Showing 192 Result(s)
PARENTING

Persediaan Ke Sekolah Dengan Kasut Pallas USP

Persediaan Ke Sekolah Dengan Kasut Pallas USP | Walaupun dunia sedang diuji dengan Pendemik Covid-19 persediaan anak-anak untuk ke Sekolah tetap umi buat dari uniform sampailah ke kasut sekolah mereka. Kalau ikutkan kasut sekolah lama Auni tu masih boleh digunakan lagi.Cuma umi beli yang baru untuk buat spare dan sajalah nak suruh mood sekolah mereka tu datang balik.Yelah, dah lama bercuti kan? Duduk rumah lama sangat, badan pun makin naik.Saiz …

FAMILY PARENTING

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan

Wordless Wednesday #54 | Berakhir sudah Persekolahan | Lama betul tak membebel kat blog ni hah.Dari urusan sekolah sampailah balik ke kampung.Stuck di kampung disebabkan banjir lagi Alhamdulillah, habis sudah sesi persekolahan untuk tahun 2020.Kini masuk semula di tahun yang baru.Semoga anak-anak boleh bersekolah seperti biasa kan. Banyak pelajaran yang tertinggal untuk tahun 2020 lepas, semoga tahun ni anak-anak tidak akan tertinggal lagi pelajaran untuk tahun 2021.Umi tetap bersyukur Naura …

Apa itu Tempoh Nifas Puerperium yang perlu korang tahu
PARENTING

Apa itu Tempoh Nifas Puerperium yang perlu korang tahu

Apa itu Tempoh Nifas Puerperium yang perlu korang tau | Especially untuk ibu yang baru melahirkan anak dan apa risikonya jika kita mengambil tahu tentang perkara ini. Kita sebagai orang perempuan ni mesti dah tau kan tentang Nifas ni.Tapi ada lagi yang perlu korang tahu pasal Nifas ni dan cara penjagaan yang betul untuk kita jaga selepas bersalin.Sebelum tu kita kena faham apa yang dikatakan dengan tempoh nifas MEMAHAMI TEMPOH …

Selalu Pesan Supaya Saling Sayang Menyayangi
PARENTING

Selalu Pesan Supaya Saling Sayang Menyayangi

Selalu Pesan Supaya Saling Sayang Menyayangi | Adik beradik kalau tak bergaduh memang takkan ada.Dari kecil sampailah ke besar.Berkelahi, berbaik tu dah menjadi asam garam dalam keluarga kan. Sebab tu umi selalu pesan, adik beradik tak baik gaduh.Jahat macam mana pun dia tetap adik beradik kita.Tugas kita bukan untuk menghukum adik beradik yang jahat.At least nasihatlah mereka walau mereka takkan dengar nasihat kita sekarang. Itulah yang umi selalu pesan supaya …

PARENTING PARENTING TIPS

Perginya Seorang Lelaki Bernama Ayah

Perginya Seorang Lelaki Bernama Ayah |Berat mata yang memandang berat lagi bahu yang memikul.Ungkapan yang mudah untuk kita cakap tetapi amat berat untuk yang menghadapinya. Khamis petang yang lalu, walaupun umi dah sedia dari mental dan fizikal akan kehilangan orang yang pernah umi tumpang kasih sayangnya dari kecil sehinggalah akhir nafasnya.Seorang ayah yang tak pernah mengeluh saat membesarkan anak-anaknya.Umi pasti semua ayah pun begitu kan? Arwah Ayah Zakaria Bin Mat …

kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah PARENTING

Posisi Terbaik Tidur Untuk Bayi yang digalakkan

Posisi Terbaik Tidur Untuk Bayi yang digalakkan| Cerita pasal posisi tidur ni memang umi suka tau tengok baby tidur.Pelbagai ragam dan pelbagai gaya.Teringat si bambam umi masa kecik-kecik dulu,Dari dalam hari lagi dia memang suka sangat tidur meniarap.Kadang umi pulak yang risau.Kalau pakai bedung memang sekejapan jelah lekat kat badan dia tu. Sama jugaklah macam adiknya Nur Naura Auni tu.Tidur mesti nak meniarap.Barulah dia rasa lena tidur.Kalau tak memang gelisah …

Menu Makanan Pantang & Tips Penjagaan Bersunat
PARENTING PARENTING TIPS RESEPI

Menu Makanan Pantang & Tips Penjagaan Bersunat

MenuMenu Makanan Pantang & Tips Penjagaan Bersunat |Nampaknya dah musim bersunat kan? Mesti ada antara anak korang yang sekarang ni sedang bersunat dan akan bersunat kan.Persediaan dari segi mengetahui menu makanan pantang untuk bersunat dah ada dalam list? Bukan itu sahaja nak kena jaga, keadaan luka bersunat supaya cepat kering pun kena tahu jugak.Bukan apa risau lah kan kalau masa bersunat tu bentan dek kerana makan makanan yang tak sepatutnya …

Tips minum Air gula bagi wanita hamil
PARENTING PARENTING TIPS

Tips minum Air gula bagi wanita hamil

Tips minum air gula bagi wanita hamil | Part yang paling mengerikan bagi ibu-ibu mengandung adalah bila kena minum air gula.Betul atau tidak?     Sepanjang umi mengandungkan Naura Auni,tak pernah sekali pun umi minum air gula..Rasa selamat juga tak terkena minum air gula ni.Tapi dalam pada selamat tu,rasa rugi pulak tak dapat nak minum kan.   Bukan apa,tak dapat lah merasai pengalaman minum air gula  yang jarang-jarang dapat kita …

AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK
FAMILY PARENTING

AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK

AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK|Nak menjaga anak dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak di zaman sekarang ni sangatlah mencabar. Sebagai ibu,tak terkecuali umi,sering dan sangat perlu untuk belajar untuk menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak. walau kadang kala kita merasa letih dengan tugas seharian,sedikit sebanyak ilmu keibu bapaan itu perlu untuk kita membesarkan anak-anak kita.Umi tak naklah komen kepada anak orang kerana apa,kerana takut yang diri kita  sendiri …