Showing 34 Result(s)
Menu of the day RESEPI

Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8

Assalamualaikum Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8 | Disebabkan MIL masih ada di rumah,maka dia yang memasak untuk kami..hehehe..Tapi petang tu,aku buat kerabu mangga untuk tambah lauk. Actually,hari rabu lepas,my SIL bagi mangga ,so masa tu dah fikir nak buat kerabu mangga.Yelah,sekarang kan dah musim pelam dan mangga.Jadi yang menanam pokok pelam atau mangga tu mestilah dah dapat hasil tuaian kan.Teringin jugaklah nak tanam pokok pelam atau mangga di depan rumah,tapi …

RANDOM

Persiapan menjelangnya Hari Raya dengan Kurta KACAX

  Persiapan menjelangnya Hari Raya dengan Kurta KACAX | Hai korang..Dah siap ke persiapan untuk hari raya.wah..untunglah kan kalau yang dah siap awal ni.Alhamdulillah..walaupun baru seminggu puasa,persiapan untuk berhari raya dah pun aku siapkan dalam 40%.Itu pun beli sikit-sikit.Bila ada anak ni,kena buat persiapan awal,bukan apa,nanti ada je yang nak dibeli di saat-saat akhir.Itu perkara yang paling aku tak suka adalah persiapan last Minute!! Actually kalau sebut pasal persiapan raya …

ramdhan

3 Amalan Wajib Untuk 10 Ramadhan

Assalamualaikum 3 Amalan Wajib Untuk 10 Hari Terakhir Ramadhan| Perkongsian ini aku ambil dari facebook sekadar renungan aku dan semua pembaca. Syukur kalau kita dapat melakukan 3 amalan ni di 10 hari terakhir ramadhan.  3 Amalan Wajib Untuk 10 Hari Terakhir Ramadhan 1. Sedekah RM1.00 setiap malam, kalau jatuh pada malam lailatur qadar, bermakna seolah-olah kita telah bersedekah setiap hari selama 84 tahun! 2. Solat sunat 2 rakaat setiap malam, …

INFO

Senarai Kadar Bayaran Zakat tahun 2018

Assalamualaikum Senarai Kadar Bayaran Zakat¬† tahun 2018 | Ada ke yang masih belum bayar zakat fitrah ni.Sekarang ni senang je nak membayarnya.Bayaran zakat secara online pun telah diperkenalkan.Korang boleh rujuk di SINI untuk pembayaran zakat melalui online. So wajiblah kita membayar zakat supaya zakat kita tu dapat menolong mereka yang tidak berkemampuan.Di bawah ni aku share kadar bayaran zakat fitrah bagi setiap Negeri.Senang korang nak rujuk.Nanti takdelah korang confuse berapa …

INFO

Senarai Kadar Bayaran Zakat tahun 2018

Assalamualaikum Senarai Kadar Bayaran Zakat  tahun 2018 | Ada ke yang masih belum bayar zakat fitrah ni.Sekarang ni senang je nak membayarnya.Bayaran zakat secara online pun telah diperkenalkan.Korang boleh rujuk di SINI untuk pembayaran zakat melalui online. So wajiblah kita membayar zakat supaya zakat kita tu dapat menolong mereka yang tidak berkemampuan.Di bawah ni aku share kadar bayaran zakat fitrah bagi setiap Negeri.Senang korang nak rujuk.Nanti takdelah korang confuse berapa …

Semasa

Senarai Menteri Kabinet Malaysia di bawah Kerajaan Baru

Assalamualaikum Senarai Menteri Kabinet Malaysia di bawah Kerajaan Baru | Alhamdulillah…Kita dah ada kerajaan baru yang menerajui Malaysia.Semoga dengan tertubuhnya Kerajaan dan ahli kabinet baru,dapat merubah nasib rakyat yang semakin hari semakin tak tertanggung dek kerana kos kehidupan yang makin meningkat. Jom kita lihat senarai Menteri Kabinet Malaysia yang baru. PERDANA MENTERI ~ TUN DR MAHATHIR MOHAMAD~ TIMBALAN PERDANA MENTERI ~DATUK SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL~ MENTERI KEWANGAN ~LIM …

Menu of the day

Menu berbuka puasa Ramadhan ke-6

Assalamualaikum Menu berbuka puasa Ramadhan ke-6 | Macam seronok pulak dok share menu berbuka puasa ni kan. Walau kekadang tu bukan aku yang masak, tapi saja nak berkongsi dengan uols apa juadah untuk aku berbuka. Manalah tau boleh bagi idea menu untuk berbuka puasa korang pulak nantikan. Bukannya nak suruh korang meleleh air liur tau tengok makanan yang dipamerkan. .Hahaha..  So, apa menu buka puasa hari ni?. Disebabkan MIL berada …

BLOG

Pasar Percuma Edisi Raya di Pasir Gudang

Assalamualaikum Pasar Percuma Edisi Raya di Pasir Gudang | Untuk entry ni aku nak war-warkan tentang Pasar Percuma Edisi raya yang akan di adakan dalam masa terdekat ini.Khususnya untuk warga Johor dan berhampiran dengannya.Korang tahu ke apa itu Pasar Percuma Apa Itu Free Market  Free Market ni adalah satu kaedah macam Pasar pagi yang kita pergi selalu tu.Tapi bezanya ia tidak melibatkan sebarang pembelian dengan menggunakan wang.Konsepnya sangat mudah iaitu …

Menu of the day

Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-5

Assalamualaikum Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-5 | Alhamdulillah…dah sampai ke puasa yang keenam hari ini kan.Moga Allah swt sentiasa memberikan kesihatan yang baik untuk kita untuk kita terus melakukan ibadah yang baik di bulan Ramadhan yang mulia ni. Bukan sahaja sihat untuk meneruskan ibadah,nak menyediakan juadah untuk keluarga tersayang juga.Yelah..Kita yang perempuan ni selalu kena fikir nak masak apa.Apa yang nak dihidangkan bersama dengan juadah puasa.Nak ke Bazar Ramadhan tu …

COMMUNITY

JDT Blogger di Preview Ramadhan Swiss In Hotel Johor bahru

Assalamualaikum JDT Blogger di Preview Ramadhan Swiss In Hotel Johor bahru | Alhamdulillah…rezeki JDT Blogger untuk Preview Ramadhan semakin terbuka luas.Ramai PR yang memanggil kami untuk join event mereka. Sebelum ramadhan tiba,kami JDT Blogger dijemput untuk menghadiri Preview Ramadhan Buffet oleh pihak Swiss In Hotel Johor Bahru.Bertemakan Warna Warni Ramadhan ,Swiss In Johor Bahru Menyediakan lebih 100 sajian melayu Tradisional ,china dan India.Korang boleh baca entry Buffet Ramadhan di Rilek …