Showing 31 Result(s)
bersediakah hantar anak ke sekolah
TIPS

Bersediakah kita hantar anak ke sekolah ? 12 Perkara Ibubapa wajib Tahu

Bersediakah kita hantar anak ke sekolah ? 12 Perkara Ibubapa wajib Tahu | Bukan senang nak mengajar anak tentang SOP yang Kerajaan telah buat.Tapi kita sebagai ibubapa kena ambil tahu jugak dan menyediakan langkah-langkah keselamatan awal dari rumah. Pada 10 Jun yang lepas, Menteri Pendidikan, Dr Mohd Radzi Md Jidin telahpun membuat pengumuman tentang SOP sekolah yang baharu.  Pengumuman ini merupakan sesuatu yang ditunggu-tunggu oleh ramai pihak lebih-lebih lagi para …

tips pisahkan tempat tidur anak-anak
PARENTING TIPS

Umi dah mula pisahkan tempat tidur anak-anak

Umi dah mula pisahkan tempat tidur anak-anak | Lama dah umi berangan nak pisahkan tempat tidur anak-anak ni.Sebelum ni memang melekatlah budak berdua tu dengan umi.Babah lah banyak mengalah tidur kat bawah. Dan kami bertiga tidur atas tilam.Bilik tu memang dah ada dah untuk berdua tu.Cuma tulah, budak berdua tu payah nau nak tido kalau takde umi. So, hari tu umi cakap dengan budak berdua tu, umi nak beli tilam …

7 Zikir Pembuka Rezeki Amalan Rasulullah Yang Paling Mustajab
Sharing

7 Zikir Pembuka Rezeki Amalan Rasulullah Yang Paling Mustajab

7 Zikir Pembuka Rezeki Amalan Rasulullah Yang Paling Mustajab | Rezeki pada manusia ni berbeza-beza.Rezeki bukan datang pada bentuk duit sahaja tau.Ada anak ramai tu rezeki, tetamu datang pun rezeki, dapat anak-anak yang baik pun rezeki jugak. Rezeki yang mana satu yang kita mahukan tu kenalah sentiasa berdoa menadah tangan disamping mengamalkan zikir-zikir pembuka pintu rezeki yang Rasulullah saw amalkan. Sebab tu kalau kita berdoa mintak rezeki, kena doa betul-betul …

10 resepi cucur dan jemput-jemput
RESEPI

10 Resepi Cucur Dan jemput-jemput mudah disediakan

10 Resepi Cucur Dan jemput-jemput mudah disediakan | Nampak mudah, tapi bila nampak penyakit M dan juga tiba-tiba tak datang idea nak buat makanan apa untuk sarapan atau minum petang.Jadi cara paling mudah adalah menggoogle segala resepi mudah minum petang. Cucur dan jemput-jemput adalah menu paling ringkas yang mudah untuk kita sediakan untuk seisi keluarga khusunya untuk minum petang dan juga sarapan pagi yang sesuai untuk santapan seisi keluarga. Di …

Takwim Persekolahan Terbaru 2020 Sepanjang PKPP
INFO

Takwim Persekolahan Terbaru 2020 Sepanjang PKPP

Takwim Persekolahan Terbaru 2020 Sepanjang PKPP | Alhamdulillah, hari ini anak-anak Tingkatan 4 dan 5 telah memulakan sesi persekolahan mereka. Walaupun ramai ibubapa yang khuatir tentang keselamatan anak-anak ketika di sekolah pada musim PKPP ni, tetapi Inisiatif Kerajaan dalam menjalankan SOP semasa di Sekolah telah dikaji dan dilaksanakan di semua Sekolah. Cuma kita perlu mengingatkan anak-anak kita supaya mengikut SOP yang Kerajaan telah tetapkan.Baca semula GARIS PANDUAN PENGURUSAN PEMBUKAAN SEKOLAH …

INFO

Wordless Wednesday #41 Rumah Lama

Wordless Wednesday #41 | Rumah Lama umi dahulu masa mula-mula mak abah bawak umi pindah dari rumah nenek. Inilah rumah anak-anak  Felda dahulu.Pahit jerih kehidupan mak ayah kita sewaktu Felda ditubuhkan. Sempat bersama dengan arwah abah di dalam rumah ni 8 tahun sahaja sebelum dia meninggalkan kami.Tugas digalas oleh emak sepenuhnya membesar kami 4 beradik.Dan bayangkan sewaktu arwah meninggal, emak mengandungkan adik bongsu kami. Mak tinggalkan kami untuk bekerja malam.Dan …

resepi Nasi Beryani Daging Timbus guna Ewant Pressure Cooker
RESEPI

Nasi Beryani Daging Timbus guna Ewant Pressure Cooker

Nasi Beryani Daging Timbus guna Ewant Pressure Cooker | Lama betul tak beraksi si Pressure cooker ni.Last guna masa umi try masak sup tulang awal tahun ni. Dan baru hari ni Pressure Cooker Ewant ni umi gunakan.Actually gadget dapur umi ni pemberian dari Babah masa birthday umi 2 tahun lepas la kot tak silap umi.Dan menu pertama yang umi masak menggunakan Pressure cooker ni adalah pulut kuning guna pressure cooker …

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Johor
INFO

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Johor

Inisiatif Pantri Komuniti AyamBersamaMu Tular di Johor |Walaupun sambutan Hari Raya tahun ini agak terjejas oleh wabak Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kemurahan hati rakyat Malaysia telah meringankan beban golongan yang kurang bernasib baik menerusi inisiatif pantri #AyamBersamaMu di 13 buah komuniti.  Sukarelawan Kongsi Kemeriahan Hari Raya dengan Rumah Kebajikan yang Menguruskan Projek Pantri dengan Hidangan Masakan Ayam Brand Di Johor Bahru, Pertubuhan Kebajikan Shafar Johor Bahru berganding …

FAMILY

Buku-buku yang umi baca tatkala down dan stress

Buku-buku yang umi baca tatkala down dan stress | Sejak-sejak berumur ni, umi memang ada masalah cepat stress dan down.Kenapa umi cepat stress dan down ni umi sendiri tak pasti. Mungkin dari gejala penyakit yang umi hadapi tu, yang selalu sangat umi rasa macam tu.Tapi yelah, kita sebagai umat islam kan, kalau kita ikutkan sangat perasaan tu boleh makan diri.Boleh hancurkan segala-galanya.Tapi umi cuba untuk tenangkan diri umi dengan pelbagai …