• food,  kisahsidairy.com,  perayaan

    Lambakkan Limau Sudah bermula

    Assalamualaikum Pepagi lagi Kelaparan dah memuncak.Disebabkan tadi pi tuang minyak,maka lambatlah masuk kerja.Nasib baik tadi SIL sempat tapaukan Mee Hoon Goreng.Alhamdulillah..Jadi tak payah la nak beli sarapan lagi.Tapi bila dah terlambat makan macam ni,mulalah angin dah naik kepala.Mulalah rasa mual dan tak selesa.uppffhh…apa pun tak boleh, Occay,story pendek,bukan tu nak bagitau…Cerita pasal bulan kedatangan Hari raya Cina yang bakal tiba sikit hari lagi..Tak sabar wehh nak cuti..Nak balik kampung.Dan bila cerita pasal Raya cina ni,confirm lah ada kaitan dengan limau yang berlambak-lambak.Masa nilah ramai supplier yang hantar limau..Rasa nak bawak balik je satu kotak.Aku memang suka makan buah limau ni.Tapi orang kata tak bagus makan limau ni banyak-banyak. Sumber:google Masa…

  • perayaan,  Sharing

    Asal Usul Perayaan Hantu Lapar

    Assalamualaikum Bukan niat nak cerita pasal hantu pepagi nie.Nie sebab hari nie,company aku ada makan-makan untuk Sembahyang Hantu atau disebut Perayaan Hantu lapar .Perayaan ini akan diadakan setiap tahun. Maknanya hanya ada 2 kali sahaja pesta makan-makan di tempat aku iaitu jamuan makan perayaan china dan jugak Perayaan Sembahyang hantu.Xde perayaan dan makan-makan untuk meraikan perayaan kaum melayu…Emmm..dah nasib.. ihsan dari google Tapi terfikir selama nie,dari manakah asal usul sembahyang hantu nie,So disini aku mencari,dengan pertolongan pakcik google..Akhirnya aku menemui jawapan. Mengikut kepercayaan masyarakat Tionghua, hari ke-15 pada bulan ketujuh dalam kalendar lunar Cina, merupakan permulaan Bulan Hantu Lapar. Perayaan Hantu Lapar atau Zhongyuanjie dirayakan terutamanya oleh suku Kantonis pada…