• Tips

    Cara simpan Sayur agar tahan lama

    Assalamualaikum Cara simpan Sayur agar tahan lama | Actually,dah lama aku praktikkan benda ni.So far sayuran yang aku simpan untuk seminggu still lagi rangup kapkungkap… Ada je cara lain untuk simpan sayur agar tahan lama.Tapi aku tak berapa nak buat sebab ada sekali tu aku buat,sayur jadi kuning dan ke tong sampah ler jawabnya. Cara simpan sayur cara aku ni senang je,boleh la tahan seminggu,kalau sebulan tak taulah pulak kan.Tapi ada ke korang beli sayur untuk stock selama sebulan…hahaha..Paling lama pun sayur tu bertahan sebelum habis seminggu je .Aku takkan beli sayur banyak dan stockkan dalam peti ais. Caranya macam ni,Kan ke korang beli barang dapur dari pasaraya,dia dah siap…

  • Uncategorized

    Cara simpan bahan stok dapur agar tahan lama

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Bila bab dapur ni,sebagai orang perempuan,kita sangatlah memahami kan bagaimana cara untuk menyimpan barang-barang dapur agar ia lebih tahan lama. Kadang-kadang aku terfikir jugak,macam mana aku nak simpan barang dapur seperti halia,sayur,cili dan sebagainya supaya ia tidak busuk dan tahan lama.Kadang-kadang tu cili cepat je kering dan busuk bila lama sangat di dalam peti ais.Sama juga dengan ikan bilis,korang perasan tak,kalau letak kat luar,ikan kering tu akan keras dan busuk.Ataupun sedikit basah sampai bau tak menyenangkan..betul tak.Aku cari juga petua bagaimana nak simpan bahan-bahan utama lah jugak ni.So dari majalah keluarga,ada kongsikan cara simpan stock bahan dapur agar lebih lama. Kalau ikut petua orang dulu-dulu kan,kita letak je…

  • Tips

    Apa yang kita boleh buat dengan Limau Kasturi

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Kalau aku limau kasturi ni masa kecil-kecil suka makan dengan asam masin.Tu memang pebret lah..Rugi kalau korang tak cuba..sedap tau..Selain dari tambahan perasa dalam makanan atau minuman,limau kasturi ni boleh buat ubat tau. source: google Eh korang tau ke pasal ni.Kalau dulu husband aku,setiap kali lepas makan,memang nak kena ambil dua biji letak dalam air suam.Dia kata supaya asid tak terlalu banyak dalam badan,dan juga senang nak melepas…hehehe..harap korang fahamlah pasal tu.Dari pembacaan aku di majalah keluarga,ada beberapa jenis ubat yang boleh didapati dari limau kasturi ni tau.Jom kita tengok mana tau dari 7 jenis ubat ni boleh membantu kita seharian.Tak sangkakan Limau kasturi ni ada khasiatnya tersendiri…

  • INFO,  kisahsidairy.com,  Tips

    Khasiat Air Kelapa

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺Ada je ni..Sambil-sambil buat kerja rumah,sambil tidurkan anak,sambil melayan blog,…haa….supermark betul kan..hahaha.. Oklah..Entry kali ni aku nak share sedikit Testimoni  petua yang pernah husband cuba untuk menurunkan kadar darah tingi dia. Korang kenalkan Kelapa..Bila sebut pasal kelapa,mesti korang terbayang-bayang air kelapa yang dah dicampur ais,kena pulak tambah dengan air gula melaka sikit…Mesti syok kan.. Tapi,korang tau tak,selain daripada melegakan tekak di kala kepanasan,Air Kelapa Banyak Khasiatnya.Aku cerita sikit macam mana  kadar darah tinggi husband boleh turun selepas minum air kelapa.Actually,sebelum check darah tinggi husband adalah 205 atas..bawah aku tak ingat.And dua tiga hari sebelum tu,officemate dia share tentang petua air kelapa.Pagi sebelum appointment ke klinik..Appointment pukul 2.00 petang.Dia…

  • kisahsidairy.com

    Pokok Hempedu Ular Untuk Darah Tinggi

    Assalamualaikum Hai Korang☺☺Apa khabar hari ni..Harapnya sihatlah kan…Biasalah,time cuaca macam ni,ramai orang tak sihat.Kalau pi klinik tu,tak penuh memang tak sah kan. Dua minggu lepas,husband tak sihat,walaupun nampak dia tu sihat je…ok..Kalau korang tak faham,abaikan jelah ye.Tapi masa tu aku memang tak sihat,Sakit kepala da dekat seminggu tak hilang.Aku ajak husband pi farmasi je..Free je check tekanan darah tinggi. So far,ok je tekanan darah aku,mybe aku sakit urat kot..Tu yang pening tak hilang.Last check husband aku,Darah tinggi dia naik sampai 225 ko?.Aku tanya dia,ok ke tidak? Dia kata ok je..xde pun macam rasa pening-pening lalat tu..Ahh..sudah..Ajak dia pi klinik tak monya dia tu. Esoknya baru pergi..Tapi kebiasannya lah kan,orang takkan…

  • kisahsidairy.com

    Cara Nak Usir Semut Dengan 4 Bahan Dapur

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺ Nak update pasal benda yang paling aku tak suka ada bila di dapur..Sebenarnya bukan niat nak membunuh,tapi kekadang tak disengajakan…Kadang-kadang tak boleh lari dari membunuh.. sumber:google Macam mana aku tak bunuh semut tu,Kalau tiba-tiba dia berada di corong air panas..Bila tekan air panas,dua tiga ekor menjunam masuk dalam air panas…Dah mati.Adehh..Lepas tu dalam makanan,haisshhh…Tak taulah macam mana nak halau semut ni bukan sahaja di dapur,malah di dalam rumah..Setakat seekor dua tu takpelah..Tapi kalau dah berkelompok,mau tak risau kan..Yelah ada anak kecil ni,semua nak kena jaga.Takut digigit semut satu hal..Jenis dak naura tu sangat sensitif bila kena gigit,mulalah naik segala kudis nanti di badannya. Lagi satu,bila ada anak…

  • kisahsidairy.com

    Petua Cili Kisar tahan lama

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺…Semangat siapkan draft yang pastinya dah di schedulekan hari ni.Mana taknya bermarathon dengan si kecik tu lagi..Selalunya aku siapkan draft siap-siap schedulekan untuk esok..Kalau tak sempat,aku post balik entry-entry terdahulu.. Jangan marah naaaa….Menjadi seorang pekerja,suri rumah dan juga seorang umi serta seorang isteri ni banyak kejenya..Usai habis je waktu pejabat,cepat-cepat kejarkan untuk ambil anak.Sampai je rumah,letak semua barang-barang,tukar uniform,maka kita pun bersilatlah kat dapur. Bila menyiapkan makan malam ni,mengambil masa 2 jam je untuk disediakan..Itu kalau segala keperluan dah ada..Macam mana pulak kan bila apa yang kita nak tu takde..Contohnya macam nak sediakan lauk asam pedas  hari ni,,Masa tu jugak kita nak kena potong bawang lada,nak blend,dan barulah…

  • nur naura,  parenting blogger

    Naura kena Gegata

    Assalamualaikum Puas dah letak macam-macam ubat,hilangnya sekejap je..Lepas tu naik balik gegata tu.. Kalau korang tak tau apa itu gegata,silalah google..Dah ke klinik,letak ubat sapu..letak air garam..tapi tak menunjukkan sebarang kehadaman pada gegata. Puncanya mungkin masa stay kat melaka tuari..Aku duduk rumah sementara yang disewakan kakak ipar aku untuk aku sekeluarga.Yelah..rumah pengantin tu tak muat nak masukkan 3-4 keluarga tu..Mybe sebab rumah tu rumah tinggal,tak berapa nak bersih sangat..mungkin dari situ..Masa di melaka lagi dah timbul gegata tu..Masa tu aku sapu bedak je..Hilang kejap Ingatkan bila dah balik johor hilanglah dia…as usual aku google petua-petua kampung..Sebab tak mampan dengan ubat klinik. Kesian dia..walaupun dia x merengek mana,tapi bila tengok dia…

  • kisahsidairy.com,  motherhood,  parenting blogger

    Petua Lebatkan Rambut Bayi

    Assalamualaikum Hai korang..Ada tak antara korang yang risau bila rambut anak korang tak lebat..Macam anak-anak orang lain yang rambutnya..mak aiihh..bukan main lebatnya. Selalunya bayi ni,lahir memang lebat rambut,ada yang tipis rambutnya.Selalunya selepas 7 hari kelahirannya,rambut dicukurkan..Ha!! lepas tu ada la pulak yang jenis rambut lambat tumbuh  kan? Masalah tu jugak terjadi pada aku.Risau pulak bila rambut si naura tu tak lebat mana..Lambat betul nak tumbuh banyak-banyak.Terpaksalah umi pakaikan dia headband bagi tidak menampakkan kekurangan rambutnya itu..hehehe… Dari pembacaan aku di sini,beberapa petua boleh diamalkan untuk melebatkan rambut si anak.Aku sertakan 6 Petua paling mudah untuk lebatkan rambut bayi 1.Buah Keras Goreng buah keras tanpa minyak sehingga minyaknya keluar sendiri.Kemudian tumbuk…