BENQ SCREENBAR E-READING LAMP UNTUK MONITOR DAN BELAJAR

BENQ SCREENBAR E-READING LAMPU UNTUK MONITOR DAN BELAJAR | Bukan sahaja kita memerlukan monitor yang terbaik malah lampu monitor pun kita perlu ambil tahu jugak mana yang sesuai dan mana yang tidak.

Lagi pulak sekarang ni kita atau anak-anak menggunakan monitor terlalu lama dan ia boleh menyebabkan mata cepat menjadi penat.Jadi, Sangat penting ya lampu yang sesuai dikala kita bekerja seharian menghadap monitor kerana sudah tentu ia berbahaya pada mata.Mata kita perlu dilindungi supaya ianya tidak rosak.

Puas dah sebelum ni cari monitor light bar di pasaran.Selalunya umi menggunakan lampu sedia ada je dikala membuat kerja.Nak pulak bila buat kerja malam-malam kan.Sakit mata guna lampu yang sedia ada tu.Mengikut penyelidikan menunjukkan bahawa kita menggunakan computer selama 5-7 jam setiap hari.Menatap skrin yang terlalu lama boleh menyebabkan kerengsaan pada mata.Sebab tu mata kita cepat je penat apabila terlalu lama menghadap monitor kan.

Boleh je bila kita penat menghadap monitor, kita berehat seketika untuk menghilangkan rasa tidak selesa pada mata, tetapi ia tidak membantu untuk menghilangkan ketegangan pada mata dek kerana pencahayaan yang tidak mencukupi.

Jadi umi carilah Lampu monitor yang sesuai untuk digunakan sepanjang kami menggunakannya untuk membuat kerja di rumah.

Screenbar e-Reading Lamp dari BenQ Malaysia ni menjadi pilihan umi kerana lampu monitor Screenbar e-Reading Lamp ni telah direka khas untuk anak-anak yang sekarang ni belajar secara online.

MENGAPA KITA MEMERLUKAN LAMPU UNTUK BERFUNGSI DI HADAPAN SKRIN ATAU MONITOR

Bila kita membuat kerja berjam-jam dengan keadaan cahaya yang terlalu terang atau terlalu gelap, ia boleh merosakkan mata kita tau.Tau tak, apabila cahaya terang, pupil pada mata akan mengecil dan jika cahaya kurang terang pula, pupil akan mengembang.Pupil ini berfungsi seperti aperture kamera fotografi, ia akan mengecil dan membesar mengikut cahaya persekitaran kita.

Dalam keadaan cahaya yang tidak sesuai, otot sirkular pada mata akan mengecut apabila cahaya disekeliling kita rendah.Manakala otot  ini akan berkontraksi menyebabkan pupil mengembang ketika berada dalam keadaan cahaya yang terang.Bila terjadinya seperti itu, mata akan cepat rasa tegang dah mudah letih yang boleh menyebabkan kita sering sakit kepala.

Jadi pemilihan lampu monitor yang bagus dapat membuatkan mata kita lebih selamat.

Antara Lampu monitor yang sesuai digunakan bukan sahaja orang dewasa malah anak-anak yang sedang menghadapi PDPR ini adalah Screenbar e-Reading Lamp dari BenQ Malaysia.

BENQ SCREENBAR E-READING LAMP

BenQ Screenbar e-Reading lamp mempunyai kriteria-kriteria dalam mencari lampu monitor yang terbaik.Ia dapat dipasangkan dengan semua model monitor tetapi tidak boleh dipasangkan dengan laptop.

SCREENBAR E-READING LAMP BENQ

Lampu monitor e-reading direka khas untuk anak-anak dan juga orang dewasa untuk membantu mengurangkan ketegangan mata.Lampu e-Reading screenbar mempunyai reka bentuk optik asimetris yang hanya menerangi meja dan tidak bersinar di skin.Ia mampu mengelakkan silau reflektif.Jom kita lihat kelebihan yang terdapat pada Screenbar monitor ni.Dan screenbar ini dilengkapi dengan sensor cahaya persekitaran automatik bertukar kepada pencahayaan 500 lux.Dan perlu korang tahu, 500 lux adalah pencahayaan yang paling sesuai untuk korang melakukan kerja-kerja dan membaca di monitor berjam-jam lamanya.

KELEBIHAN BENQ SCREENBAR E-READING LAMP

BENQ SCREENBAR E-READING LAMP

Antara ciri-ciri BenQ Screenbar e-reading lamp yang perlu korang tahu adalah:-

 • Terdapat fungsi eye-care dan juga 14 level adjustable brightness and 8 level adjustable 2700K warm light to 8500K cool light adjustable.Terdapat warm light untuk pencahayaan yang santai dan cool light untuk kita lebih fokus melakukan sesuatu kerja.
 • kecerahan adalah kunci. amalan standard untuk pencahayaan pejabat mengesyorkan tahap pencahayaan pada 500 lux
 • Kesemua lapan warna mematuhi standard warna putih ANSI.Warna yang boleh disesuaikan untuk meningkatkan kecekapan dan keselesaan penggunanya.
 • Sumber cahaya LED yang berkualiti memastikan penjagaan mata yang betul.
 • Kuasa USB – Tiada wayar tambahanama ada komputer, pengecas telefon atau power bank, mana-mana outlet USB dapat menghidupkan ScreenBar dan menerangi meja anda. Setelah menghidupkannya, ScreenBar menyambung semula tetapan suhu dan kecerahan warna yang terakhir anda gunakan untuk menyambut anda dengan bersemangat kembali bekerja.
 • Reka bentuk ringkas untuk kualiti premium.Ia tidak ada lapisan dicat atau dicetak hanya aloi aluminum tahan lama dan polimer kejuruteraan berkualiti tinggi.
 • Angle lampu yang boleh diubah mengikut keselesaan mereka yang menggunakannya.

Korang boleh lihat dua cahaya dari screenbar e-reading yang boleh disesuaikan mengikut keadaan sekeliling.

Korang boleh lihat dua cahaya dari screenbar e-reading yang boleh disesuaikan mengikut
keadaan sekeliling.

BENQ SCREENBAR E-READING LAMP

Apa yang umi suka tentang Screenbar Monitor dari BenQ Malaysia ni, kita tak perlu pasang screw pun sebab ia memang direka khas untuk memudahkan kita.Hanya perlu letakkan di atas monitor seperti ini dan klipkan sahaja.

ADAKAH BERBALOI UNTUK MENDAPATKAN BENQ SCREENBAR MONITOR

Setelah menggunakannya, umi sangat berpuas hati sebab tak perlu lagi lampu extra di dalam bilik kerana cahaya dari screen bar ini dah cukup terang apabila digunakan pada ruang yang gelap.

Harganya berbaloi dan yang penting fungsi untuk melindungi mata tu yang penting kerana mata sangat penting di dalam tubuh badan dan haruslah jaga supaya ia boleh digunakan lebih lama lagi.

Lagi satu yang umi suka, jimat ruang.Tak perlu letak ditepi atau di mana-mana sahaja yang menggunakan ruang yang besar.Hanya pasang sahaja screenbar ni pada monitor.

Oh ya, untuk korang yang ingin mendapatkan Screenbar e-reading ni korang boleh dapatkan secara atas talian di kedai Rasmi BenQ Malaysia di bawah ni ye

Maklumat lanjut ni korang boleh lihat di sini:-

Website : benq.com/

Facebook : https://www.facebook.com/BenQMalaysia/

BenQ ScreenBar – https://bit.ly/3yPqg5m

Shopee  https://bit.ly/3yPU2qx

Lazada- https://bit.ly/2XpV1zX

4 Comments

 1. Fuhh, banyak kelebihannya..huhu

 2. menarik la kalo dapat lampu mcm ni. Jadi kita nak pasang situ je pun sah cukup.

 3. Bgs ye brand ni.

 4. Bagus ni, cahaya dia tak merosakkan mata anak-anak.. dari cahaya skrin, kalau tenung sekalu mata boleh rosak.. tp BenQ ni bagus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *