ADAB DAN SUNAH YANG PERLU KITA BUAT DI HARI JUMAAT

ADAB DAN SUNAH YANG PERLU KITA BUAT DI HARI JUMAAT | Nak cari pahala lebih tu sebenarnya banyak.Banyak cara kita boleh lakukan khususnya nak cari pahala di hari jumaat.Cuma perlu ikut adab dan sunah yang perlu kita lakukan pada hari jumaat.

Mungkin antara kita dah tau apa perkara sunah yang wajib kita buat pada hari jumaat untuk mendapat keberkatan Nya.Mungkin pada kita perkara sebegini nampak remeh,tapi bila kita tau kebaikkan dan keberkatan yang kita dapat melakukannya, Mesti kita akan rasa rugi bila tak buat kan.Banyak kebaikkan yang kita boleh dapati pada hari jumaat.

Hari Jumaat memiliki makna dan pentingannya yang khusus dalam agama Islam. Ia merupakan hari ke enam dalam seminggu Islamik dan juga merupakan salah satu dari lima waktu shalat wajib bagi umat Muslim. Di dalam bahasa Melayu, Hari Jumaat juga dikenal sebagai “Hari Jumat” atau “Jumaat,” dan memiliki nilai historis dan keagamaan yang mendalam bagi komuniti Muslim.

 

 

ADAB DAN SUNAH YANG PERLU KITA BUAT DI HARI JUMAAT

Adab dan sunah yang harus kita buat pada hari jumaat 

1.Memperbanyakkan Selawat ke atas Rasulullah S.A.W.

Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, “Sesungguhnya hari yang paling utama bagi kalian adalah hari Jumaat, maka perbanyaklah selawat kepadaku di dalamnya, kerana selawat kalian akan ditunjukkan kepadaku.

Para sahabat berkata: ‘Bagaimana ditunjukkan kepadamu sedangkan engkau telah menjadi tanah?’ Nabi bersabda: ‘Sesungguhnya Allah mengharamkan bumi untuk memakan jasad para Nabi.”
(HR. Abu Dawud, Ibnu Majah, An-Nasa’i)

2. Mandi Jumaat

Mandi pada hari Jumaat adalah sunat yang sangat digalakkan bagi setiap muslim yang baligh berdasarkan hadis Abu Sa’id Al Khudri, di mana Rasulullah S.A.W. bersabda ertinya, “Mandi pada hari Jumaat adalah wajib bagi setiap orang yang baligh.”
(Shahih HR. Bukhori dan Muslim)

Mandi Jumaat ini diwajibkan bagi setiap muslim lelaki yang telah baligh, tetapi tidak wajib bagi anak-anak, wanita, orang sakit dan musafir. Sedangkan waktunya adalah sebelum berangkat solat Jumaat. Mandi Jumaat ini seperti mandi janabah iaitu seperti mandi wajib .. menyiram seluruh anggota tubuh. Rasulullah S.A.W bersabda yang ertinya, ”Barang siapa mandi Jumaat seperti mandi janabah.”

(Shahih HR. Bukhari dan Muslim)

3. Menggunakan Minyak Wangi

Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, ”Barang siapa mandi pada hari Jumaat dan bersuci semampunya, lalu memakai minyak rambut atau minyak wangi kemudian berangkat ke masjid dan tidak memisahkan antara dua orang, lalu solat sesuai yang ditentukan baginya dan ketika imam memulakan khutbah, ia diam dan mendengarkannya maka akan diampuni dosanya mulai Jumaat ini sampai Jumaat berikutnya.”
(Shahih HR. Bukhari dan Muslim)

4. Bersegera untuk Berangkat ke Masjid
Anas bin Malik berkata, ”Kami berpagi-pagi menuju solat Jumaat dan tidur siang setelah solat Jumaat.”
(Shahih HR. Bukhari)

Al Hafidz Ibnu Hajar berkata, ”Makna hadis ini iaitu para sahabat memulai solat Jumaat pada awal waktu sebelum mereka tidur siang, berbeza dengan kebiasaan mereka pada solat dzuhur ketika panas, sesungguhnya para sahabat tidur terlebih dahulu, kemudian solat ketika matahari telah rendah panasnya.”

(Lihat *Fathul Bari II/388)

5. Solat Sunat ketika Menunggu Imam atau Khatib
Abu Huroiroh R.A menuturkan bahawa Nabi Muhammad S.A.W. bersabda,”Barang siapa mandi kemudian datang untuk solat Jumaat, lalu ia solat semampunya dan dia diam mendengarkan khutbah hingga selesai, kemudian solat bersama imam maka akan diampuni dosanya mulai jumaat ini sampai jumaat berikutnya ditambah tiga hari.”

(Shahih HR. Muslim)

6. Tidak Duduk dengan Memeluk Lutut Ketika Khatib Berkhutbah
“Sahl bin Mu’ad bin Anas mengatakan bahwa Rasulullah melarang Al Habwah iaitu dengan cara duduk sambil memegang lutut pada ketika solat Jumaat ketika imam sedang berkhutbah.”
(Hasan HR. Abu Dawud, Tirmidzi)

7. Solat Sunat setelah Solat Jumaat
Rasulullah S.A.W. bersabda yang ertinya, “Apabila kalian telah selesai mengerjakan solat Jumaat, maka solatlah empat rakaat.” Amr menambahkan dalam riwayatnya dari jalan Ibnu Idris, bahawa Suhail berkata,“Apabila engkau tergesa-gesa kerana sesuatu, maka solatlah dua rakaat di masjid dan dua rakaat apabila engkau pulang.”
(Shahih HR. Muslim dan Tirmidzi)

8. Membaca Surat Al Kahfi
Nabi bersabda yang ertinya, ”Barang siapa yang membaca surat Al Kahfi pada hari Jumaat maka Allah akan meneranginya di antara dua Jumaat.”
(HR. Imam Hakim dalam Mustadrok)

 

Apa pun, kita cuba untuk jadi dan buat yang terbaik..Salam Jumaat Guys!!! kita cuba buat adab dan sunah yang perlu kita buat di hari jumaat ni ye.

Loading

2 Comments

  1. Alhamdulilah..
    Terima kasih atas ingatannya Eda..
    Salam Jumaat..

  2. perkongsian yang bermanfaat dan amalan bersama. Bersamalah kita mengamalkannya. Mudah-mudahan menuju ke jalan yang di redhai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *