Cara Menggunakan komputer Dengan Betul

Assalamualaikum
Bila dah hari-hari mengadap komputer,kita perlu ambil tahu jugak cara bagaimana menggunakan  komputer dengan betul.Bila salah penggunaannya,takut pulak kan ada effect pape kat anggota badan kita.
Jom kita tengok cara bagaimana menggunakan komputer dengan betul ye anak-anak
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Cara kita duduk didepan komputer.Paras kedudukan keyboard yang betul perlu diambil kira untuk memastikan posture badan kita tidak terlalu membongkok.
Cara menggunakan mouse pun kita kena ambil tahu supaya jari dan urat-urat dalaman kita tak rosak..
hehehe.Jangan letak mouse terlalu jauh dari keyboard..itu pun mengikut keselesaan tangan kita..
Tengok perbezaan cara kedudukan jari kita diatas keyboard tu..Please…jangan siksa jari tangan korang..muahaha
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Paras mata denga screen komputer tidak terlalu dekat..Cahaya dari komputer tu kalau kita tengok dekat-dekat sakit jugak kan.So elakkan tengok dekat-dekat .ada jugak yang akan tambah power cermin mata
Kedudukan lampu dengan komputer.janganlah terlalu dekat ye..Selalunya kat opis jarang ada lampu tu kan..
so,terselamat..
Cara Menggunakan komputer Dengan Betul
Bila dah terlalu lama mengadap komputer,lakukan la sedikit regangan atau senaman untuk merehatkan otot-otot korang..satgi kalau jammed satu badan payah pulak
Kerusi pun memainkan peranan penting jugak.Carilah kerusi yang selesa untuk kita duduk bila.Pastikan posisi badan tidak melengkung..So,kenalah duduk tegak-tegak
Aku suka letak bantal belakang kerusi ni,tambah sikit keselesaan,takut sakit pinggang nanti..maklumlah..kerja 8 jam sehari..sakit badan kalau duduk je..aku bukan nak mengajar korang mengular,tapi sedikit sebanyak,korang kenalah berjalan-jalan jugak..
sedikit perkongsian dari aku untuk korang..harap-harap dapatlah membantu korang kan..

34 Comments

  1. kalu menirap sambil main lappy..cam ner kak..menirap je lah kan..

  2. Ada panduan jugak rupanya ;D

  3. Good sharing..yalah kita ni memang hari-hari mengadap komputerkan…posture kena betul

  4. alahai.. camana ni pcl guna 2 jari je menaip , satu kanan dan satu kiri…lenguh berenti setakat hari ni ok lagi… 🙂

  5. Hmmm.. tak taulah.. saya rasa hari2 posisi saya dgn pc atau lappy mmg salah dah kot huhu..

  6. wahh siap ada panduan.. alhamdulilah acik memang duduk menegak , dah terbiasa

  7. Ala kita main ikut suka jer nak duduk camni nak duduk camtu ..Pastu nak guna mouse tak kira main guna jer huhuhuhu …Pasni kena blajar cara betul laa..

  8. panduan yg berguna utk keselamatan dan kesihatan. Kerja mengadap komputerlah kerja yg berisiko tinggi sebenarnya!

  9. heheh…ya kan..asyik hadap laptop gak tp banyak wrong..thnks sharing

  10. Hihi biasa main terjah je guna komputer nie huhu

  11. some of part kita x tau cara yg betul pttlah sll sakit blkg kalau hadap pc
    thx sharing kak 😉

  12. Memang dok salah aje kot… Tpi part pgg mouse tu mmg sy praktikkn klu slh pgg mmg skit tgn.

  13. mak aii..byaknya cara saya salah ni..aduhai..kena betulkkan ni..nak jaga mata

  14. alhamdulillah…ada yang kathy amalkan..

  15. panduan ni bagus, tapi sy tak berapa ikut..hihihihi..tu yg asyik sakit je belakang

  16. nampak nya semua posisi saya slma ni salah 🙂

  17. betol 2. rasenya ade msk dlm silibus stdy utk sem lpas… hehhe 🙂

  18. Wahh, ada tips juga..Tapi selalu baring2 je ngadap lappy. Jarang duduk atas kerusi..hehe

  19. opsss..panduan ni ada tampal di dinding opis..dekat je denga tempat duduk saya..huhu

  20. Oooo… tengkiu3x… 😀

  21. thanks share.. ada yg nk kena perbetul ni..

Leave a Reply

Your email address will not be published.