INFO parenting blogger

Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak

Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak | Semestinya setiap sesuatu kejadian datangnya dari Allah swt yang ingin menguji kekuatan hamba Nya.Sawan Tarik di kalangan anak-anak ni bukan selalu kita dengar,jarang-jarang,tapi bila kita mendengarnya,boleh menjadikan kita takut dan fobia berhadapan dengan sawan tarik ni.Nauzubillah dan mintak dijauhkan dari kalangan kita semua.   Dulu aku pernah berhadapan dengan […]

parenting blogger Parenting moments Tips

Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

Assalamualaikum Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak. Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang […]

parenting blogger Tips

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya […]

produk review

Headband dari Baby_collection_CikTom

Assalamualaikum Headband  dari Baby_collection_CikTom | Masa aku dok scroll headband budak kat ig,ternampaklah headband cantik-cantik dari IG Seller.Terbekenan pulak aku nak pakaikan si Dak Naura dengan Headband cantik ni.Anak aku ni jenis tak suka nak melaram sangat.Bila aku pakaikan dia dengan baju biasa,memang nampak macam lelaki.Sebab tu aku nak tambah sikit aksesori headband kat kepala […]

parenting blogger Parenting moments

Naura ke Taska

Assalamualaikum Hai korang☺Lama pulak tak bercerita pasal dak Naura kan..Dah makin kepoh mulut dia.Dak Naura sekarang umi dah hantar dia ke Taska.Sebelum ni memang umi hantar dia ke rumah Babysitter.Tapi disebabkan babysitter ada masalah lain,tak dapatlah dia nak jaga Naura.So,umi struggle sikit masa seminggu sebelum masuk Taska.Umi terpaksa tunggu awal bulan untuk masukkan Naura ke […]

parenting blogger Parenting moments

Jenis Sakit perut yang dialami oleh kanak-kanak

Assalamualaikum Anak sakit perut mestilah kita risaukan.Pagi tadi,dalam pukul 5.30 pagi.kakak kejutkan aku sebab dia nak susu.Mulanya aku nak buat bodoh jelah sebab dia mintak susu kan.Tapi dia tetap goncang badan aku sambil merengek.Nak taknak ,aku bangun jugak untuk buatkan dia susu. Walaupun Nur Awfiyah dah 4 tahun,aku memang berikan dia susu lagi.Tapi takdelah kerap […]

PARENTING parenting blogger Parenting moments

Tonsil penyebab Naura Demam

Assalamualaikum   Hai korang☺☺Sehari sebelum umi naik kerja,Dak Naura pulak demam.Sebenarnya dah nampak dah simptom² dia nak demam,bila dok asyik terbaring,tak aktif dan tak banyak bercakap.Malam pun kalau tidur asyik nak mengaruk je.   So,hari Isnin lepas,umi terus bawak die di klinik Desa di Kampung.Rupanya doctor sahkan Tonsil dia bengkak..Besar pulak tu.Patutlah dia merengek je..Makan […]

parenting blogger Tips

Pupuk Minat Naura untuk membaca

Assalamualaikum Hai korang☺☺ Sebenarnya kalau ikutkan Naura tu bukanlah pandai sangat membaca.Tapi kalau nak latih anak kena dari dia kecil kan.Macam mana aku boleh terjebak dengan pembelian buku dan buku mewarna? Semua ni sebab ada satu masa tu,bila Naura terus-terusan nakkan handphone.Dan bila dapat handphone,memang dia takkan lepaskan tau.Bila aku ambil handphone dari dia,confirm dia […]