• motherhood,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Masalah gegata naura dah hilang

    Assalamualaikum Hai korang..Alhamdulillah..masalah gegata pada badan naura dah kembali pulih.Aku pernah ceritakan kisah Naura kena gegata di entry INI Masa kena tu,aku pi melaka..Duduk kat satu rumah tumpangan di sana..Tak sangka benda ni boleh jadi..Masa tu aku just sapu bedak je..kejap je hilang..Esok timbul balik..Sampailah aku balik ke Johor,gegata tu still ada lagi..Aku ada bawak dia ke Klinik..Klinik just bagi dia ubat sapu je.. Ini baru gambar kat tangan..Kat badan jangan ceritalah banyaknya..Besar-besar pulak tu.. Tapi dua hari still tak baik-baik lagi..Dah runsing jugak kan bila tengok anak dok menggaru-garu tak tentu pasal.Kesian kat dia.Aku cuba petua-petua yang aku google..Antara petua untuk hilangkan gegata adalah :- 1-Air garam Mandikan anak…

  • nur naura,  parenting blogger

    Naura kena Gegata

    Assalamualaikum Puas dah letak macam-macam ubat,hilangnya sekejap je..Lepas tu naik balik gegata tu.. Kalau korang tak tau apa itu gegata,silalah google..Dah ke klinik,letak ubat sapu..letak air garam..tapi tak menunjukkan sebarang kehadaman pada gegata. Puncanya mungkin masa stay kat melaka tuari..Aku duduk rumah sementara yang disewakan kakak ipar aku untuk aku sekeluarga.Yelah..rumah pengantin tu tak muat nak masukkan 3-4 keluarga tu..Mybe sebab rumah tu rumah tinggal,tak berapa nak bersih sangat..mungkin dari situ..Masa di melaka lagi dah timbul gegata tu..Masa tu aku sapu bedak je..Hilang kejap Ingatkan bila dah balik johor hilanglah dia…as usual aku google petua-petua kampung..Sebab tak mampan dengan ubat klinik. Kesian dia..walaupun dia x merengek mana,tapi bila tengok dia…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  weekend

    Sabtuday | Jalan-Jalan cari Sarapan

    Assalamualaikum Selamat pagi sabtu korang..Yeye…hari ni saya memang tak kerja..Kalau dulu memang kerja,tapi sekarang ni sabtu tidak bekerja..So ada masa banyak untuk family.. So,selalunya sabtu macam nilah boleh keluar berdating dengan family..Boleh sarapan sama-sama kat luar.Dan yang penting boleh balik kampung sama-sama.. Tapi minggu ni memang tak balik ke kampung..Sebab tu saja-saja cari sarapan kat luar…Ala..sekali sekala kan..tak salah.. Pepagi lagi dah keluar,dalam pukul 7 lebih jugak lah..Si Naura Auni pepagi lagi dah bangun,jadi bolehlah keluar,balik pun boleh awal..Seperti biasa,cuti persekolahan,banyak undangan perkahwinan sedang menanti.Cuma hari ni boleh memenuhi satu undangan sahaja sebab dekat. Umi dan Naura..wajib selfie.Disebabkan umi tak bawak phone,kita guna handphone babah jelah ye.. Hari ni Naura…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Anak Ciri Birit pun dah risau

    Assalamualaikum Anak cirit birit? ibubapa mana tak risau kan..Kalau dia asyik PooPoo sampai keluar air maunya tak risau kan.Walaupun dia aktif macam biasa,bermain,tapi ada jugaklah dia merengek.Kekadang bila dah terlampau rengekan dia,kita pulak jadi pening kepala. Dah dua hari Naura cirit birit.Mula-mula tu aku tengok dia memang ceri beri..Tapi dia still aktif lagi.Lepas tu aku tengok dekat cet dia timbul ruam.Melecet..Sebab tulah dia dok menangis bagai rak. So,pagi tadi bawa dia kejap ke klinik untuk dapatkan rawatan..Doktor kata,kalau dia still aktif ,susu dan makan ambil seperti biasa,tak perlu risau sebab ceri beri tu akan hilang dengan sendirinya.Cuma tulah,yang melecet tu jelah yang tak tahannya..kalau kita kena pun mau tak menjerit…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger,  parentingmoments

    Nur Naura Auni pandai dah bercakap

    Assalamualaikum Seronok sebenarnya bila melihat perkembangan anak-anak ni..Nak¬≤ part dia dah mula nak bercakap.Masa ni memang dia hadam betul apa yang disampaikan kepada dia. Nur naura Auni,dah mula nak bercakap..Biasanya dia hanya sebut mama dan babah je..Tapi sekarang bertambah lagi perkataan yang keluar dari mulut dia..Syok pulak umi dia mendengarnya.Sekarang ni umi cuba sebut satu persatu supaya dia ikut walau perkataan yang keluar dari mulutnya tak berapa nak clear. Sekarang ni dah pandai sebut tutu ( susu) mamam (makan).Dah pandai jugak marah orang..Suka tunjuk tangan,lepas tu sebut.. no..no..no…Ada jugaklah beberapa perkataan yang kiranya hujung¬≤ je dengar..Tapi itu adalah satu perubahan yang perlu aku amik kira sebabnya,tak boleh lah kan nak…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Risaukan dia je

    Assalamualaikum Rasa cemaslah jugak bila tetiba anak nafas berbunyi,Merengek tak tentu hala,dan kelihatan sangat-sangat susah nak bernafas.Kebetulan masih awal lagi,dalam pukul 7 malam kot. Risaukan keadaan bertambah lebih teruk,terus je bawa nur naura auni ke klinik 1 Malaysia.Bukan tak mau ke private klinik,tapi biarlah kita pergi yang kerajaan je dulu kan.Lebih rasa selamat.Tapi malangnya,budak berumur 2 tahun ke bawah tidak diterima. Dengan tak banyak fikir,terus je pergi ke private klinik.Risau jadi apa-apa kat Naura masa tu,menangis tak berlagulah nampaknya. Pilih klinik adham untuk buat rawatan.Doktor check suhu dan jantung.Kuat bunyi kahak di dalam.Bila periksa kelenjar di bahagian belakang telinga,doktor kata ada sedikit jangkitan.Terus doktor suruh masuk ke bilik rawatan rapi…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Kenapa Naura Bertukar Susu?

    Assalamualaikum Start dari selasa minggu lepas lagi Nur Naura Auni tak sihat.Tak tau dimana silapnya.Panjang pulak tak sihatnya.Hari selasa yang lepas aku bawa dia ke klinik selepas sehari sebelum tu dia cirit birit.Memang risaulah kalau anak dah kena cirit birit diikuti dengan demam.Yelah,riasu jugak kalau dibiarkan,keadaan makin teruk kan. So,selasa tu aku bawak dia pergi berjumpa dengan doktor.Doktor bagitahu usus Naura luka mungkin sebab dah terlalu kerap sangat dia poopoo…Doktor sarankan supaya Naura bertukar susu dari susu lembu kepada susu soya untuk sementara.Terfikir susu apa yang melibatkan soya..Teringat kakak awfiyah dulu pun guna susu soya.Tu yang ingat nak beli susu Similac.Tapi entah macam mana,terbeli susu Isomil.Aku beli yang kecil je,sebab…

  • nur naura,  parenting blogger,  sel-sel otak berkembang

    Dah setapak demi setapak!!

    Assalamualaikum Dah setapak demi setapak pun dia..Syok sungguh tengok dia berusaha untuk berdiri dan berjalan.Kalau kat rumah,dia akan rajin bangun sendiri,ambil barang,bangun lagi dan berjalan walaupun hanya dua tiga tapak. Umi dia pulak rasa tak sabar nak tunggu dia berjalan elok.Barulah best bawak jalan dengan kakak..hehehehe…Kot lepas ni,umi dia yang lebih penat berkejar dengan dia kan, Tengoklah,punya gigih dia nak angkat bontot tu..iskkk..seronok pulak tengokkan.Alhamdulillah,mungkin dia awal sikit berjalan dari kakak dia..baru sahaja melepasi usia setahun..Ada aku ceritakan kenangan harijadi dia yang pertama di entry Happy Turns 1 Nur Naura Auni .Syukur sangat-sangat,anak membesar dengan sihat walafiat,….moga terus diberikan kesihatan yang baik. Yess..akhirnya dia dah hampir dah nak berjalan.Kakak fiyah setahun…

  • kisahsidairy.com,  nur naura,  parenting blogger

    Monthly Check up Hari ni

    Assalamualaikum Alhamdulillah….Da settle hari ni untuk cucuk setahun.3 bulan akan datang pulak la menjejakkan kaki ke klinik.Tadi pun cucuk dia tak nangis..Macam kakak jugak,kuat je.Takde pun nangis-nangis. Selalunya kalau monthly check up aku jarang amik cuti..Just Time Off je.Lagipun kalau pepagi kita dah terpacak kat klinik tu,insya allah,cepat je nombor panggil.Selalunya aku amik appointment petang,tapi,kalau petang tu ramai sangat,so amik masa lebih dari 3 jam. Kalau appointment pagi,selalunya sebelum pukul 9 pagi aku da settle.So,bolehla masuk kerja awal kan.Takdelah kena potong gaji banyak..bhahha…tu yang penting. Alhamdulillah,kali ni Naura sihat.Kalau tak kena postponed jugaklah kan lagi.Malasnya postponed ni bukan apa,takut kita lupa pulak vaksin apa yang kita dah ambil dan yang…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur naura

    Happy Turns 1 Nur Naura Auni

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Rasa tak sangka,Umur dia dah setahun..Cepat je masa berlalu.Segala kesakitan sepanjang mengandungkan dia,jerit perit ke hulur hilir bawak perut,dengan penyakit yang datang.Rasa berbaloi sangat-sangat dengan kehadiran puteri ni. Memang sebelum mengandung pun,rasa takut nak mengandung tu ada,yelah,risau dengan penyakit yang ada ni,boleh ke tidak survive bila mengandungkan.Pelbagai andaian dari orang-orang lama yang mengatakan aku tidak boleh mengandung.Semua tu aku telan hidup-hidup kata-kata mereka.Pelbagai tohmahan sebelum mengandung pun banyak aku terima.Sikap dingin orang sekeliling yang memandang keji bagi wanita yang tak boleh mengandung,pernah aku rasakan. Tapi Allah swt tu sentiasa ada untuk kita yang teraniaya.Walau kehamilan pertama tidak panjang umurnya,kemudiannya di datangkan lagi pengalaman mengandung buat kali kedua..Syukur dipanjatkan untukNya…

Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE