INFO

Jadi pemandu yang selamat di jalan raya

Assalamualaikum Jadi pemandu yang selamat di jalan raya|Pengalaman bila kereta dilanggar  5 tahun lepas.Masa tu kawan aku yang bawak kereta aku tu.Terus blurr nak call sape masa tu.Padahal husband dah banyak kali bagitau,kalau berlaku accident yang melibatkan kereta,jangan lupa call insurans.Tapi bila dah blurr,terus tak tau nak buat apa.Terkejut duduk je dalam kereta dulu.Lepas tu,barulah […]

parenting blogger Parenting moments Tips

Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

Assalamualaikum Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak. Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang […]

parenting blogger Tips

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya […]

Tips

Cara simpan Sayur agar tahan lama

Assalamualaikum Cara simpan Sayur agar tahan lama | Actually,dah lama aku praktikkan benda ni.So far sayuran yang aku simpan untuk seminggu still lagi rangup kapkungkap… Ada je cara lain untuk simpan sayur agar tahan lama.Tapi aku tak berapa nak buat sebab ada sekali tu aku buat,sayur jadi kuning dan ke tong sampah ler jawabnya. Cara […]

Tips

Warna Tema Baju Raya 2018

Assalamualaikum Warna Tema Baju Raya 2018 | Dah fikir ke warna baju raya tahun 2018 ni?For sure punya korang dah pun start menempah kan baju raya untuk tahun ni. Bagi aku,baju raya ni,kalau buat untuk family sekali,senang kena cari awal,tempah awal kalau nak semuanya sedondon.Sebelum nak menempah tu ,haruslah kita cari tema baju raya dulu […]

FAMILY Tips

7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekerja

Assalamualaikum Hai korang..Jomlah kita membawang kejap…eh..suka nau dengan perkataan membawang tu kan.Takde apelah nak di bawangkan..Nak pillow talk dengan mak-mak yang bekerja.Nak kongsi cerita dengan ibu yang bekerja bagaimana nak menguruskan hal rumah bagi ibu bekerja.Apa yang perlu kita hadapi setiap hari.. Ini pengalaman dari diri sendiri.bercerita pasal diri sendiri yang kekadang tu sampai tak […]

PARENTING Tips

Ketahui 4 Bahagian Ciuman pada Anak

Assalamualaikum Hai korang☺☺ Orang kata masa anak kecillah kita kena belai dan cium mereka sepuas-puasnya.Esok-esok kalau diorang dah besar panjang,nak cium payah pulak kan. Ciuman ni antara satu cara untuk kita tunjukkan kasih sayang kita pada anak-anak.Dengan ciuman ni jugak kita sebenarnya merapatkan lagi hubungan kita dengan anak-anak.Anak kita tahu yang kita sayangkan dia.Bukan sekadar […]

Nagging Tips

Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

Assalamualaikum Hai korang..Sebenarnya ada cerita nak diceritakan sebelum timbulnya entry ni,tapi memandangkan banyak benau kerja yang tertangguh pasal cerita tu,so kita abaikan dan update kisah terbaru ni..hehehe..Actually selepas peristiwa rumah kena masuk orang tu,hah..siapa yang follow aku kat fb mesti tau ceritanya,,Itulah cerita yang aku nak ceritakan,tapi…nantilah dulu… Actually,selepas peristiwa tu,aku balik kampung..Saja nak tenangkan […]

Tips

Tips atasi Kulit kering pada kaki dan tangan

Assalamualaikum Hai korang.Mesti korang pun ada masalah kulit kering pada kaki dan tangan kan.Maknanya keseluruhan badanlah kiranya.Tapi di bahagian muka korang berminyak.Kulit kering ni nampak hodoh sikit tau.Kalau kita tergarik apa-apa je mesti akan nampak kesan garik tu.Hah..tu tandanya kulit korang memang kering.Kalau korang menggaru pun akan ada kesan garu yang akan nampak kesan yang […]

parenting blogger Tips

Pupuk Minat Naura untuk membaca

Assalamualaikum Hai korang☺☺ Sebenarnya kalau ikutkan Naura tu bukanlah pandai sangat membaca.Tapi kalau nak latih anak kena dari dia kecil kan.Macam mana aku boleh terjebak dengan pembelian buku dan buku mewarna? Semua ni sebab ada satu masa tu,bila Naura terus-terusan nakkan handphone.Dan bila dapat handphone,memang dia takkan lepaskan tau.Bila aku ambil handphone dari dia,confirm dia […]