Cara Menjimatkan Wang Di Pasar Raya Tanpa Membeli Lebih Banyak Daripada Yang Anda Perlukan

Ketika anda berada di pasar raya untuk membeli-belah, ada beberapa perkara yang dapat anda lakukan untuk memastikan bahawa anda bukan sahaja berjaya menyelesaikan perbelanjaan anda dengan sedikit penjimatan, tetapi juga mengelakkan pembaziran. 

Membeli secara pukal sering digalakkan bagi mereka yang ingin berjimat, tetapi ia sering kali bermaksud bahawa sebahagian besar pembelian itu sia-sia. Bagaimanapun, ada banyak cara yang dapat anda gunakan dalam satu masa. 

Elakkan perangkap ke arah pembaziran dan lihat idea-idea ini untuk bagaimana anda dapat menjimatkan perjalanan membeli-belah anda yang seterusnya.

Berbelanja Dengan Tujuan

Perjalanan membeli-belah yang berjaya bermula sebaik sahaja anda masuk ke pintu. Mempunyai senarai membeli-belah sangat berguna, dan ada bukti yang baik untuk menunjukkan bahawa anda akan membeli lebih banyak daripada yang anda perlukan sekiranya anda masuk ke kedai dengan rasa lapar. 

Makan terlebih dahulu dan senarai akan bermakna anda tidak terlalu terganggu oleh sebungkus donat tambahan yang tidak anda perlukan, atau barang-barang impuls yang sangat disusun dengan sempurna semasa anda keluar. 

Sekiranya anda tidak dapat menemui kertas senarai anda, cubalah aplikasi grocery delivery seperti Pandamart untuk memastikan anda sentiasa mengikuti perkembangan. Dengan cara ini, anda boleh menjadi lebih bersedia semasa memasuki pasar raya dan tetap fokus pada barang keperluan.

Beli Barang Jenama Tempatan

 

Kadang-kadang barang jenama tempatan kelihatan kurang menonjol di rak. Tetapi kenyataannya adalah bahawa produk tempatan lebih berpatutan, dan mereka biasanya tidak mengorbankan banyak kualiti. 

 

Anda boleh membuat penjimatan besar dengan mengambil barang jenama tempat di sekitar anda, walaupun perlu diperhatikan bahawa kadangkala ini boleh merangkumi lebih banyak gula dan khasiat lain. Oleh itu, periksa label dengan teliti dan pastikan anda membandingkan dengan barangan yang lain.

Pick up loose items, instead of pre-packaged or pre-cut

Ada sebab yang sangat baik bahawa barang yang mudah, pra-potong dan pra-bungkus berharga lebih tinggi: seseorang (atau sesuatu) terpaksa menyiapkannya dan mengemasnya untuk kepentingan anda. 

 

Selamatkan diri anda di sana-sini dan pilih buah dan sayur-sayuran yang longgar, atau yang belum dipotong. Ingatlah ini di kaunter beli, di mana pemilihan daging yang telah diproses akan jauh lebih murah daripada yang dibungkus dengan senang di lorong lain. 

 

Secara amnya, adunan goreng atau sejenisnya (dan bahkan paket salad campuran yang telah dicuci dan lain-lain), semuanya memerlukan persediaan yang diperlukan, menjadikannya lebih murah untuk membeli barang-barang tersebut secara individu. 

 

Jangan tertipu dengan Beli Satu Dapat Satu Percuma

Tawaran BOGOF selalu ditandakan dalam tab yang menyerah dan berwarna terang di rak. Tetapi periksa nilai per sen mengikut berat atau ukuran barang terlebih dahulu, sebelum anda terlalu teruja. 

Mungkin sebenarnya tidak begitu banyak, kerana tawaran ini kadang-kadang digunakan untuk item yang sukar untuk beralih dari rak atau hampir dengan tarikh luput. Periksa harga per kg atau ml, dan pastikan anda mendapat nilai wang yang sebenarnya.

 

Bagaimanapun, jika anda tidak mungkin menggunakan tambahan, ini tidak menjimatkan. Bersikap realistik mengenai berapa banyak yang boleh anda gunakan sekaligus.

 

Cari Tawaran Yang Lebih Baik Dalam Talian

 

Sekiranya anda membuat carian dalam talian sebelum anda memasuki pasaraya, anda akan sentiasa mendapat tawaran hebat dari rangkaian kedai runcit, terutamanya jika anda merupakan pembeli dalam talian buat kali pertama.

 

Terdapat banyak laman web yang mempunyai panduan hebat untuk membuat kupon, jika anda mencari lebih banyak kaedah untuk mengurangkan harga tambahan dari harga pembelian akhir. Manfaatkan kupon dan tawaran pemotongan kos dari rangkaian kedai runcit kegemaran anda. Nak lagi senang guna servis penghantaran online. 

Taat setia

Kad kesetiaan sering dapat membantu meningkatkan daya beli anda pada satu item. Tetapi gunakannya dengan berhati-hati. Kadang-kadang, kedai runcit yang bersaing akan menawarkan harga yang lebih murah yang melebihi faedah membina poin. 

 

Jangan terlalu obses dengan penimbunan mata. Awasi beberapa kedai runcit untuk memanfaatkan tawaran mata dengan sebaik-baiknya ketika mereka muncul.

 

Nak lebih bagus, tak perlu keluar rumah boleh beli secara atas talian tanpa perlu nak pening kepala macam dulu. 

 

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *