• INFO

    Jadi pemandu yang selamat di jalan raya

    Assalamualaikum Jadi pemandu yang selamat di jalan raya|Pengalaman bila kereta dilanggar  5 tahun lepas.Masa tu kawan aku yang bawak kereta aku tu.Terus blurr nak call sape masa tu.Padahal husband dah banyak kali bagitau,kalau berlaku accident yang melibatkan kereta,jangan lupa call insurans.Tapi bila dah blurr,terus tak tau nak buat apa.Terkejut duduk je dalam kereta dulu.Lepas tu,barulah keluar tengok kereta.Nasib baiklah masa tu belum waktu kemuncak orang balik kerja.So takdelah kereta banyak sangat.So,bila masing² sibuk nak claim insurans,aku lagi jadik blur sebab tak tau insurans apa yang aku guna.Apatah lagi nak call..hahahaha…Masa tu lah dok sibuk call husband untuk settlekan masalah.Nasib baik kereta je yang teruk,kotlah orang yang teruk,mau haru jadinya.Walaupun kemalangan…

  • PARENTING

    Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

    Assalamualaikum Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak. Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang ni.Walaupun kadangkala timbul kekerasan bila nak mengajar dia,masa tulah terfikir balik,wajar ke kita nak ajar anak kita dengan kekerasan.Agak-agak berbaloi tak bila kita mengajar dengan cara kekerasan tu.Yelah,ibu bapa ni,ada masa kita nak mendidik anak² tetapi cara kita tak kena kan.Dan ilmu untuk menjadi ibu bapa tu sentiasa kita kena cari.Bagaimana nak tangani masalah anak…

  • Uncategorized

    Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

    Assalamualaikum Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya kita nak yang terbaik untuk anak kita.Supaya mereka sentiasa bersih dan terhalang dari segala kotoran. Tapi,bagaimana nak mengajar mereka tentang kebersihan.Dari pembacaan aku di sebuah blog ini,beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk kita mengajar anak kita tentang apa itu kebersihan.Meh aku share dengan korang apa yang teknik yang boleh kita terapkan di dalam…

  • Uncategorized

    Cara simpan Sayur agar tahan lama

    Assalamualaikum Cara simpan Sayur agar tahan lama | Actually,dah lama aku praktikkan benda ni.So far sayuran yang aku simpan untuk seminggu still lagi rangup kapkungkap… Ada je cara lain untuk simpan sayur agar tahan lama.Tapi aku tak berapa nak buat sebab ada sekali tu aku buat,sayur jadi kuning dan ke tong sampah ler jawabnya. Cara simpan sayur cara aku ni senang je,boleh la tahan seminggu,kalau sebulan tak taulah pulak kan.Tapi ada ke korang beli sayur untuk stock selama sebulan…hahaha..Paling lama pun sayur tu bertahan sebelum habis seminggu je .Aku takkan beli sayur banyak dan stockkan dalam peti ais. Caranya macam ni,Kan ke korang beli barang dapur dari pasaraya,dia dah siap…

  • Uncategorized

    Warna Tema Baju Raya 2018

    Assalamualaikum Warna Tema Baju Raya 2018 | Dah fikir ke warna baju raya tahun 2018 ni?For sure punya korang dah pun start menempah kan baju raya untuk tahun ni. Bagi aku,baju raya ni,kalau buat untuk family sekali,senang kena cari awal,tempah awal kalau nak semuanya sedondon.Sebelum nak menempah tu ,haruslah kita cari tema baju raya dulu kan.So,korang tau tak Trend Warna 2018 ni warna apa.Ok,untuk yang tak tahu tu,kalau ikut Pantone ni Tema baju raya atau trend warna tahun 2018 ni adalah warna Ungu Violet. Warna Tema Baju Raya 2018 Ungu Violet ni sangat cantik dan kalau korang nak nampakkan ianya lebih cantik,korang kena mix and match kan warna tu mengikut…

  • Uncategorized

    7 tips buat kerja rumah bagi ibu bekerja

    Assalamualaikum Hai korang..Jomlah kita membawang kejap…eh..suka nau dengan perkataan membawang tu kan.Takde apelah nak di bawangkan..Nak pillow talk dengan mak-mak yang bekerja.Nak kongsi cerita dengan ibu yang bekerja bagaimana nak menguruskan hal rumah bagi ibu bekerja.Apa yang perlu kita hadapi setiap hari.. Ini pengalaman dari diri sendiri.bercerita pasal diri sendiri yang kekadang tu sampai tak cukup masa..Exhausted sangat dengan kerja rumah dan kerja di office.Adakalanya penat tu,sampai tak boleh nak handle kerja-kerja rumah.End up,kerja rumah langsung tak buat,makan pun pakai tapau je.Tapau tu sesekali boleh lah kan..Kalau dah selalu,mau koyak jugak poket ni. Bagaimana kita nak hadapi situasi bekerja di office dan di rumah.Kalau kat office of courselah kan,ianya akan…

  • PARENTING

    Ketahui 4 Bahagian Ciuman pada Anak

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Orang kata masa anak kecillah kita kena belai dan cium mereka sepuas-puasnya.Esok-esok kalau diorang dah besar panjang,nak cium payah pulak kan. Ciuman ni antara satu cara untuk kita tunjukkan kasih sayang kita pada anak-anak.Dengan ciuman ni jugak kita sebenarnya merapatkan lagi hubungan kita dengan anak-anak.Anak kita tahu yang kita sayangkan dia.Bukan sekadar ciuman je tau,sentuhan tu juga penting kerana dengan ciuman dan sentuhan pada anak,anak akan lebih lembut dan mendengar kata.Kekerasan pada anak bukanlah salah satu cara untuk kita mendidik mereka. source: google Kalau korang perasan kan,bila anak kita jatuh dan benjol sambil menangis-nangis,automatik kita akan gosok dan cium di tempat yang benjol tu kan.Dan serta merta…

  • Uncategorized

    Pemilihan Cermin Mata Fleksibel Untuk Kali Ini

    Assalamualaikum Hai korang..Sebenarnya ada cerita nak diceritakan sebelum timbulnya entry ni,tapi memandangkan banyak benau kerja yang tertangguh pasal cerita tu,so kita abaikan dan update kisah terbaru ni..hehehe..Actually selepas peristiwa rumah kena masuk orang tu,hah..siapa yang follow aku kat fb mesti tau ceritanya,,Itulah cerita yang aku nak ceritakan,tapi…nantilah dulu… Actually,selepas peristiwa tu,aku balik kampung..Saja nak tenangkan fikiran memandangkan rasa takut lagi nak duduk rumah untuk dua tiga hari tu.So,kita tenangkan fikiran kat kampung je.Chill dengan family,jalan-jalan kat Bandar Penawar.Ingatkan nak cari seluar untuk my husband,tetapi boleh terbalik pulak bila ternampak satu kedai cermin mata kat situ. Apa lagi.mula-mula nak tengok je,tapi bila My husband bagi hint  nak belikan cermin mata..Hadoiii haruslah…

  • Uncategorized

    Tips atasi Kulit kering pada kaki dan tangan

    Assalamualaikum Hai korang.Mesti korang pun ada masalah kulit kering pada kaki dan tangan kan.Maknanya keseluruhan badanlah kiranya.Tapi di bahagian muka korang berminyak.Kulit kering ni nampak hodoh sikit tau.Kalau kita tergarik apa-apa je mesti akan nampak kesan garik tu.Hah..tu tandanya kulit korang memang kering.Kalau korang menggaru pun akan ada kesan garu yang akan nampak kesan yang tak elok untuk dipandang…hehehehe Emmmm…Aku pun ada masalah yang sama tau.Dan masalah tu kerap sangat berulang.Puas dah guna pelbagai losyen untuk mengatasi kulit kering ni.Pelbagai tips yang ada di internet untuk kita buat dan cuba.Kalau kita tak cuba,kita takkan tahu keberhasilannya kan. So dari pembacaan aku di satu blog ni,ada berkongsi tips mengatasi kulit kering…

  • Uncategorized

    Pupuk Minat Naura untuk membaca

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Sebenarnya kalau ikutkan Naura tu bukanlah pandai sangat membaca.Tapi kalau nak latih anak kena dari dia kecil kan.Macam mana aku boleh terjebak dengan pembelian buku dan buku mewarna? Semua ni sebab ada satu masa tu,bila Naura terus-terusan nakkan handphone.Dan bila dapat handphone,memang dia takkan lepaskan tau.Bila aku ambil handphone dari dia,confirm dia akan menangis macam kena pukul. Disebabkan itu,aku banyak beli buku mewarna,pensil warna dan buku-buku cerita pendek.Kalau pensil warna tu jangan cakaplah berapa kali umi dia beli.Memang dah banyak kali dan banyak kali juga hilang dan bersepah.Tapi nak hilangkan ketagihan handphone,terpaksalah umi beli lagi dan lagi.Alah..umi beli yang murah-murah je.Tak mahal mana pun.Beli je yang kecil…