Showing 108 Result(s)
AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK
FAMILY PARENTING

AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK

AMALAN ZIKIR DAN DOA KETIKA MEMASAK|Nak menjaga anak dan memberikan yang terbaik untuk anak-anak di zaman sekarang ni sangatlah mencabar. Sebagai ibu,tak terkecuali umi,sering dan sangat perlu untuk belajar untuk menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak-anak. walau kadang kala kita merasa letih dengan tugas seharian,sedikit sebanyak ilmu keibu bapaan itu perlu untuk kita membesarkan anak-anak kita.Umi tak naklah komen kepada anak orang kerana apa,kerana takut yang diri kita  sendiri …

Ada 10 Cara Menangani Stress yang perlu korang tahu
INFO Sharing

10 Cara yang perlu korang tahu untuk menangani stress

10 Cara yang perlu korang tahu untuk menangani stress | Umi percaya ramai dikalangan kita tak lari dari stress.Stress dengan kerja, dengan anak, dengan pasangan dan pelbagai lagi yang jadi penyebab kita stress.   Stress ni kalau kita tak menanganinya boleh menyebabkan timbulnya penyakit tau.Antara penyakit yang datangnya dari stress adalah depresi, sakit jantung, gangguan pencernaan dan banyak lagi la.   Antara cara untuk kita menangani stress ni boleh diikuti …

Gejala Perut Kembung Yang Perlu Korang Tahu
INFO

Gejala Perut Kembung Yang Perlu Korang Tahu

Gejala Perut Kembung Yang Perlu Korang Tahu| Pernah tak korang rasa tak sedap perut dan rasa mual-mual? Apakah itu petanda perut kembung?   Umi pun selalu jugak kena perut kembung ni.Perut kembung bukan sahaja dialami oleh baby tau.Kita yang dewasa ni pun mungkin boleh terkena perut kembung kalau tak kena caranya.     MASALAH PERUT KEMBUNG   Kembung perut atau banyak angin tidak hanya berlaku pada bayi tetapi dianggap masalah …

Kesilapan Umat Islam Pada Hari Jumaat
ILMIAH

Kesilapan Umat Islam Pada Hari Jumaat

Hari Jumaat merupakan pengulu segala hari.Kebanyakkan ibadah-ibadah sunat selalu dilakukan pada hari Jumaat ini,tetapi tahukah  kesilapan umat islam pada hari jumaat yang selalu kita buat. Umat islam disarankan supaya memperbanyakkan ibadah-ibadah sunat yang lain di samping memenuhi kewajipan  menunaikan solat fardhu jumaat.Pada hari jumaat juga umat Muhammad diharuskan untuk melakukan segala aktiviti termasuklah mncari rezeki yang dikurniakan oleh Allah.Kebebasan ini tidak dikecapi oleh kaum Bani Israil terdahulu di mana syariat …

INFO Sharing

Manfaat Keledek Jepun untuk Kesihatan

Assalamualaikum Khasiat Keledek Jepun untuk Kesihatan | Kenangan terimbau masa kecik pulak bila tengok Keledek ni.Kalau dulu,ubi rebus tu memang dah biasa dengan keluarga kami.Kalau kat belakang rumah tu,Ubi kayu memang akan ada di tanam.Cuma kalau keledek ni payah sikitlah nak menanam.So dulu nak beli keledek ni pun murah je.Kebanyakkan ramai yang menanam Keledek ungu tu. Keledek ni banyak jenis tau.Bukan  sejenis je tau..Korang boleh google tentang jenis keledek eh..Kalau …

Sharing ZAKAT

Ramadhan Pertama di Tahun Baru

Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..Dah pun sampai di Bulan yang mulia.Moga kita akan terus diberikan kesihatan yang baik bagi menunaikan kewajipan kita di bulan ini. Mesti ada di kalangan korang yang bercuti hari ni kan.Ai is kerja seperti biasa.Takde cuti pun.So takde pun sambut puasa di kampung.Tapi ingatkan esok nak balik.Rindu nak berbuka puasa dengan adik-adik. Ada ke yang anak korang dah start berpuasa.Mesti seronok kan bila melihat dan mejaga mereka pada …

INFO Sharing

Mari mengatasi Kanser

Assalamualaikum Hai korang☺☺ Kalau korang layan TV Al-hijrah.Mesti korang akan lihat slot dalam rancangan Prof Muhaya tentang tajuk Mengatasi Kanser Apa yang diberitahu oleh Prof Muhaya,kanser ini berlaku apabila manusia kurang makan sayuran dan buah-buahan.Mungkin selama ni kita nampak kita sihat.Dan tidak memerlukan sayur dan buah-buahan untuk di makan setiap hari.Tetapi jika kita tidak mengambil sayur dan buah-buahan,ini yang boleh menyebabkan terjadinya Kanser Prof Muhaya berkongsi tips untuk mengatasi kanser  …

INFO Sharing

SOUTHERN BABYWEARING FESTIVAL 2017

Assalamualaikum Hai korang☺☺ meh sini aku nak war-warkan tentang Southern Babywearing Festival 2017 ni. For Sure korang yang menggunakan ni akan menantikan Festival ni kan.Bukan sahaja bagi ibu-ibu je tau yang boleh memeriahkan Festival ni,malah semua peringkat umur ye. SOUTHERN BABYWEARING FESTIVAL 2017 – Bersempena dengan International Babywearing Week 2017, Selat Tebrau Babywearers akan menganjurkan babywearing awareness event melalui Southern Babywearing Festival 2017.  Tahun ini SBF 2017 akan diadakan di Mydin Pelangi Indah …

Sharing

JOBS FAIR @ UTC 3.0 TAHUN 2017

Assalamualaikum JOBS FAIR @ UTC 3.0 TAHUN 2017 Tarikh : 30 September 2017 (Sabtu)Masa : 10.00 pagi – 8.00 malamKunjungi kami di :-UTC Johor, UTC Melaka, UTC K.Lumpur, UTC Perak, UTC Kedah, UTC Kelantan, UTC Terengganu, UTC Pahang, UTC Labuan, UTC Sarawak (Sibu), UTC SabahDan Lokasi berikut:-UiTM Permatang Pauh, P.PinangMAEPS, Serdang, SelangorSenawang Exhibition & Convention Centre, N.SembilanDewan Kraftangan Kuala Perlis Lebih 20,000 Jawatan KosongLebih 300 Penyertaan Majikan So,kepada korang yang sedang …