• Sharing

    Percutian menarik di Yogyakarta Indonesia

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Seronoknya kan bila dapat bercuti di Negara orang.Khususnya Negara yang memberikan kita pengetahuan tentang sejarah indah penempatan mereka.Sambil bercuti,sambil mengenali sejarah tempat mereka Percutian Menarik di Yogyakarta Indonesia adalah satu impian aku untuk ke sana.Dari apa yang orang cerita tentang yogyakarta memberikan aku satu impian untuk ke sana.Yogyakarta di kenali sebagai bandar Jogja..pelancong lebih suka menggunakan perkataan “JOGJA” dari perkataan Yogyakarta.Jogja mempunyai senibina yang menakjubkan.Kepada mereka yang sukakan tentang sejarah,Yogyakarta adalah pilihan yang tepat untuk dilawati. Kota Yogyakarta, juga dikenali sebagai Jogja, Yogya, Yogyakarta, dan Jogjakarta, adalah sebuah bandar raya yang besar di Indonesia. Bandar raya ini pernah menjadi ibu negara Indonesia pada masa pemberontakan. Selain itu, bandar raya ini adalah ibu kota Daerah Istimewa Yogyakarta yang dipimpin oleh Sri Sultan Hamengkubuwono X dan Pangeran Pakualam. Makanan khas…

  • Hotel Review

    Pengembaraan Terindah di Sekita Bangkok

    Assalamualaikum Siapa saja yang tak kenal dengan negara Thailand? Dan kalau sebut saja pasal Thailand, mesti bandar Bangkok akan menjadi pilihan utama para pelancong dari seluruh pelusuk dunia untuk pergi bercuti kan. Kerana apa? Haaa, kalau korang nak tahu bandar ni sebenarnya merupakan salah satu bandar yang terbesar dan paling meriah di Asia Tenggara dan ia adalah ibu kota bagi negara Thailand. Bandar ni adalah salah satu bandar yang bersejarah dan terdapat banyak tempat tarikan pelancong untuk dilawati di sekitar hotels in Bangkok. Ia juga terdapat banyak pilihan hotel yang boleh korang pilih. Hotel bajet, guesthouse, hotel mewah, semuanya ada. Korang boleh pilih ikut bajet korang. Tips untuk pemilihan tempat…

  • kisahsidairy.com,  vacation

    Kami Di Melaka

    Assalamualaikum Dari sehari ke sehari nak update blog.Memang sekarang ni sedang bercuti.Seperti biasa time bercuti memang jarang nak sentuh blog.Yang ada pun cuma auto publish sahaja. Start dari rabu tuari lagi dah ada di Melaka.Kali ni umi bawa kak fiyah dengan nenek sekali.Anak saudara berkahwin,jadi amik cuti dua tiga hari untuk tolong apa yang  patut. Excited la kak fiyah bila umi ajak dia berjalan..Memang lama dah tak bawa dia balik ke kampung.Alang-alang dah bercuti lama ni,bawa dia sekali.. Ada ke blogger Melaka kat sini..Setahu aku,ramai jugak blogger Melaka.Cuma mungkin tak sempat nak berjumpa kalau dekat pun.Al maklum,mak pengantin tak sempat nak on fb waima ada je peluang nak jengah sekejap..Ni…

  • family day,  Hotel Review,  kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  officemate

    Family Day Di Tanjung Sepang Beach Resort

    Assalamualaikum Lambat beno ler aku nak cerita pasal Family Day ni kan.Sebenarnya planning nak buat family day dengan rakan-rakan office ni dah lama.Disebabkan perlu peruntukkan yang besar jugak,collect duit  tiap-tiap bulan untuk penginapan dan makanan. Dari bulan 3 lagi dah kami planning untuk ke sana.Tak semua lah officemate yang ikut.Ada dalam 35 orang je yang ikut sebab ramai yang cancel last minute. So masa 28hb Mei tu selepas balik kerja tengahari,kitorang dah bersiap untuk ke Tanjung Sepang.Hari sabtu tu kerja.so balik kerja lah kan. Sebagai urusetia makanan,aku dah balik awal.so tak join lah dengan diorang untuk kumpul sama-sama di sana. Dari rumah,ke kampung ambil masa dalam 1 jam perjalanan..Sampai rumah…

  • Uncategorized

    percutian Ramadhan

    Assalamualaikum Lama sungguh blog tak berupdate.Sedang menanti masa selepas sahur ni,sempatlah mengupdate blog barang seketika. Seronok bercuti di kampung..Sehinggakan lupa tentang blog.Memang keindahan kampung ni terapi yang terbaik untuk aku menghilangkan segala stress yang ada.Kedamaian di kampung yang tak ada di mana mana bandar..betul tak.. Nur awfiyah orang yang paling seronok kerana keluasan dia untuk meneroka rumah nenek yang luas ni..Lagilah kalau dapat main kat tanah. Cuma dua hari ni,batuk dan selsema menyerang dia..Merengek tu perkara biasa bagi budak yang tak sihatkan. Sempat bawa dia ke klinik desa di kampung ni.Walau dalam keadaan tak sihat pun.Tapi aktif meneroka.Itulah bila sel sel otak semakin berkembang.Sudahnya kepenatan.Tertido sementara no.di panggil.. Atas meja…

  • Uncategorized

    Yeay!!! Balik Kampung

    Assalamualaikum curik goole Semangat dah nak balik kampung..Mak awal-awal dah call suruh balik cepat sikit..Sebelum berangkat malam besok,ingat nak masak-masak,bawak bekal skit..Biasalah,bila dah bawak anak-anak buah yang sekampung tu,memang la nak makan aje..untuk satu buah bas tu,memang khas family aku je..hua..hua..So,xkisah la kan nak berkampung dalam bus tu. Hari ni halfday,baru sempat up entry..Yelah nak kena prepare segala dokumen dan settlekan sikit job2 yang pending..Dah nak selesai..balik dari bercuti nanti taklah selambak kerja menanti aku. Semalam lagi aku dah packing baju-baju..Sibuk buat list bagai untuk 2 hari ke sana..Eleh..macam jauh sangat je kan..Tak kisah la..janji aku excited..lalala… cilok dari google balik kampung naik vespa ni ok jugak kan…hahaha…laju jugak la..Tak…

  • Uncategorized

    Tempat Menarik Yang Harus Di Lawati Di Langkawi

    Assalamualaikum Selamat pagi semua..Minggu depan aku akan bercuti selama 4 hari.Insyallah,kalau takde aral,aku sekeluarga akan ke langkawi untuk bercuti.Sebenarnya ini kali pertama kami bercuti dalam jarak yang jauh.. Selalunya kami sekeluarga akan bercuti dekat-dekat je.Tempat kegemaran kami adalah di Pantai.Paling suka bila dapat berBabeque bersama-sama..Rasanya itulah yang terbaik untuk kami sekeluarga.Disebabkan ahli keluarga kami nie semua mempunyai anak-anak yang masih kecil,terpaksalah kami bercuti ditempat yang berdekatan je… Of course,ada antara korang yang pernah pergi ke Langkawi nie kan,tempat mana yang korang rasa seronok untuk korang lawati..Aku pun tak sure lagi kemana guide tourist tu nak bawak kitorang…hahaha.. Jangan kena jual dah.. Antara tempat menarik yang aku dah survey.Kotlah mana tau…

  • Uncategorized

    Setelah Beberapa hari Cuti

    Assalamualaikum Rase macam dah lama sangat tinggalkan blog nie..Bercuti dari hari sabtu hari tu hinggalah semalam.Cuti tanpa planning nie memang memenatkan.Apply cuti sepatutnya sehingga hari selasa je,Tapi disebabkan semalam tak larat nak kerja,terpaksalah sambung cuti satu hari. Actually planning bercuti hanya di Melaka.Hari Jumaat malam bertolak ke Melaka kerana keesokkannya hari sabtu ada majlis kenduri kahwin kawan En.husband di Seremban.Selepas pulang dari seremban,ingatkan nak singgah Wet World melaka,Jammed sana sini sehinggalah masuk Ayer keroh.Begitu lah jugak di WetWorld tu.So,cancel untuk pergi sana.Cadang nak pergi hari isnin,kurang lah sikit sesak.Singgah jap kat mydin. Terus balik rumah dan berehat. Hari Ahadnya,pagi memang xde planning lagi.Tup-tup abang ipar aku buat cadangan nak pergi…

  • Hotel Review

    Review place – Tanjung Sepang Resort

    Assalamualaikum Wah !!!! rase nak review tempat nie .Dari pengalaman sahabat yang pergi tempat nie memang nampak menarik..Kalau tengok website die pun boleh tertarik der… Tanjug Sepang nie terletak di kawasan kota tinggi Johor Darul Takzim (wahhh…penuh gitu) Tempatnye bersih…Ade Chalet,Swimming Pool ,Function Room dan Beach..Mesti la kan..name pun tepi laut..haha Kadar sewa yang dikenakan pun amat la berpatutan..Memang aku belum pergi tempat nie walaupun jarak jauh dari rumah aku nie xsampai ler 3-4 jam perjalanan..Tapi xsemua tempat nak diterokai kan? Yang mane orang kate menarik tu la,kite akan review..kalau puas hati ,baru la pergi..Memang bercita-cita untuk pergi ke sini nanti..tengoklah minggu depan ke…tahun depan ke..Mak kata,time cuaca sekarang nie…