• persiapan ramadhan

    Cara cukupkan minum 8 gelas sehari di bulan puasa

    Assalamualaikum Hai korang☺☺Alhamdulillah…bakal melalui bulan ramadhan.Moga kita semua berada di dalam keadaan baik sepanjang bulan ramadhan.Beberapa hari lagi,insyallah,kita akan memasuki bulan ramadhan al-mubarak..Moga doa kita diperkenankan untuk berjumpa ramadhan pada tahun ini kan. Pastinya dalam bulan ramadhan nanti,kita diwajibkan berpuasa.Bila berada di dalam bulan puasa,badan kita tentunya akan terasa letih bila kita tidak mengawal dan mengambil makanan dengan betul,khususnya air untuk badan kita seperti disarankan 8 gelas sehari.Pasti korang tertanya-tanya,bila bulan puasa ni macam mana nak cukupkan 8 gelas air masak,sedangkan siang kita berpuasa kan. So ini aku ambil dari pembacaan aku yang memberikan tips untuk minum air yang mencukupi. Untuk pengetahuan korang 70 peratus daripada badan kita adalah air.Tubuh…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  persiapan ramadhan

    Persiapan Menjelang Syawal

    Assalamualaikum Mungkin korang akan cakap,terlalu awal untuk melakukan Persiapan menjelang syawal yang akan tiba ni kan.Tapi bagi aku,persiapan tu penting supaya tidak kelam kabut dan berasakkan di kedai-kedai atau pasaraya untuk mencari baju raya. sumber :google Tahun ni,Persiapan raya lebih kepada baju Nur awfyah dan Babahnya sahaja.Bagi aku tahun ni,takde baju raya pun takpe asalkan baju untuk dua orang tu da settle.Walau pun tak 100% persiapan dilakukan,tetapi cukup berpuas hati apa yang ada ni. Untuk baby yang ada dalam perut ni,insya allah dah sepenuhnya siap.Tapi bagi Nur awfiyah,sebenarnya sebelum berpuasa lagi aku dah beli sikit demi sedikit.Yelah..Kalau nak beli sekali arung ,mana nak cekau pulusnya..hehehe.. Sebelum Ramadhan,tak silap aku start…

  • persiapan ramadhan,  salam jumaat,  Sharing,  zakat

    Kewajipan Dan Kelebihan Zakat Fitrah

    Assalamualaikum Kewajipan menunaikan zakat fitrah dikenakan ke atas setiap orang yang dikira masih lagi mempunyai makanan yang mencukupi bagi dirinya dan tanggungannya di Aidilfitri. Kewajipan kita menunaikan zakat fitrah dinyatakan oleh Saidina Umar RA berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud :- ” Sesungguhnya Rasullullah SAW mewajibkan zakat fitrah daripada muslim, baik hamba atau merdeka, lelaki atau perempuan, iaitu sebanyak segantang kurma atau gandum ” ( Hadis riwayat Bukhari dan Muslim ). Dalam hadis yang lain diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim ,dari Abu Said  Al-Khudry bermaksud :- ” Ketika Rasullullah SAW berada bersama kami, kami mengeluarkan zakat fitrah untuk setiap anak kecil, orang dewasa, merdeka atau hamba sebanyak segantang makanan samada…

  • kisahsidairy.com,  persiapan ramadhan,  ramdhan,  salam ramadhan

    Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1435H

    Assalamualaikum yeaayyyhh!! jumpa lagi…Dah pun siap-siap nak pi balik kampung..nak sambut puasa dengan family dan adik beradik kat kampung.. Alhamdulillah..malam semalam dah pun pengisytiharan puasa pada esok,iaitu ahad 29 June 2014. Di kesempatan ini aku memohon ampun dan maaf sekiranya ada tersilap dalam perkataan dan tutur bicara sepanjang aku berblogging..Moga Di bulan ramadhan nie,memberikan kita ketenangan jiwa,kedamaian hati dan juga ketulusan dalam berpuasa.. Jauhi diri dari perbuatan yang membatalkan puasa.Jaga mulut dalam berbicara,Jaga mata dari pandangan yang jahat.Dan jaga semua perkara untuk mendapat keberkatan di bulan Ramadhan Yang mulia ni Untuk peringatan kita bersama sumber foto : google

  • jadual berbuka puasa 2014,  lifestyle blogger,  persiapan ramadhan

    Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Untuk Tahun 1435H/2014

    Assalamualaikum Alhamdulillah..Dah hampir dengan Ramadhan..Moga kita dipertemukan dengan Ramadhan nanti Insyallah.. Bila dah nak puasa nie,mulalah kan nak tahu jadual berbuka puasa untuk tahun ni.Siap-siap tampal dekat tepi komputer dan dekat rumah…Itu dah memang wajib aku buat setiap tahun..Tak lupa jugak,mesti nak bukak radio sebab nak dengar azan..yelah..kekadang azan kat luar tak berapa nak dengar…So bukak la radio… Tak sabar nak berbuka puasa beramai-ramai bersama family tersayang… Sumber: google Sebelum tu,nak tanyalah kat korang nie,Puasa dah ganti ke belum..Yang belum tu,ada masa lagi nak ganti hokeyyy.. Bagi Korang yang ingin nak Download Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Untuk Tahun 1435H/2014 1.   Negeri Sabah 2.   Wilayah Persekutuan Labuan 3.   Negeri Sarawak 4.…

  • persiapan ramadhan,  ramdhan

    Iftar yang Pertama di Bulan Ramadhan

    Assalamualaikum Tahun ketiga  bergelar isteri,dan tahun ketiga juga aku tidak pernah menyambut puasa bersama emak dan adik beradik yang lain.Apabila usia dan kehidupan meningkat,Segalanya telah berubah. Tak dapat nak dikongsi bersama sama mereka.Timbul rasa kesedihan pulak.Selalunya kami apabila bersama memang riuh rendah jika nak dibandingkan dengan keluarga suami.Ini kerana keluarga belah suami tak ramai adik beradik.Sedangkan aku mempunyai 10 orang adik beradik dan antaranya masih kecil. Keriuhan itu lah yang sangat aku rindui.Rindu untuk masak bersama,buat kuih bersama,pergi bazar bersama, Selagi tak penuh meja tu memang x sah untuk kami. Bersama ipar, adik dan anak saudara yang cukup kecoh Selepas itu kami adik beradik akan berkumpul ramai-ramai …Begitu juga dengan…

  • persiapan ramadhan

    Persiapan Raya

    Assalamualaikum Wah,x hengat entry  nie..Baru 1st Ramadhan dah cerita pasal persiapan raya. Tak hairanlah sekarang nie kalau persiapan raya disediakan sebelum puasa lagi.Mungkin sebab tak nak berasak-rasak mencari persiapan raya seperti baju raya dan keperluan lain lagi. bagi aku persiapan raya tu penting,sebab bila dah pertengahan puasa baru nak beli itu dan ini,kemungkinan besar apa yang dihajati tu tak dapat dilaksnakan.Contohnya baju raya.Kot lah beli kain pasang,lepas tu dah xde orang yang nak menerima tempahan.dah pakai langsir je raya..haha..Sebab tu aku, kalau beli kain pasang,cepat-cepat aku pi tempah..Senang keje skit.bagi yang beli siap tu mybe takde masalah sangat kot.Kekadang aku beli jugak baju siap nie.Cuma xnak berasak-asak masa time beli..mula…

  • persiapan ramadhan

    Salam Ramadhan Al-Mubarak 1434H

    Assalamualaikum Esok bermulalah umat islam menunaikan kewajipan berpuasa.Mungkin ramai esok yang cuti..Tapi tidak aku okeh!! Sedang berfikir menu yang simple untuk bersahur.. Di kesempatan ini  Malam nie dah boleh baca niat nie Sama-sama kita menjaga lidah dan mata serta kelakuan kita ye.jangan Ponteng-ponteng puasa.Harap dapat puasa penuh tahun nie..Insyallah..

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE