cara berniaga di tiktok

CARA MUDAH BERNIAGA DI TIKTOK SHOP

CARA MUDAH BERNIAGA DI TIKTOK SHOP | Jana pendapatan melalui Tiktok Shop dengan mudah hanya dengan mengikuti video panduan cara berniaga di tiktok di bawah ini

Sekarang ni ialah zaman orang berniaga di tiktok kerana perniagaan melalui tiktok mendahului berniaga di sosial media yang lain.

Rata-rata ramai pengguna membeli barangan keperluan mereka di tiktok.Tak kiralah dari barangan yang kecil hinggalah barangan yang besar.Bila pengguna banyak menggunakan platform tiktok, ramai peniaga yang beralih ke platform tiktok bagi memasarkan produk mereka.

Sudah pasti sesiapa yang pantas menerima perubahan  dan cepat beradaptasi dengan trend semasa, maka mereka sudah pastinya akan lebih maju  dan berjaya berbanding mereka yang hanya sekadar tunggu dan lihat.Tik Tok Shop adlaah lubuk baru untuk peniaga.Jadi korang jangan lepaskan peluang mempelajari cara mudah berniaga di Tik Tok Shop

Untungnya melebihi 2 kali ganda dari menjual di platform-platform lain.Jadi kepada seller tiktok, mungkin panduan ini berguna untuk korang yang ingin memulakan perniagaan atau sudah berniaga tapi tak dapat sale.

Baca juga : Cara mudah bina web e commerce

Korang masih ragu-ragu?

 Mungkin korang kena baca sebab mengapa perlu berniaga di Tiktok shop sekarang.Kalau korang tahu sebabnya mesti lama dah korang berniaga disini tau.Jom baca sebab-sebabnya

7 SEBAB MENGAPA PERLU BERNIAGA DI TIKTOK SHOP

Jika ada diantara korang yang masih tertanya-tanya adakah korang perlu berniaga di tiktok shop? ini jawapannya.

1.Baru dilancarkan, Persaingan masih kurang

Tiktok Shop baru sahaja dilancarkan sekitar bulan April 2022 di Malaysia. Disebabkan itu, masih belum ramai lagi peniaga yang berniaga disitu. Ini menjadikan pesaingan di platform Tiktok Shop agak kurang sengit berbanding platform e-commerce yang lain.

2.Caj Transaksi masih rendah

Sepertimana shopee sewaktu mula-mula dilancarkan dahulu, caj transaksi yang dikenakan adalah sangat rendah apabila anda berjaya menjual produk anda di tiktok! Hanya 2.12% sahaja buat masa ini untuk caj transaksi (berbanding shopee 4.54%) Jadi, inilah masa yang paling sesuai untuk anda mula berniaga di Tiktok! Perkara ni selalunya tak lama, jadi, cepat-cepat ambil kesempatan ini sebelum Tiktok naikkan caj di masa hadapan.

3.Pengguna aktif yang sangat ramai

ahukah anda? Facebook pun sedang gerun dengan Tiktok sekarang! Bukan sahaja anak muda.. orang-orang yang berumur pun sudah mula beralih dari facebook ke tiktok! Malah, Tiktok hanya mengambil masa 4 tahun sahaja untuk mencapai pengguna aktif sebanyak 1 billion orang, berbanding facebook yang mengambil masa 8 tahun. Tiktok kini berada pada kedudukan ketiga bagi apps sosial media yang paling popular selepas fb dan instagram. Namun, ramai pakar menjangkakan Tiktok akan mengatasi facebook dalam masa beberapa bulan sahaja lagi. Secara purata, pengguna Tiktok akan membuka tiktok mereka sebanyak 8 kali sehari dan menghabiskan sekitar 95 minit sehari di Tiktok!

Dan tahukah anda, di Malaysia, aplikasi Tiktok sedang berkembang dengan pantas mengalahkan negara-negara lain di dunia.

panduan berniaga di tiktok.1

Apakah makna semua ini? Ini maksudnya… di Tiktok ada ramai orang! Dan apabila kita mahu menjual barang… jual lah di tempat yang ramai orang.

4.Channel jualan tambahan

Sebagai seorang peniaga, bukankah adalah lebih menguntungkan jika kita boleh membuka lebih banyak cawangan atau channel jualan produk kita? Di Shopee kita jual.. di Lazada kita jual… di Tiktok pun kita jual! Kenapa nak gunakan satu saluran jualan sahaja jika kita boleh buka banyak saluran jualan serentak? Percuma pulak tu! Rugi lah kalau tidak gunakan

5.Kurangkan kos dan tingkatkan keuntungan

Kadang-kadang, jualan produk kita menjadi slow, bukanlah disebabkan produk kita itu. Tetapi disebabkan alghoritma platform tersebut. Seringkali, kedai dan produk kita tidak muncul di halaman keputusan carian apabila orang mencari produk kita itu. Kalau mahu produk kita dipaparkan di halaman carian, maka kena keluar duit bayar iklan dulu.. baru produk kita orang boleh jumpa

6. Kurang gangguan pesaing

Selalunya kalau di Shopee atau Lazada… bila orang dah masuk kedai kita dan lihat-lihat produk kita. dibahagian bawah produk kita tu, mesti ada senarai produk yang sama dari penjual lain dipaparkan.

Lagi mengharukan bila produk pesaing yang dipaparkan di bahagian bawah produk kita tu. harganya lebih murah,Sah-sah lah pembeli akan klik dan beli dari pesaing kita tu.

Tapi! Perkara ini tidak berlaku di Tiktok! Jika pembeli dah tonton video kita di tiktok, apabila mereka klik shopping beg, mereka hanya akan nampak produk kita sahaja.. tiada produk dari pesaing dipaparkan!

7.Mudah viral

Satu kelebihan di Tiktok ini ialah, ia bermula sebagai sebuah aplikasi sosial media, maka ciri-ciri untuk menjadikan sesebuah post itu “viral” itu memang sudah ada pada tiktok! Jadi, kedai dan produk anda sebenarnya lebih mudah menjadi viral di Tiktok berbanding di platform-platform yang lain.

APA YANG TIDAK BOLEH DI JUAL DI TIKTOK SHOP

Ye korang, bukan semua produk kita boleh dijual di tiktok shop.Tiktok ni dia restrict sikit, jadi korang perlu tahu apa yang boleh dan tidak boleh berniaga di tiktok/

Berikut ialah antara produk-produk yang tidak dibenarkan di jual di Tiktok Shop

 • Senjata (Pistol, Peluru, Pisau “Rambo”, Bom, Pepper Spray dan sebagainya)
 • Bahan kimia toksik & radioaktif yang berbahaya
 • Bahagian Tubuh Manusia.
 • Produk Tiruan / Cetak Rompak
 • Haiwan & Organ Haiwan (Tanduk, Kuku, Tulang, Gading)
 • Supplement & Ubat-ubatan
 • Hidupan Liar & Tumbuhan
 • Produk & Servis Orang “Dewasa” (pakaian, permainan seksual)
 • Syiling, Wang Tunai, Kupon Serta Produk Kewangan (Saham, Emas, Insuran dan lain-lain)
 • Produk Berkaitan Aktiviti Haram (Dadah, Mesin Slot Judi, Dokumen Palsu dan lain-lain)
 • Alkohol, Tembakau & E-Rokok
 • Dan ada beberapa lagi

Kalau korang tidak menjual produk-produk di atas makanya korang boleh dapatkan panduan mudah berniaga di tiktok shop ni

Lagi satu nak diingatkan, bukan bermakna korang boleh dapat sales tinggi hanya dengan mendaftar sebagai seller tiktok shop tau.Korang kena tahu apa yang perlu dibuat untuk korang dapakan sales yang tinggi.

 

10 VIDEO TUTORIAL STEP BY STEP CARA BERNIAGA DI TIKTOK SHOP

Sebab tu korang kena dapatkan pakej video tutorial panduan berniaga di tiktok shop di bawah ni.Dalam pakej video tutorial ni korang akan dapat tutorial step by step cara berniaga di tiktok ni.antara pandan yang terkandung dalam video ini ialah

Video 1: Cara Register & Buka Kedai di TikTok Shop!
Ini part yang paling penting. Kalau anda sudah berniaga di Shopee, anda kena berniaga juga di TikTok.
Mahu tahu kenapa dan bagaimana mahu register TikTok Shop?
Saya tunjukkan dalam video pertama ini.

Video 2: Cara Pindahkan Produk Dari Shopee ke TikTok Shop Sepantas Kilat!
Ramai yang masih tak tahu cara nak pindahkan kesemua produk di Shopee ke TikTok Shop dengan 1 cara mudah! Jangan buang masa upload satu persatu. Tiru cara ini!

Video 3: Cara Setting Lengkap TikTok Shop Anda!
Dah tak sabar nak menjual di TikTok Shop?
Sabar dulu, ini part yang sangat penting! Anda perlu edit profile, akaun bank dan setting shipping dahulu sebelum start menjual di TikTok Shop! Jom buat sama-sama!

Video 4: [Teknik Newbie 1] Naikkan Jualan Di TikTok Shop Dengan Kupon Diskaun!
Kebiasaannya apabila customer nampak ada diskaun pada produk, keinginan untuk mendapatkan produk tersebut sangat tinggi! Apa lagi, jom belajar sekarang!

Video 5: [Teknik Newbie 2] Naikkan Jualan Di TikTok Shop Dengan Voucher!
Best kan bila dapat voucher. Hanya dengan 1 klik, dapat diskaun RM5 untuk produk. Jika harga produk RM30. Dah boleh jimat RM5 lepas claim voucher. Kalau anda suka, customer anda lagilah teruja!

Video 6: [Teknik Newbie 3] Naikkan Jualan Di TikTok Shop Dengan Free Shipping!
Dalam video ini, saya tunjukkan bagaimana untuk aktifkan free shipping pada kedai anda supaya ramai orang tertarik untuk beli dari kedai anda!

Video 7: Cara Urus Order Yang Dah Masuk!
Bila ada usaha pastinya ada hasilnya! Jangan buang masa lagi terus packing barang supaya barang sampai cepat pada customer! Tak tahu macam mana nak urus order? Video ini akan tunjukkan caranya!.

Video 8: Cara Transfer Duit Jualan Dari TikTok Shop Ke Akaun Bank Anda!
Lambatnya duit nak masuk akaun bank! Customer dah dapat barang pun duit modal tak dapat rolling lagi. Inilah cabaran yang perlu ditempuh oleh semua seller TikTok. Harap bertabahlah ye.. Jom belajar!

Video 9: [Teknik Otai 1] Naikkan Jualan Di TikTok Shop Dengan Campaign!
Setiap bulan pasti ada campaign TikTok Shop yang anda perlu join untuk bantu naikkan jualan anda.
Jangan lepaskan peluang ini! Tak cuba tak tahu. Dah cuba baru tahu!

Video 10: [Teknik Otai 2] Naikkan Jualan Di TikTok Shop Dengan Ads!

Pernah tak anda buat video kat TikTok tapi tak ada review langsung?
Tapi bila anda cuba buat ads guna video yang sedia ada di TikTok, tetiba terkejut tengok like dan follower anda naik berdesup!

Panduan ini sangat praktikal tau.Kroang boleh buat tiktok shop dengan sendiri hari ini jugak sebaik sahaja selesai menonton video yang pertama.

Best ke best.

Kalau best korang kena dapatkan video tutorial di sini.Tekan website di bawah ni ye

https://www.bisnestiktokshop.com

 

 

Loading

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *