• nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak In Action

    Assalamualaikum Hai korang☺☺..Lama kan tak dengar cerita pasal kakak Awfiyah..Kalau dulu umi rajin cerita pasal monthsary Kakak.Yelah..dulu kakak duduk dengan umi.Sekarang ni kakak dah duduk dengan nenek.Tapi sekali sekala tu,ada jugaklah dia melepak kat rumah umi. Dia,kalau umi balik ke kampung,memang tak lekang dengan umi.Semuanya umi.Sampaikan umi hilang sekejap pun dia dah sibuk mencari.Kesian kakak…emmm..dia tak faham..dia masih tak mengerti sebab dia masih anak kecil.Yang sentiasa dahagakan kasih sayang.Dialah tempat umi bertumpang kasih dulu.Kini dan selamanya hendaknya.sob..sob.. Seminggu kakak dengan umi lepas balik raya hari tu.Sebolehnya dia nak ikut umi balik.Actually bukan taknak bawak dia balik,tapi dia tak boleh ditinggalkan dengan babysitter.Bila dia tak biasa dengan orang,mulalah nanti nak merengek…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger,  parentingmoments

    Bawa Mereka Bersiar-siar

    Assalamualaikum Takdelah kisah menarik sangat hujung minggu lepas..Dah janji dengan si kakak fiyah nak balik.Dah 2 minggu dia tungu umi balik.Tapi apa kan daya,umi tak boleh balik minggu lepas..So umi balik minggu ni..Nenek dah call,kakak dok sebut nama umi je.Alahai anak.Hati mak mana yang boleh tahan kan bila dengar anak macam tu. Tak perlulah aku bercerita lagi kenapa aku tinggalkan dia kat kampung,sedangkan adik ada bersama aku..Mungkin orang yang rapat sahaja dengan aku yang tau cerita sebenarnya..So,aku harap korang enjoy je baca cerita aku ni..bhahaha.. Jumaat petang lagi aku dah balik ke kota tinggi.Balik je keje,terus siap-siap untuk balik kampung.Yess..Tak dinafikan nampak kereta aku masuk laman,dia dah jerit.Ni kan pulak…

  • motherhood,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Bila Awfiyah Berselfie

    Assalamualaikum Budak sekarang! mudah sangat mengikut.Pantang bila tengok orang buat,dia pun nak buat kan.Sebab tu,masa umur-umur macam awfiyah ni,nak kena ajar benda yang elok je. Yang tak elok tu,jangan dibuat depan dia.Begitu juga dengan perkataan..Laju je dia ikut.Lagilah pulak awfiyah sekarang sudah mula pandai untuk bercakap.Walaupun perkataan yang keluar dari mulutnya itu tak berapa nak clear,tapi ada juga butirnya. Masa nilah umi suka sangat berbual dengan awfiyah.ada je keletahnya untuk buat orang ketawa.lagi pulak sekarang ni dah pandai selfie.Suruh uminya bukak camera.Kekadang nasib baik,dia tekan keluar camera.confirm banyak gambar dalam phone ni. Bila dah jumpa kamera tu,1…2….3..peace!!!! emmm.kira pun dah pandai..cuma dia tak berapa nak hafal no 6.bila dah disebutnya…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    Bila Naura Dan Awfiyah Berjumpa

    Assalamualaikum Dua hari bercuti.Asyik bercuti jelah kan kerjanya.Nak buat macam mana,kalau dah tak sihat baiklah ambil mc dari kerja pun tak fokus. Bila dah dua hari mc ni,umi ambil kesempatan la untuk menghabiskan masa balik ke kampung.Memanglah tak dapat nak berehat dengan sewenang-wenangnya.Tapi bila dah dapat jumpa dengan anak-anak ni.Hilanglah segala sakit,penat.letih dan sebagainya. Dikesempatan tu jugaklah umi dapat merakamkan moments indah antara dua beradik ni.Esok² besar,jarang dah dapat ambil gambar mereka macam ni kan. Kakak fiyah ni bila baby(Naura) balik sana,kemain suka lagi.Ada kawan gaduh.Tapi selalu sangat kalah dengan adik dia.Apa taknya,apa yang kakak ada,itu yang adik nak.dan apa yang adik ada,tu jugaklah yang kakak nak.Kekadang tu,berebut,bergaduhlah jugak. Selalunya…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Hari Ibu kami Di Hujung Minggu

    Assalamualaikum Tak sangka pulak adik beradik berkumpul hujung minggu yang lepas.Plan memang nak balik minggu ni sebab dah seminggu tak tengok nur awfiyah.Rindu ni tak boleh nak ditahan-tahan lagi nampaknya. Memang takde plan pape pun nak sambut hari ibu..Bukan nak sambut ape pun..Saja suka -suka memandangkan anak-anak buah ramai kat rumah..Bila mereka berkumpul ni,memang seronok buat aktiviti makan-makan. Ala…takdelah makan besar-besar mana pun,sekadar goreng hotdog,nugget dan fries je.Kek sebijik..Dah mencukupi pun..Walau tak banyak mana,tapi tetap meriah dengan gelagat anak-anak buah ni. Beginilah gelagat kami kalau dah disuruh bergambar..Anak-anak buah pun semakin membesar.Jadi lagi seronok.Walaupun sesekali balik tu,rumah bagai tongkak pecah,itu dah menjadi kebiasaan. Masa tulah mulut nenek,tak berhenti-henti  berleter.Mana yang…

  • Homeschooling genius syurga,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Kakak Fiyah Dan Aktiviti menconteng

    Assalamualaikum Lama dah tak bercerita pasal kakak fiyah kan..eh..yeke lama..Yelah..selalunya cerita pasal baby Naura je.Maklumlah,baby Naura ada je depan mata,Kak fiyah pulak,kat kampung.Segala aktiviti dia,umi kurang tau.Tapi walaubagaimanapun,umi taulah sikit-sikit sebab tiap-tiap hari umi akan whatssap nenek dia,tanya perkembangan kakak fiyah. Dah masuk dua tahun ni,macam-macamlah perkara baru yang dia belajar,terutamanya tentang perkataan.Sekarang ni,kata-kata yang keluar dari sekelilingnya harus dijaga kerana kakak fiyah akan cepat belajar tentang perkataan baru tu.Dan berulang kali dia akan sebut tentang tu…Iskkk..bahaya. Kalau dulu,umi ada hadiahkan dia whiteboard masa birthday dia,oh,korang yang nak baca boleh la baca di SINI.Umi memang sengaja belikan benda ni untuk mengasah motor skill dia. Sekarang ni,kemana-mana(dalam rumah ler) dia akan…

  • kisahsidairy.com,  lifestyle blogger,  nur awfiyah,  nur naura

    Bila demam kembali semula

    Assalamualaikum Bulan ni je dah dua kali pi klinik bawak si Naura tu..Minggu lepas masa bawak ke klinik,dia cuma demam je.Dua hari je dah baik.Tapi minggu ni,rasa demam lagi,Ingatkan memang taknak bawak gi klinik lagi memandangkan ubat masih ada.Lagipun,taknak la bergantung pada ubat. Hari pertama,memang dengar dia batuk,tapi aku banyakkan bagi minum air masak,risau dia kurang air,demam pun aku just lapkan dengan tuala basah di badan dan di celah-celah ketiak juga kelengkang dia…Lepas tu macam on off pulak demamnya,sehinggalah semalam,dengar bunyi nafas dia kuat,rasa macam dia nak bernafas pun payah..Nak taknak malam tadi pergi jugak klinik Sah!!! memang bunyi tu buat dia semput sedikit.Doktor kata budak kecil memang senang nak…

  • Uncategorized

    Wooden 2-in-1 Black board & White board Easel Set Hadiah Untuk Awfiyah

    Assalamualaikum Alhamdulillah…Dapat jugak buat makan-makan sikit untuk birthday Nur awfiyah jumaat yang lepas.Memang nak buat kecil-kecil je.Panggil ank-anak jiran je.Cukuplah sekadar meraikan harijadi dia. Present untuk dia memang umi dah cari awal-awal lagi.Dah dekat 3-4 minggu jugak survey hadiah apa yang sesuai untuk dia.Kalau boleh taknak bagi dia mainan.Nak bagi dia benda yang boleh membina motor skills dia.Sambil dia main,sambil sel-sel otaknya berhubung kan..heheheheh Dah dapat idea yang ingin dibeli,maka umi ni dok survey la mana-mana website yang menjual Multipurpose drawing board ni.kat ig,facebook,11 street dan termasuklah lazada untuk buat perbandingan..Tapi lazada jugaklah umi pilih sebab lebih murah.lagi satu nampak colourfull,jadi mestilah awfiyah suka.Kanak-kanak ni mereka lebih sukakan yang warna…

  • kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  nur naura,  parenting blogger

    10 Cara Rangsang Bayi Merangkak

    Assalamualaikum Nampaknya naura dah ada peningkatan dari tumbesaran dirinya.Dahpun tumbuh sebatang gigi.Dan sekarang ni,nampaknya dah mula duduk dengan tegak.Kalau dulu ada la jatuh sikit-sikit..Sekarang ni dah tegak jugak duduknya..So,bila nak pi makan,letakkan je dalam Baby chair,dia ok je, Cuma belum nak merangkak je..Dah angkat bontot,cuma nak merangkak jelah yang belumnya..mungkin belum berani lagi..Dalam majalah Pa&ma aku ada terbaca bagaimana parents dapat membantu bayi menguasai kemahiran merangkak..Mungkin aku boleh apply kat naura nanti. Psstt…Pernah juga beberapa kali dirikan dia,ada masa lama juga dia berdiri,,lepas tu dah malas kot atau dia tak berani..Sebagai ibu-bapa ,of courselah kita seronok kan melihat perkembangan anak kita kan. Jom aku share kat sini apa yang perlu…

  • happy birthday..,  kisahsidairy.com,  nur awfiyah,  parenting blogger

    Nur Awifyah Turns 2 Today

    Assalamualaikum Happy Birthday Sayang Umi!! Alhamdulillah.Pada 15 April 2014,kamu dilahirkanDiberikan Allah swt untuk kami permata hati yang sangat bernilai..Dan tidak umi sangka.Hari ini genap anak umi Nur awfiyah dua tahun..Rasa macam sekejap je dia membesar depan mata.. Moga kamu menjadi anak yang solehah,Hormat orang tua,menjadi seorang kakak yang penyayang.Moga sentiasa dirahmati oleh Allah swt.Umi sayang kakak hingga ke hujung nyawa umi.