Tips

Cara simpan Sayur agar tahan lama

Assalamualaikum Cara simpan Sayur agar tahan lama | Actually,dah lama aku praktikkan benda ni.So far sayuran yang aku simpan untuk seminggu still lagi rangup kapkungkap… Ada je cara lain untuk simpan sayur agar tahan lama.Tapi aku tak berapa nak buat sebab ada sekali tu aku buat,sayur jadi kuning dan ke tong sampah ler jawabnya. Cara […]

RANDOM

Cara simpan bahan stok dapur agar tahan lama

Assalamualaikum Hai korang☺☺Bila bab dapur ni,sebagai orang perempuan,kita sangatlah memahami kan bagaimana cara untuk menyimpan barang-barang dapur agar ia lebih tahan lama. Kadang-kadang aku terfikir jugak,macam mana aku nak simpan barang dapur seperti halia,sayur,cili dan sebagainya supaya ia tidak busuk dan tahan lama.Kadang-kadang tu cili cepat je kering dan busuk bila lama sangat di dalam […]

Tips

Apa yang kita boleh buat dengan Limau Kasturi

Assalamualaikum Hai korang☺☺Kalau aku limau kasturi ni masa kecil-kecil suka makan dengan asam masin.Tu memang pebret lah..Rugi kalau korang tak cuba..sedap tau..Selain dari tambahan perasa dalam makanan atau minuman,limau kasturi ni boleh buat ubat tau. source: google Eh korang tau ke pasal ni.Kalau dulu husband aku,setiap kali lepas makan,memang nak kena ambil dua biji letak […]

INFO kisahsidairy.com Tips

Khasiat Air Kelapa

Assalamualaikum Hai korang☺☺☺Ada je ni..Sambil-sambil buat kerja rumah,sambil tidurkan anak,sambil melayan blog,…haa….supermark betul kan..hahaha.. Oklah..Entry kali ni aku nak share sedikit Testimoni  petua yang pernah husband cuba untuk menurunkan kadar darah tingi dia. Korang kenalkan Kelapa..Bila sebut pasal kelapa,mesti korang terbayang-bayang air kelapa yang dah dicampur ais,kena pulak tambah dengan air gula melaka sikit…Mesti syok […]

kisahsidairy.com

Pokok Hempedu Ular Untuk Darah Tinggi

Assalamualaikum Hai Korang☺☺Apa khabar hari ni..Harapnya sihatlah kan…Biasalah,time cuaca macam ni,ramai orang tak sihat.Kalau pi klinik tu,tak penuh memang tak sah kan. Dua minggu lepas,husband tak sihat,walaupun nampak dia tu sihat je…ok..Kalau korang tak faham,abaikan jelah ye.Tapi masa tu aku memang tak sihat,Sakit kepala da dekat seminggu tak hilang.Aku ajak husband pi farmasi je..Free je […]

kisahsidairy.com

Cara Nak Usir Semut Dengan 4 Bahan Dapur

Assalamualaikum Hai korang☺☺☺ Nak update pasal benda yang paling aku tak suka ada bila di dapur..Sebenarnya bukan niat nak membunuh,tapi kekadang tak disengajakan…Kadang-kadang tak boleh lari dari membunuh.. sumber:google Macam mana aku tak bunuh semut tu,Kalau tiba-tiba dia berada di corong air panas..Bila tekan air panas,dua tiga ekor menjunam masuk dalam air panas…Dah mati.Adehh..Lepas tu […]

kisahsidairy.com

Petua Cili Kisar tahan lama

Assalamualaikum Hai korang☺☺☺…Semangat siapkan draft yang pastinya dah di schedulekan hari ni.Mana taknya bermarathon dengan si kecik tu lagi..Selalunya aku siapkan draft siap-siap schedulekan untuk esok..Kalau tak sempat,aku post balik entry-entry terdahulu.. Jangan marah naaaa….Menjadi seorang pekerja,suri rumah dan juga seorang umi serta seorang isteri ni banyak kejenya..Usai habis je waktu pejabat,cepat-cepat kejarkan untuk ambil […]

nur naura parenting blogger

Naura kena Gegata

Assalamualaikum Puas dah letak macam-macam ubat,hilangnya sekejap je..Lepas tu naik balik gegata tu.. Kalau korang tak tau apa itu gegata,silalah google..Dah ke klinik,letak ubat sapu..letak air garam..tapi tak menunjukkan sebarang kehadaman pada gegata. Puncanya mungkin masa stay kat melaka tuari..Aku duduk rumah sementara yang disewakan kakak ipar aku untuk aku sekeluarga.Yelah..rumah pengantin tu tak muat […]

kisahsidairy.com motherhood parenting blogger

Petua Lebatkan Rambut Bayi

Assalamualaikum Hai korang..Ada tak antara korang yang risau bila rambut anak korang tak lebat..Macam anak-anak orang lain yang rambutnya..mak aiihh..bukan main lebatnya. Selalunya bayi ni,lahir memang lebat rambut,ada yang tipis rambutnya.Selalunya selepas 7 hari kelahirannya,rambut dicukurkan..Ha!! lepas tu ada la pulak yang jenis rambut lambat tumbuh  kan? Masalah tu jugak terjadi pada aku.Risau pulak bila […]