kisahsidairy.com parenting blogger progress sel-sel otak berkembang

Makanan..dia tak pernah tolak!

Assalamualaikum Sejak dua menjak si Naura Auni ni dah ada gigi,apa juga makanan dia tak tolak..Tapi memang sifat kanak-kanak pun kan,tak menolak makanan yang diberikan pada dia. Kekadang sampai aku naik risau bila dia tak henti makan,yang bestnya orang sekeliling kekadang tak tengok samada makanan tu boleh diberikan pada dia ke tidak.Nak menghalang dari bagi […]

INFO kisahsidairy.com parenting blogger progress Tips

Tumbuh Dah Gigi Sebatang Naura

Assalamualaikum Naura dah ada gigi sebatang..Biasa budak kalau nak tumbuh gigi,mesti air liur dia meleleh je kan..Masa mula-mula Naura tumbuh gigi tu dia demam.Air lur jangan cakap lah..meleleh saja. Seperti yang aku baca dari babycenter,satu daripada 2,000 bayi dilahirkan dengan sebatang gigi atau dua.Tetapi majoriti bayi tumbuh gigi pertama mereka pada usia enam bulan atau […]

kisahsidairy.com nur naura parenting blogger progress Tips

Sikit je lagi,Dia dah pandai berjalan

Assalamualaikum Umi yang terlebih excited bila anak dah mula pandai nak berjalan ni kan..Emmm..Nampaknya umi kena cergaskan lebih la fizikal.Kalau dulu,kakaknya dah tau macam mana agresifnya dia bila dah dapat kaki ni,Ini adik dia pulak. Sekarang ni,mesti nak cari tempat untuk dia berdiri..Bila dah berdiri,mulalah dia akan lepaskan tangan dari tempat berdiri tu contohnya almari […]

kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah nur naura parenting blogger progress

Naura Dah Meniarap!!

Assalamualaikum Wah..Pepagi mengantuk sangat..Tak taulah kenapa lately ni badan memang cepat letih..Nak buat kerja rumah pun dah malas..Apatah lagi nak lipat baju.Lagi lah sekarang ni air on/off je adanya..Kena catuan ni,rasa penat pulak.Yelah..bila dah ada air ni,nak kena rushing pulak untuk simpan air,basuh segala baju.Kemas rumah,mop lantai,bilik air semua bersihkan.Kang dah takde air ,payah la […]

kisahsidairy.com motherhood parenting blogger progress

Permainan yang paling diminati Awfiyah bila ke Shopping Complex

Assalamualaikum Memang seronok sebenarnya melayan anak dara sorang ni bermain.Niat hati dia nak main kereta yang pakai remote tu,memandangkan ia akan menyusahkan ummi dia dan dia pun tak lah memandai lagi nak main.so batalkan jelah niat tu ye nak!! Satu permainan yang paling awfiyah suka dan cari bila ke shopping complex atau di mana-mana sahaja […]

kisahsidairy.com parenting blogger progress

Permainan Yang Merangsang Perkembangan Kanak-Kanak

Assalamualaikum Dekat entry sebelum ni aku pernah bagi tau kan,aku nak cari aktiviti atau permainan macam mana yang boleh merangsang tumbesaran kanak-kanak ni. gambar ihsan cik google Puas dok menggoogle dan baca tentang tu,akhirnya aku berjumpa jugak.Then,aku nak sharelah jugak kat blog ni,mana tau di masa hadapan aku perlukan maklumat tentang ni lagi. Permainan dengan […]

kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah parenting blogger progress

Bila Si Dia Dah Dapat Kaki

Assalamualaikum Semakin hari semakin suka benar tengok keletahnya.Bila dah dapat kaki ni lain benar perangai dia..Semakin suka menyakat dan berjalan tanpa orang pegang tangan dia. Oh ye..Dapat kaki tu maknanya dah pandai berjalan la..Kalau dulu bertatih,sekarang ni dah tak payah nak tatih lagi..Mujur belum berkejaran je lagi. Mungkin ada  sesetengah orang berpendapat Nur awfiyah lambat […]

kisahsidairy.com nur awfiyah parenting blogger progress

Dah Pandai Demand!

Assalamualaikum Cerita pasal Nur awfiyah,anakanda kesayangan sorang tu..Wah..semakin hari dah semakin demand..Cerita malam tadi.Babah dia ajak pi Mr.DIY yang berdekatan dengan rumah..Aku ada cerita kat entry ni pagi tadi. dalam entry Si Pulut Mangga tu. Bawak pi masuk Mr.Diy memandangkan aku tak pernah lagi masuk kedai yang berhampiran dengan rumah tu.Tujuannya nak cari padlock untuk […]

kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah parenting blogger progress

Nur awfiyah Dah Potong Rambut

Assalamualaikum Hailah tajuk entry ni..hahaha…memang tak de langsung tarikan SEO kan..ah…tak kisahlah..Nama pun parenting,ada jugak tajuk yang suka hati nak letak kan.. Lepas dia sakit tuari,aku pernah cerita kat sini , timbul ruam-ruam pada badan dia pulak terutamanya di bahagian leher..Lepas tu sibuk menggaru-garu rambut dia..Aku ingat ada kutu ke ape,belek-belek memang takde..Bila malam pulak dia […]

kisahsidairy.com motherhood nur awfiyah parenting blogger progress

Dah Berkejaran Dengan Dia!

Assalamualaikum Seronok sebenarnya bila cerita perkembangan terbaru dari Nur awfiyah ni..Dah macam macam karenah yang membuatkan ummi dan babah tersenyum.Dan..kadangkala geram jugak kan..heheh Dah 7 bulan ni,dah pun pandai menyiarap dan mengengsot ke depan…Semakin lama semakin laju nampaknya dia kedepan..Kalau dengan walker jangan cakap lah..Sampai ke dapur dia ronda. Lagi satu,kat rumah ni dah tak […]