• salam ramadhan,  tazkirah jumaat

    Jumaat Yang Terakhir

    Assalamualaikum Jumaat Yang Terakhir | Jumaat yang terakhir sebelum kita melangkah ke bulan yang sangat mulia iaitu bulan Ramadhan. Ramadhan Iaitu bulan imtihan atau bulan ujian.Bulan ramadhan juga disebut bulan puasa kerana pada bulan ramadhan itu diwajibkan berpuasa sebulan ramadhan.Bulan ramadhan ialah bulan beribadaj,bulan yang disebut dalam al-Quran.Allah memilih bulan ramadhan dari bulan-bulan yang dua belas dan menjadikannya bulan yang utama.Allah memilih ramadhan  untuk melimpahkan nikmat besar_NYa kepada hambanya dengan menurunkan Al-Quran. Keistimewaan Bulan Ramadhan Bulan ramadhan adalah bulan yang memiliki kesucian dan keistimewaan yang banyak.Di antara keistimewaan¬≤ bulan ramadhan adalah : 1- Bulan yang terpilih untuk melakukan ibadah puasa sebagai tanda kesyukuran kepada Allah atas nikmatNya.Firman Allah swt :…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  salam ramadhan

    Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1436H

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Esok sudah masuk Ramadhan yang dinanti-nantikan bagi umat islam sedunia. Alhamdulillah,ramadhan kali ini berlainan dari ramadhan yang lepas kerana aku dalam keadaan mengandung.Harap terus dapat menunaikan ibadah puasa dengan tenang.Insya allah. Baru terbaca dekat Blog Farah tentang satu quotes ni..Harap sebelum memasuki Ramadhan,sama-samalah kita menunaikannya iaitu:- 1. Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada kedua-dua orang tuanya. 2. Tidak memohon maaf terlebih dahulu antara suami isteri. 3. Tidak bermaafan terlebih dahulu dengan orang-orang di sekitarnya. Boleh baca entry Farah di Sini Sebelum Berlabuhnya syaban hari ini,Aku ingin meminta maaf kepada semua rakan blogger yang dekat dan jauh atas kekhilafan diri ini sepanjang berblogging. Biar kulit segelap ALMOND LONDON,  Asalkan hati…

  • jadual berbuka puasa 2015,  lifestyle blogger,  salam ramadhan

    Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015

    Assalamualaikum sumber:google Jadual berbuka puasa 2015 bagi Johor Bahru.Sudah pastinya ramai yang tercari-cari jadual ni kan..Alhamdulillah..ada rakan yang sudi share jadual ni..Dah pun print dan tampal di Office.Hari ini adalah hari jumaat yang terakhir sebelum kita menyambut Ramadhan minggu depan.Bagi warga Johor bahru,boleh tengok Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Johor Bahru 2015 Moga Kedatangan Ramadhan kali ini membawa seribu makna untuk kita kan..Insya allah. Dikesempatan ini,aku ingin memohon sejuta kemaafan andainya pernah menyinggung dari segi perbuatan dan perkataan kepada korang yang mengenali diri ini. Bagi Negeri-Negeri lain boleh semak di website ni ye SINI

  • kisahsidairy.com,  salam ramadhan,  zakat

    Zakat Dah Di bayar

    Assalamualaikum Jumpa korang lagi kan..Ada ke yang dah bercuti dari berblogging nie..Yelah,..membuat persiapan terakhir sebelum menjelangnya syawal…alhamdulillah… Ada lagi yang belum bayar zakat?? Tahun nie agak lambat en.husband membayar zakat..Dan tahun nie jugak bertambahnya bayaran zakat..Selalunya en.husband akan bayar untuk 3 orang sahaja iaitu aku,dia dan MIL..Dan tahun nie bertambah lagi si awfiyah pulak…hehehe… Selalunya awal-awal lagi en.husband dah bayar..Cuma tahun nie je bayar dah dekat nak penghujung ramadhan.Yelah..Masalah kesihatan awfiyah di bulan nie..Tapi alhamdulillah..dia dahpun sihat..barulah nampak senyuman dan gurauan budak montel tu.. Kalau tak,asyik nak merengek je ngan ummi dia..Susah hati la bila dia dok merengek tak tentu pasal.. Cerita malam tadi,sempat tukar sarung kusyen dan langsir..Masih lagi…

  • kisahsidairy.com,  lagu raya,  salam ramadhan

    Lagu Raya Dah Berkumandang

    Assalamualaikum Dah pun 10 hari berlalunya Ramadhan kan..Pejam celik pejam celik lagi 2 minggu lebih sikit je dah nak raya..Sebut pasal raya nie,memanglah bersemangat..Semangat nak buat segala persiapan bagai.Baik dari segi baju raya,langsih raya,kuih raya..Semua sekali la..Ada jugak yang tukar segala bagai bila nak beraya nie…Opppsss…Kena bersederhana ye…Jangan terlalu sangat…hehehe…sebagai peringatan untuk diri sendiri je.. gambar :google..(haruslah ada gambar dalam setiap entry..baru syok nak baca..betul tak) Setakat ni pun,aku bersederhana sahaja…Cukupla untuk Nur awfiyah..Zaman kegemilangan beraya sakan dah habis bila kita dah berusia nie..Berusia ke?hehehe…Dah jadi ummi ngan babah ni,kira dah tua la kan.. Ni…satu lagi nak bagitahu kat korang…Special punya…Benda nie havoc sebelum masuk syawal je..Bila dah masuk syawal,memang…

  • bazar ramadhan,  kisahsidairy.com,  salam ramadhan

    Berniaga Di Bazar Ramadhan

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Dah hari kedua kita berpuasa…Insyallah..Semalam berbuka puasa beramai-ramai di kampung..memang menyeronokkan..Rasa taknak balik je..hehehe…Tapi terpaksa jugak balik malam tu.Memang malam tadi,banyak kenderaan,mybe sebab mereka pun pulang ke kampung untuk berbuka bersama keluarga kan Ada yang start bercuti puasa ke..ehehehe…tu jawab dalam hati je eh!! nanti korang segan pulak,especially bagi wanita la kan… Oklah,nak bercerita pasal perniagaan yang kami buat tiap-tiap tahun di Bazar Ramadhan tempat aku nie.Tempat aku nie merujuk kepada kampung aku la yer.. Selalunya berniaga minuman,tetapi kali nie berubah arah pulak.Berubah menu pulak la kan.. Oklah menu kali nie adalah menu yang sama tahun lepas iaitu BuBur Kemboja..Aku pernah bagi resepi nie kat dalam blog ni.Korang nak,boleh…

  • kisahsidairy.com,  persiapan ramadhan,  ramdhan,  salam ramadhan

    Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Assalamualaikum yeaayyyhh!! jumpa lagi…Dah pun siap-siap nak pi balik kampung..nak sambut puasa dengan family dan adik beradik kat kampung.. Alhamdulillah..malam semalam dah pun pengisytiharan puasa pada esok,iaitu ahad 29 June 2014. Di kesempatan ini aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersilap dalam perkataan dan tutur bicara sepanjang aku berblogging..Moga Di bulan ramadhan nie,memberikan kita ketenangan jiwa,kedamaian hati dan juga ketulusan dalam berpuasa.. Jauhi diri dari perbuatan yang membatalkan puasa.Jaga mulut dalam berbicara,Jaga mata dari pandangan yang jahat.Dan jaga semua perkara untuk mendapat keberkatan di bulan Ramadhan Yang mulia ni Untuk peringatan kita bersama sumber foto : google

  • di pagi hari,  salam ramadhan

    Syawal yang Makin Hampir

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Hujan pagi nie.Memang lebat pun hujan kat sini…Wah seronok lah ye ada yang sudah bercuti tu.Aku last keje pun esok..Patutnya aku kena keje hari rabu tu,Tapi fikirkan nak buat persediaan ,terpaksalah mintak cuti jugak…nasib baik la hr bersimpati jugak dengan aku nie.Maklumlah tahun nie giliran aku pulak jadi tuan rumah..So kenalah buat persediaan awal…Al-maklumlah..perempuan kan..Banyak benda yang diorang nak fikir dah nak dekat-dekat raya nie. Hari sabtu dan ahad lepas memang aku tak sempat nak update blog dan juga berjalan-jalan di blog sahabat handai…Cewah….ade ker sahabat handai tu..of course la ada kan..Semua yang komen kat blog aku,stalker ke..Semua aku kira sahabat  handai..musuh tu,insyallah,mintak jauhkan la.. Bila dah nak dekat-dekat…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE