• blog,  INFO,  motherhood,  PARENTING,  readings

    Lima Langkah Penting Membersihkan Botol Susu

    Assalamualaikum Morning ols…Tetiba pulak nak share pengetahuan dari pembacaan aku tadi..Sebetulnya aku nak cari cara yang betul untuk membersihkan botol susu ni..Agak-agak penting tak untuk bersihkan botol susu anak kita.. Jawapan aku,Of Courselah..Sebab dari botol susu tulah segala bakteria akan melekat kalau tak jaga dengan betul..Risiko untuk mendapatkan penyakit seperti batuk dan jangkitan kuman pada tubuh badan baby tu cepat lah..betul tak..Sebab tu aku nak cari cara bagaimana untuk membersihkan botol susu dengan betul..kenkonon nak beli la untuk awfiyah Sterilizer tu…Tapi agak mahal jugak ye…hehe Kalau ikut cara aku,taklah aku merebus botol susu tu,aku cuma rendamkan dalam air panas je..Selain itu aku tak tertumpu menggunakan satu botol susu sahaja..Setakat nie…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  pengajaran untuk kita bersama

    Peringatan Isnin untuk diri sendiri

    Assalamualaikum Isnin dah???emmm..rasa macam malas  nak gi kerja…huh…itulah yang selalu difikirkan bila tiba hari isnin.. Dah memang Penyakit M tu sentiasa ada dalam diri Manusia nie kan..termasuk la aku,betul tak..Tapi tak boleh dijadikan Habit kalau kita nak terus ke hadapan..Sebab Penyakit M tulah yang sentiasa menganggu kita untuk kita terus berjaya. sumber:google Dari pembacaan aku bagaimana mengatasi Masalah malas  mengikut ajaran islam ni mudah je,cuma bergantung pada kita lah bagaimana nak mengatasinya kan.. Pertama sekali cara nak melawan nafsu malas tu adalah Doa.Doa dan perbanyakkan doa. Kita gunakanlah doa sebagai senajata utama.Tokoh terkenal,Ibn Qayyim dalam karya beliau,al-jawab al-kafi li man sa’ala an al dawa’ al-shafi,menjelaskan ubat pertama dan kedua untuk…

  • tazkirah jumaat

    Renungan Di Pagi Jumaat

    Assalamualaikum Aku terbaca kisah ni di facebook..Terasa begitu kepayahan ibu bapa untuk mencari sesuap nasi dan untuk ingin memenuhi hasrat anaknya.Disebabkan ingin menunjuk-nunjuk,kita lupa kita telah menyusahkan ibu bapa kita.. google Anak2 baca ni k…Ada seorang bapa datang ke kedai, melihat-lihat seperti pelanggan lain. Aku  menerjahnya, “Pakcik, laptop…” -dia tersenyum dan masih melihat-lihat laptop yang ada di kedai. Aku menyambung lagi, “Nak beli untuk anak ke?”, “Ya, nak beli untuk anak – dia nak sambung belajar – laptop yang mana yang ok?”. Aku mempromosi barang seperti biasa -aku biasanya mengsyorkan yang paling murah. “Kalau nak yang bagus mahal pakcik – tapi kalau setakat nak buat belajar yang nie lah, Samsung…

  • Uncategorized

    Renungkan Sejenak

    Assalamualaikum Kepada Korang yang selalu mengikuti Tv-alhijrah pasti tau apa yang berlaku pada Ustaz Don dan juga penonton-penontonnya. Semalam aku berkesempatan untuk mendengar 30Minit Ustaz Don di tv alhijrah. Aku tergamam bila mendengar suara anak kecil yang mengaji dengan begitu baik sekali.Dan anak itu adalah anak yatim piatu bila mana dia menyuruh Ustaz Don sedekahkan Al-fatihah untuk ibu bapanya yang telah meninggal dunia.Masyallah..Di kala itu ustaz Don dan pastinya penonton tergamam dan mengalirkan air mata.. Insyallah,malam ini anak itu akan hadir bersama rancangan Ustaz Don..harap-harap malam nie tak terlepas rancangan nie ) Aku nak korang cuba renungkan pembacaan dari ayat-ayat yang dibacakan oleh adik luqman ni. Cubalah korang dengar pada…

  • Uncategorized

    Kejujuran Dalam Hubungan Suami Isteri

    Assalamualaikum sumber :fb Dalam kita menjalin hubungan suami isteri.Apakah elemen yang penting yang harus ada dalam hubungan itu.. Adakah ianya sekadar hanya di bilik tidur tanpa memikirkan aspek yang lain? Dalam setiap hubungan aspek yang harus ada adalah Percaya,bersikap terbuka ,komunikasi dan yang paling penting kejujuran. Perkara di bawah  ini menjadi tunggak kekuatan setiap perhubungan. Kepercayaan. Perkara yang wajib dalam setiap hubungan.Setiap pasangan perlu mempercayai setiap tindak tanduk pasangan samada ianya diluar dan di dalam.Sikap tidak mempercayai pasangan boleh membawa kepincangan dalam hubungan itu.contohnya…Jika si suami tidak mempercayai setiap tindak tanduk isterinya bekerja atau tidak percaya untuk berkongsi apa saja yang dimiliki seperti harta dan masalah. Bersikap Terbuka. Perlu juga…Hubungan…

  • Semasa,  Sharing,  Tips

    7 Sebab Anda Patut Makan Kurma

    Assalamualaikum Mungkin korang ramai yang tahu tentang kelebihan memakan kurma..Dan aku rasa entry nie sudah ramai yang buat..Tapi itu blog diorang..hehehe…. perkara yang membuatkan aku nak share kat korang nie adalah kerana Kurma sekarang nie tidak hanya di makan pada musim berpuasa sahaja..malah hari-hari biasa pun kita perlu memakannya.Ini kerana kurma mempunyai khasiat yang tinggi yang kekadang kita tak tahu tentang itu. Sebab kita patut makan kurma adalah 1. Membuat Anda Bertenaga Paling cepat diproses dan diserap, sekali gus memberikan tenaga segera.Kandungan gula ringkasnya (monosaccharide) yang sangat tinggi malah lebih tinggi dari pisang, kurma berupaya memberikan “tenaga segera” yang akan diserap oleh tubuh serta-merta. Berbeza dengan kebanyakan buah-buahan lain yang…

  • Bual Kosong,  iklan,  Malware jahat menyerang Blog

    Mengenalpasti Pautan Bermasalah Di blog

    Assalamualaikum Selepas menyinggah blog PCL tadi,rasa terpanggil untuk mencuba juga kaedah mengenalpasti pautan bermasalah yang ada di blog nie. Selepas membuat siasatan pada blog ini,alhamdulillah,ternyata blog ini bersih dari Malware jahat tu.. Rasanya dalam sebulan sekali patut kita check blog kita untuk kepastian,samada ada terjebak dengan Malware nie atau tidak..Kalau tak sia-sia blog kita diterjah oleh musuh durjana ini.. Cara untuk scan blog kita seperti yang di ajar oleh PCL ni..                    klik pic nie dan letakkan url blog korang ok.. so clean n clear dari Malware Antara Url yang discan Terima kasih pada PCL atas entry ini http://www.nazlee.com/2013/07/mengenalpasti-pautan-bermasalah-di-blog.html kalau korang kurang…

  • Ilmiah,  renungan bersama

    21 Petua Eratkan kasih Sayang Suami Isteri

    Assalamualaikum Hari nie rasa nak share denga korang yang membaca blog nie.Pada yang dah kahwin dan juga akan berkahwin.hehe.. Aku terbaca di dalam facebook.So nak share jugak dengan korang.Antara petua untuk eratkan kasih sayang Suami isteri. 1)Cium tangan suami dan dahi siteri setiap kali sebelum berpisah ke tempat kerja masing masing. 2)Jika berpisah lebih dari sehari seperti untuk tugasan luar daerah,tmabah rutin harian tadi dengan pelukan dan ciuman. 3)Walau sesibuk mana sekali pun, luangkan masa untuk menelefon pasangan sekurang-kurangnya sekali walau sekadar untuk bertanya apa yang sedang dilakukan. 4)Sentiasa ucapkan kata-kata sayang seperti “I Love you” sepenuh hati sebelum keluar ke mana-mana ,menamatkan perbualan di telefon dan sebelum tidur. 5)Sentiasa…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE