PARENTING PARENTING TIPS

Fahami apa itu Autisme dan ciri cirinya

Tanda anak mengalami Autism dan perbezaannya dengan ADHD?

Fahami apa itu autisme dan ciri-cirinya. Semestinya kita risaukan bila anak menunjukkan kelakuan yang pelik.Sebagai ibubapa tentunya kita selalu cakna mengenai perilaku setiap anak.Bila anak-anak kita melakukan perkara pelik, benda yang patut kita lakukan.Fahami tentang autisme dan Ciri-ciri yang terdapat pada anak yang mengalami autisme perlu dititikberatkan

Setiap ibu bapa nakkan anak sihat dan cerdas.Untuk kita capai matlamat ini, rapi dari sudut kesihatan dan pemakanan mereka memerlukan kita titikberatkan.

Di sebalik tubuh badan yang sihat, aspek pembelajaran juga menjadi salah satu fokus utama ibubapa dalam membesarkan anak-anak.

Oleh itu, selain masalah fizikal. simptom masalah kognitif dan pembelajaran anak-anak yang diberikan perhatian oleh golongan ibubapa.

Umi nak bercerita pasal Autisme ni, bila ada salah seorang pelanggan umi yang nak beli mainan dan juga buku untuk anak dia yang mengalami penyakit ini.Sungguh kasihan bila dia bercerita pasal anak dia.

Ibu mana yang tidak sedih bila melihat anak saya.Sebagai seorang rakan dan juga perasaan seorang ibu tu, apa yang umi boleh menasihati dia adalah bersabar.Mungkin umi tak boleh bantu dia dari segi perilaku, tapi umi boleh pinjamkan bahu dan telinga untuk dia semua masalah isihati dia sebagai seorang ibu.Mungkin dia insan terpilih Yang Allah swt nak buat ujian istimewa ni kan?

Berbalik kepada perihal Autisme ni tadi, salah satu simptom utama tanda autisme adalah tingkah laku berulang-ulang.Namun, khas simptom ini khusus untuk autisme sahaja? Jom kita sama-sama mengetahui apa itu autisme.

Tanpa kita sedar, kita sendiri tak tau punca autisme ni.Sedar-sedar bila kita dapat tahu, mungkin masa tu anak betul-betul dah disahkan mengalami autisme.Ada juga ibubapa yang dah jelas tentang perangai kanak-kanak autisme ni tetapi takut nak berjumpa dengan doktor.Bila kita google, ramai je ibubapa yang berkongsi tentang bagaimana kita nak mengenali anak-anak autisme ni.

 

Baca Juga: Doa-doa dari ayat Al-Quran yang boleh diamalkan untuk anak-anak

APA ITU AUTISME

Autisme atau lebih tepat lagi penggunaan spektrum autisme (ASD) adalah sejenis penyakit neuro-pengembangan yang melihat aspek pembelajaran, interaksi sosial (lisan dan bukan lisan) dan tingkah laku seseorang.

Terma ‘Spektrum’ pelbagai keterukan dan juga jenis diagnosis autisme yang berbeza.

Gejala atau perubahan yang menunjukkan ke arah ASD sudah boleh mula dilihat seawal usia 2 hingga 3 tahun lagi.

Menggunakan MHCAT (Mental Health Computerized Adaptive Testing), satu kajian dalam kanak-kanak kanak 18 hingga 36 bulan di klinik kesihatan ibu dan anak-anak kementerian Kesihatan Malaysia mendapat insiden ASD di Malaysia berada sekitar 1.6 dalam 1000 kanak-kanak.

Kajian juga terdapat kebarangkalian ASD adalah 4 hingga 5 kali ganda lebih tinggi dalam lelaki lelaki. Punca sebenarnya ASD masih tidak dapat dipastikan.

Fahami apa itu Autisme dan ciri cirinya

Namun begitu, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan bagi ASD.

Antaranya adalah usia ibu dan bapa yang meningkat, masalah kelahiran pramatang (<33 minggu), sejarah autisme dalam keluarga, masalah perkembangan otak disebabkan faktor genetik, masalah kesihatan semasa mengandung atau masalah kompilasi proses bersalin.

CIRI-CIRI AUTISME

Antara gejala lazim untuk ASD adalah:

 • Hubungan mata yang terhad atau tidak wujud kompilasi berinteraksi
 • Tidak boleh berlawan atau tidak bermain dengan orang lain
 • Kesukaran dalam cara membuka sosial atau bukan lisan
 • Tingkah laku berulang-ulang
 • Bermian dalam dunia sendiri dan tidak melihat perkara yang berkaitan dengan mereka.
 • Perbualan satu pihak.
 • Mengulang percakapan mengenai perkara yang sama
 • Tidak utama olok-olok
 • Mengibas-ngibaskan tangan
 • Suka memutar objek
 • Tidak suka akan berubah
 • Suka menyusun objek.

PERBEZAAN AUTISME, ADHD DAN OCD

Mungkin ramai ibubapa perasan terdapat banyak persamaan antara simptom ASD dan juga Attentuon Defict Hyperactivity Disorder (ADHD)

Namun begitu, berbeza perbezaan utama yang dapat membantu membezakaan kedua-dua keadaan ini.

Dari segi perhatian, penghidap ASD sukar untuk memberikan perhatian kepada sesuatu yang tidak gemari.

Penghidap ADHD juga tidak akan gemar atau tidak memberi perhatian kepada sesuatu yang memerlukan fokus.

Dari sudut komunikasi pula, kedua-dua keadaan akan menyebabkan kanak-kanak yang mengalami masalah dalam berinteraksi dan penghidap ASD akan melihat lebih terhad sosial mereka.

Mereka mempunyai hubungan sosial di lingkungan mereka dan terhad berkomunikasi lisan dan bukan lisan (hubungan mata dan sebagainya)

LAKUKAN PERKARA BERULANG TANDA AUTISME?

Satu lagi yang penting adalah penghidap ASD gemar melakukan sesuatu, khusus sesuatu yang mereka suka, berulang-ulang kali.

Namun, penghidap ADHD tidak gemar akan perkara rutin khusus untuk jangka masa lama.

Untuk tingkah laku yang berulang  mungkin banyak yang akan diperhatikan bahawa ia mirip gejala penyakit OCD.

Keterukan simptom obsesif dan kompulsif ini adalah jauh lebih teruk dalam OCD seperti ASD.

Jenis obsesif dan kompulsif dalam penghidap OCD juga lebih banyak rumit berbandaing penghidap ASD .

Penghidap OCD tidak berkaitan dengan bahasa dan komunikasi seperti yang dialami oleh Penghidap ASD.

Untuk pencerahan lebih lanjut, dapatkan maklumat yang betul dari doktor ya.

 

Sumber: Hellodoktor

Sebagai ibu bapa, setiap perkembangan anak-anak kita mesti mengambil tahu tahu setiap penyakit boleh dikesan awal dan dirawat dengan segera. Jadi, entri ni mungkin memerlukan semua masalah yang bermain di minda ibubapa yang ingin mengetahui simptom yang berlaku pada anak lebih kepada autisme atau tidak.

About Author

Blog about parenting, tips parenting, deco, homeschooling activities, travel and beauty.Welcome to kisahsidairy blog

(1) Comment

 1. Info yang berguna, semoga parents anak2 autisme sentiasa positif 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *