• kisahsidairy.com,  salam ramadhan,  zakat

    Zakat Dah Di bayar

    Assalamualaikum Jumpa korang lagi kan..Ada ke yang dah bercuti dari berblogging nie..Yelah,..membuat persiapan terakhir sebelum menjelangnya syawal…alhamdulillah… Ada lagi yang belum bayar zakat?? Tahun nie agak lambat en.husband membayar zakat..Dan tahun nie jugak bertambahnya bayaran zakat..Selalunya en.husband akan bayar untuk 3 orang sahaja iaitu aku,dia dan MIL..Dan tahun nie bertambah lagi si awfiyah pulak…hehehe… Selalunya awal-awal lagi en.husband dah bayar..Cuma tahun nie je bayar dah dekat nak penghujung ramadhan.Yelah..Masalah kesihatan awfiyah di bulan nie..Tapi alhamdulillah..dia dahpun sihat..barulah nampak senyuman dan gurauan budak montel tu.. Kalau tak,asyik nak merengek je ngan ummi dia..Susah hati la bila dia dok merengek tak tentu pasal.. Cerita malam tadi,sempat tukar sarung kusyen dan langsir..Masih lagi…

  • persiapan ramadhan,  salam jumaat,  Sharing,  zakat

    Kewajipan Dan Kelebihan Zakat Fitrah

    Assalamualaikum Kewajipan menunaikan zakat fitrah dikenakan ke atas setiap orang yang dikira masih lagi mempunyai makanan yang mencukupi bagi dirinya dan tanggungannya di Aidilfitri. Kewajipan kita menunaikan zakat fitrah dinyatakan oleh Saidina Umar RA berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :- ” Sesungguhnya Rasullullah SAW mewajibkan zakat fitrah daripada muslim, baik hamba atau merdeka, lelaki atau perempuan, iaitu sebanyak segantang kurma atau gandum ” ( Hadis riwayat Bukhari dan Muslim ). Dalam hadis yang lain diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ,dari Abu Said  Al-Khudry bermaksud :- ” Ketika Rasullullah SAW berada bersama kami, kami mengeluarkan zakat fitrah untuk setiap anak kecil, orang dewasa, merdeka atau hamba sebanyak segantang makanan samada…