• INFO,  parenting blogger

    Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak

    Sawan Tarik di Kalangan kanak-kanak | Semestinya setiap sesuatu kejadian datangnya dari Allah swt yang ingin menguji kekuatan hamba Nya.Sawan Tarik di kalangan anak-anak ni bukan selalu kita dengar,jarang-jarang,tapi bila kita mendengarnya,boleh menjadikan kita takut dan fobia berhadapan dengan sawan tarik ni.Nauzubillah dan mintak dijauhkan dari kalangan kita semua.   Dulu aku pernah berhadapan dengan sawan tarik ni,bila satu malam tu,jiran berdekatan,tengah malam,bawa anak dia  ke rumah jiran sebelah sambil teriak.Masa tu memang kecoh sebab anak dia dah kejang.Mata dah naik ke atas,mulut dan mula mengigit..masa tu aku belum tidur lagi.Bila dah dengar kecoh-kecoh macam tu,aku keluar tengok apa yang berlaku..Masa tu aku sama dok menangis jugak,Nasib baik jiran sebelah…

  • #thebulus,  parenting blogger

    2 Ekor Bulus untuk peneman Naura

    Assalamualaikum 2 Ekor Bulus untuk peneman Naura | Aku tak tau samada tindakan aku ni secara drastic atau tak dengan memberi dia permainan kat dia.Semuanya macam serentak.Ada 3 benda baru yang aku beri kat dia.Dalam entry PLAYGROUND SLIDE UNTUK SI NAURA,aku ada ceritakan kenapa aku beli semua benda ni untuk dia. Ada orang kata,kenapa tak bagi adik je untuk si Naura ni,yelah,yang berkata-kata sangat mudah kan,tapi yang menghadapinya,itu satu cabaran yang sangat sukar untuk diterima.Tapi sikap positif selalu aku terapkan dalam diri ni.Walau dalam hati ni kekadang nak sumpah seranah je orang yang senang-senang nak berkata tu.Well said,manusia memang selalu macam tu,kadang-kadang berkata tanpa berfikir tentang persekitaran. Sebenarnya niat nak…

  • parenting blogger

    Playground Slide untuk si Naura Auni

    Playground Slide untuk si Naura Auni | Macam-macam benda yang umi buat untuk dia bagi memastikan dia tidak tertumpu kepada satu permainan sahaja.Mungkin orang kata aku manjakan anak,tapi itu bukanlah satu perkara yang aku rasa aku terlalu manjakan dia. Kenapa aku perlu belikan ini untuk dia? Supaya dia tak bosan,supaya dia sentiasa ada aktiviti yang dia boleh buat selepas balik dari taska.Hanya orang yang ada anak sorang je yang akan faham kenapa.Si Naura ni pulak dia suka sangat dengan gadget,memang pantang kalau umi dengan babah pegang,dia pun nak ada sama.Walaupun tak pegang pun,dia still akan mintak dari aku.So,untuk avoid dia gila gadget,aku beli untuk dia mainan yang boleh buat dia…

  • parenting blogger,  Parenting moments,  Tips

    Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri

    Assalamualaikum Ajar anak cara kemas Mainan mereka sendiri | Stressed sangat tau bila nampak mainan bersepah.Kalau tak dibelikan mainan kang,dia boring pulak,takde kang aktiviti untuk dia.Bila dah banyak sangat mainan,bersepah pulak. Kadang² tu bila mood dia baik,oklah dia akan kemas,kalau mood malas dia datang,bila aku suruh dia kemas,dia pulak yang suruh kita kemas..Bertuah kan budak sorang ni.Walaupun kadangkala timbul kekerasan bila nak mengajar dia,masa tulah terfikir balik,wajar ke kita nak ajar anak kita dengan kekerasan.Agak-agak berbaloi tak bila kita mengajar dengan cara kekerasan tu.Yelah,ibu bapa ni,ada masa kita nak mendidik anak² tetapi cara kita tak kena kan.Dan ilmu untuk menjadi ibu bapa tu sentiasa kita kena cari.Bagaimana nak tangani masalah anak…

  • parenting blogger,  Tips

    Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel

    Teknik mudah ajar anak tentang kebersihan dengan produk Chomel | Bila kanak-kanak dah meningkat besar,sel-sel otak dah mula berhubung,banyak betul kerja yang dilakukannya.Aktiviti kat luar tu pun kadang kala sampai masuk dalam rumah.Tahap kebersihan mereka pun kadang-kadang boleh merisaukan kita.Biasalah,kita ni sebagai ibu selalunya over protected dari segi kebersihan,itu tak boleh,ini tak boleh kan.Tapi sebenarnya kita nak yang terbaik untuk anak kita.Supaya mereka sentiasa bersih dan terhalang dari segala kotoran. Tapi,bagaimana nak mengajar mereka tentang kebersihan.Dari pembacaan aku di sebuah blog ini,beberapa tips yang boleh dijadikan panduan untuk kita mengajar anak kita tentang apa itu kebersihan.Meh aku share dengan korang apa yang teknik yang boleh kita terapkan di dalam diri…

  • produk review

    Headband dari Baby_collection_CikTom

    Assalamualaikum Headband  dari Baby_collection_CikTom | Masa aku dok scroll headband budak kat ig,ternampaklah headband cantik-cantik dari IG Seller.Terbekenan pulak aku nak pakaikan si Dak Naura dengan Headband cantik ni.Anak aku ni jenis tak suka nak melaram sangat.Bila aku pakaikan dia dengan baju biasa,memang nampak macam lelaki.Sebab tu aku nak tambah sikit aksesori headband kat kepala dia.Jadi takdelah orang tanya aku banyak kali tentang jantina si Naura ni.Adudud uncle and auntie,saya perempuanlah,bukan boboy.. Dalam pada stalker headband murah kat ig ni,nampaklah satu seller ni dia jual headband cantik,And of courselah aku terus stalk IG dia.Banyak weh koleksi headband cantik dari IG dia ni.Macam-macam ada.Ada pulak Promosi bila beli 5 jenis headband,percuma…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Naura ke Taska

    Assalamualaikum Hai korang☺Lama pulak tak bercerita pasal dak Naura kan..Dah makin kepoh mulut dia.Dak Naura sekarang umi dah hantar dia ke Taska.Sebelum ni memang umi hantar dia ke rumah Babysitter.Tapi disebabkan babysitter ada masalah lain,tak dapatlah dia nak jaga Naura.So,umi struggle sikit masa seminggu sebelum masuk Taska.Umi terpaksa tunggu awal bulan untuk masukkan Naura ke Taska sebab Teacher tu kata,senang kira dari awal bulan, So,umi hantar Naura ke rumah ibu(Maklong Naura),Tapi susah sikitlah umi terpaksa pulak pusing balik memandangkan rumah umi ke rumah Maklong dan ke Pejabat umi.Umi suggest kat babah supaya duduk rumah nenek seminggu.Rumah nenek tu,satu taman je dengan rumah Maklong.So,dalam seminggu jugak umi duduk sana berulang alik.…

  • parenting blogger,  Parenting moments

    Jenis Sakit perut yang dialami oleh kanak-kanak

    Assalamualaikum Anak sakit perut mestilah kita risaukan.Pagi tadi,dalam pukul 5.30 pagi.kakak kejutkan aku sebab dia nak susu.Mulanya aku nak buat bodoh jelah sebab dia mintak susu kan.Tapi dia tetap goncang badan aku sambil merengek.Nak taknak ,aku bangun jugak untuk buatkan dia susu. Walaupun Nur Awfiyah dah 4 tahun,aku memang berikan dia susu lagi.Tapi takdelah kerap macam adik.Ada waktu-waktu tertentu je yang aku bagi.So,lepas aku buatkan susu tu,dia minum sikit je,Terus dia kata dia sakit perut.Aku tanya dia samada dia nak berak ke tidak.So,dia kata dia nak berak,Tapi dalam bilik air ,dia tetap tak berak tapi merengek dengan aku.Sampailah aku sapukan balm kat perut dia.Dia suruh aku gosok-gosok perut dia tu.…

  • PARENTING,  parenting blogger,  Parenting moments

    Tonsil penyebab Naura Demam

    Assalamualaikum   Hai korang☺☺Sehari sebelum umi naik kerja,Dak Naura pulak demam.Sebenarnya dah nampak dah simptom² dia nak demam,bila dok asyik terbaring,tak aktif dan tak banyak bercakap.Malam pun kalau tidur asyik nak mengaruk je.   So,hari Isnin lepas,umi terus bawak die di klinik Desa di Kampung.Rupanya doctor sahkan Tonsil dia bengkak..Besar pulak tu.Patutlah dia merengek je..Makan pun taknak.So,doktor suruh umi bagi dia makan aiskrim,yougurt atau benda-benda yang sejuk bagi mengecutkan tonsil Naura   Balik dari klinik,sempat umi ke kedai belikan dia aiskrim.Itupun memilih nak aiskrim paddle pop..Tapi umi just belikan dia aiskrim vanilla je…So,dia redha jelah kan makan walau banyak drama airmata dia tu.     Selalunya kanak-kanak ni mudah sangat…

  • parenting blogger,  Tips

    Pupuk Minat Naura untuk membaca

    Assalamualaikum Hai korang☺☺ Sebenarnya kalau ikutkan Naura tu bukanlah pandai sangat membaca.Tapi kalau nak latih anak kena dari dia kecil kan.Macam mana aku boleh terjebak dengan pembelian buku dan buku mewarna? Semua ni sebab ada satu masa tu,bila Naura terus-terusan nakkan handphone.Dan bila dapat handphone,memang dia takkan lepaskan tau.Bila aku ambil handphone dari dia,confirm dia akan menangis macam kena pukul. Disebabkan itu,aku banyak beli buku mewarna,pensil warna dan buku-buku cerita pendek.Kalau pensil warna tu jangan cakaplah berapa kali umi dia beli.Memang dah banyak kali dan banyak kali juga hilang dan bersepah.Tapi nak hilangkan ketagihan handphone,terpaksalah umi beli lagi dan lagi.Alah..umi beli yang murah-murah je.Tak mahal mana pun.Beli je yang kecil…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE