Bermula Renovation Rumah Part 2

Assalamualaikum
Alhamdulillah…terbengkalai lama pasal kisah renovation rumah ni kan..mana taknya,Sibuk sangat dengan urusan itu dan ini di samping nak mengumpulkan dana untuk renovation rumah,
Maklumlah,Kami yang bergaji sederhana nie,terpaksalah menunggu juga untuk cukupkan wang.Bukan senang kalau dah ada rumah ni.Beban hutang bertambah.Kalau tak berhutang,memang takkan la dapat harta kan..
Ingat tak kisah entry pembelian rumah yang pernah aku ceritakan disini,

KEmbalikan semangat…ho yeh!!

Kunci Itu Milikku Jua Akhirnya-Part 1

Memang dah lama pun kerja-kerja Renovation rumah ni terbengkalai.Nasib baiklah kami nie tidak menyewa.Kalau menyewa parah jugak..Alhamdulillah…

Nampak tak husband and my mom tu…arkitek tak berbayar kat situ..hehehe..
Untuk kerja-kerja Renovation ni,aku mulakan dengan bahagian dapur rumah.Tak banyak yang aku buat..just nak besarkan sikit dapur tu..Kemudian tukar mozek dapur tu dan baru buat kabinet..

Semua kos untuk renovation nie rm3500.phewww!!…berlengas jugak la nak keluar modal.Takpelah,sikit-sikit..Kalau boleh nak pindah secepat mungkin..tapi tengoklah dulu macam mana..Semua nie sebab mak ngan MIL dah bising,beli rumah tapi taknak duduk.

Bukan xnak duduk,kalau boleh aku nak kumpul sikit-sikit dan buat renovation sikit-sikit sampai full dengan barang2 hasil titik peluh kami berdua..Walaupun gaji kami tak la besar mana,insyallah,nak jugak merealisasikan impian kitorang..Tapi…huhu..terpaksa jugak pindah…Dah penat naik turun tangga.

nanti aku update lagi ea pasal rumah ni…

Loading

28 Comments

  1. wahhh…makin naik laa value rumah tu nanti..hehe..menabung Nissan sini…

    Regards,
    -Strider-

  2. beznye kak…dah renovate umah
    umah yumida masih dlm binaan, dgr2 byk dinding retak..risau gak..dah bayar ratusan ribu ringgit..
    risiko pembeli umah..
    yumida lak rasa x sabar nak renovate n deko umah..hihi
    isi tabung nuff sini – ford

  3. Tak lama lagi raya ni, deco cantik2 ;D hee

  4. nak renovate rumah ni memng letih..dan modal yg bsar..tapi puas hati bila dah siap

  5. Takpe pelan2 kayuh…yg pntg rancangan renovate tu berjaya dan memuaskan hati..hehe

  6. InshaAllah rejeki tu ada kak..
    sikit2 lama2 jd bukit.. semoga impian anda menjadi realiti.. hehehe

  7. sempat tak ni nak duduk rumah baru.. siap deco , lg 3 bulan je nak raya… wow bestnya !!

  8. wah seronoknyaaaaaaaaaaaaa

  9. duk umah sendiri la best kak..ada privasi skit..hehe
    reno boleh buat pelan2..

  10. nak tgk hasilnya nanti hehe

  11. umah saya tak renovate apa pon lagi..dah lebih 2 tahun duduk..tak sanggup nak menyewa, then bayar umah sendiri lagi..aduhh..

  12. Assalamualaikum kak eda, alhamdullilah. slow2 kayuh, nanti hasilnya kita sendiri puas hati kan. bestnya, ada rumah sendiri. singgah menabung libresse sini~~~

  13. Sekarang ni memang perlu renovate rumah kerana rumah yg sedia dibeli biasanya tidak cukup lengkap dan mengikut keperluan.

    p/s: ada yg kata, rumah sebaik2nya pintu belakang tidak elok jika terus terlihat dari pintu depan kerana rezeki yg masuk akan terus keluar… Tapi ini hanya kepercayaan. Namun dari sudut dekorasi pun ianya tampak kurang sesuai dan menarik.

  14. @Bin Muhammadbetul tu BM,yang Bm nampak pintu itu akan dipecahkan dan diubah kedudukan pintu tersebut..Memang orang kata tak elok kalau pintu depan dan pintu belakang sama…thanks BM

  15. sm la…dh penat nek turun tangga.dok cari umah yg dkt2 smua yg kena nek tangga.klau rumah bwh x mampu.yg murah jauh la plak…huhuhu

  16. best nye la hai kalau banyak duit kan.. nak deco camne gaya pon bole..
    em.. xlame lagi cantik dah rumah tu.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *