jepun | Happy kan bila lihat anak kita selesa dengan apa yang dipakainya.Kalau diikutkan banyak je produk baby yang berada di pasaran sekarang ni.Dan tak semua produk yang ada dipasaran sesuai dengan anak-anak kita.Sebagai ibu,kita kena pandai untuk memilih jenama produk bayi yang sesuai dengan anak kita.

    Walaupun ada je jenama yang terkenal dengan brand mereka yang ada di pasaran,tetapi kadang kala ianya tidak sesuai dengan anak kita.Mungkin ada di antara produk mereka yang tidak  diperbuat dari bahan-bahan semulajadi dan mempunyai pewangi yang kadang kala tidak sesuai untuk digunakan oleh anak kita.Tapi ada satu brand ni yang aku nak perkenalkan dekat korang,yang sangat selesa dan sangat sesuai untuk anak aku.Sebelum ni memang tak pernah pun dengar pasal produk yang berasal dari Jepun ni.Dan baru-baru ini mereka telah memasarkan produk mereka ke Malaysia

    KIRA KIRA  adalah jenama lampin dan penjagaan bayi premium yang lengkap dengan inovasi teknologi Jepun dan kini ada di Malaysia untuk membantu bayi membesar dengan bergaya  dan dalam pada itu memberikan keselesaan kepada bayi.

     

    Ramai ibu bapa kagum setelah mencuba produk terkena dari Jenama ini iaitu Kira Kira Airy Soft Premium Diapers dan Kira Kira Ultra Soft  & Dry Premium Pants.Ramai pengguna Kira Kira yang berkongsi pengalaman di laman web syarikat Kira Kira tentang bayi mereka lebih banyak bermain dan gembira.Selain daripada itu,bayi mreka lebih ceria dan kurang meragam.

    “Lampin Kami sememangnya direka selari dengan slogan Kira Kira iaitu ” PRODUK BERKUALITI MELALUI KESEDERHANAAN“.Dengan inovatif teknologi daripada Jepun,Kami telah menghasilkan lampin jenis pita lekat dan juga jenis seluar premium  yang ultra lembut dan berangin untuk memastikan bayi kekal dalam keadaan selesa dan ceria sepanjang hari.” Kata Patt Sue-Ann,Pengarah Komersial-MOCC bagi DSG Malaysisa Sdn Bhd

     

    Tambahnya lagi,sebagai contoh inovasi MAGIC DRY BUBBLE SHEET oleh Kira Kira menawarkan penyerapan yang pantas dan berkesan bagi mengekalkan kulit bayi agar sentiasa kering dan segar.

    Bagi membolehkan bayi rasa tetap selesa dan bergaya,mereka telah menggunakan corak lampin yang kawaii(comel) untuk si kecil.

     

    Direka mengikut garis pinggan,Air Sofy Premium Tape Diapers yang terdapat dengan saiz ‘New Born’ dan ‘S’ diperbuat daripada bahan-bahan premium yang boleh menyerap udara serta lembut.Dengan bantuan penunjuk kelembapan pada lampin,ibu bapa kini boleh mengetahui  dengan mudah masanya untuk lampin perlu diganti bagi mengelakkan ruam atau kerengsaan kulit bayi anda.Mereka juga kini boleh bergerak dengan lebih selesa dan nyaman dengan bantuan pita boleh lekat semula yang ultra lembut bagi mengekalkan pemakaian lampin pada bayi anda.

    Untuk kesenagan dan lebih mudah dipakai,ibu bapa boleh memilih Ultra Soft & Dry Premium Pants,yang terdapat dalam pelbagai saiz dari saiz M hingga ke saiz XXL.Bahan boleh serap udara yang premium dan penyerapan dua lapisan melanjutkan rasa kering dan segar dengan lebih lama.Bukan itu sahaja,ukuran perut dan kaki yang selesa juga membolehkan si manja bergerak dengan mudah.Selain lampin Kira Kira juga adalah pakar dalam Produk penjagaan Bayi Organik.Produk penjagaan bayi Kira Kira mengandungi hanya bahan bahan organik yang semulajadi dan diperbuat berdasarkan rumusan Jepun yang bebas daripada bahan-bahan Kimia yang berbahaya.

     

     

    Sebagai contoh,Produk Kira Kira Top to Toe Wash berkesan untuk membersih dan mengekalkan kelembapan kulit bayi anda.Ekstrak Camelia Japonica menjadikan kulit bayi anda lembut dan gebu apabila disentuh,Ibu bapa juga tidak perlu risau tentang sisa yang tinggal kerana sabun mandian Kira Kira yang boleh didapati dalam botol 400ml ini boleh dibilas dengan mudah.

    Kira Kira Baby Lotion(380ml) yang mengandungi babobab organik memberikan khasiat kepada kulit bayi apabila disapu selepas mandi.Rumusan berasaskan air yang sangat ringan dan tidak melekat dapat melembap dan menyerap dengan cepat ke dalam kulit.Krim lampin adalah produk penjagaan kulit yang penting bagi bayi anda.Kira Kira Nappy Cream boleh didapati dalam betnuk tiub sebanyak 50ml dan ianya amat mudah untuk disapu pada kulit bayi.Krim lampin ini juga dipenuhi dengan kebaikan ekstrak Chamomile dan Shea Butter yang membantu memulihkan ,melegakan dan melembapkan kulit serta melindungi kulit bayi anda daripada ruam lampin.

    Selain kualiti,ibu bapa pasti teruja untuk memilih produk Kira Kira kerana harga bagi lampin Kira Kira jenis pita lekat dan seluar amat berpatutwan walaupun ianya menggunakan bahah-bahan yang premium dan mempunyai teknologi penyerapan yang hebat.Begitu juga denga tawaran harga bagi produk penjagaan bayi organik Kira Kira seperti sabun bayi,losyen bayi dan juga krim lampin ternyata lebih menjimatkan berbanding jenama lain dalam segmen penjagaan bayi premium yang sama.

     

    Untuk penjimatan yang lebih besar,sekarang pengguna boleh membeli produk Kira Kira menerusi laman web Shopee.Anda hanya perlu layari  http://bit.ly/KiraKiraShopee dengan setiap pembelian melebihi RM100,masukkan kod Promo KK25LAUNCH sewaktu pembayaran untuk menikmati diskaun. Promosi sah sehingga 30 september 2018

     

    Berikan si manja anda keselesaan dan penjagaan yang berkualiti ketika mereka membesar dan menerokai dunia ini. Untuk maklumat lanjut tentang Kira Kira, sila layari dan suka www.facebook.com/kirakiramalaysia.

     

     

     

     

     

  • produk review

    Brilliant Playschool Roadshow dari Wyeth Nutrition

    Assalamualaikum

    Brilliant Playschool Roadshow dari Wyeth Nutrition | Beberapa hari lepas Wyeth Nutrition telah mengadakan Brilliant Playschool di New Wing Centre court, Aeon Jusco Tebrau.Roadshow ini telah diadakan dari 25- 29 July 2018.So,aku tak lepaskan peluang untuk bawa Naura Auni untuk join aktiviti yang dijalankan di sana.Roadshow ini diadakan bagi memberitahu ibu bapa bahawa setiap kanak-kanak mempunyai keupayaan untuk bersinar dan keupayaan mereka dapat di pupuk melalui Parental Love and S-26 Gold Progress & S-26 Gold Promise.

    Kanak-kanak yang berumur 3 tahun telah pun dijemput untuk Roadshow ini bagi menyertai aktviti yang direka khas untuk mereka.Dan disitu Naura berpeluang untuk melihat kecemerlangan yang dia dapat dalam setiap aktiviti yang dijalankan.

    Tempat untuk Mendaftar

    Bila masuk ke sini,korang perlu mendaftarkan anak korang.Kat sini anak korang akan scan muka,so kat mana-mana station aktviti,just scan kunci,maka akan terpaparlah muka dan nama anak korang..syok tau

    Datang je sini,terus daftar dan korang akan dapat satu kunci untuk join semua aktiviti yang dijalankan.Setiap satu station,korang kena scan kunci di situ.Last dari aktiviti ini,kanak-kanak akan diberikan sehelai baju mengikut tahap kebijaksanaan mereka.

    So,pepagi lagi umi dan Naura dah terpacak disini untuk sama-sama menyertai Brilliant Playschool ni.Ada pelbagai jenis aktiviti yang dijalankan disini iaitu :

    NUMBER STATION

    Di Number station,kanak-kanak berpeluang menguji otak mereka dengan Find & match number.So dari sini kita boleh lihat kecekapan anak-anak untuk cari dan match nombor yang sama.Nanti kita tengok kat mana station yang membuktikan Naura ni Brilliance di tahap mana.Bukan dia je teruja,malah umi dia pun ikut sama teruja.

    WORD STATION

    Di Word Station ni,Naura kurang sikit brilliant nya sebab mungkin dia belum lagi mengenal huruf.,Tapi untuk objek tu,alhamdulillah,dia boleh buat.Dia memang teruja nak buat aktiviti macam tu.

    ART STATION

    Mommy yang hadir dalam aktiviti Brilliant Playschool
    Kanak-kanak yang dah bersekolah atau dah pandai untuk melukis,mesti sukakan Art station ni.Art station ni of courselah anak-anak akan diberikan drawing paper dan color.So disitu boleh tau kebolehan anak² dalam aktiviti ini.
    Bab ni,Naura memang failed sebab dia masih tak pandai nak mewarna.Tapi kalau bab menconteng tu,dia terror la.Tapi bagi aku kan,dari kecillah kita kena biasakan dia memegang pensil.Biarlah habiskan sikit duit untuk beli buku dan pensil atau pensil warna.Tak payah beli yang mahal,murah pun takpe.Janji untuk memupuk minat mereka untuk mewarna dan memegang pensil.

    PHSYICAL STATION

    Di Physical Station ni,bagi aku amat menyeronokkan kerana kanak-kanak diperlukan untuk mengutip point sebanyak mungkin mengikut physical yang ditunjukkan.Memang seronok.Bab ni Naura taknak buat.Tak tau kenapa dia tak nak,tapi umi tak boleh nak paksa dia untuk buat kan.So,tengok kak Aisyah je buat Teamwork Synergy ni.Dan ini adalah aktiviti yang last sekali sebelum penentuan Brilliant Naura tu.

    Untuk penentuan,mereka mesti memasuki gua otak ni tau.Hah..Akan keluar tahap brilliant Naura iaitu di Number Brilliant..yeayyy…Naura pandai dalam Find & match tadi.

     

    Bagi aku kan,aktiviti yang dijalankan oleh S26 Brilliant Playschool dari Wheyth Nutrition ni sangat bagus. # NurturetheirBrilliance memang perlu dibuat dari masa ke semasa dan semestinya penggunaan susu yang terbaik seperti Susu S26 ni mampu memberikan si manja lebih aktif,bertenaga dan minda yang sihat.Menyediakan gabungan nutrien saintifik termasuk DHA,Choline dan lebih tinggi lutein membantu meningkatkan kebolehan pembelajaran mereka.So mommy di luar sana,jangan lupa berikan anak korang S-26 GOLD® PROGRESS® & S-26 GOLD® PROMISE®
     
    Di Roadshow ni,terdapat juga pembelian susu di booth yang disediakan untuk anak-anak dan ibu juga.So,untuk dapatkan harga murah tu,terus beli sekali dengan Voucher yang aku dapat sebelum ni..hah..senang kan..
    Untuk korang yang berada di Penang,Nantikan Roadshow mereka ke sana,korang boleh lihat Facebook Brilliant Playschool di Queensbay Mall,Pulau Pinang dari 16-19 Ogos 2018.Untuk maklumat lanjut korang boleh layari website ni dan di website ni pun,ibu bapa boleh menguji tahap untuk mengenalpasti potensi anak-anak di sini – www.wyethnutrition.com.my