• RESEPI

    Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah

      Resepi Nasi Goreng Tomyam Udang mudah | Benda paling mudah nak siapkan makanan bila ada Pes seperti yang ada di pasaran sekarang ni.Macam-macam PES tau.Pes tomyam,paprik,asam pedas,pendek kata apa kau nak semuanya ada.Bukan sebab pemalas,tapi nak cepat.Kalau ko dah kerja seharian kat opis,lepas tu balik nak kena sediakan bahan-bahan nak buat benda yang nampak simple tapi lambat nak sediakan,haruslah makan masa kan. So,yang paling senang adalah menggunakan pelbagai jenis PES untuk memudahkan kerja memasak.Baru-baru ni aku cuba satu botol PES Thai Tom Yum cap NANG FAH ni.Bukan sekadar buat tomyam je boleh,apa-apa jenis masakkan yang korang nak letak pes tomyam ni pun boleh.Dan semalam,teringin nak makan nasi goreng seafood…

  • Mycooking,  RESEPI

    RESEPI LALA GORENG BERCILI

    RESEPI LALA GORENG CILI | Resepi ni simple je dan senang untuk dibuat.Ramai yang rasanya suka makan lala ni kan.Pelbagai jenis masakkan yang boleh dibuat dengan lala antaranya adalah Lala masak lemak cili api,lala goreng bercili,lala masak halia dan macam-macam lagilah.Masa pergi ke pasar hari tu nampak lala ni,so macam dah lama pulak tak masak lala,ambillah dalam sekilo.Kalau sikit rasa tak puas jugak kan nak makan.Maklum ler,isi nya tak berapa nak hado! Nak dijadikan cerita,sabtu hari tu ada pulak tetamu yang datang,so masakkan sekali tengahari untuk dia.Ada orang tak suka lala ni sebab kalau masak pasir laut tu masih ada lagi kan.So bagi mengelakkan agar pasir laut ada di dalam…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Rendang Daging di atas permintaan

    Rendang Daging di atas permintaan  | Seumur hidup memang tak pernah lagi merendang.Setiap tahun mesti tolong orang masakkan je.Tolong kacau dan sediakan bahan sahaja ok.Jadi bila ada orang request nak makan rendang daging ni,kenalah buat.Silalah google resepi rendang daging yang simple untuk aku follow.Sebelum tu pun en.husband dah tanye samada aku boleh buat rendang ke tidak.Isteri mana nak hampakan permintaan si suami kan.Nak taknak,dia kena cuba jugaklah untuk buat. Kalau ikut resepi tu,memang banyaklah yang digunakan bahan-bahannya.Tapi aku cuba untuk buat versi aku yang paling mudah untuk aku ikut.Resepi pun kena tengok jugak.Yang penting kena cuba dulu,jadi tak jadi tu belakang kiralah kan.   Macam mana resepi rendang daging yang…

  • RESEPI

    Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari

    Sotong Goreng Tepung mudah dengan Tepung Bestari | Aku tau kebanyakkan korang mesti dah expert kan buat sotong goreng tepung ni.Baru-baru ni aku ada nampak tepung bestari ni dekat Redmart.Teringat kawan aku dok sembang kata bagus guna tepung bestari ni.   So,aku beli ler sepeket.Tapi terbeli yang  original.So takdelah rasa pedas-pedas tu.Tapi oklah kan,at least dak Naura tu boleh makan.Dia memang pantang nampak makanan yang pedas-pedas kat dalam pinggan dia,confirm dia reject pinggan nasi tu.   So hari tu memang plan nak buat sotong goreng tepung.Sebab dah lama jugak ler tak makan sotong goreng tepung ni.Kalau makan kat kedai dapatnya sikit kan.Bila buat kat rumah ni,boleh la buat banyak².  …

  • RESEPI

    Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang

    Assalamualaikum Resepi Mee Lidi Goreng bersama dengan Daging Cincang | uih..punyalah panjang kan nama resepi ni.Ni namanya resepi syok sendiri.Main campak-campak je.Actually masa ke kedai tu,lalu kat bahagian Mee,nampak Mee Lidi ni.Banyak oi kenangan dengan Mee Lidi ni.Masa aku kecik² dulu Tok long memang rajin tau buatkan mee lidi ni.Walau mee lidi ni di goreng bodo-bodo je,tapi tetap sedap.Kira sesi throwback la ni kan.Masa aku kecik² memang aku duduk dengan atok.(atok perempuan) Walaupun cara masak dan bahan-bahan yang digunakan berbeza dan tidak akan boleh sama dengan yang arwah buat,tapi bila nampak Mee Lidi ni,kerinduan tu akan mula timbul kan.So,beli satu untuk aku jadikan menu berbuka puasa Ramadhan ke 21. Mee…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu buka puasa Ramadhan ke-18

    Assalamualaikum Menu buka puasa Ramdhan ke-18| Begitulah hari bertukar ganti. Ramadhan pun dah semakin berlalu pergi. Lagi tinggal beberapa hari je lagi syawal akan menjelma kan. Insyallah, jika diizinkan oleh Allh swt, kita akan bertemu juga dengan syawal.  Alhamdulillah, PV untuk bulan ramadhan ni sungguh tak di duga. Semakin tinggi. Mungkin ramai yanh mencari menu dan idea untuk juadah berbuka puasa. Yelah, kalau dah hari-hari nak memasak, boleh jadi buntu tau fikir nak memasak. So, mana tau dengan perkongsian menu berbuka puasa ni,dapat bagi idea untuk korang kan. Actually entry ni semua bukan untuk menunjuk-nunjuk. Ia lebih kepada perkongsian untuk korang. So, jangan salah anggap ye.  Oklah, jom kita tengok…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11

    Assalamualaikum Menu Berbuka Puasa Ramadhan ke-11 | Hai korang..Entry yang lambat untuk dipost untuk menu buka puasa ramadhan ke-11.Anakanda tak berapa nak sihat,so fokus lebih kepada dia je semalam.Tapi alhamdulillah,umi tetap menyediakan menu untuk berbuka puasa untuk keluarga. Disebabkan babah dah request untuk Asam pedas ikan pari,so umi ikut jelah apa yang babah nak.Cuma umi tambah sikit buat Tauhu sumbat begedil daging.Rasa macam dah lama pulak tak makan,last makan masa officemate buat tahu ni.Tu yang rasa berkeinginan lagi nak makan tahu sumbat begedil daging ni.Selain tu jom kita layan dulu apa menu berbuka puasa umi hari yang ke-11 Goreng pisang pemberian jiran sebelah Sayur bayam Asam pedas ikan pari Actually…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke9

    Assalamualaikum Menu Buka Puasa Ramadhan ke9 | Untuk buka puasa kali ni pun masih MIL yang memasak.Jangan kata puan blog malas tau.Tapi bila ada orang tau kat rumah kita,dia takkan goyang kaki punya di rumah.Tak pernah lagi dengar orang tua yang malas nak masak untuk anak-anak kan. Alhamdulillah,MIL meringankan sikit kerja umi yang penat bekerja..hahaha…Nanti dia dah balik kenalah masak sendiri.Padan dengan muka.hahaha..Lauk simple pun takpe,janji kenyang okeh. So apa menu buka puasa untuk hari ini? Ikan pari goreng Kari ayam Kerabu mangga.ada simpan sikit  menu yang semalam Kuih Nona Manis Actually kuih Nona Manis ni memang sedap.Kebetulan jiran dekat dengan rumah ada buat jualan,so tempah dengan dia.5 biji untuk…

  • Menu of the day,  RESEPI

    Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8

    Assalamualaikum Menu Buka Puasa Ramadhan ke-8 | Disebabkan MIL masih ada di rumah,maka dia yang memasak untuk kami..hehehe..Tapi petang tu,aku buat kerabu mangga untuk tambah lauk. Actually,hari rabu lepas,my SIL bagi mangga ,so masa tu dah fikir nak buat kerabu mangga.Yelah,sekarang kan dah musim pelam dan mangga.Jadi yang menanam pokok pelam atau mangga tu mestilah dah dapat hasil tuaian kan.Teringin jugaklah nak tanam pokok pelam atau mangga di depan rumah,tapi disebabkan belum ada masa nak menanammya,maka kalau nak makan tu confirm kena beli or mintak dengan my SIL Oklah.. jom tengok apa menu berbuka puasa kita semalam. Kerabu mangga Siakap asam pedas Ayam goreng Kobis goreng Apa resepi yang aku…

  • from my kitchen,  RESEPI

    Cara buat Omellete dengan tiga bahan

    Assalamualaikum Cara buat Omellete dengan tiga bahan | Aku tau korang pandai buat omellete.Breakfast dengan Omellete sebab  sarapan paling mudah dan senang nak buat.Campak-campak je..kacau-kacau dan terus makan.Yang penting kenyang.Cara buat sarapan mudah ni aku rasa ramai je yang boleh buat kan..hahaha…Tapi mana tau bila korang terbaca entry aku ni,bagi idea nak sediakan sarapan mudah dan cepat kan.. Kalau tak sempat untuk buat sarapan lain,aku memang buat Omellete ni untuk husband.Itu pun dia cakap itu dah memadai..Ada je orang buat letak sayuran dalamnya.Tapi disebabkan aku ada tiga bahan ni je..So guna apa yang ada. Tiga bahan utama nak buat Omellete Telur 2 biji Susu Low fat Milk Keju Cheesedale Di…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE