Showing 34 Result(s)
kisahsidairy.com parenting blogger pregnancy

Bila Usia Kandungan Dah MAsuk 32 Minggu

Assalamualaikum Dah beberapa hari jugak tak ter update blog ni..Since hari jumaat lagi dah dibiarkan kosong tanpa update. Dari hari khamis lagi rasa tak sedap badan.Rasa semput je nak berjalan..Tetapi ku gagahi jugak kaki ke tempat kerja khamis lepas.Pagi Jumaat tu aku dah rasa tak sihat badan..Selsema dan batuk dah menyerang.Tapi aku tak pergi klinik pun.Cukuplah berehat kat rumah.MC pun dah habis…Tu semua dah tak fikir dah..Kalau dah tak sihat,nak …

INFO kisahsidairy.com parenting blogger pregnancy

HB Rendah Ketika Mengandung

Assalamualaikum Bila usia kandungan makin bertambah,sekarang ni dah 31 minggu dah pun,Kerisauan tu selalu jugak menghantui aku.Badan pun sekarang ni makin tak bermaya nak hadap semua kerja di rumah dan ditempat kerja. Lagi satu,bila nak naik tangga,memang sangat² payah lah bagi aku.Selalu sangat kepenatan.Kekadang aku stay dulu dua tiga anak tangga.Amik nafas dulu baru aku teruskan naik tangga. Ahad minggu lepas,aku gi checkup macam biasa.Kalau ibu mengandung yang bermasalah macam …

kisahsidairy.com pregnancy RANDOM

Si Pulut Mangga

Assalamualaikum Uihh..Lama dah tak update blog..Start tak sihat tempohari sehinggalah Kenduri Doa selamat yang diadakan beberapa hari lepas.Dan hari ni baru start nak kecoh pasal Entry Si Pulut Mangga ni. Sape dah merasai Pulut Mangga ni sila angkat tangan ye..Aku baru start rasa semalam.Kekdahnya macam payah je nak jumpa kan..Tapi rasa yang ni berlainan sedikit dari yang aku imagine dan aku tengok kat google ni. Kelainan terletak pada warna dan …

INFO lifestyle blogger parenting blogger pregnancy

Usia Kehamilan Dah masuk 30 minggu

Assalamualaikum Rasa macam sekejap je ,usia kandungan dah menjangkau ke 30 minggu,iaitu 7 bulan.Debak debuk jugak jantung ni kalau nak difikirkan pasal bersalin.70% persiapan baby dah pun siap.Tak banyak kot yang aku beli untuk anak kedua ni.Yelah,Nur awfiyah baru lagi dilahirkan,bermakna banyak barangannya yang masih elok dan boleh digunakan lagi. Ramai kot dok tanya jantina kandungan aku ni.Isk..Aku memang tak tau.Nak tengok,memang dia xnak kasi tengok jantinanya.Sudahnya,aku prefer beli baju …

INFO kisahsidairy.com lifestyle blogger parenting blogger pregnancy

Kencing Kotor Ketika Hamil

Assalamualaikum Sumber:google “Nurse,tengokkan result kencing saya,ok tak” “Eh,kencing awak kotor la…air kencing tadi ada lagi tak,awak hantar ke bilik 17(makmal) Huh!!! tulah ayat yang aku rasa paling takut..semalam lepas ambil tekanan darah tinggi,berat semua,terus pi toilet untuk check air kencing dan jugak BMI..Dah rasa cuak jugaklah bila nurse cakap macam tu kan.Yelah bila kandungan dah masuk trimester ni,macam² boleh jadi.Mana tau kena tahan wad ke,adeh…masak lah… Kencing Kotor ketika hamil …

kisahsidairy.com lifestyle blogger pregnancy

Appointment Lagi!

Assalamualaikum Rasanya kalender tahun ni lah yang banyak aku conteng..Start pregnant penghujung tahun lepas,sehingga lah dah buat kad pink.Dan seiring itu jugak,kena jumpa pakar,appointment sebulan lebih 4 kali.. Uishhh…Kalau ikutkan penat jugak nak ke hulu hilir membawa badan yang semakin tak larat ni..harap terus diberikan kesihatan yang baik sehingga bersalin nanti. Sejak Johor dah diperkenalkan cuti Jumaat sabtu ni,Bagi pekerja swasta,dah takde istilah hujung minggu bila terpaksa duduk terperap di …

kisahsidairy.com lifestyle blogger motherhood parenting blogger pregnancy

26 Weeks Pregnancy :Berat Masih Tak Naik

Assalamualaikum Dah pun masuk 26 minggu kehamilan..Uih…sikit je lagi dah nak due ni..Perasaan memang ler dok dup dap je.Apatah lagi bila baby kurang bergerak..Macam -macam dah dok fikir tentang baby kat dalam ni. Lagi satu hal start dari pregnancy ke 21 weeks sampailah dah masuk 26 weeks ni,berat masih macam tu jugak.Iskk…Sampai doktor bising kenapa berat tak naik-naik… Selera makan ok je..Cuma kurang nak makan je..Lebih suka makan makanan ringan.Nasi …

INFO kisahsidairy.com lifestyle blogger pregnancy

Pemakanan Yang Perlu Dielakkan Ketika Mengandung

Assalamualaikum Ni bukan perut aku tau…Sumber :google Alhamdulillah..Dah pun masuk minggu ke 26.Rasanya makin dekat je dengan due date tu..Takut??? maunya tak takut..Orang dok sibuk cerita pengalaman ngeri dan tak ngeri semasa kelahiran.. Tapi demi anak tersayang ni,aku gagahkan jugak melayan perbualan mereka tentang isu ni.Setiap wanita tu pasti merasai pengalaman macam tu kan.Itu aku tak kisah..Yang penting,bayi dan aku sihat.Alhamdulillah..Sekarang ni pun dah tak kerap nak ulang alik pi …

kisahsidairy.com pregnancy

Petua menghilangkan Batuk

Assalamualaikum Dah dua hari tanpa entry di blog ni..Gara-gara batuk start hari rabu sampai la berlarutan sehingga ke hari ni..Dah dua hari aku MC..Bila batuk,dada dan perut ni sakit.So rasa tak selesa jugaklah kalau nak kerja… Last-last aku ambil keputusan untuk berehat di rumah.Memang payah la kan nak baik kalau dah kena batuk ni.Dengan cuaca yang tak menentu dan terlalu panas ni,Patut dielakkan pengambilan ais..Tapi makyong sorang ni,pantang dengan ais …

INFO kisahsidairy.com lifestyle blogger pregnancy

Badam Untuk Ibu Mengandung

Assalamualaikum Bila pregnant ni,banyak info yang dicari.Tapi bukan sebab pregnant je baru tercari-cari info macam ni,Tak pregnant pun boleh juga membaca tentang info-info kebaikkan makanan untuk ibu-ibu mengandung ni kan. source:google Dulu aku pernah baca pasal kebaikkan Kurma untuk ibu mengandung.Selain tu jugak aku ada kongsikan kebaikkan mengamalkan Jus Delima di Entry INI .Dan satu lagi tadi aku terbaca di Blog Maria tentang kebaikkan Buah kiwi untuk ibu mengandung juga ada,kotlah …