• parenting blogger,  parentingmoments,  Uncategorized

    Pemakaian Headband Pada Naura?

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺Alahaii..lama sungguh tak bercerita pasal si kecik ni.Dah semakin panjang akalnya sekarang ni.Kemahin lagi,Tapi masih tak pandai nak melawa macam umi dia..Kalau dah pandai tak taulah.Buat masa sekarang ni,apa yang digayakan oleh dia,yang tak enak di matanya,pasti dia akan buang. Dak Naura dah hampir ke umur 2 tahun..Dah pandai nak bercakap dia ni sekarang.Dapatlah dua butir ungkapan dari mulut dia..Kalau bab nyanyi didi n friends pun dah pandai walau satu ayat pun umi dia tak faham. Oklah..meh nak tanya sikit ni bagi parents yang ada anak perempuan..Rajin ke korang pakaikan mereka ni headband? Aku dulu,masa baby rajinlah pakaikan Naura dan fiyah headband,tapi bila dah pandai tangan dia ambil…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  parentingmoments,  Tips

    Anak Perempuan Rapat Dengan Ayah?

    Assalamualaikum Hai korang☺☺☺Happy Monday Blues…Eh..Jangan nak blues sangat.Kang moody sampai ke petang sape susah…Diri sendiri jugak yang susah kan..hahaha Nak tanya ni,Pada Parents la…Yang tak Parents tu kalau ada ilmu boleh jugak share…Or boleh juga take noted..Nanti kan korang akan kawen jugak kan..So,boleh je baca dan sedut ilmu untuk persediaan..Sedangkan yang dah jadi parents ni pun kena sedut ilmu jugak untuk masa depan anak-anak.Membesarkan anak-anak di zaman sekarang ni memerlukan ilmu..Silap sikit je,ibu bapa juga yang dipersalahkan..Takmo..takmo.. Ok..Berbalik pada soalan,anak perempuan korang,lebih rapat dengan mak atau ayahnya?Ikut acuan belah mana..Aku tanya macam tu sebab ada orang kata,kalau anak perempuan seiras ayahnya,maka hubungan antara ayah dengan anak perempuan tu sejuk..Maknanya macam…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  parentingmoments

    Merangsang Naura Untuk Berus Gigi

    Assalamualaikum Hai korang ??..Ececeh..sejak dah ada emoticon dalam blogpost ni,rasa setiap ayat nak letak…mengada sangat kan..Oklah tu kan..Boleh buat orang yang membaca terhibur..Berwarna-warni..kita kan 1 Malaysia…Ok….Takde kena mengena. Seriously,(merujuk kepada tajuk entry) Nak mulakan menggosok gigi anak tu memang payah.Nak bergelut hari-hari dengan dia..Nak kena soft spoken,manja-manja dengan dia barulah dapat gosok gigi tau. Sekarang ni Naura dah pun berusia 18 bulan..ada beberapa bulan lagi dia dah nak menginjak ke umur dua tahun..Aku paling marah kat babah dia bila dia selalu cakap,”dia dah Besar”..Tak boleh terima kenyataan anak aku tu dah besar…Jangan cepat sangat besar boleh tak anak umi..Nanti umi rindu.??..yelah..bila dia dah besar panjang,nak belai dia pun payah…Tu belum…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger,  parentingmoments

    Bawa Mereka Bersiar-siar

    Assalamualaikum Takdelah kisah menarik sangat hujung minggu lepas..Dah janji dengan si kakak fiyah nak balik.Dah 2 minggu dia tungu umi balik.Tapi apa kan daya,umi tak boleh balik minggu lepas..So umi balik minggu ni..Nenek dah call,kakak dok sebut nama umi je.Alahai anak.Hati mak mana yang boleh tahan kan bila dengar anak macam tu. Tak perlulah aku bercerita lagi kenapa aku tinggalkan dia kat kampung,sedangkan adik ada bersama aku..Mungkin orang yang rapat sahaja dengan aku yang tau cerita sebenarnya..So,aku harap korang enjoy je baca cerita aku ni..bhahaha.. Jumaat petang lagi aku dah balik ke kota tinggi.Balik je keje,terus siap-siap untuk balik kampung.Yess..Tak dinafikan nampak kereta aku masuk laman,dia dah jerit.Ni kan pulak…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  parentingmoments

    Dia Dah mula untuk Belajar

    Assalamualaikum Hai korang..Wah…busy bebenor puan blog ni kan..Sampai nak buat post untuk family pun takde masa dah..hahaha…bukan apa,Produk review senantiasa ada..Alhamdulillah..syukur..Tengah siapkan draft yang berderet ni..Takut tak sempat nak siapkan by due date produk.So,kerah idea sebanyak mungkin untuk buat review ni..yelah..kang klien tak percayakan kita pulak sebab hentam keromo je.. Ingat nak buat produk review tu senang ke..Nak kena buat research..nak kena baca..nak kena alami jugak benda-benda tu semua supaya hadam masuk semua kat post..hahaha…kan..kan.. Dahlah..habis cerita produk review tu..kang korang bosan..Meh cerita pasal si jantung hati sorang ni.Sejak-sejak nak membesar ni,ada je karenah dia…Layankan jugaklah karenah dia..Yelah kan..budak nak membesar ni,banyak nak kena bagi tumpuan..Jangan sampai dia cepat bosan.Kenalah…

  • kisahsidairy.com,  parenting blogger,  parentingmoments

    Bila si Naura Dah Banyak Gigi

    Assalamualaikum Lepas kakak,si adik pulak nak kena di ajar berus gigi..Yelah..Bila gigi dah banyak ni,kenalah ajar dia gosok gigi kan..Kang kalau dibiarkan cepat pulak rosak gigi dia tu. Setakat ni Naura dah ada 8 batang gigi,enam diatas dua dibawah.Kalau dulu aku gosok pakai kain atau kapas je,sekarang ni bila mandi aku biasakan pulak dia pegang berus gigi tanpa ubat gigi..Ubat gigi nanti-nantilah dulu aku ajarkan.Cuma….PAYAHHH sangat nak suruh dia bukak mulut..Bila aku nak gosok gigi dia tu,mulalah adegan tutup mulut rapat-rapat..Bila disuruh gosok,ditonyohnya dalam mulut..Risau pulakkan tercekik..Parah mak dia nanti. source :google Memanglah kebiasaan budak macam tu kan..Dalam proses nak belajar..Macam-macam peel diorang ni..Semua tu menguji tahap kesabaran mak dia…

  • memories,  my family,  parenting blogger,  parentingmoments,  riadah

    Ambil angin Petang di Teluk Sengat Kota Tinggi

    Assalamualaikum Apa lagi yang membuatkan hati ni gembira bila dapat berkumpul dengan adik beradik..Apa tah lagi dapat berjalan bersama-sama..Menikmati keindahan petang di tepi laut Sebenarnya memang dah lama tak menjengah di Teluk sengat ni..Teluk sengat ni antara tempat famous jugaklah di Kota Tinggi.Kalau korang tengok kampung Teluk Sengat ni biasa-biasa je..Tapi tidak kepada mereka yang minat memancing..Kerana dulu,setiap bulan mesti ada pertandingan memancing disini.Selain dari itu,ada jugak lah yang memancing.Yang bestnya di tepian Teluk Sengat tu,ada restaurant yang menyediakan makanan seafood dan bermacam lagi..So,sangat best bila korang and family spend time together kat sana..Sambil makan,sambil berbual,sambil menikmati pemandangan yang indah.. Kalau korang ke Kota Tinggi,jangan lepaskan peluang untuk menikmati keindahan…

  • motherhood,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Masalah gegata naura dah hilang

    Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je.. Ini baru gambar kat tangan..Kat badan jangan ceritalah banyaknya..Besar-besar pulak tu.. Tapi dua hari still tak baik-baik lagi..Dah runsing jugak kan bila tengok anak dok menggaru-garu tak tentu pasal.Kesian kat dia.Aku cuba petua-petua yang aku google..Antara petua untuk hilangkan gegata adalah :- 1-Air garam Mandikan anak…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Anak Ciri Birit pun dah risau

    Assalamualaikum Anak cirit birit? ibubapa mana tak risau kan..Kalau dia asyik PooPoo sampai keluar air maunya tak risau kan.Walaupun dia aktif macam biasa,bermain,tapi ada jugaklah dia merengek.Kekadang bila dah terlampau rengekan dia,kita pulak jadi pening kepala. Dah dua hari Naura cirit birit.Mula-mula tu aku tengok dia memang ceri beri..Tapi dia still aktif lagi.Lepas tu aku tengok dekat cet dia timbul ruam.Melecet..Sebab tulah dia dok menangis bagai rak. So,pagi tadi bawa dia kejap ke klinik untuk dapatkan rawatan..Doktor kata,kalau dia still aktif ,susu dan makan ambil seperti biasa,tak perlu risau sebab ceri beri tu akan hilang dengan sendirinya.Cuma tulah,yang melecet tu jelah yang tak tahannya..kalau kita kena pun mau tak menjerit…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Nur Naura Auni pandai dah bercakap

    Assalamualaikum Seronok sebenarnya bila melihat perkembangan anak-anak ni..Nak² part dia dah mula nak bercakap.Masa ni memang dia hadam betul apa yang disampaikan kepada dia. Nur naura Auni,dah mula nak bercakap..Biasanya dia hanya sebut mama dan babah je..Tapi sekarang bertambah lagi perkataan yang keluar dari mulut dia..Syok pulak umi dia mendengarnya.Sekarang ni umi cuba sebut satu persatu supaya dia ikut walau perkataan yang keluar dari mulutnya tak berapa nak clear. Sekarang ni dah pandai sebut tutu ( susu) mamam (makan).Dah pandai jugak marah orang..Suka tunjuk tangan,lepas tu sebut.. no..no..no…Ada jugaklah beberapa perkataan yang kiranya hujung² je dengar..Tapi itu adalah satu perubahan yang perlu aku amik kira sebabnya,tak boleh lah kan nak…